On vastausten aika!

Teksti

Vihdoin sain valmiiksi postauksen, jossa vastasin loppuihin teidän lähettämiin kysymyksiin! Oli ilo huomata kysymysten määrän perusteella, että teitä kiinnostaa muutkin asiat kuin sairauteni.

Postaus venyi ensimmäisen osan kaltaisesti hurjan pitkäksi, joten heitä kommenttikenttään joku viesti, jos jaksoit lukea tämän loppuun! 😉

kysymyspostaus

Parisuhde ja perhe-elämä

Missä ja miten ihastuit mieheesi? Oliko se rakkautta ensi silmäyksellä? Tiedätkö, mikä sinussa viehätti häntä? Mihin hän sinussa rakastui?

Tapasin mieheni talviriparilla Iso-Syötteellä vuonna 2003. En usko rakkauteen ensisilmäyksellä, vaikka se kuulostaakin ajatuksena hienolta. Olimme tavatessamme vielä täysin lapsia, mutta kyllä, ihastuimme toisiimme todella nopeasti.

Minun piti oikein kysyä mieheltäni, mikä minussa viehätti ja mihin hän minussa rakastui. Sain vastaukseksi ensin myhäilyä ja naurua, mutta (erittäin) pitkän pohdinnan jälkeen hän sanoi yhden sanan; hymy.

Myös minä ihastuin ensimmäisenä miehessäni hänen hymyynsä. Se on hymy, joka pelastaa päiväni vielä 16 vuotta myöhemminkin. Siihen hymyyn minä rakastuin.

Lue myös:

Viisitoista vuotta sinun

Sairas parisuhde

Mitä miehesi tekee työkseen ja mikä koulutus hänellä on?

Mieheni on koulutukseltaan filosofian maisteri ja hän työskentelee lukion lehtorina.

Mitä perheenne tekee mieluiten viikonloppuisin?

Monesti olemme vain kotona ja se on parasta! Yleensä perjantaisin ostamme herkkuja ja teemme jotain hyvää ruokaa, esimerkiksi pizzaa tai tortilloja. Lauantaisin esikoinen saa vapaata leikkiaikaa kavereidensa kanssa ja illalla käymme saunassa, syömme popcornia ja katsomme elokuvan. Sunnuntaisin mies valmistelee alkavaa työviikkoa ja ulkoilemme lasten kanssa.

Mikä on parasta äitiydessä?

Parasta äitiydessä on lasten oivallukset. Se, kun he oppivat uutta ja huomaavat pärjäävänsä myös itse.

Mistä kasvatuskäytännöistä haluat pitää kiinni?

Toisten kunnioittamisesta. Olen yrittänyt kasvattaa lapsistani ihmisiä, jotka näkevät jokaisen ihmisen arvokkaana, eivätkä käyttäydy ketään kohtaan epäkunnioittavasti tai ilkeästi.

Pitikö teidän aloittaa talon rakennus? Mitä tälle haaveelle kuuluu?

Vielä vuosi sitten haaveilimme omakotitalon rakentamisesta paljon, mutta emme silloin löytäneet sopivaa tonttia unelmiemme hirsitalolle, joten haave jäi muhimaan. Silloin haave eteni kuitenkin ihan virallisiin piirustuksiin saakka.

Nyt tilanne on oikeastaan sama, eli sopivaa tonttia ei ole löytynyt, mutta rehellisesti sanottuna ainakin minulla haave omakotitalon rakentamisesta on alkanut hieman hiipumaan. En tiedä johtuuko se talvilomalla tehdystä remontista vai sairauteni pahenemisesta, mutta juuri nyt rakennusprojekti ei tunnu enää ollenkaan niin mielekkäältä kuin vuosi sitten.

Lue myös:

Unelmana täysin esteetön koti

Remonttisuunnitelmat

Mikä ruoka uppoaa lapsille parhaiten?

Lapsemme syövät parhaiten perinteistä kotiruokaa; lihapullia perunamuusilla, jauhelihakastiketta perunalla tai pastalla, kanaa ja riisiä, makaronilaatikkoa ja keittoruokia. Oikeastaan kaikki ruoka uppoaa, jos ne on maustettu ns. lapsellisesti, eli lähinnä suolalla ja pippurilla tai hyvin miedoilla muilla mausteilla.

Kuusivuotias A kertoi lempiruokansa olevan pizza, mikä ei yllättänyt minua äitinä. Pizzalla hän kuitenkin tarkoittaa itsetehtyä pizzaa, jolla meillä herkutellaan useita kertoja kuukaudessa ja jonka päällä on juuston sijaan Jokilaakson juuston Vegaanin pizzamurua. Tätä suosittelen lämpimästi juustonkorvikkeeksi pizzan lisäksi vaikka lasagneen.

Kaksivuotias L syö toistaiseksi kaikkea mitä hänen lautaselleen laitetaan – myös kasviksia.

Lasten yhteinen lemppari on kuitenkin ehdottomasti isin tekemä uunilohi ja perunamuusi. Kesällä kala grillataankin sitten grillissä.

Lue myös:

Lauantain herkku: tortillapizza

Ehkä maailman paras pasta – kanapestopasta

Helppo ja nopea valkosuklaa Oreo-juustokakku

Onko poikanne menossa päivähoitoon lähivuosina?

Jos elämämme pysyy tällä mallilla seuraavat vuodet, en näe syytä laittaa poikaamme päivähoitoon, vaan poikamme tulee olemaan kotihoidossa siskonsa kaltaisesti eskariin saakka. Tähän päätökseen vaikuttaa suuresti myös henkilökohtainen avustaja, joka mahdollistaa työllään lasten kotihoidon.

Miksi et voi kirjoittaa lapsista heidän oikeilla nimillään, jos perhettänne on haastateltu lehtiin ja otettu kuvia ilman mitään sensuuria? Minusta ei ole mitään järkeä blogata, jos ei voi kirjoittaa lapsistaan, tai itsestään omilla nimillä. Ja asiasta toiseen, miksi peität lastesi kasvot sydämillä, jos heidän kuvansa on ollut lehdissä?

Tämä on monille vaikea ymmärtää, mutta selitän toki.

Mielestäni on täysin eri asia näyttää lasten kasvot ja nimet painetussa lehdessä kuin täällä netissä. Täältä tieto ja kuvat liikkuvat aivan eri tavalla kuin lehtiartikkelin kautta. Netissä osataan myös olla todella julmia enkä halua asettaa lapsiani alttiiksi sellaiselle.

Osasyy siihen, miksi heidän kasvonsa eivät näy enkä puhuttele heitä nimillä blogissani johtuu siitä, että tämä on minun blogi, ei heidän. He saavat vapaasti itse perustaa oman bloginsa tai somekanavansa kunhan kasvavat, mutta nyt he eivät mitenkään voi ymmärtää sosiaalisen median laajuutta, saati päättää sitä haluavatko olla somessa vai ei.

Koen myös, ettei lasten nimien tai kasvojen julkaisulla ole merkitystä blogin sisällön kannalta.

Lue myös:

A-muru, sydänkasvoinen somelapseni

Teillä on ilmeisesti vielä koiria? Kertoisitko hieman lisää niistä ja niiden sopeutumisesta lapsiperhearkeen?

Meillä on kaksi lyhytkarvaista chihuahuaa, Lauri ja Manu. Lauri täyttää ensi kuussa 11 vuotta ja Manu täytti tammikuussa 12 vuotta.

Lauri ja Manu ovat jo eläkeiän saavuttaneita vanhoja herroja. Molemmat koirista painavat 2,5 kiloa, mutta pieni koko ei suinkaan tarkoita hiljaisuutta – kaikki meille tulevat kuulevat suljetun ulko-ovenkin takaa, että meillä on koiria!

Nuoremmalla koirallamme oli hieman vaikeuksia sopeutua lapsiperhearkeen, koska se on ollut pennusta asti vetäytyvä ja hyvin epäluuloinen kaikkia ihmisiä kohtaan, varsinkin lapsia. Manu sen sijaan on heti kaikkien kaveri, jos saa vähän herkkuja, rapsutuksia ja silittelyä!

Koirista onkin toivottu paljon postausta ja sellainen on nyt luonnoksissa!

Minä

Mitä teet mieluiten, kun olet yksin?

Luen blogeja ja kirjoitan postauksia. Samalla kuuntelen musiikkia, esimerkiksi Billie Eilishiä, Vestaa ja Ellinooraa.

Rakastan hiljaisia hetkiä yksin, joita kaksilapsisessa perheessä tulee todella vähän. Mutta en kuitenkaan valita. Näin on hyvä!

Miten itse rentoudut omalla ajalla?

Katsomalla Netflixistä sarjoja ja elokuvia ja neulomalla. Harmillisesti neulominen on jäänyt nyt vähemmälle, mutta odotan innolla sitä päivää, kun käteni eivät ole niin kipeät, että neulominenkin onnistuu!

Minkä kirjan olet lukenut viimeksi?

Tämä on hieman noloa, olen nimittäin viime vuodet lukenut vain satukirjoja ääneen lapsilleni! En ollut ennenkään mikään lukutoukka, mutta silti voin sanoa rakastaneeni lukemista, jota krooninen kipu ja pakkoliikkeet nykyisin häiritsevät – voin kertoa, ettei ole kiva saada kirjasta nenille vain kahden-kolmen aukeaman jälkeen!

Viimeisin lukemani kirja on siis satukirja. Luemme lasten kanssa todella paljon, mutta pidemmistä saduista Ronja Ryövärintytär ja Tyttö, joka pelasti joulun on jäänyt mieleen parhaiten.

Mikä on lempivuodenaikasi?

Ehdottomasti kesä! Olen aina ollut kesäihminen. Vihaan räntäsadetta ja kylmyyttä. Tämä kevätkin on kyllä ihanaa aikaa, kun näkee kuinka luonto herää horroksesta ja kaikki kaunistuu. Paitsi juuri nyt, kun meillekin tuli takatalvi…

Mitä toiveita sinulla on tulevalle kesälle?

Rauhallinen kesä perheen kanssa. Viime kesä meni sairaalassa, joten kaikki käy kunhan saamme olla yhdessä!

Haluaisitko aloittaa jonkun uuden harrastuksen?

En tässä kohtaa, mutta haluaisin jostain aikaa englannin kielen opiskeluun. Enkkuni on totaalisen ruosteessa ja minua kauhistuttaa ajatus häämatkasta tuppisuuna! En myöskään halua kasata kaikkea vastuuta mieheni harteille, joten englannin kertaamiseen täytyisi vain löytää aikaa.

Mistä haaveilet?

Aika paljosta! Jos maailmanrauhaa ja nälänhädän poistamista ei lasketa, haaveilen kahdenkeskisestä ajasta mieheni kanssa.

Elämämme on ollut…no sanotaanko hyvin vaiherikasta viimeiset kolme vuotta, jonka vuoksi parisuhteelle jää harmillisen vähän aikaa. (Lue: ei yhtään!) Onneksi rakkautemme on kantanut lukuisista vaikeuksistamme huolimatta ja rakastamme toisiamme valtavasti.

Haaveilen myös tavallisesta arjesta, kosmetologilla käynnistä, kahdenkeskisistä leikkihetkistä esikoisen kanssa, kesäloman tuomasta vapaudesta, perheajasta ja ensimmäisestä tatuoinnista.

Lue myös:

10. vuosi naimisissa ja ajatuksissa häämatka – vasta nyt!

Mitä arvostat muissa ihmisissä?

Avarakatseisuutta ja rehellisyyttä.

Mitä suosittelet Netflixistä?

Moderni perhe on minun ehdoton suosikki – taattua huumoria sopivan mittaisissa jaksoissa! Pidin valtavasti myös Elementarysta ja Black Listista.

Sarjojen lisäksi suosittelen myös Netflixin dokumentteja, jotka ovat ehdottomasti tutustumisen arvoisia.

Lue myös:

Perheemme välipäivien Netflix-suosikit

Mitä tv-sarjoja seuraat?

En oikeastaan katso lainkaan telkkaria, koska en yksinkertaisesti ehdi! Hävettää kuitenkin myöntää, että meillä on todella monesti telkkari päällä, vaikka kukaan ei sitä katsokaan.

Perheemme telkkarista katsotaan lähinnä lastenohjelmia ja uutisia. Sarjoja seuraan enemmän Netflixin puolelta.

Millaisia ystäviä sinulla on? (Tietysti heidän anonymiteetin rajoissa, mutta esim. missä olette tutustuneet jne) Mitä teet ystäviesi kanssa?

Minulla on monta ihanaa ystävää, joista jokaisesta olen valtavan kiitollinen! Osa ystävistäni on ollut mukana elämässäni jo lapsuudestani asti ja osaan olen tutustunut aikuisiällä opiskellessani Oulussa tai täällä blogimaailmassa.

Välimatkojen vuoksi en näe ystäviäni kovinkaan usein, mutta kun näemme, jatkamme luonnollisesti siitä mihin edelliskerralla jäimme – ihan kuin emme olisi olleet erossa lainkaan! Tavatessamme teemme hyvää ruokaa ja juttelemme. Emme tarvitse mitään sirkushuveja, vaan riitämme toinen toisillemme joka kerta oikein hyvin.

Moni ystävistäni elää samanlaista elämäntilannetta kuin minä, eli lapsiperhearjen ruuhkavuosia. Minulla on myös lapsettomia ystäviä ja yksi ystävistäni jakaa kanssani saman diagnoosin.

Ystäväni, vertaiseni, Anna.

Lue myös:

Annan  blogi: Lusikoita kiitos.

Mitä kuuluu käsityöharrastuksellesi? Oletko pystynyt neulomaan / ompelemaan? Jos olet kässäillyt viimeaikoina, niin mitä olet tehnyt? Miten sinulta onnistuu ompelukoneen käyttö?

Käsityöharrastus on ollut hiljainen viimeisen vuoden – en ole koskenutkaan ompelukoneeseen kansalaisopiston ompelukurssin loputtua! Kankaita olen kuitenkin ostanut sitä inspiraatiota odottaessa. Niin ja Paapiin kaavakirjan!

Ompelukoneen käyttö on hieman haasteellista, koska painan kyynärpäälläni kaasua samalla, kun yritän ohjata kangasta ompelun aikana. Kansalaisopistolla oli aivan unelma ompelukone. Siinä oli ns. käsikaasu, joka toimi nappia painamalla. Tämä ompelukone maksaa kuitenkin lähemmäs 1000€, joka on jo niin iso raha, etten ole valmis sijoittamaan sitä vielä tässä kohtaa ompeluharrastukseeni. Ehkä joskus, jos innostun vaatteiden ompelemisesta enemmän.

Neulominen on ollut viime aikoina vaikeampaa, koska käsissäni on ollut lisääntyvästi kipuja ja dystonian aiheuttamaa jäykkyyttä. Minulla on nyt keskeneräisenä villatakki esikoiselle, joka on hihaa ja päättelyä vaille valmis.

Lue myös:

Äidin uusi harrastus

Harrastus, joka vei mukanaan – ompelu 

Kettukarkki-villasukat

Kiitos kaikille lähettämistänne kysymyksistä ja saamastani positiivisesta palautteesta koskien kysymyspostauksen aiempia vastauksia!

Kommentit

28 kommenttia
Selina

Oi kiitos tästä tiedosta Sanna! Pitää sukeltaa heti googleen! 😉

Avatar

Ompelukone käsikaasulla tunisi varmasti aktiivista elämääsi! Siksi tämä linkki tulk heti mieleeni haavestasi luettuani https://www.tukilinja.fi.

Selina

Kiitos vinkistä, pitää tutustua tähän sivustoon! 🙂

Hyvää kevättä sinulle!

Avatar

Oli mielenkiintoista luettavaa. Ihanaa kevättä teidän perheelle!

Selina

Kiva kuulla! Ihanaa kevättä sinullekin! 🖤

Avatar

Olipas ihanan piiiitkä postaus joka loppui liian nopeasti 😀

Säästääksesi kuhmuja nenänpäässäsi ( 😀 ), suosittelen kokeilemaan äänikirjojen kuuntelua. Itse erehdyin kerran testaamaan ja hurahdin ihan täysin. Se on myös kiva, että kuunnellessa pystyy samalla tekemään jotain pientä aivotonta hommaa. Toki äänikirjat ei oo kaikkien juttu mutta suosittelen kokeilemaan 🙂

Selina

Voi kiva kuulla, että tykkäsit! 🙂

Äänikirjojen kokeilu on ollut pitkään to do -listallani. Pitääkin ottaa asiaksi tutustua näihin. Kiitti muistutuksesta! 🙂

Avatar

Hep, kiva postaus!

Selina

Hep, kiitti! 🙂

Avatar

Kiva postaus ja hyvin jaksoi lukea.

Selina

Kiitos, ja kiva kuulla! 🙂

Avatar

Luettu ja olisin lukenut pidemmänkin!:) aurinkoista kevättä teidän perheelle. Toivon hartaasti että teille tulee myös ihana kesä, olisitte sen ansainnut…

Selina

Kiva kuulla, että jaksoit lukea loppuun, kiitos siitä! 🙂 🖤

Aurinkoista kevättä!

Avatar

Kiitos paljon odotetuista vastauksista!
Toivon Sinulle ja perheellesi ihanaa kevättä ja toivottavasti teitä odottaa unelmienne kesä ja saat nauttia lämpimistä päivistä perheesi kanssa.Itsekin vannoutuneena kesäihmisenä odotan jo malttamattomana lämpöä ja aurinkoa. 🙂

Selina

Ole hyvä! 🙂

Kaikkea hyvää kevääseesi Nina! Onneksi ainakin meillä paistaa nyt aurinko. Se alkuviikon takatalvi oli kuin nyrkin isku kasvoille! 😀

Avatar

Kiitos odotetusta postauksesta! Tosi kiva oli lukea:) Toivon aurinkoisia ja onnen täyttämiä kevätpäiviä koko perheelle!

Selina

Voi ole hyvä! Kiva, että tykkäsit! 🖤

Aurinkoisia kevätpäiviä sinullekin! 🙂

Avatar

Ei tuntunut yhtään pitkältä, mukava oli lukea! Toivotaan että se aurinkoinen kevät sieltä pian tulee! Ihanaa kevättä teille!

Selina

Hyvä kuulla, ettei postaus tuntunut liian pitkältä! Olen todella huono kirjoittamaan mistään lyhyesti ja monesti käy juuri näin! 😀

Ihanaa kevättä sinulle Fiia! Täällä paistaa ainakin tällä hetkellä aurinko!

Avatar

Moderni perhe on ihan best!
Kerro ihmeessä miten äänikirjakokeilun käy, jos sen päätät tehdä! Itsekin miettinyt että niitä voisi kuunnella vaikka ruuanlaiton/vaipanvaihdon/lapsen leikkihetken lomassa. Meillä usein soi spotify/nettiradio taustalla.
Eikä ollut kauhean pitkä postaus, olisin voinut lukea vielä lisää!

Selina

Pitää ehdottomasti testata ja kertoa kokemuksia vaikka postauksen ominaisuudessa! 🙂

Kiva kuulla, ettei postaus ollut susta kamalan pitkä. Itsestä tuntui, että postaus vaan venyi ja venyi, kun en yksinkertaisesti osaa kirjoittaa lyhyesti! 😀

Ja Modern Family … tähän miljoona sydäntä! 😀

Avatar

Luin 🙂

Selina

Kiva kuulla, kiitos! 🙂

Avatar

Luettu!
Vinkki sinulle äänikirjoihin liittyen: celia- kirjasto on ilmaiseksi kaikkien niiden käytössä, joille perinteisen kirjan lukemisessa on hankaluuksia sairaudesta tai vammasta johtuen. Minä pystyn lukemaan kirjaa pöydän ääressä. Mutta haluan lukea sängyssä ja siellä en pysty pitämään kirjaa käsissäni. Suosittelen celia- kirjastoa sinulle lämpimästi. On aivan loistava ilmainen palvelu, jossa on 45 000 teosta ja uusia tulee kokoajan. Käyttäjät saavat uutuuksista tiedot sähköpostiinsa. Ota yhteyttä omaan kirjastoosi, niin saat celian käyttöösi. Mitään lääkärintodistuksia ei kysellä. Riittää sun oma tuntemus, että normikirjan lukeminen on hankalaa. Googlaa, niin saat lisää tietoa.

Selina

Kiva, että luit! 🙂

Hei vau, kiitos tästä tiedosta!! Rekisteröidyin juuri BookBeat -palveluun, kun siellä sai 30 päivän ilmaisen kokeilujakson. Sen jälkeen äänikirjojen kuuntelu maksaa kuutisentoista euroa kuukaudessa. Pitää ottaa ehdottomasti asiasta selvää! Kiitos vielä! 🙂

Avatar

Hyvin jaksoi lukea!
Rauhaisaa pääsiäisen aikaa!

Selina

Kiitos, kiva kuulla! 🙂

Samoin Sinulle!

Avatar

Moi! Sellaisiakin ompelukoneita on, joissa on sormella kevyesti painettava start&stop-toiminto koneen rungossa, ja säädettävä ommelnopeus, eivätkä ole mitään hirvittävän kalliita kuitenkaan. Ehkä sellaisesta olisi apua? Omassa koneessanikin on tuo, pedaalia ei siis pakosti tarvitse käyttää ollenkaan. Tällainen toiminto on ainakin joissain Juki HZL-sarjan koneissa, omani on Juki HZL-60H muistaakseni.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä