Taas se aika vuodesta – sairaat, pysykää nyt oikeasti kotona!

Teksti

Pari viikkoa sitten flunssa luikerteli jälleen tiensä kotiimme. Olimmehan olleet huikean kuukauden terveenä!

Ensin A tuli kesken eskari- ja päiväkotipäivän kotiin selvästi voipuneena, kalpeana ja kuumeisena. Kuumetta ei vielä kotiin tullessa ollut paljon, vain 37,7 astetta, mutta näin heti tytön tummista silmänalusista, että niin vähäoireiseksi tauti ei tule jäämään. Pian kuume olikin reilusti yli 39 astetta ja tyttö meni aivan voimattomaksi.

Seuraavana aamuna perheessämme olikin jo useampi potilas. Myös henkilökohtainen avustajani ja mieheni olivat saaneet tartunnan ja A:lla oli edelleen yli 38 astetta kuumetta, joka iltaa kohden alkoi onneksi laskea itsekseen. Kuumetta alentavaa lääkettä ei enää tarvittu.

Seuraavana päivänä, joka sattui olemaan perjantai, A:lla oli ensimmäinen täysin kuumeeton päivä, jonka hän oli tietenkin poissa päiväkodista. Kuume vaihtui ihan kamalaan yskään. Myös avustajani ja mieheni pahimmat flunssaoireet helpottivat nopeasti, mutta ajatukseni olivat vain pojassa, jonka tavallinen flunssa meinasi tappaa vain kaksi vuotta aiemmin.

Miten L:n keuhkot kestävät tämän infektion? Sitä mietin koko päivän.  Lauantaina L oli koko päivän hieman vaisu, joten tiesin mitä odottaa ja aloitin hänelle hengitettävän kortisonin. Samalla valmistelin spiiran, vaihdoin suodattimet ja puhtaan maskin.

Tässä kohtaa äidinvaistoni osui jälleen oikeaan, kun seuraavana yönä flunssa valtasi hänenkin kehonsa täysin. Yö meni valvoessa itkevän ja kuumeisen lapsen kanssa. Sunnuntaina kuume nousi lähes 40 asteeseen, hengittäminen oli tiheää, hän yski ja voi todella huonosti.

Tällä kertaa säästyimme sairaalareissulta, kiitos kotispiiran ja hyvän astmalääkityksen. Tuuriakin taisi olla matkassa, koska L:lläkin pahin tauti kesti vain muutaman päivän. Sen jälkeinen yskä jatkuu edelleen.

Sairaat pysykää kotona. Oikeasti!

En tiedä mistä tämän taudin saimme tai heti sen jälkeen meille tulleen oksennustaudin. Eihän sitä koskaan voi tietää. Sen kuitenkin sanon taas kerran, että sairaat pysykää kotona! Oikeasti!

Nyt, kun influenssakausi on startannut, somen perusteella joka toisessa perheessä mitataan kuumetta, oksennetaan ja samalla häädetään kihomatoja tai lääkitään angiinaa on hyvä aika miettiä infektioherkkiä, joille se ehkä sinulle tavallinen flunssa tai vatsatauti voi olla jopa hengenvaarallinen.Kuten vuosi sitten julkaisemassani postauksessa kehotin; selvästi sairaat, vältelkää oireiden aikana perheitä, jossa on vauva tai vakavasti sairaita henkilöitä. Tehkää palvelus myös itsellenne ja hoitakaa itsenne kunnolla kuntoon, käykää lääkärissä taudin pitkittyessä ja levätkää kunnolla, niin voitte säästyä ikäviltä jälkitaudeilta! Niin ja ehkä jopa toipua nopeammin.

Vaikka minulle viime postauksen jälkeen kuinka selitettiin, väännettiin ratakiskosta ja jopa paasattiin, etteivät vanhemmat vain voi olla töistä pois sairaan lapsen kanssa, niin en siltikään voi ymmärtää, miksi lapsi laitetaan toipilaana päiväkotiin. Siellä hän onnellisesti tartuttaa muita lapsia, joiden vanhemmilla on ihan sama ongelma.

En myöskään ymmärrä sitä, kun mennään puolikuntoisena töihin – aivan sama juttu! Kukaan ei ole korvaamaton, mutta muiden tartuttaminen ei ilmeisesti haittaa, kun se ei näy omassa palkassa.

Mielestäni sairaan lapsen paikka on kotona vanhemman tai jonkun muun turvallisen aikuisen kanssa. Myös toipilas kuuluu kotihoitoon, ei päiväkodin tätien niistettäväksi ja lääkittäväksi. Vähintään kaksi (oikeasti) oireetonta päivää lapsen kanssa kotona voi tehdä monin tavoin tiukkaa, mutta parhaimmassa tapauksessa se voi pelastaa jonkun vastasyntyneen tai infektioherkän hengen!

 

Oletko sinä pysynyt terveenä?

Lue myös:

Tavallinen oksennustauti vei minut tehohoitoon. 

Kommentit

83 kommenttia
Selina

Tässä oli kolme erittäin isoa ongelmaa pöpöjen leviämisen suhteen ja samalla niihin ratkaisut! Hyvä Ann! 🙂 Kiitos kommentistasi ja terveyttä!

Avatar

Voi kun ihmiset tosiaan pysyiskin sairaana kotona… Itse podin maanantaina huonoa omatuntoa kun jäin suht hyväkuntoisena pois töistä yskän vuoksi. Tiesin kuitenkin, että samainen yskä oli pari päivää aiemmin aloittanut äidilläni, ja juuri edellisenä yönä miehelläni influenssan oireet. Huono omatunto vaihtuikin aika nopsaan helpotukseen kun olemme koko sakki sairastaneet influenssaa tämän viikon, hyvä vaan etten vienyt sitä töihinkin. Pienempi lapsemme sai taudin lievänä myös mutta isompi on ollut oireeton. Silti ollaan pidetty kotona ja yritetty sairastaa vuoroissa samalla kun pidetään kahta vilkasta ja turhautunutta lasta tyytyväisenä, ei tulisi meinaan mieleenkään viedä tarhaan lasta, joka tod näk kuitenkin kantaa tätä kurjaa tautia. Onneksi nyt alkaa jo helpottaa ja ensi viikolla toivottavasti päästään kaikki taas omiin arkipuuhiin 🙂

Tsemppiä teille tähän tautikauteen, jospa se loppuis pian!

Selina

Minä olen todella kiitollinen siitä, että jäit maanantaina kotiin. Kuuntelit itseäsi ja kehoasi, etkä mennyt ehdoin tahdoin tartuttamaan muita. Kiitos siitä!

Harmi lukea, että teillä on sairastettu influenssaa tämän viikon. On ollut varmasti haastavaa kipeinä järjestää lastenhoito, mutta jälleen kiitos, kun ette vieneet lapsia tarhaan tartuttamaan muita. Myös oireettomana voi kantaa tautia.

Toivon, että teillä on tämän talven sairastelut sairastettu ja saisitte nauttia hurjaa vauhtia kevättä kohti menevistä aurinkoisista talvipäivistä! 🙂

Avatar

Pakko vielä kommentoida, että en kyllä ymmärrä, miten rumasti ja kiivastuneena ihmiset ovat tähänkin postaukseen kommentoineet… Ja yleensä vielä ihan ohi aiheen. Monesti on vaan helpompi sanoa, että jotain asiaa on mahdoton toteuttaa kuin yrittää löytää keinot sen toteuttamiseen. Itsekin olen parhaillaan uudessa (pienipalkkaisessa) työssä koeajalla ja todellakin välillä kuumottaa jäädä hoitamaan lapsia kotiin, vaikka töissä ollaan aina oltu ymmärtäväisiä. Jos ei oltaisi, niin en tiedä haluaisinko olla sellaisessa paikassa töissä. Ihan liian moni ihminen luulee saavansa jonkun mitalin siitä kun tulee yöllä oksennettuaan töihin (juu, olen ihan oikeasti kuunnellut, miten työkaveri ”vaan kerran joskus aamuyöllä” oksensi), tai taipuu aina painostuksen alla tekemään kuumeessa töitä, mutta ei siitä oikeasti mitään muuta saa kuin ittensä ja muut kipeemmäksi. Jos tilanne työpaikalla on ihan oikeasti se, että pää kainalossakin on pakko työskennellä, kannattaa jo oman jaksamisen vuoksi miettiä, onko tällainen työpaikka terve, eikä purkaa turhautumistaan muihin ihmisiin.

Tsemppiä sulle Selina! On hyvä, että edes joku jaksaa purkaa näitä suoritusyhteiskunnan normeja!

Selina

Kiitos Nuppunen kommentistasi! Itsekin hieman hätkähdin näistä henkiökohtaisuuksiin menevistä kommenteista, mutta ne eivät menneen ihon alle. 🙂 Vaikka osa kommenteista saikin osan lukijoista järkyttymään, ymmärsin niiden pointin tähän postaukseen liittyen.

Olet oikeassa tuossa, että on varmaankin helpompi sanoa, ettei jokin asia onnistu kuin keksiä siihen toimiva ratkaisu. En ole koskaan ollut työelämässä, joten en voi mitenkään käsittää sen luomia paineita, mutta en silti pysty ymmärtämään kuinka työ voi mennä sairauden edelle. Onneksi nämä infektioajan taudit kestävät suhteellisen lyhyen ajan. Meillekin olisi riittänyt se kolme palkallista lastenhoidon järjestämiseen tarkoitettua päivää esikoisen oksennustaudin kohdalla, ne kaksi tervettä oireetonta päivää mukaan lukien. Onni tosin oli, että tauti alkoi viikonloppuna.

Kaikkea hyvää sinulle ja terveyttä!

Avatar

Hei. Tämä on oikein ajankohtainen ja osuva kirjoitus taas tähän aikaan vuodesta. Hyvä muistutus meille kaikille 🙂 Silti vähän jäi häiritsemään syyllistävä mielikuva, mikä kirjoituksestasi jäi. Varsinkin kun ensimmäinen lauseesi oli, että lapsesi tuli päiväkodista kotiin selvästi kuumeisena. Joten myös hän ehti mahdollisesti tuona päivänä tartuttaa päiväkotikavereitaan. Monesti käykin niin, että vanhemmat vievät lapsen terveenä päiväkotiin tietämättä, että lapsi onkin tulossa kipeäksi. Ja näin niitä tauteja napataan.

Selina

Harmi, että sinulle jäi mielikuva, että syyllistän päiväkotia lapsineen ja vanhempineen lapseni sairastumisesta! Kuten postauksessakin sanoin, tauteja voi napata ihan mistä vaan ja monesti ne tarttuvat myös oireettomasta henkilöstä. Olen myös tietoinen siitä, että tyttäreni valitettavasti tartutti sairastamaansa kuumetautia tuolloin päiväkodin henkilökuntaan ja lapsiin, kun hän sairastui kesken hoitopäivänä. Aamulla laitoin myös terveen tytön päiväkotiin. 🙂

Moni tauti voi tosiaan tarttua oireettomanakin, esim. oksennustatuti, jonka vuoksi me emme käyneet viime viikolla missään kyläilemässä, vaikka silloin sairastuneita olikin yksi neljästä. Peruin myös avustajan työvuoron, koska en halunnut sairastuttaa häntä.

Mutta on totta, että postauksessa myös syyllistetään. Postauksen syyllistävä osuus koskee vanhempia, jotka vievät lapsensa puolikuntoisina tai jopa sairaina päiväkotiin tai menevät itse selvästi sairaana töhin, koska eivät voi pitää saikkua. Heitä myönnän syyllistäväni ja mielestäni täysin oikeutetusti. Mikään työ ei voi olla niin tärkeä, ettei itseään tai omaa sairasta lastaan voisi hoitaa kotona.

Ja se kaksi oireetonta päivää on ainakin meidän astmaatikolle ja minulle vaikeasti sairaana henkilönä todella tärkeä, koska pahimmillaan olemme molemmat sairaalahoidossa ihan perustautien takia.

Terveyttä teille! 🙂

Avatar

”Mikään työ ei voi olla niin tärkeä, ettei itseään tai omaa sairasta lastaan voisi hoitaa kotona.”

Mietippäs, jos ne ruotsalaiset lääkärit, jotka pelastivat poikasi hengen, olisivat jääneet kotiin, koska lapsella pikkasen päätä särkee. Olisipa ainakin päässyt luonnonvalinta toteutumaan, eikä tarvitsisi vinkua täällä netissä.

Selina

Postauksessa puhuttiin SELVÄSTI sairaista tai puolikuntoisista – kuumetta, oksennusta, ripulia. Heidän pitäisi pysyä kotona, ei mennä töihin ja päiväkotiin.

En missään vaiheessa ole kirjottanut, että lapsen tai omaa tautia pitää jäädä kotiin odottamaan. Enhän minäkään tiennyt, kun laitoin aamulla täysin terveen tyttäreni päiväkotiin, että hän palaisi sieltä iltapäivällä kuumeen kanssa ja samalla on varmasti tartuttanut muita lapsia.

Taudit leviävät, mutta ihan maalaisjärjellä ja pelkästään sääntöjä noudattamalla niitä voisi hillitä. Ei päiväkodeissa turhaan painoteta sitä kahta tervettä päivää taudin jälkeen, eikä sitä ole kiusallaan päätetty.

Tuohon kommenttisi viimeiseen lauseeseen en edes viitsi kommentoida mitään. Toivottavasti edes häpeät Jenni!

Avatar

Hyi kun rumasti sanottu 🙁

Selina

Olen samaa mieltä. Sairaus se tuokin on, vaikka ei välttämättä kovin tarttuva!

Avatar

Nyt voisit vähän miettiä sanomisiasi. Ihan oikeasti, aikuinen ihminen. Uskomatonta miten joku voi päästää suustaan jotain noin typerää, häpeäisit edes!!

Avatar

Tuo kaksi tervettä päivää kuulostaa kovin ihanteelliselta ja jos kaikki siitä pitäisivät kiinni, varmasti taudit vähenisivät. Valitettavasti käytännössä se ei vaan ole monellekkaan mitenkään mahdollista. Työelämässä sinulla on se kolme palkallista vapaa päivää mahdollisuus etsiä sairaalle lapsellesi hoitaja ja, jos sitä et onnistu löytämään poissaolot ovat suoraan pois perheesi rahoista. Tästä asiasta meidän ei tarvitse enempää keskustella, pointtisi on selvä kuten myös minunkin ja näillä jatketaan.

Myös meillä asuu pieni 3v astmatyttö, joten ventolinet, flixotidet ja AeroChamberit (mitä muuten voin suositella lämpimästi muillekkin astmalapsille Babyhalerin sijaan) päivystysreissuineen ovat kovinkin tuttuja. Toivotaan siis tautivapaata kevättä!

Selina

Pystyn ymmärtämään sen, etteivät kaikki vain pysty pitämään kahden terveen päivän suosituksesta kiinni. Pointti tässä postauksessa oli kuitenkin selvästi sairaat tai toipilaat. Ettei silloin mentäisi töihin ja päiväkotiin.

Tiedostan myös, että tämä kahden päivän suositus koskee norovirusta, joka on hurja leviämään, vaikka sitä en erikseen postauksessa maininnutkaan. Harmittaa, että koko postauksen ”sanoma” meni nyt tämän kahden päivän vääntämiseen.

Toivon teillekin tervettä kevättä! Pitää tutustua tuohon AeroChamberiin, kiitos vinkistä! 🙂

Avatar

Hyvä kirjoitus. Työskentelen päiväkodissa pientenryhmässä ja räkätauti on meillä ihan jatkuvasti läsnä. Vanhemmille vain todetaan lääkäreissä, että ihan normaalia on pienten lasten jatkuvat flunssakierteet, joten siksi meillä on ryhmä täynnä lapsia joilta nenästä valuu aivan koko ajan vihreät räkäjojot. Tämä on yksi syy miksi olen miettinyt alan vaihtoa; turhauttaa, kun aivan jatkuvasti joku tauti yrittää itseenikin lievästi iskeä. Tälläkin hetkellä kurkku vähän kipeä. Odotan myös verikokeiden tulosta, että onko minulla vastustuskykyä parvorokolle, kun sitäkin on meillä nyt liikkellä ja kun olen vasta 18 viikolla raskaana niin en todellakaan tätä rokkoa kaipaisi. Kunnon sairaslomat lapsille, niin uskoisin kyllä että tautien määrää saataisiin kuriin ja tulisi varmana yhteiskunnallekin edullisemmaksi!
Aurinkoista viikonloppua!

Selina

Kiva kuulla Jenspa, että tykkäsit! 🙂

Varmasti pienten ryhmässä on jatkuvasti jotain tautia liikkeellä. Pienet syövät kaikkea! Ymmärrän kyllä täysin mietteesi alanvaihtoon! Mielestäni on kamalaa, kun vanhemmat eivät kunnioita päiväkodin tai koulun ohjetta kahdesta terveestä päivästä ennen paluuta ja näin ollen lapset tartuttavat muita. Toki moni tauti tarttuu jo ennen kuin alkaakaan, mutta se, että tietää vievänsä sairaan lapsen hoitoon sen takia, kun on pakko mennä töihin voi olla jollekin toiselle kohtalokas päätös.

Toivon todella, että verikokeista tulee hyviä uutisia! Kaikkea hyvää raskauteesi ja terveyttä!

Avatar

Ihmettelen , että kotonakin voi näköjään laitostua noin paljon.
Niin paljon, että ei ymmärrä, että kaikilla ei ole mahdollisuutta olla kotona kahta oireetonta päivää. Jossain perheissä pitää lähteä vaikka kesken vatsataudin kauppaan. Kun jokaisen on syötävä siitä huolimatta, että jokaisessa perheessä ei ole avustajaa, kahta aikuista tai edes isovanhempia elossa valmiina auttamaan.
Myöskään sijaisuuksia tekevä yksinhuoltaja ei vaan voi pitää ” varmuuden vuoksi ” sairaslomaa.
Sun on helppo ladella tommosta soopaa siellä , kun sä voit olla kotona. Olla tekemättä mitään. Ja osallistua kun ehdit, jaksat ja haluat.
Miehesi ja avustajasi hoitavat kotisi ja lapsesi. Rahaa kilahtaa tilille joka tapauksessa. Ja mies maksaa jos tuet loppuu kesken joku kuukausi.
Meillä jää laskut maksamatta ja syömättä jos mä ” varmuuden vuoksi ” jään odottamaan kotiin , että tullaanko kipeäksi vai ei. Tai menen ruinaamaan sairaslomaa ylimääräisiä päiviä varmuuden vuoksi.
Luulen, että olisi näin flunssa aikana järkevämpää teidän jäädä kotiin.

Selina

Ymmärrän Katariina pointtisi täysin, mutta kai ymmärrät sen, etten ole itse keksinyt tätä kahta tervettä päivää -sääntöä. En vaikka elämäni tuntuukin sinusta helpolta.

Jos olisit lukenut postauksen ajatuksella, etkä kiivastunut heti, olisit ehkä huomannut, että kirjoitin vain selvästi sairaista ja toipilaista, joiden pitäisi sairastaa kotona ja pysyä vielä ne kaksi tervettäkin päivää siellä. Ja kyllä, olemme pysyneet nyt lasten kanssa kotona juuri sinunlaisten ihmisten ajattelemattomuuden takia, jotka eivät ajattele kuin omaa tilannettaan.

Ilmoitin avustajalleni, ettei hän voi tulla töihin, kun lapseni oli viikko sitten sairas ja miksi? Koska en halunnut tartuttaa häntä, kun tauti on aktiivisena päällä. Hoidan itse lapseni ja kotini, mutta saan siihen apua. Olen sairas ja vammautunut, ja minulle maksetaan eläkettä, koska en ole työkykyinen, mutta samalla maksan veroja ihan niin kuin sinäkin palkastasi.

Sairautta ei voi valita eikä varmasti yksinhuoltajuuttakaan – niin vain voi käydä. Kaikkea hyvää kaikesta huolimatta ja terveyttä!

Avatar

Siis tällästen ihmisten pitäs olla vaan hiljaa….. näin ne ”käytöstavat” siirtyy seuraavalle sukupolvelle🙄🙄 vielä pahempi toi aikaisempi Jennin kommentti😭😭

Avatar

Siis mä olen oikeasti järkyttynyt näistä kommenteista, käsittämätöntä! Ihmiset ei selvästikään tajua, millaista on olla vaikeasti vammautunut, sairas ja kipeä. Ja sitten myös luullaan, että henkilökohtaiset avustajat on jotain kodinhoitajia, ei, ei ja vielä kerran ei! 🤦🏼‍♀️

Selina

Postauksen pointti ei ollut vain minun tai poikani infektioherkkyys ja siitä uhriutuminen, vaan se oli ihan yleinen kannanotto siihen kuinka ikävästi ihmiset toimivat, kun menevät selvästi sairaina töihin ja vievät lapsensa hoitoon tartuttamaan muita. Harmi, että kommentointi meni henkilökohtaisuuksiin, mutta tämä on asia, jossa mielipiteitä ja puolia on monia. Ymmärrän myös toisen kannan, vaikka olenkin eri mieltä.

Ja henkilökohtainen avustaja ei todella ole kotiapulainen. Siinä olet täysin oikeassa!

Avatar

Flunssat sun muut tarttuvat usein jo itämisaikanaan muihin, jolloin itse ei ole vielä ehtinyt saada ainuttakaan oiretta ennen kuin on jo tartuttanut taudin toiselle.

Selina

Tiedän, mutta postauksessa puhuttiin vain selvästi sairaista ja toipilaista. Kuumetta, oksennusta, näppyjä – you name it!

Avatar

Niin asia postaus, kiitos! Samaa mieltä kanssasi ja jos ihmiset oikeesti pitäisivät puolikuntoiset lapset kotona ja eivät itse kipeinä painaisi pitkin mantuja niin sairastumisia olisi vähemmän.
Lohdutukseksi; meidän keskimmäinen lapsi, astmaatikko oli jossain kohtia kipeä vähän väliä ja aina kunnon tauti, vähintään kaksi viikkoa kortisonia tuplana. Normaalin lapsen flunssa on ihan toinen maailma.
Meillä lapsen astmadiagnoosi purettiin kahden vuoden jälkeen, nykyään vain infektioiden aikana lääkitys. Poikien kohdalla, ainakin meillä on keuhkot kehittyneet lapsen kasvaessa. Säännöllinen liikunta 2-3 kertaa viikossa auttanut sitä. Nyt meillä kaikki kolme ovat olleet 4,5 kk terveinä putkeen, pitänee koputtaa puuta!
Tosin vieläkään meillä ei pahimpana flunssakautena mennä sisäleikkipuistoihin, ostoskeskuksiin ja muihin missä paljon väkeä. Onneksi lapset tykkäävät ihan perusjutuista; luistelua, hiihtoa, metsäretkiä, leffaa koko perheen kanssa, makkaranpaistoa pihassa jne. Käsiä pestään paljon.

Selina

Kiva, että tykkäsit! Tämä asia tuntuu jakavan yllättävän paljon mielipiteitä. Toivottavasti teillä pysytään terveenä! 🙂

Ja nuo teidän perusjutut kuulostavat täydellisiltä!

Avatar

Aika raivostuttava on tekstisi kyllä, esimerkiksi yrittäjänä voi moni saada sen kuukauden ainoan järkevän palkan juuri sinä päivänä, kun lapsesi ovat jo olleet yhden päivän ok – on itsestään selvää, että silloin heidät viedään hoitoon, jotta saa rahat ruokaankin heille. Luuletko, että nämä ratkaisut tehdään iloisina siitä, että tartunta vaaraa saattaa vieläkin olla – ei varmasti. Ymmärrän, että elämäsi on varmasti tosi rankkaa, mutta se voi olla sitä muillakin.

Selina

Kurja huomata kommentistasi, että kiivastuit noin postauksestani.

Päiväkodeilla ja kouluilla on selvät säännöt, kaksi tervettä päivää ennen paluuta, ja se koskee niin minua eläkeläisäitinä kuin sitä yrittäjävanhempaa ja myös sinua. Tässä asiassa mielipiteet tuntuvat jakautuvan ja päätös toimia vasten annettuja ohjeita on varmasti todella vaikea.

Huomauttaisin kuitenkin, että miltä siitä yrittäjävanhemmasta tuntuisi silloin, kun on se kuukauden ainoa päivä, kun saisi järkevän palkan lähestyy, ja hakiessaan omaa tervettä lastaan päiväkodista hän huomaisi, että eteinen on täynnä selvästi sairaita lapsia, joiden vanhempien oli ”pakko” myös mennä töihin? Saattaisi siinä hieman alkaa jännittämään taudin tarttumista – yhtä paljon kuin minua omassa tilanteessani.

Mutta olemme asiasta selvästi eri mieltä ja sillä siisti. Kiitos kuitenkin, kun kerroit omasi.

Avatar

Minä ymmärrän kyllä turhautumisen asiasta, keskosen äiti kun olen itsekin, ja ensimmäinen vuosi meni melko lailla eristyksissä pöpöpelon takia. Myös korvakierre tuli vieraaksi, ja ensimmäisenä päikkyvuonna oltiin vähintään kerran kuukaudessa kotona sairastamassa. Sen jälkeen onneksi kuitenkin helpotti sairastelut.

Mutta sitä minä en oikein tiedä, että mitä aiemmin kommentoinut päiväkodin työntekijäkään toivoisi meidän vanhempien tekevän niille räkätautisille lapsille, joille ei edes lääkärissä mitään tehdä? Kuopuksella on räkä valunut enemmän tai vähemmän jo viimeisen kuukauden ajan, mutta kuumetta on ollut tasan kaksi hetkellistä piikkiä yöaikaan, joiden jälkeen toki oli kotona sitten, vaikkei kuumetta noussutkaan enää uudelleen. Mutta olisiko tosiaan pitänyt koko tämä kuukausi olla tekemättä töitä siksi että lapsella valuu räkä? Olisiko päiväkodissa ok, jos työntekijät hoitaisivat omia lapsiaan kotona vuotavan nenän takia kuukauden putkeen? Virtaa siinä räkänokassa kuitenkin riittää kuin pienessä pitäjässä, että ei sitä oikein sairaaksikaan voi luokitella.

Kuume, oksennustauti ja ripuli, tietenkin lapsi kotiin kunnes on varmaa että ovat ohi. Mutta flunssa? On aivan täysin mahdotonta oikeassa elämässä jättää kaikki hommat seis siihen asti ettei räkä enää valu.

Selina

Hyvä kuulla, että teillä on helpottanut sairastelut!

Räkätauti on kyllä vaikea ihan minunkin mielestäni, se kun voi kestää todella pitkään. Raja täytyy vain vetää jonnekin. Itselläni se menee ”pelkän” räkätaudin kohdalla yskässä.

Postauksessa puhuttiin kuitenkin selvästi sairaista ja toipilaista, eli juurikin kuume, oksennustauti, ripuli ym.

Avatar

Kuten kirjoitin, joillain se nenä voi vuotaa KUUKAUSIA. Ja silloin ei pois voi olla.

Mutta jos räkä on paksua vihreää jne. niin lääkärissä pitäisi käydä. Ja jos lääkäri toteaa ettei tulehdusta missään ole, niin toki sitten hoitoon. Eihän sille sitten mitään mahda.

Meidän omilla ei räkä yleensä ole paksua kun kunnon taudissa, ja monesti sen sanotaankin olevan merkki tulehduksesta, niin mielestäni lääkärissä pitäisi silloin käydä varmistamassa.

Avatar

Ymmärrän hyvin sun pointin, Mutta muistathan myös sen, että todella monet taudit leviävät jo, ennenkö taudinkantaja edes itse tietää sairastavansa 🙁 esim. ihan perus mahatauti ja flunssapöpöt voivat levitä eteenpäin jo, ennenkö on edes aiheuttanut kantajalle oireita, joten tällöin luonnollisesti on vaikea jäädä kotiin ja olla levittämättä pöpöä :/

Selina

Olen tietoinen tästä. Postauksessa puhuttiinkin vain selvästi sairaista tai toipilaista.

Avatar

Äitinä ja päiväkodin työntekijänä vuosia olleena, ymmärrän ettei voi olla pois jos lapsella vähän nenä vuotaa. Koska olen nähnyt niitäkin lapsia joilla se vuotaa sieltä lokakuusta maaliskuuhun. Mutta sitten kun on pyyhkinyt viikkoja sitä paksua vihreää räkää töissä, niin miettii pitäisikö vanhempien ehkä käyttää lapsi lääkärissä.

Mä pidän lapset kotona jos selkeästi on puolikuntoinen, vaikkei olisi kuumettakaan. Ja olen pitänyt kotona huonovointisen lapsen, vaikkei hän oksentanut eikä ollut muitakaan näkyviä oireita. Mutta jos yskä jatkuu 2 viikkoa flunssan jälkeen, niin ei esimerkiksi koulusta voi olla pois.

Meillä nyt 3/4 on sairastanut tässä viime viikkoina flunssan johon kanssa kuulunut tuo karsea yskä. Toivon säästyväni siltä, mutta saa nähdä.

https://naissanelioissa.wordpress.com

Selina

Totta, että nenän vuotamisen takia on hyvin vaikea pysyä kotona lapsen kanssa, kun sitä voi jatkua pitkäänkin. Mutta tosiaan, jos lapsi on selvästi sairas tai puolikuntoinen, hänen paikka ei ole koulussa tai päiväkodissa, vaan kotona, aivan kuten sinäkin teet. Kiitos siitä!

Toivottavasti saatte nauttia näistä aurinkoisista päivistä pian terveenä! 🙂

Avatar

Nyt täytyykin kommentoida kun jäi vähän mietityttämään. Sen ymmärrän ettei sairaana päiväkotiin pidä lasta laittaa mutta 2 täysin oireetonta päivää on mahdotonta pitää koska ei töistä voi olla pois omalla luvalla ja sairaslomatodistuksen lääkäri on joka kerta kirjoittanu silleen et on vaan 1 oireeton päivä niin heti sit on töihin mentävä. Mielellään sitä olis useamman päivän pois mut ei oo mahdollista kun ei saa lupaa.

Selina

Miksi sitten päiväkodeissa ja kouluissa vaaditaan/suositellaan 2 oireetonta päivää oksennustaudin jälkeen, jos se ei ole mahdollista?

Avatar

Lääkärit eivät vaan kirjoita kahta oireetonta päivää sairaslomaa työntekijälle/yrittäjälle. Niin se vaan on. Myös kaksi oireetonta päivää on suositus ei vaatimus. Niinhän se lasten vastustuskyky kasvaa kun tietyt taudit sairastetaan lapsina eikä aikuisena. Selina, me sun lukijat ymmärretään sinua, niin ymmärrä sinä myös meitä, ihmisiä joiden täytyy käydä töissä. Tämä ei kuitenkaan poista sitä että me tarkoitettaisiin sun elämän olevan helppoa, tai ettei myötäelettäisi sun haasteita. Taudit tarttuu jo itämisaikana ja eka tarhavuosi on pahin, kyllä se siitä helpottuu.

Selina

Minua harmittaa suuresti että tosi moni tarttui tähän kahteen oireettomaan päivään. Postauksen idea ei ollut se, vaan se kun ihmiset vievät selvästi sairaita tai toipilaita lapsiaan päiväkotiin tai menevät itse samassa kunnossa töihin. Se on ajattelemattomuutta!

Tiedän, että taudit voivat tarttua jo oireettomalla itämisajalla, mutta sekään ei ollut postauksen pointti.

Avatar

Jos lääkärit ei ole tietoisia siitä säännöstä? Tai sitten ne ei vaan välitä… Voi kai sen sairasloman saada kahdelle oireettomalle päivälle, kun pyytää ja kertoo että päiväkoti tai koulu on ilmoittanut ettei saa laittaa lasta kouluun tai hoitoon ennen kuin on ollut kaksi oireetonta päivää kotona. Tuntuis tosi typerältä, ettei vois saada, kun sehän ois kaikkein järkevintä ihan kaikkien kannalta!

Ymmärrän myös hyvin tekstin syyllistävän sävyn, koska tympäisee vähemmästäkin, kun samasta asiasta joutuu huomauttamaan joka ikinen syksy ja kevät, kun flunssat sun muut jyllää. Mikä ihme on, kun ei ihmisiä jaksa kiinnostaa.

Selina

Hyvä huomio tämäkin! Vatsataudissa on tosiaan ihan yleinen suositus se 2 oireetonta päivää. Kuumeen kanssa riittänee 1, ellei ole kamalaa yskää. Esikoinen oli kuumeen jälkeen 1 oireettoman päivän kotona ja oksennustaudin jälkeen 2.

Avatar

Kolmen pienen lapsen äitinä saatais olla pois tällä logiikalla noin tammikuusta huhtikuuhun yhtä soittoa, jos nuhan takia kotiin jäätäis. Saati jos koko perhe jäisi vain siksi, että yhdellä on kuumetta. Oireettomat lähtee hoitoon.. Vatsatauti on asia erikseen!siltikään tuo kaksi päivää ei aina toteudu, kolme saa olla pois ja silä selvä.

Selina

Vatsatauti on todellakin asia erikseen. Siitä tässä puhuttiinkin.

Avatar

Saatikka kuuden lapsen vanhempana.. Meilläkin yhdellä valuu räkä tosi usein ja ois otettava melkein kokonaan kotihoitoon, jos räkätautisena ei sais viedä hoitoon.
En vie tietenkään oikeasti sairaita hoitoon, mutta täytyy toivoa että eivät sairastu yhtään mihinkään tai sairastavat kaikki yhtäaikaa niin menee sairausjakso nopeeta ohi.
Tiedän perheitä, joissa kaikki sillä hetkellä terveet lähtee hoitoon, kouluun ja töihin, kun sairaat jää oksentaa.. Pelottavaa meidän muiden kannalta, mutta toisaalta ymmärränkin ja pelkään tilannetta jossa mun pitää alkaa tehä päätöstä asian suhteen

Selina

Postauksessa puhuttiin selvästi sairaista. Oksennusta, ripulia, kuumetta, näppyjä… Nuha on asia erikseen. Itselläni menee perusnuhan kohdalla raja kunnon yskässä. Silloin lapseni ei mene eskariin emmekä mene esim kerhoon tai kyläilemään kuopuksen kanssa.

Mutta hyvä kuulla, ettet sinäkään vie oikeasti sairaita hoitoon! 🙂 Se on erittäin hyvä päätös!

Avatar

Ja mä olen itse monesti kuullut vaan ton YKSI OIREETON päivä. Tuo kaksi tuli mulle niin äitinä ku työntekijänäkin yllätyksenä.

Selina

Oksennustaudin jälkeen meidän kouluissa ja päiväkodeissa suositellaan kahta oireetonta päivää. Näin oli myös minun lapsuudessani. Jos googlailet, löydät tämän kahden päivän suosituksen myös sieltä.

Minua harmittaa valtavasti, että koko postaus menee nyt näiden kahden oireettoman päivän jankkaamiseen. Miten yksi lause postauksen lopussa saa ihmiset ihan tolaltaan! Postauksen ajatus oli kuitenkin se, että on kamalaa, kun ihmiset vievät selvästi sairaita ja topilaita lapsiaan päiväkotiin tai menevät itse samassa kondiksessa töihin.

Avatar

Joo siis vatsataudin kohdalla kannatan kyllä itse tuota kahta ehdottomasti. En halunnut siitä valittaa! 🙂 Yksi kuumeeton on se mitä oon kuullu aina.

Joskus kun on töissä saatu lähettää lapsi kotiin kun ”no ei se eilen illalla enää oksentanu”- tapaus on alottanu oksentamisen päiväkodissa.

PAHIMPIA on olleet tapaukset joissa lapset on kertoneet äidin (joka lapset toi äkkiä aamulla eteiseen) oksentaneen koko aamun. Toi siis lapset tartuttamaan mahdollisesti muita ja anteeksi mutten itse olisi siinä kunnossa poistunut edes kotoa! 😂

Selina

En kokenut kommenttiasi valittamisena. Ei huolta! 🙂

Avatar

Mulla on kaksi allergista astmaatikkolasta, joista toisen kanssa olen ollut kahdesti osastolla vauvavuonna flunssan seurauksena, kun hengitys on mennyt huonoksi. Tavallinen flunssa tietää hänen kohdallaan 2-vuotiaana edelleen helposti 5 tosi limaista ja yskäistä päivää asianmukaisesta astmalääkityksestä huolimatta. Sairaalassa oltaisiin varmasti edelleen joka kerta ilman hoitavaa astmalääkitystä. Myös nuorempi lapsi on aloittanut syksyllä päiväkodissa ja ollutkin runsaasti kipeänä. Usein tämä on tiennyt viikon poissaoloa hoidosta. Hänen kohdallaan täyteen oireettomuuteen ei ole juuri hoidon aloituksen jälkeen päästy, koska nenä vuotaa aina. Selvästi kipeänä en hoitoon vie (kuume, oksennus, ripuli, muuten huono vointi, voimakas limaisuus…)

Miehen kanssa on vuoroteltu kotona lapsen kanssa, mikä on mahdollistunut miehen opiskeluiden vuoksi. Oma tes antaa mahdollisuuden olla 3 päivää paikallisesti sairasta lasta hoitamassa kotona. Suoraan sanottuna paljoa tätä pidempään ei olisi mahdollista kerta toisensa jälkeen olla, koska myös työnantajalla on raja sille, miten paljon sietää alaisen poissaoloja. Itse olen määräaikaisessa työsuhteessa ja perheen tulot muodostuvat pitkälti palkastani. Ajattelen, että 2 oireetonta päivää noron jälkeen on hyvä ohje, jota olemme vatsataudin yhteydessä noudattaneet, mutta tavallisen flunssan yhteydessä ylimitoitettua ja meillä mahdoton toteuttaa, kun poissaolopäiviä tulee pahimman vaiheen aikana joka tapauksessa 3-5. Olisi tietysti ihanaa, jos se olisi mahdollista, mutta asia ei ole niin mustavalkoinen. Itsekin teen työtä, jossa poissaolollani on suuria vaikutuksia muihin ihmisiin. Myöskään perheen talous ei kestäisi jatkuvia palkattomia. Siltikin olen kanssasi samaa mieltä, että selvästi sairaan lapsen ja aikuisen paikka on kotona, mutta 2 oireetonta päivää ei ole realistisista kuin vatsataudin kohdalla. Valitettavasti.

Selina

Hyvä lukea, ettet vie selvästi sairasta lasta päiväkotiin. Kiitos siitä! 🙂

Terveyttä teidän perheelle!

Avatar

Mistä tuo kaksi oireetonta päivää oikein tulee? Yleinen ohje meilläpäin on, että yksi kuumeeton päivä kuumeisen flunssan jälkeen, ja lapsen pitää olla siinä kunnossa että jaksaa ulkoilla ja touhuta päiväkodissa. Omalla lapsella saattaa nenä vuotaa ja olla rohiseva yskä monta viikkoa flunssan jälkeen, mutta yleisvointi aivan hyvä. Ei todellakaan voi pitää yskän ja nenän vuotamisen takia kotona ja olla töistä pois, jos on muuten virkku ja hyvävointinen. Oksennustaudin jälkeen on sitten ohjeena 2 vrk oireetonta aikaa ennen päiväkotiin viemistä.

Selina

Norossa tai oksennustaudissa, josta tässä pääasiassa puhuttiin, on yleinen suositus, että on kaksi oireetonta päivää ennen kuin taudin sairastunut palaa töihin tai hoitoon.

Flunssa on asia erikseen, koska jollain se saattaa kestää jopa kuukausia. Kuumeen takia pitää jäädä kotiin. Siinä riittänee se 1 oireeton päivä.

Avatar

Hyvä postaus aiheesta, joka varmasti jakaa mielipiteitä! Ymmärrän pointtisi kahden päivän oireettomasta ajasta täysin ja, vaikka minulla ei vielä lapsia olekaan niin pystyn myös kuvittelemaan, kuinka turhauttavaa on, kun lapset tuovat hoidosta milloin mitäkin tauteja. Ja teidän perheessä varsinkin varmasti jokainen tauti mietityttää ja aiheuttaa enemmän stressiä kuin ns. perusterveissä perheissä. Itse en henkilökohtaisesti kokenut tekstiäsi ärsyttävänä taikka syyllistävänä, vaikka itse yhdessä kommentissasi myönsitkin, että tietyllä tapaa syyllistät vanhempia. Muutama saamasi kommentti on aivan järkyttävän ala-arvoista tekstiä aikuisilta(kai?) ihmisiltä, enkä voi käsittää kuinka joku ihminen voi vetää blogitekstistä noin isot melonit nenäänsä. Inhottavaa huomata, kuinka joillain ihmisillä ei ole käytöstapoja!

Ajattelin kuitenkin tuoda esille myös toista näkökulmaa, joka varmasti myöskin osaltaan vaikuttaa ihmisten saikutteluun. Suomalaisessa kulttuurissahan ollaan kovia tekemään töitä ja varsinkin (nyt ehkä yleistän) suomalaiset miehet ovat huonoja myöntämään, että nyt olen itse liian kipeä olemaan poissa töistä. On myös ihmisiä, jotka ajattelevat paljon esim. omien esimiesten mietteitä omasta saikuttelusta ja saattavat siksi mennä töihin, vaikka eivät työkuntoisia olisikaan. Itse olen sairaanhoitaja ja poden välillä aivan järkyttäviä tunnontuskia sairaana olemisesta, koska aina kuin esimiehelle soittaa että olen kipeänä, saa äänen sävystä kuulla, kuinka pettynyt ja ärsyyntynyt hän on. Luulen, että monilla on tällainen syy taustalla, jos mietitään vaikka sitä puolikuntoista lasta ja hänen kanssaan kotiin jäämistä. Väärinhän se on mutta näissä tilanteissa ei ehkä niinkään mietitä enää muita vaan sitä omaa tilannetta. Sairaalamaailmassa on myös eräs todella tyhmä kirjoittamaton sääntö, jonka tiedän olevan käytössä ainakin meidän sairaalan usealla osastolla, joka vaikuttaa työntekijöiden saikutteluun. Sääntö on siis niinkin idiootti, että flunssan takia ei saa jäädä saikulle ellei sinulla ole kuumetta. Näillä esimerkeillä yritän sanoa, että vaikka asia sinänsä on yksinkertainen (jos lapsi tai sinä itse olet kipeänä, sairastetaan kotona) niin on monia eri faktoreita, jotka vaikuttavat tilanteisiin ja mahdollisuuksiin jäädä kotiin.

Kirjoittaessani tätä tekstiä tunnen itseni hieman hölmöksi, koska tunnistan itsessäni sen ärsyttävän liian tunnollisen sairaanhoitajan, joka yrittää mennä töihin hieman kipeänäkin. Eihän sen näin pitäisi mennä.

Kiitos tekstistäsi ja ihanaa alkavaa kevättä!

Selina

Meitä on moneksi! Itse en päästänyt henkilökohtaisuuksiin meneviä kommentteja ihon alle, vaikkakin hieman hämmennyin. Kiva kuitenkin lukea, ettet ärsyyntynyt postauksestani tai pitänyt sitä liian syyllistävänä, niin kuin selvästi osa lukijoista. Tämä on aihe, joka jakaa valtavasti mielipiteitä ja tilanteita on niin monia. Ymmärrän myös toisen puolen asiasta, esim. taloudelliset pakotteet, vaikkakin olen eri mieltä.

Suomalaiset ovat todellakin kovia tekemään töitä. Vaikka pää kainalossa ja ovat tietenkin korvaamattomia silloinkin! 🙂 Hyvä kun toit tämänkin puolen esille.

Kaikkea hyvää ja terveyttä! 🙂

Avatar

En yleensä kommentoi blogeja, mutta nyt tulee kyllä niin rumaa tekstiä joiltain kommentoijilta, että tulin tsemppiviestiä sinulle kirjoittamaan ❤️ Uskaltaisivatkohan ihan ääneen sanoa toiselle kasvotusten noita sanoja. Ja että ne kommentoijat voivat oikeasti olla äitejä ja isiä, kasvattajia 🙄hui!

Nää voi olla tosiaan hankaliakin juttuja kun oireettomat myös kantaa tauteja, mut että tietoisesti kuitenkin yrittettäisi välttää tartuntoja 😊 Jos meillä on yks mahataudissa, on itsestäänselvää ettei muita lapsia kuskilla päiväkotiin yms. Ollaan karanteenissa koko perhe.

Mikä työ on sellainen josta ei voi olla pois? Jos itse sairastuisi vakavasti, eikö voi olla muka töistä pois esim 2 viikkoakin, 2 kuukautta?
Ymmärrän että yksityisyrittäjällä voi olla hankaluuksia tilanteessa että jatkuvasti joutuu olemaan pois, mutta silloin asiat on järjestettävä niin että vaikka kotiin tulee lasta joku hoitamaan. Eikä Meilläkään aina ole ollut tukiverkostoa, silloin maksetaan hoitajalle palkka, jos on itellä ollut ”pakko” päästä töihin! Asia on monesti järjestelykysymys. Kyseessä taitaa usein olla valitettavasti raha, ei ”raskita” olla pois.

Selina

Kiitos tsempeistä Seija! ❤️ Nämä kommentit eivät menneet ihon alle, vaikkakin hieman hätkähdin sitä, kuinka osa provosoitui näin vahvasti postauksestani ja menivät sitten henkilökohtaisuuksiin. Netissä on helppo huudella nimimerkin takaa, vaikkakin kukaan ei täällä ole oikeasti anonyymi.

Nimenomaan tietoinen tartuttaminen oli postaukseni pointti. Se, että vie selvästi sairaan tai vielä toipilaan lapsen hoitoon tai menee itse töihin samassa kunnossa.

Meilläkin oli viikko sitten karanteeni, kun esikoinen oksensi. Myöskään avustajaa en päästänyt töihin ennen kuin tauti oli varmasti esikoisella ohi. Toki tiedostin, että se eli varmasti vielä pinnoilla tai meillä muilla oireettomana, mutta desinfioin jokaisen kahvan ja katkaisijan mitä alakerrastamme löysin. 😀

Mietin myös tätä vakavaa sairastumista. Nämä infektiot ovat onneksi varsin nopeita ja saattavat hyvinkin parantua siinä kolmen palkallisen päivän aikana se kaksi oireetonta päivää mukaan lukien. Meillä tyttären oksennustauti kesti 12h ja oli kaksi täysin oireetonta päivää kotona.

Avatar

Läheiseni poika on vaikeasti kehitysvammainen. Heillä tämä tauti aika menee niin, että on poissa koulusta. Helpointa. Terapeutit käy sit kotona. Että sekin kannattaa huomioida, kun on riskilapsi (astma, infektioastma), ettei itsekään tarvi joka paikassa luuhata. Nää taudit kun tartuttaa monesti jo ennen kuin on oireita eikä enää siinä loppunuhassa.

Selina

Postauksen pointti oli nimenomaan tietoisesti sairaan lapsen vieminen hoitoon tai vastaavasti se, että selvästi sairas aikuinen menee töihin. Silloin pitäisi sairastaa kotona. On suurta ajattelemattomuutta mennä julkisiin tiloihin, kun on selvästi tauti päällä.

Avatar

Peskää ihmiset käsiä ja opettakaa lapsennekin siihen! Ainakin aina ensimmäisenä kun tulee sisälle (kotiin, päikkyyn, kylään…), vähentää ihan tutkitusti tauteja.

Ja mitä tuohon karenssiin tulee, se on toki hyvä periaate, mutta käytännössä joskus hankalaa tietää milloin lapsi on terve – usein päätös pitää tehdä aamulla ja kiireessä niin voi tulla virhearviointeja. Eikä sen lapsen muuten ole pakko olla vanhemman kanssa kotona, jos meinaa maailma kaatua vanhemman poissaoloon töistä niin voi vaikka palkata jonkun lapsenvahdiksi – näitä ratkaisuja kannattaa miettiä jo silloin kun lapsi on terve niin on sitten siinä aamukiireessä toimintamalli valmiina.

Tottakai se harmittaa kun jotain menee sairauden vuoksi ohi, mutta ei se ole kuin muutama vuosi elämästä kun näitä sairas lapsi – päiviä tulee, työelämässä useimmat ovat kuitenkin vuosikymmeniä näiden vuosien jälkeenkin.

Selina

Käsipesu ihan saippualla on kyllä ensiarvoisen tärkeää! Pelkkä käsidesi ei riitä.

Toki arviointivirheitä voi tulla ja ne ovat mielestäni ymmärrettäviä, koska varsinkin pieni lapsi saattaa oksennustaudista ja 38 asteen kuumeesta huoliatta leikkiä normaalisti.

Postauksen pointti oli selvästi sairaat. Kuumetta, okesennusta, vatsakipuja. Tällaisiakin lapsia valitettavasti viedään päiväkotiin ja olen jopa kuullut, että aamulla annetaan kuumelääke ja viedään ”kuumeettoman” päiväkotiin ja sitten päiväunien aikana kuume yllättäen nouseekin, kun aamulla annettu kuumelääkkeen teho laskee. Se on todella väärin niin lasta kuin muita kohtaan! Ja tämä vain siksi, koska vanhemman on ”pakko” mennä töihin.

Näin juuri yrityksen mainoksen, josta voi palkata sairaalle lapselle koulutuetun lastenhoitajan. Noroa he eivät tosin tarttuvuussyistä hoida, mutta esim. kuumetautia. Siinä onkin hyvä idea!

Avatar

Tää on niin ärsyttävintä aikaa olla päiväkodissa töissä! Inhottaa että monikaan ei ymmärrä että oksennustaudin jälkeen pitäisi olla kaksi täysin oireetonta päivää vielä kotona ja kuume taudin jälkeen yksi kuumeeton päivä. Moni tautikierre katkeis sillä että vanhemmat pitäis muksut tarpeeks kauan kotona! Ikuinen aihe josta saa aina vääntää.

Selina

Minusta on tosi kurjaa, että tästä joutuu väntämään! 🙁 Tsemppiä töihin. Toivottavasti pysyt itse terveenä!

Avatar

Hankala aihe kyllä, jota vaikeuttaa tämä tehokkuusyhteiskunta. Tiedän päiväkoteja, joissa työntekijät saavat puhutteluja, jos sairauspoissaoloja tulee liikaa (vaikka syyt olisi oikeita). Hoitolaitoksia, jossa poissaolot kirjoittaa lähiesimies, joka pystyy ”kostamaan” poissaoloja työvuorosuunnittelussa. Ja omassa työssäni sairaanhoitajana taas joka ikinen sairauspäivä on haettava todistus työterveydestä, mutta eivät suostu kirjoittamaan jos ei ole pää kainalossa. Kipeänä töihin tuleva sijainen voi saada jatkossa enemmän töitä, kuin rauhassa kotiin toipumaan jäävä. Aivan nurinkurista! On kuitenkin kamalaa, että tätä tapahtuu ja voin vain kuvitella, miltä tuntuu kun oman lapsen takia joutuu pelkäämään näitä sairastelukausia.

Selina

Voi ihan kamalaa lukea tällaista! Todella surullista.

Toivon sinulle terveyttä!

Avatar

Vanhassa työpaikassani päiväkodissa pomo vaati todistuksen poissaoloista ja sitten työterveydessä kirottiin kun käynnit oli turhia. Selvä syy olla pari päivää poissa kuumeessa, ja todistusta ei ois tarvittu. Paitsi pomon mielestä.

Työkaveri sai motkotusta lun lapset sairasteli ja ymmärrys esimieheltä puuttui täysin. En ymmärtänyt ollenkaan moista päiväkodin johtajalta joka ei halunnut lapsia sairaana päiväkotiinsa, mutta työntekijät eivät olisi saaneet sairauksien takia olla pois töistä! Nykyaikaa…

Selina

Kamala pomo sinulla ollut, hui! 🙁

Avatar

Kurjaa, että joudut nyt monille vääntämään postauksesi pointtia rautalangasta 🙁
Itse oon täysin samaa mieltä. Olen myös sitä mieltä, että se sairaan/toipilaan lapsen vieminen hoitoon valitettavasti kostautuu muiden lisäksi myös perheelle itselleen. Me ollaan pidetty flunssainen (kuumeeton) poika kotona, jos selkeästi ollaan huomattu, että lapsi on väsähtänyt ja hänelläkin on kurja olo. Tämä usein siitä syystä, että jos sillä parin päivän levolla saa vältettyä kunnon taudin, on se parempi ihan kaikkien kannalta. Ei lapsen oo myöskään kiva olla päikyssä, jos on ihan väsynyt ja kipeä.
Monet nyt tarttuu siihen, että jos ei veisi räkätaudissa lasta hoitoon, ei voisi viedä moneen kuukauteen. Väitän kyllä, että jokainen vanhempi itse tunnistaa sen pisteen, kun pelkkä nenän vuotaminen vaihtuu oikeasti flunssaksi. Kyllä sen lapsen yleisvoinnista huomaa.

Selina

Erittäin hyvin tiivistetty! 🙂

Toivon teidän perheelle terveyttä!

Avatar

Hyvä postaus, täyttä asiaa! Itse työskentelen päiväkodissa ja tätä on näkynyt meilläkin paljon tämän alkuvuoden aikana, että lapset tuodaan selvästi puolikuntoisina hoitoon.
Pelkän nuhan takia ei todellakaan tarvitse olla pois, mutta esimerkiksi jos lapsella on niin kova ja jatkuva yskä, että silmistä vuotaa vesi niin silloin ei ole kyllä kunnossa.

Päiväkodissa päivään kuuluu ulkoilu kaksi kertaa päivässä ja välillä törmää niihinkin vanhempiin jotka tuovat aamulla lapsen ja sanovat, että lapsi on ollut kovin flunasainen ja samalla toivovat ettei lapsen tarvitsisi ulkoilla olenkaan. Silloin jos lapsi ei pysty ulkoilemaan ei hän ole päikkykuntoinen!

Viime keväänä meillä jylläsi noro pitkän aikaa ja osa syynä tähän oli se, että lapset tuotiin takaisin hoitoon vaikka vatsa oli vielä todella sekaisin. Vatsataudissa olisi ensiarvoisen tärkeää tuo pari oireetonta päivää, nimenomaa tuon leviämisen takia. Myös se, että sisarukset pidettäisiin kotona, koska aika varmasti kantavat samaa tartuntaa!
Kiitos hyvästä kirjoituksesta!

Selina

Olen samaa mieltä sinun kanssasi siitä että jos lapsi ei pysty vointinsa vuoksi osallistumaan päiväkodin ohjelmaan, hän ei ole hoitokuntoinen. Törkeää tuoda sellainen lapsi hoitoon tartuttamaan muita ja etenkin lapsen kohdalla on toimittu väärin. Kuka oikeasti haluaa omalle lapselleen vaikeamman olon, jos tauti vain pahenee, kun lapsi ei saa levätä kuten kotona.

Toivotaan, että tänä keväänä teidän yksikössä säästyttäisiin vastaavalta epidemialta, tai että vanhemmat ottavat enemmän vastuuta tässä ja pitävät ne kaksi tervettä päivää lapset kotona, jotta tauti ei tarttuisi niin valtavan helposti.

Tsemppiä tautiaikaan ja terveyttä sinulle!

Avatar

Siis apua näitä joitakin kommentteja! :O Kun se oma napa on joillakin se koko maailman napa, ja netissä nimimerkin takaa huudellaan kaikenlaista ja mennään henkilökihtaisuuksiin. Plus ymmärretään tahallaan väärin ja sitte huudellan sitä väärinymmärrettyä totuutta. En myöskään ymmärrä noita kommentteja siitä ettei töistä voi olla pois. No voi olla! Ja ihme hommaa, että tuot yleisen suosituksen esille, ja sitten sinun kimppuun siitä hyökätään. Ethän sinä sitä ole keksinyt. Nomutta, kuten todettua, nämä jotkut kommentit kuvastavat niiden kirjoittajien tyhmyyttä.

Ihan vain että tsemppiä, sun postaus oli täyttä asiaa. Anna väärinymmärtäjien ymmärtää väärin, älä anna kommentoijien pahan olon vaikuttaa sinuun! Kiitos postauksesta <3

Selina

Kiva kuulla, että pidit postauksestani. Kiitos, kun kerroit sen minulle! 🙂 Ja en anna. Nämä kommentit eivät päässeet ihoni alle. Pystyin henkilökohtaisuuksiin menneissäkin kommenteissa näkemään myös heidänkin kannan asiaan. Jokainen on oikeutettu omaan mielipiteeseensä.

Toivon sinulle terveyttä ja aurinkoisia talvipäiviä!

Avatar

Tiedäthän, että työssäkäyvien sairauslomista päättää lääkäri tai hoitaja? Mikäli sairauslomaa ei kirjoiteta niin et voi silloin jäädä sairauslomalle. Meillä sairauslomaa ei saa flunssaan mikäli kuumetta tai lämpöä ei ole. Tällöin jäät kotiin PALKATTOMASTI. Kaikilla ei ole varaa siihen, parikin päivää syö ison loven palkkapussiin. Harmi juttu, mutta näin se meillä menee.

Itse pyrin aina hoitamaan itseni kuntoon ja ottamaan huomioon myös muut ihmiset, en halua ketään tartuttaa. Mutta en myöskään jää palkattomalle siksi, ettei kukaan muu vain sairastu.

Selina

Postauksessa puhuttiinkin vain selvästi sairaista. Kuumetta, oksennusta, ripulia ym. Siitä tuskin lääkäri tai hoitaja jättää kirjoittamatta sairauslomaa.

Avatar

Kommentoinpas nyt tähänkin postaukseesi. Minä olen sinun kanssasi tästäkin niin samaa mieltä. Mulle tuotti jossain vaiheessa todella paljon murheita, kun kolmen lapsen yksinhuoltajana olisi pitänyt olla todella paljon töistä pois sairastelujen takia. Pomon kanssa tästä pitkään puhuttiin ja nykyään meillä työpaikka järjestää ammattitaitoisen lastenhoitajan työntekijöille kotiin lasten sairastaessa. Ensin koin tämänkin vähän huonona vaihtoehtona. Jotenkin tuntui, että minunhan itse kuuluisi olla sitä omaa sairasta hoitamassa. Nyt ollaan kuitenkin löydetty toimiva ratkaisu, että olen itse ne pahimmat sairauspäivät lapsen kanssa kotona. Kun tauti jo paranemaan päin, mutta lapsi vielä toipilas olen mennyt itse töihin ja saanut lapsillemme ihania hoitajia. Meillä siis onneksi saatiin toimiva järjestely, vaikka aluksi tuntuikin ihan mahdottomalta.

Selina

Vau, hienoa kuulla, että tuollainenkin järjestely on ja se on toiminut teidän perheellä!

Terveyttä ja aurinkoisia talvipäiviä!

Avatar

Järkytyin kommenteista asian tiimoilta. Nykyään paasataan, että nuoret ja lapset ei osaa käyttäytyä, mutta aikuisilta tuleva ilkeys… Asioista voi olla eri mieltä, mutta asiallisuus vähintäänkin!

Itse ainakin sain edellisestä tämän aiheen postauksesta lisää herettelyä aiheen tärkeydestä ja vahvistusta siitä että aina ei tarvi kuumetta/oksentelua ollakseen pois jostain ”velvollisuuksista” . Suhtaudun vieläkin tärkeämmin pöpöjen levittelyyn, vaikka vähäistä oma sairastelu ollutkin.

Olen aina ollut sitä mieltä, että jos ollaan kipeänä, eikä mennä kouluun niin ei mennä myöskään harrastuksiin.

Selina

Tämä postaus selvästi herätti paljon keskustelua ja hyvä niin, onhan asia tosi tärkeä! Toisaalta on harmi, että osa lukijoista tarkertui postauksessa siihen kahteen terveeseen ja oireettomaan päivään kotona, koska se ei todella ollut postauksen tärkein sanoma, mutta pystyn silti ymmärtämään kaikkien kannan – henkilökohtaisuuksiin menneistä kommenteista huolimatta.

Kiva kuulla, että tämä postaus herätteli sinua enemmän pysymään päätöksessäsi pysyä sairaana kotona. Toivon sinulle jatkossakin terveyttä! 🙂

Avatar

Itse ihmettelen myös sitä että ne sairaat vanhemmat kykenevät viemään lapsensa päiväkotiin ja sitten palaavat kotiin itse sairastamaan. Ei ole kotiäideillä/iseillä edes mahdollista. Päivähoidon ymmärrän jos kyseessä on esim leikkauksesta toipuminen tms.. Mutta päivähoitoa käytetään kyllä nykyään myös väärin,ikävä kyllä.
Netistä löytyy hyvä lista eri sairauksista ja vähimmäis varoajoista,ehkäpä se olisi syytä välittää wilman kautta tai ihan paperiversiona jokaisen hoitolapsen ja koululaisen kotiin.

Selina

Tuo on kyllä jo todella törkeä tapa toimia lapsen päivähoidon kanssa! 🙁 Olin aivan järkyttynyt! Leikkauksen minäkin voin ymmärtää, mutta tarttuvat taudit kulkeutuvat lasten mukana muille hoitolapsille ja henkilökunnalle. Todella ajattelematonta!

Olisiko sinulla se lista jossain? Jos saisi tähän postaukseen linkin? 🙂 Mieletäni päiväkodit voisivat tehdä myös itse vastaavan listan, johon vanhemmat voisivat jopa sitoutua. Se olisi kaikkien eduksi!

Toivon sinulle terveyttä Marianne!

Avatar

Hyvä kirjoitus, samaa mieltä! Myös käsihygieniaan pitäisi kiinnittää paljon enemmän huomiota. Aika monet ei pese kädet sisään tullessa (esimerkiksi THL suosittelee tekemään näin) ja siinähän on toinen tehokas tapa levittää tauteja.

Selina

Kiitos Mia! 🙂 Totta, käsihygieniaan pitäisi ehdottomasti kiinnittää enemmän huomiota! Jos nyt kirjoittaisin tämän postauksen uusiksi, lisäisin ehdottomasti tämän siihen. Se on niin tärkeä asia!

Meillä pestään kädet aina kun tulemme kotiin, on se sitten kauppareissu tai päiväkoti. Sama pätee vieraisiin, joille kehotan käsienpesua, jos se ei tule automaattisesti.

Avatar

Ongelma nro 1: ihmiset on todella surkeita aivastamaan oikein! Mä aivastan aina takin tai paidan hihaan tiukasti niin, ettei pisaraakaan pääse aerosolina ilmaan. Olen varsin ärtynyt siitä, ettei ihmiset osaa tätä. (Toinen vaihtoehto on aivastaa paperinenäliinaan, mutta käytännössä silloin liinan sivuilta pisaroita osuu sormiin ja pitäisi pestä kädet – ei onnistu kaupan kassalla saman tien)

Ongelma nro 2: ihmiset ei myöskään pese käsiä. Mä olen töissä hammashoitolassa ja olen joka päivä ihmeissäni, miten ihmiset tulee vastaanottohuoneeseen, koskee ovenkahvaan ja vie sitten oman sormensa suuhun ja näyttää, missä ongelma on. Vain yksi potilas on tänäkin vuonna halunnut pestä kädet tai ottaa käsidesiä ennen kuin irrottaa proteesin tai koskee omaan suuhunsa julkisen tilan ovenkahvojen jäljiltä.

Ongelma nro 3: Jos julkisessa vessassa pesee kädet, hana pitää sulkea käsipaperilla tai paidan hihalla, ei sillä juuri puhtaaksi pestyllä kädellä, hanassahan on taas se samat pöpöt, jotka juuri yritti pestä.

Mä olen opettanut nämä keinot omille lapsille ja meillä on ollut vatsuri vain kerran 10 lapsiperhevuoden aikana. Uskon, että omilla keinoilla voi vaikuttaa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä