Ihanan kamalat sairaalavaatteet – olen kokoa ”keltainen”!

Teksti Selina

”Otatko vaaleanpunaisen vai keltaisen pyjaman?”, hoitaja esittelee minulle käsissään kahta pyjamaa tullessani osastolle. On aika vaihtaa se ihanan kamala Hotelli Sairaalan uniformu päälle.

Ennen kuin ehdin vastata, hoitaja jatkaa; ”Keltainen on varmaan sinulle parempi.”, ja ojentaa minulle sänkyni päässä seisoen viikatun pyjaman. Sitten hän poistuu huoneesta.

Saamaani pyjamaa tarkastellessani, huomaan nopeasti, että paidan rinnuksessa ja housujen yläosassa olevissa sairaalan omaisuusmerkintälappusissa lukee koko XS ja mietin, että vaate on minulle aivan liian pieni. En kehtaa kuitenkaan hälyttää hoitajaa takaisin soittokellolla, vaan puen sen ehkä jo kulahtaneen keltaisen pyjaman päälleni, joka kuitenkin on minulle leveydeltään juuri sopiva. Housujen lahkeet tosin jäävät muodikkaasti nilkkoihin.

No ennemmin tämä kuin jätti-iso vaate mytyssä selän alla!SairaalavaatteetOlen yli 15 sairastetun vuoden jälkeen viettänyt sairaalassa viikkoja, joskus jopa kuukausia. Vuodeosaston käytävillä potilaat kulkevat tottuneesti sandaaleissaan ja aamutakeissaan, joiden alta pilkottaa erivärisiä sairaalavaatteita.

Sairaalavaatteiden värit edustavat vaatteen kokoa.

Sairaalavaatteet eivät kuitenkaan ole erivärisiä potilaiden iloksi, eikä niistä voi valita päivän mielialaan sopivaa väriä. Kuka tahansa ei voi hypätä sairaalan vaaleanpunaisiin, eikä se väri ole suinkaan tarkoitettu vain naisille.

Sairaalavaatteiden värit edustavat vaatteen kokoa. Keltainen pyjama on noin koko XS, vaaleanpunainen vastaa kokoja S-M, vihertävä kokoja M-L ja niin edelleen. Isompiakin kokoja toki on, mutta tähän vihertävään pyjamaan päättyy minun kokemukseni hotelli sairaalan pukukoodista. Niin ja värikoodaamisesta!

Leimaavatko eriväriset sairaalavaatteet potilaan tietyn kokoiseksi?

Ehkä jonkun mielestä. Pystyn kuitenkin ymmärtämään, miksi sairaalavaatteiden koot on värikoodattu. Se helpottaa varmasti kaikkien työtä, kun kokomerkintöjä ei tarvitse erikseen tarkistaa, ja voi vain napata vaatehuoneesta huolettomasti valmiiksi värikoodatun koon, joka sopii silmämääräisesti arvioituna potilaalle.

Leimaavatko eriväriset sairaalavaatteet potilaan tietyn kokoiseksi? Ehkä jonkun mielestä.

Hotelli Sairaalan vakkariasiakkaana olen huomannut, että meitä potilaita on erilaisia. Toiset haluavat mahdollisimman löysän pyjaman, ettei vaate varmasti purista tai kiristä mistään ja toiset eivät vaan mitenkään näe päällään sairaalan vihreää, ja venyttävät jo vuosia potilaiden käytössä olleet vaaleanpunaiset pyjamat päälleen, vaikka hoitajat kuinka yrittävät ehdottaa toista väriä jo ihan mukavuussyistä.

Kenties se vaaleanpunaisen vaatteen S-koko tuntuu paljon paremmalta kuin vihreän, jos keskittyy vain kokolappuun aivan kuten minä keltaisen pyjaman saadessani. Tai sitten kyse on vain väristä.30

Mutta totuushan on, ettei sairaalan vaatteet todellisuudessa oikeasti sovi kenellekään – väristä riippumatta!

Mutta totuushan on, ettei sairaalan vaatteet todellisuudessa oikeasti sovi kenellekään – väristä riippumatta! Kaikille toki löytyy pyjama, jonka koko on suunnilleen oikea. Pyjama, jolla pystyy aivan hyvin sairastamaan ja makaamaan peittojen alla piilossa pahaa maailmaa, vaikka nilkat housunlahkeista vilkkuen!Sairaalavaatteisiin ja niiden kokojen värikoodaamiseen on alettu kiinnittämään vähitellen enemmän huomiota.  Ja hyvä niin! Tampereen yliopistollisessa sairaalassa oli jo kaksi vuotta sitten synnytysosastolla uudenlaiset sairaalavaatteet, joita ei ollut värikoodattu. Värivaihtoehtoja oli kolme, mutta vaatteiden värit eivät enää muuttuneet koon mukaan.

 

Mitä mieltä sinä olet sairaalavaatteista?

Kommentit

18 kommenttia
Selina

Itse olen myös huomannut housujen lyhyyden! 😀 Olen yli 170 cm pitkä, joten keltaiset jäävät todella lyhyiksi ja vaaleanpunaiset eivät paljoa paranna tilannetta, mutta menevät enemmän myttyyn, koska leveyttä on sen verran enempi kuin kertaisissa.

Hih, teen juuri samoin, että en koskaan avaa koskaan nappeja vaan puen paidan päälle niin kuin tavallisestikin. Joskus pesulasta tulee paita joka ei ole napitettu kiinni ja sekös harmittaa. Napitan sen siis ennen pukemista. 😀

Hyvää kevättä sinulle!

Avatar

Musta värikoodaus on vain hyvä asia. Se on käytännöllinen laitosolosuhteissa, joissa hoitajilla on jo valmiiksi kiire.

Selina

Asialla on puolensa. Kirjoitin tämän postauksen potilaan näkökulmasta, mutta kuten postauksessani sanoin pystyn täysin ymmärtämään värikoodaamisen ja sen kuinka se helpottaa hoitajien ja laitoshuoltajien työtä.

Avatar

Vuosia/vuosikymmeniä pyörineet pyjamat ja varsinkin napilliset paidat saavat aikaan kylmiä väreitä. Eihän ne napit kiinni kestä, ole kestänyt enää vuosiin. Tissit vilkkuen saa vääntäytyä vessaan. Kun on vielä norsun sorminäppäryys… No juu, kyllähän siinä saa aikaa kulumaan nappien kanssa 😀

Kokoa sininen, sinivihreä ja joskus jopa ruskea.

Selina

Ne napit ovat kyllä ihan hirveät! Ja samoin housujen kuminauhat – solmu on aina väärässä kohdassa! 😀

Avatar

Tuossa värikoodamisessa on puolensa ja puolensa. Itse potilaan näkökulmasta en kamalasti diggaa kipeänä ja masentuneena pukea vihreitä vaatteita, koska a) kamalan värinen vihreä b) näkee jo sairaalakäytävän toiseen päähän, että jahas, tuo se on L kokoa. Vaikka sinällään sillä ei ole mitään merkitystä mitä muut ajattelevat minun koostani osaston lounastilassa, mutta onhan se naishenkilönä ihan pyllystä istua itse vihreänä, kun muut ympärillä ovat pinkkejä. 😉 Hyvästä aiheesta kirjoitat, kiitos!

Selina

Totta, että tälläkin asialla on puolensa! Kiitos kommentista! ❤️

Avatar

Tämä oli kiinnostava postaus, mä en ole pahemmin viettänyt aikaa sairaaloissa ja tämä oli mulle ihan uusi juttu. Mä voin kuvitella kyllä, miten jotkut saattavat ahdistua siitä, miten pelkkä vaatteen väri paljastaa heistä jotain, joka tuntuu yksityiseltä. Mua hyvin esteettisenä ihmisenä kuitenkin varmasti jäisi harmittamaan eniten vain se, etten kokoni takia saisi juuri oman lempparin väristä asua! Kiitos tästä 🙂

Selina

Kiva kuulla, että tykkäsit postauksesta! 🙂

Avatar

Mulle on ihan sama värien tai nappien kanssa, mutta ottaa päähän kun ne on suunniteltu pelkästään lyhyille tai lihaville. Itse kun oon pitkä ja hoikka, niin puntit on juuri ja juuri polven alle, ja silti ne meinaa tippua vyötäröltä. Paidassa en koskaan edes avaa nappeja, koska ne on niin isoja että menee päälle ja pois avaamattakin 😀 Kenkiä en ikinä muista käyttää, hipsuttelen aina sukkasillaan niinku kotonakin. Mutta hyvä puoli on se, että ainakaan ne ei mistään paina tai purista. Ja värikoodaus koon mukaan just hyvä, edes potilaana en jaksais pläräillä läpi kokolappuja, hyvä kun saa tempasta nopeeta puhtaat värin perusteella.

Avatar

Itse en sen enempää ole kiinnittänyt sairaalavaatteisiin huomiota.
Eihän ne nyt mitään kaunistuksia ole, mutta mielestäni sairaalassa on tärkeintä
käytännöllisyys vaatteille ja itselleni se, että saan hoitoa. Vaatteet näen ihan sivuseikkana.

Itseäni ei ole mitenkään haitannut se, että on koon mukaan koodaus ja olen itse ollut sitä vihertävää kokoa, kun olin synnärillä. Väljät ja pehmeät sairaalavaatteet ovat mielestäni olleet ainakin mukavat päällä.

Hyvää maaliskuun loppua! <3

https://kotonajakaupungilla.blogspot.com/

Selina

Vaatteet ovat kyllä sairaalassa sivuseikka. Pitkään sairaalassa aikaa viettäneenä tämäkin puoli tuli mieleeni. 🙂

Hyvää maaliskuun loppua sinullekin Katri! 🙂

Avatar

Mielenkiintoinen ja hyvä postaus! Mulla ei värikoodauksesta ole ollut tietoa aiemmin. Varmaan värikoodaus hyvä tavallaan kun nopeuttaa, että kaikki saavat oikean kokoisen. Tärkeintä, että mukava ja väljä päällä. Valoisaa alkavaa kevättä!

Selina

Kiva kuulla, kiitos! 🙂

Aurinkoista kevättä myös sinulle Peppi! 🙂

Avatar

Kiitos hyvästä postauksesta! Itse olen sairaanhoitaja, mutta en ole tarkemmin tullut ajatelleeksi potilaan näkökulmaa sairaalavaatteista. Tosin olen töissä akuuttihoidon yksikössä, jossa potilas ei ehkä sairauden akuuttivaiheessa ajattele, mitä päällä on. Välillä on kyllä vähän huvittanut antaa vaaleanpunaista pyjamaa pienikokoiselle miehelle, mutta minkäs teet.. ja toki voihan värejä myös sekoittaa. Esimerkiksi vihreä paita ja vaaleanpunaiset housut, vähän vaihtelua 😀

Toisissa yksiköissä voi varmaankin käyttää myös omia vaatteita, jos sairaalan vaatteet tuntuvat ikäviltä. Mutta toivotaan tosiaan, että sairaalavaatteisiin kiinnitään tulevaisuudessa huomiota myös muissa sairaaloissa 🙂

Hyvää kevään jatkoa! ☀️

Selina

Kiva kuulla, että tykkäsit! Ole hyvä! 🙂

Akuuttitilanteessa sairaalavaatteilla ja niiden värillä ei varmasti ole kamalasti väliä. Ja tuo eri värien miksaaminen tuo varmasti kivaa vaihtelua! 😀

Itse käytin yhdessä vaiheessa sairaalassa omia pyjamia ja alusvaatteita. Mieheni toi niitä aina minulle sairaalaan ja vei likaiset kotiin pesuun. Se oli loputon suo, joten luovuin siitä, kun sairaalavuorokausia oli yhdessä vaiheessa todella paljon. Sairaalavaatteissa en vierastanut niinkään väriä tai koodaamista, vaan materiaalia.

Hyvää kevättä myös sinulle! 🙂

Avatar

Näin potilaan näkökulmasta en itse tykkää siitä, että on värikoodatut vaatteet. Vaikka tiedän myös sen, miten paljon se hoitohenkilökunnan aikaa säästää ja helpottaa. Itse olen viettänyt kuukausia sairaalassa tipunkeltaisissa ja possunpinkeissä. 🐥🐷 Ainakin TAYS:issa on joillakin osastoilla jo käytössä ne uudet vaatteet, oranssiharmaat ja siniharmaat ja niissä väreissä on kaikkia kokoja. Ne on ihanaa materiaalia, ei yhtä hiostavia kun ne keltaiset, pinkit, vihreät, ruskeat yms, vaan tosi kevyitä.

Selina

Asialla on puolensa kyllä. 🙂

Lokakuun leikkauksessa sain pukea uudet sairaalavaatteet päälleni Tayssissa. Tykkäsin myös kovasti niiden materiaalista ja etenkin resoreista housunlahkeissa! Iso plussa siitä, koska olen yli 170cm pitkä, niin varsinkin tipunkeltaisissa pyjamissa housujen lahkeet jää aina lyhyiksi 😀

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä