Kotimme (esteetön) remontti ja remonttisuunnitelmat

Teksti

Kirjoitin toissa syksynä minun ja mieheni haaveesta rakentaa esteetön omakotitalo perheellemme. Juuri nyt minua hieman huvittaa koko ajatuksemme talon rakennusprojektista, koska olemme eläneet kaksi viimeistä vuotta ihan järkyttävän paineen alla. Vaikea raskaus, vauvan sairastuminen vastasyntyneenä ja minun oma sairastuminen viime keväänä  – siinähän olisi jo muutamaan avioeroon sopivasti aineksia ilman raksapölyäkin!

Omakotitalo – haave, joka elää kaikesta huolimatta

Haaveidemme esteetön hirsinen omakotitalo sijaitsisi metsään rajoittuvalla tontilla. Valkoiseksi maalatussa talossa olisi pulpettikatto, paljon isoa ikkunapinta-alaa ja erillinen, mutta silti saman katon alla oleva saunarakennus.

Talo olisi sisustettu modernisti, mutta ei kliinisesti vain valkoisella. Sisustuksen värimaailma olisi kuitenkin vaalea ja seesteinen. Sisätiloissa talon hirsiset ulkoseinät sävytettäisiin kuultavan valkoisiksi, mutta tapetteja rakastavana muutama tapettiseinäkin mahtuu sisustussuunnitelmaan mukaan.

Saunarakennuksessa on tummanpuhuvan saunan ja vaalean kylpyhuoneen lisäksi mieheni työ- ja vierashuone. Pää- ja saunarakennus yhdistettäisiin saunaosaan lasituksella, jotta kulku päärakennuksesta saunarakennukseen pysyy esteettömänä kesät talvet.

Omat suosikkini haaveidemme kodissa ovat isot ikkunat, tietenkin sinne metsään päin suunnattuna, kylpyamme ja eteisen yhteydessä oleva vaatehuone, johon mahtuu tulevaisuudessa myös sähkärin latauspiste.

Haaveemme onkin edennyt siihen pisteeseen, että tämä kuvailemani talo on hyvin pitkälle valmis muuallakin kuin haaveissamme. Paperilla, ihan talotoimittajan tekemänä piirustuksena.

Siitä minne tämä talo ehkä tulevaisuudessa nousee ei ole tietoakaan, koska emme saaneet viime kesänä hakemaamme tonttia, mutta hyvä niin. Oikeastaan todella hyvä!Kun haave omakotitalosta kaatui tontin saantiin, emme luopuneet vaaleista raksahaaveistamme kokonaan. Meillä on selvästi meneillään jokin testataan avioliiton kestävyyttä vaihe, koska nyt rakennushaaveet ovat vaihtuneet toiseen haaveeseen; nykyisen kotimme remontoimiseen.

Siksi seuraavaksi saattekin lukea meidän esteettömistä remonttisuunnitelmista, kun meidän alakerta menee lähes uusiksi ja ihan kohta – jo viikon kuluttua! 

(Esteetön) remontti ja remonttikohteet

Olohuone:

Ennen kuin olimme edes nähneet mielessäni valitsemaani olkkarin tapettia livenä, haaveilin jo valmiista lopputuloksesta. Voi miten toivoisinkaan, että voisin skipata remonttivaiheen, kun kaikki on levällään!

Olemme selailleet oikeasti ihan liian montaa tapettikirjaa yhdessä tulevan lattian ja värikarttojen kanssa, mutta vihdoin tehneet päätöksen tulevista pintamateriaaleista.

Remontin jälkeen alakertamme värimaailma tulee edelleen olemaan vaalea, mutta huomattavasti freeshimpi, kun nyt hieman ehkä jopa jo tunkkaisen beige värimaailma saa kyytiä.Esteetön remontti, olohuone Valitsimme olohuoneen sohvan takana olevaan seinään vaalean kuultavan Vallilan Poem -tapetin, josta nappasimme värin ikkunaseinän seinäpintojen maalaamiseen. Tapetissa on hento kukkakuvio, jonka metallinhohtoa voi korostaa valaistuksen avulla.

Olohuoneen pitkälle, keittiöön vievälle seinälle, on tulossa Boråstapeterin mallistosta yksivärinen vaalea tapetti, jossa on myös hieman hohtoa. Halusin pitää seinän simppelinä, koska tehosteseinän tapetti tulee vaaleudestaan huolimatta olemaan se katseenvangitsija.

Mutta jotain väriäkin kaipaisin. Olen yrittänyt miettiä jotain tehosteväriä, joka sopii valitsemaamme vaaleaan värimaailmaan, mutta pää lyö tässä kohtaa ihan tyhjää. Ehdotuksia otetaan vastaan! Remontissa vaihtuu myös lattia niin alakerran huoneista kuin olohuoneesta ja keittiöstä. Meillä on nyt elämää, moppia, koirien kynsiä ja pyörätuolia kyllin nähnyt laminaattilattia koko alakerrassa. Keittiössä se on tosin kivijäljitelmä, jota naarmuistaan huolimatta keittiösuunnittelijakin luuli oikeaksi kivilattiaksi!

Valitsimme kaikkiin tiloihin vaalean ja kestävän lankkulaminaatin, joka saa kaverikseen valkoiset lattialistat nykyisten värillisten tilalle. Remontin aikana fiksataan myös takan maalipinta kuntoon.

Remontin kallein osuus; keittiö!

Keittiö kokee remontin suurimman ja samalla ehdottomasti kalleimman muutoksen. Keittiöön on tulossa talomme rakennusvuonna selvästi muodissa olleen pähkinän tilalle valkoiset kaapistot sekä luonnon puun sävyjä. Välitilasta poistetaan laatat ja tilalle tulee tehosteväri ja lasilevyt lieden ja vesipisteen kohdille.

Keittiömme saa siis hyvin skandinaaviseen sisustukseen sopivan face lifting!Uudessa keittiössä esteettömät ratkaisut tulevat jäämään kuitenkin enemmän piiloon kuin nykyisessä keittiössämme, joka nyt suorastaan huutaa pyörätuolikäyttäjää jo keittiöön astuessa tai kelatessa!

Uusi keittiömme tulee näyttämään aivan tavalliselta keittiöltä. Siellä ei ole enää selvästi madallettuja tasoja tai pyörätuolin mentäviä koloja, mistä olen valtavan onnellinen, mutta pienillä ratkaisuilla, joita ei heti voi nähdä, onkin sitten toimivuuden kannalta suuri merkitys.Kaikki keittiön käyttöastiat ja suurin osa päivittäisistä ruokatarvikkeista tulevat saamaan paikkansa uuden keittiön tilavista alalaatikoista. Alalaatikoihin on tulossa mekanismi, joka avaa ja sulkee ne pehmeästi, jolloin astiat eivät kolise toisiaan vasten, kuten nyt. Satsasimme myös isoihin jykeviin vetimiin, koska tarvitsen molemmat kädet avatessani laatikoita.

Keittiöömme on tulossa myös muutama yläkaappi, mutta niiden sijainnissa ja käytössä on yritetty ottaa huomioon pyörätuolin käyttö. Loppu onkin sitten järjestelykysymys – tärkeimmät tavarat löytyvät alahyllyiltä ja ylemmät hyllyt ovat sitten omin jaloin seisoville kokkaajille.

Mutta, koska en ole ainoa keittiötä käyttävä, tasojen korkeudessa piti joustaa. Uuden keittiömme tasojen korkeus on laskettu ns. kaikkia osapuolia tyydyttävästi, eli ne ovat sopivalla korkeudella minulle, mutta myös käveleville.En malta odottaa remontin alkua enkä etenkään lopputulosta, vaikka tiedänkin, ettei minusta ole itse remontissa lainkaan apua. Onneksi isäni on lupautunut tulla meille mieheni avuksi ja he toteuttavat suunnitelmamme yhdessä talviloman aikana palkkaamamme kirvesmiehen apulaisina. Sen ajan minä nautin Suomen kauneimmista talvipäivistä lasten kanssa mummilassa.

 

Miltä sinusta meidän remontti kuulostaa ja odotatko sinä lopputulosta yhtä innokkaasti kuin minä?

Kommentit

8 kommenttia
Selina

Kiva kuulla Sonja! 🙂

Ei näitä meidän keittiön ongelmia olisi tullut esiin ellemme olisi sitä käyttäneet nämä vuodet. Toivon kovasti, että uusi keittiö toimii! 🙂

Avatar

Kiva lukea näin tarkasti teidän remontista! 🙂 Tsemppiä siihen, eiköhän parisuhdekin kestä.

Selina

Kiva kuulla, että tykkäsit! 🙂 Ja parisuhdekin kestää varmasti!

Avatar

Ympäristöllisestä näkökulmasta ihmetyttää, että laitatte vaihtoon noin uuden keittiön. Tuhlausta..

Selina

Meillä keittiöremontti tehdään puhtaasti toimivuussyistä. Toki rehellisyyden nimissä haluamme panostaa myös omaan viihtyvyyteemme.

En kykene toimimaan tässä keittiössä pyörätuolin kanssa. Alakaappitilaa ei ole riittävästi ja en kykene kurottelemaan yläkaappeihin jäykistyneillä käsillä. Esimerkiksi nuo kulmakaapit ja allas kulmassa ovat minulle hyvin haasteellisia käyttää. Hyväkuntoinen keittiömme pääsee kuitenkin uuteen kotiin, ei kaatopaikalle jätteeksi, joten ympäristöllinen näkökulmakin on huomioitu sen suhteen.

Avatar

Jään mielenkiinnolla odottamaan muutosta. Suunnitelmat kuulostavat hienoilta ja raikkailta. Meillä sama värimaailma keittiössä ja noita runkoja käynkin juuri läpi maalaten niitä =)

Selina

Kiva kuulla Jenni! 🙂 Intoa maalauspuuhiin!

Avatar

Mielenkiintoista päästä seuraamaan remppaa, hyvältä kuulostaa! 😊

Olet toimivamman keittiön ansainnut, näin kävelevänä hankala edes kuvitella kuinka moniin haasteisiin pyörien kanssa törmää standardimittaisessa ympäristössä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä