Painajainen, lähes jokaöinen seuralaiseni

Teksti

Heräsin jälleen viime yönä siihen, kun sydämeni yritti lyödä itsensä ulos rinnastani, ohimoillani oli hikikarpalot ja minulla oli todella epätodellinen olo. Sitten näin yöpöydälläni kellon ja se kiinnitti minut jälleen nykyhetkeen. Oli yö ja olin hereillä, en enää unessa. Se oli vain painajainen!

Painajainen on uni, jonka ihminen kokee ahdistavaksi ja pelottavaksi. Painajaisia nähdään usein REM-unen aikana. Noin puolet ihmisistä näkee painajaisunia, joten mistään harvinaisesta tapahtumasta ei ole kyse. Ikävästä kylläkin!

Painajaisunet voivat silti vaikuttaa joidenkin elämään vahvasti, koska monesti siinä käy juuri niin kuin kohdallani; uni katkeaa ja sitten on vaikea nukahtaa uudelleen. Juuri tällaisena yönä kirjoitin tämänkin postauksen.

Painajainen; uni pahimmista peloista

Sanotaan, että ihminen näkee tavallista enemmän painajaisia silloin, kun jokin ratkaisematon psyykkinen ristiriita painaa mieltämme – pelko ja paha olo tulevat uniin. Allekirjoitan tämän täysin!

Viime aikoina olen nähnyt paljon painajaisia, jotka toistuvat useamman kerran kuukaudessa. Uneni eivät ole raakoja tai yliluonnollisia, mutta ne saavat silti minut joka kerta ahdistumaan niin unessa kuin herätessä, ja jäävät joskus jopa kummittelemaan mieleeni koko päiväksi.

Listasin alle pahimmat painajaiseni.

Läheisen kuolema

Ehdottomasti pahin painajaiseni käsittelee läheiseni kuolemaa. Unessa saatan järjestää hautajaisia tai olen keskellä hyvästelytilannetta. Itku ja suru ovat täysin käsin kosketeltavissa ja joka kerta tämä uni on tuntunut aivan liian todelliselta.

Näissä unissa olen haudannut usein mieheni, isäni tai jommankumman lapsistani.

Vakava sairastuminen

Sairastumiseen liittyvät painajaiset kohdistuvat hyvin harvoin minuun itseeni, mutta jos näin käy, unessani teen jo hyvästejä. Eräässä painajaisunessa minulla oli vatsassani pitkälle edennyt syöpä. Oli liian myöhäistä, eikä mitään ollut enää tehtävissä.

Jäähyväisiä olen joutunut miettimään ihan oikeassakin elämässä. Valitettavasti.

Olen nähnyt painajaisia myös siitä, että mieheni kiitää veltto ja eloton tyttäremme sylissään alakertaan, mutta minä en voinut liikkua. En pystynyt unessa tekemään mitään auttaakseni häntä.

painajainen

Painajainen hylkäämisestä

Olen nähnyt unia, että minut on hylätty, jätetty yksin. Vielä herätessäni olen pystynyt tuntemaan sen unen henkisen kivun sydämessäni, kun muistelen unta, jossa mieheni oli täysin kylmä ja ilmoitti minulle, ettei hänellä ole minua kohtaan enää mitään muuta tunnetta kuin velvollisuuden tunnetta.

En tiedosta, että pelkäisin jätetyksi tulemista ja koen olevani enemmänkin kuin rakastettu, mutta jostain syystä jättäminen tulee  aina aika-ajoin uniini.

Olen nähnyt myös painajaisia siitä, että oma hoitava neurologini ei halua enää hoitaa minua. Unessa hän poisti kaikki diagnoosini ja sairauteni hoitoon käytettävät lääkkeet, ja kehotti hakeutumaan psykiatriseen hoitoon.

Tällainen tilanne on valitettavasti totta monelle harvinaissairaalle. Tiedän monen potilaan joutuneen ensin psykiatrisiin selvityksiin ennen kuin he saavat oikeanlaista hoitoa fyysisen sairautensa aitoihin oireisiin.

Pakeneminen

Olen paennut unissani vuosia jotain, mutta en ole koskaan saanut tietää mitä. Unessa haalin tavaroita kasaan. Pakkaan kamalassa kiireessä reppuihin ja matkalaukkuihin vaatteita ja tarvikkeita, mutta en tiedä minne olen lähdössä, milloin ja miksi. Unessa minulla on hätä.

Painajainen irtoavista hampaista

Olen monesti nähnyt unta, että hampaani irtoavat. Ne siis vain putoavat yksi kerralla suustani, tai saan ne todella kevyellä nykäisyllä irti.

Heti, kun herään voin edelleen tuntea sen kivun suussani, kun hammas irtoaa ja minun on tarkistettava, että hampaat ovat todella paikoillaan.

Painajaisunien tulkintaa

Useiden painajaisunien syitä on yritetty selittää jo pitkään niin tieteellisesti kuin muilla keinoin.

Moni samaistunee klassikkoon; putoamisen tunteeseen ja sen päättävään säpsähdykseen. Itse putoaminen kestää vain hetken ja juuri, kun olet osumassa maahan, silmäsi räjähtävät auki ja olet täysin hereillä.

Kerrotaan, että painajaiset, joissa ihminen putoaa tyhjyyteen, voivat liittyä siihen, että elämässä on jokin hallitsematon asia tai tilanne, esim. rahahuolet.

Toinen klassikko on haavoittuminen. Jos ihminen näkee unta, jossa hän haavoittuu tai loukkaantuu jollain tavalla, syynä voi olla se, että hän tuntee olevansa heikko jollain elämänsä osa-alueella. Luin, että jos oman heikkoutensa löytää ja sitä alkaa työstämään, haavoittumispainajaiset voivat kadota. Mielenkiintoista!

Se, että näkee unta omista hampaistaan, pidetään yllätyksekseni hyvin yleisenä painajaisena. Luulin vain olevani…no todella outo!

Tapoja, jolla unessa menettää hampaansa on analysoitu monella tavalla – kohdallani hampaiden putoaminen suusta johtuu tämän ei ehkä niin tieteellisen lähteen mukaan esimerkiksi stressaavasta elämäntilanteesta. Joo, hyvin paljon mahdollista!

En analysoi uniani kovinkaan usein ja tämä oli ensimmäinen kerta, kun googlailin erilaisten painajaisunien merkityksiä. Toisaalta se oli ihan mielenkiintoista, mutta toisaalta en usko lainkaan näihin teorioihin enkä varsinkaan enneuniin.

Omalla kohdallani olen varma, että toistuvat painajaiseni johtuvat elämäni traumoista, peloista ja kivusta, jotka vain heijastuvat uniini. Toki itseni tuntien jätän jatkossakin jännittävät kirjat ja elokuvat väliin ennen nukkumaanmenoa, ne kun tuovat vain ei toivottua extraa vakio painajaisuniini!

Näetkö sinä painajaisia ja jos näet millaisia? 

Kommentit

12 kommenttia
Selina

Onkohan tämä joku miehinen juttu! 😀

Uni voi olla ahdistava olematta varsinaisesti pelottava tai painajainen. Kokemusta on! Toivottavasti saat nukuttua ensi yönä! 🙂

Avatar

Näen painajaisia satunnaisesti. Välillä saattaa olla kuukausien tauko ja kun ne alkavat, saatan nähdä painajaisia kahden viikon aikana lähes joka yö.

Pääsääntöisesti kaikki painajaiseni liittyvät siihen, että minut yritetään tappaa. Tavalla tai toisella.
Eikä siis hajuakaan miksi näen sellaisia unia. En ole koskaan oikeassa elämässä kokenut väkivaltaa tai ollut uhkaavassa tilanteessa. Elämäni ei painajaisten aikana ole edes ollut äärettömän stressaavaa ja kotona on ollut kaikki hyvin.

Nyt mielenkiinnosta taidankin googlettaa mistä nämä johtuvat.

Selina

Kaksi viikkoa painajaisia lähes joka yö kuulostaa tosi rankalta! Osaatko sanoa onko sinulla painajaisten toistuessa enemmän stressiä tai jokin muu huoli? Nehän saattavat aiheuttaa painajaisunia.

Painajaiset tappamisesta ovat varmasti puuduttavia, pelottavia ja ahdistavia! Jos googlailet, niin tule kertomaan minullekin mitä painajaisistasi sanottiin! 🙂

Toivon sinulle levollista tätä yötä, ilman tappamista! 😉

Avatar

Minä näen satunnaisesti aina samaa painajaista. Unessa olen avarassa ja pimeässä paikassa, ehkä jossain pellolla. Siellä on kova tuuli, en näe mitään ja kuuluu kova vinkuva ääni. Ehkä tuuli, mutta ääni sattuu korviini. Olen hukannut lapseni, yritän huutaa heitä, mutta en saa huudettua. Iskee paniikki ja alan kaivamaan maata. Jostain syystä luulen löytäväni heidät sieltä. Ikinä en löydä lapsiani unessa. Joskus kaivan kuoppaa niin kauan, että jään itse sinne jumiin. Välillä taas löydän kuopasta jo kuolleen läheiseni, jolloin minun täytyy aina pukea ja haudata uudelleen hänen mädäntynyt ruumis. Aina yhtä ahdistava uni. Olen googletellut unen merkitystä, mutta uskon johtuvan ihan henkilökohtaisista peloista ja menetyksistä.

Selina

Oi onpas pelottava ja ahdistava uni!

Minäkin uskon, että uniin heijastuvat omat pelot ja menetykset.

Toivottavasti nukut tänä yönä paremmin!

Avatar

Juuri vähän aikaa sitten kirjoitin unesta, joka toistuu suht samanlaisena. En näe sitä joka yö, ja ilmeisestikin sen voi liittää ainakin osittain stressiin. Mutta se on toistunut jo suht samanlaisena lähes 10 vuotta.

https://naissanelioissa.wordpress.com/2019/02/07/unista/

Selina

Oi pitääpä käydä lukemassa! 🙂 Kiitti linkistä!

Avatar

Minulla painajaiset yleensä lisääntyvät stressitilanteissa. Olen nähnyt myös noita hampaidentippumisunia ja aina ne ilmaantuvat, kun pelkään menettäväni jotain. Aika yleisiä painajaisia on kans unet, joissa en millään jaksais pysyä hereillä, puhua tai liikkua. Joskus tosi harvoin näen erittäin raakoja ja graafisia, väkivaltaisia painajaisia. Ne ovat ihan hirveitä ja menevät varmasti vilkkaan mielikuvituksen piikkiin. En nauti yhtään kauhuelokuvista tai murhaohjelmista, joten tuollaiset ovat tosi ahdistavia. Välillä ironisesti naurattaa, kun miehen painajaiset ovat laatua ”olin ostamassa legoa kaupasta ja sitä ei löytynyt mistään”, kun mun unissa taas pahimmillaan päät lentää 😀

Selina

Minä tosiaan luulin, että hampaiden putoaminen unessa on vain joku minun outo juttu! 😀 Olin tosi yllättynyt, että netissä sen sanottiin olevan yleistä, ja myös sinulla on ollut sama uni!

Minun mies on ihan samanlainen kuin sinun miehesi! Hän ei näe samanlaisia painajaisia kuin minä tai sinä. Onkohan tämä joku miehinen juttu? Tosin hänen uniin tulee sitten työjutut ja herään joskus yöllä kun hän suunnittelee unissaan ääneen työpäiväänsä.

Näin teho-osastolla tosi pelottavia painajaisia. Kuulemma johtui lääkeunesta, mutta ne unet tulivat mieleeni vasta nyt, kun kerroit sinun raaoista, graafisista ja väkivaltaisista painajaisista. Varsinkin ne graafiset olivat jotenkin todella ahdistavia.

Avatar

Minun mieheni ei koskaan näe mitään unia. Tai siis varmasti näkee, muttei koskaan muista niitä herättyään. Ihme juttu! Minä sen sijaan nään tosi paljon unia. Usein näen unta, että minulla on joku hätätilanne. Unessa yritän soittaa kännykällä miehelleni siinä koskaan onnistumatta. En löydä kosketusnäyttöpuhelimesta mieheni numeroa, enkä edes löydä siitä puhelinta. Usein minulla on simpukkaluuri, joka minulla joskus oli. Siinä on niin pienet näppäimet, ette onnistu painamaan oikeita näppäimmiä. En nyt tiedä, onko tämä ihan varsinainen painajainen, mutta tosi ahdistavaa.

Avatar

Kirjoitin kommentin, joka katosi jonnekin.

Selina

Voi harmi kuulla! Joskus kommentit vain katoavat! 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä