(Esteetön) keittiöremontti on valmis!

Teksti

Ihanaa, (esteetön) keittiöremontti on vihdoin valmis! Tai valmis se on ollut jo pitkään, mutta syyt tämän postauksen julkaisun hitauteen komeilevat meidän uudistetun keittiön ikkunoissa – eihän uutta keittiötä voi esitellä ilman ikkunaverhoja!Kodissamme alkoi talvilomalla iso remontti, josta olimme haaveilleet pitkään. Ennen kuin esittelen teille uuden keittiömme ja sen esteettömät ratkaisut, palaan vanhaan keittiöömme ja sen ongelmiin.

Kun muutimme taloomme vuonna 2013, keittiöön tehtiin hyvin pieniä muutostöitä toimintakykyäni ajatellen. Silloin varsinainen keittiöremontti jäi tekemättä ja vain kaksi yläkaapiston osaa laskettiin ns. istumakorkeudelle, samoin yksi työtaso. Myös uuni siirrettiin erillislieden alta pois ja sen tilalle tehtiin avoin tila pyörätuolia varten.Vanhasta keittiöstä kirjoittaessani, minulle tuli sellainen olo, että siinähän oli kaikki mitä tarvitsin pyörätuolikäyttäjän näkökulmasta, mutta näin ei kuitenkaan ollut.

Vuosien kuluessa huomasin, etteivät minua varten tehdyt muutostyöt enää olleet riittäviä ja turhauduin kaappitilan vähyyteen, tai oikeastaan siihen, että suurin osa oikeasti runsaasta keittiömme kaappitilasta oli minun ulottumattomissa. Myös kulmakaapit ja tiskialtaan sijainti kulmassa aiheuttivat minulle paljon vaikeuksia (ja valtavasti naarmuja) pyörätuolista käsin toimien.

Suurin syy keittiöremonttiin oli siis vanhan keittiön esteettömyyteen ja säilytystilaan liittyvät ongelmat. Tiesin myös, että voisin saada huomattavasti toimivamman, mutta silti aivan tavallisen näköisen keittiön erilaisilla kaapistojen ja laatikostojen mekanismeilla, joita vanhassa keittiössämme ei ollut. Keittiöremontti ei siis ollut mikään äkkinäinen päähän pisto, eikä siihen ryhdytty vain pienin kosmeettisin perustein, vaikka myönnänkin, ettei vanhan keittiön tyyli ja pähkinärungot enää miellyttäneetkään silmääni.

Esteettömän keittiön suunnittelu

Halusin esteettömän, mutta silti kauniin keittiön. Tyyliltään hillityn, enemmän modernin kuin maalaisromanttisen. Kuten vanhassa keittiössämme, en halunnut esteettömyyden näkyvän lainkaan päällepäin, vaan halusin satsata runkojen sisään piiloutuviin esteettömyyttä tukeviin ratkaisuihin ja mekanismeihin.

Uutta keittiötä suunnitellessamme turvauduimme tietenkin ammattilaisen palveluihin. Esteettömyyden lisäksi keskityimme keittiösuunnittelijan kanssa maksimoimaan alakaappitilan, joka oli minulle pyörätuolikäyttäjän näkökulmasta tärkeintä uudessa keittiössä.Halusimme uuteen keittiöön isoja, leveitä ja syviä vetolaatikoita, joiden käyttö pyörätuolissa istuen on huomattavasti mielekkäämpää kuin yläkaappien, joiden perälle kurottelu on minulle hyvin työlästä – ylemmille hyllyille ylettämisestä puhumattakaan. Isoja vetolaatikoita pääsikin keittiösuunnitelmaan lopulta kuusi, jotka imaisevat sisäänsä perheemme kaikki käyttöastiat ja valtavan määrän ruokatarvikkeita.

Vaikka en pyörätuolikäyttäjänä hyödy kovinkaan paljoa yläkaapeista, en kuitenkaan mieltänyt nyt muodissa olevaa yläkaapittomuutta omakseni, joten keittiöön piirrettiin myös yläkaappeja, joissa voi säilyttää osaa keittiötarvikkeista; alahyllyillä tarvikkeita, joita tarvitsen keittiössä usein ja ylemmillä hyllyillä niitä, joita käytän harvemmin. Esteettömyys on myös järjestelykysymys.Keittiön esteettömyyttä tukevia mekanismeja on tarjolla paljon ihan tavallisillekin kuluttajille, ei vain kelaaville äideille. Toki mekanismit ovat hintavia, mutta en tiedä mitään niin ihanaa kuin pehmeästi sulkeutuvat kaapinovet ja vetolaatikot. Koen, että keittiösuunnittelijamme ymmärsi hyvin mitkä markkinoilla olevista mekanismeista palvelevat parhaiten minua pyörätuolikäyttäjänä ja keittiösuunnitelmaan päätyikin lopulta useampia mekanismeja helpottamaan toimimistani keittiössä.

Keittiöremontti ja sen odotettu lopputulos

Keittiömme sai remontissa uudet keittiökalusteet ja vähän enemmänkin. Keittiöremontin aikana vaihtui myös lattia koko alakertaan ja lisäksi olohuone sai seinilleen uutta tapettia ja maalia sekä uudet jalkalistat.Valitsimme keittiöön kahdelle seinälle harmaan sävyisen maalin, mutta sen täydellisen harmaan valinta ei ollut todellakaan helppoa, koska eri sävyisiä harmaita tuntui olevan pilvin pimein! Olen kuitenkin valintaamme todella tyytyväinen. Se on oikeasti täydellinen harmaa, aivan kuten henkilökohtainen avustajanikin sanoi nähdessään keittiön ensimmäistä kertaa!

Keittiön kaapittoman ikkunaseinän päätimme jättää valkoiseksi ja se oli hyvä päätös – keittiömme kun ei tilana ole mikään kovin suuri. keittiöremontti Keittiön työtasot ovat harmaaseen kauniisti sopivat 4 cm paksut vaaleat laminaattitasot. Välitilan kohdalla päädyimme laattojen sijaan maitolasiin. Se oli todella hyvä päätös, koska maitolasi pehmentää kivasti keittiön seinien harmaata sävyä.

Välitilana maitolasi oli myös yllättävän edullinen verrattuna laatoitukseen ja sen pitäminen puhtaana on huomattavasti helpompaa kuin laattojen saumojen jynssääminen!keittiöremonttiKeittiöömme asennettiin erilaisia esteettömyyttä tukevia ja käyttöä helpottavia mekanismeja mm. kuuteen isoon vetolaatikkoon, kattila- ja roskiskaappiin. Nämä mekanismit helpottavat valtavasti toimimistani keittiössämme ja samalla lisäävät turvallisuutta – en uskalla edes laskea kuinka monta juomalasia hajotin vanhassa keittiössämme, kun suljin vetolaatikon, jossa ei ollut jarrutustoimintoa liian voimakkaasti!

Kattilakaappiin valitsimme kätevän Slide-Out -mekanismin, jonka ansioista voin vetää hyllyt syvän nurkkakaapin ulkopuolelle, eikä minun tarvitse kumarrella ja kurkotella kattiloita ja pannuja pyörätuolissa istuen. Roskiskaappiin otimme keittiösuunnittelijan suosituksesta oven mukana ulostulevan jätepisteen.keittiöremonttiVetimien valinta oli yksi vaikeimmista päätöksistä keittiöön liittyen! Toisaalta pidän valtavasti vetimettömistä kaapistoista, mutta ne eivät sovi ollenkaan sairauden rasittamille käsilleni. En saisi ovia ja laatikoita yksinkertaisesti auki ilman vedintä ja siksi minulla oli vetimille vain yksi kriteeri; niistä pitää saada kaksin käsin kiinni. Valitsimme siis jykevät metallivetimet, jotka tuntuvat nyt kuukauden käytön jälkeen oikein hyviltä.

Pääsin kuitenkin toteuttamaan vetimettömyyttä keittiössämme, kun päätimme, ettei yläkaappeihin tule vetimiä lainkaan. Halusin keventää yläkaappien ilmettä ja se sopi onneksi myös miehelleni.

Keittiösuunnittelijamme ratkaisi vetimettömyyden tuomat ongelmat mielestäni todella hienosti, eli yläkaappien ovet ovat pari senttiä pidemmät kuin kaapistojen rungot, joten avaan kaapinoven sen alapuolelta. Tämän ratkaisun ansioista saan yläkaappien ovet auki jopa helpommin kuin vedintä käyttäen.

Tyytyväinen uuden keittiön kelaava omistaja

Nyt, kun keittiöremontti on vihdoin valmis, en voisi olla tyytyväisempi sen lopputulokseen! Remontin tavoite saavutettiin täysin, vaikka se venyikin hieman odotettua pidemmäksi ja matkan varrelle mahtui useampia ei toivottuja yllätyksiä, joiden yli oli vain päästävä.

Olen todella tyytyväinen uudessa keittiössämme kaappitilan maksimoimiseen ja esteettömyyttä tukeviin mekanismeihin. Vaikka ikkunaseinältä poistettiin ikkunoiden molemmin puolin olleet kaapit, se ei vaikuttanut kaappitilan määrään. Meillä on nyt jopa osa yläkaappien hyllyistä tyhjillään, koska isot vetolaatikot imaisevat valtavasti tavaraa sisäänsä – juuri niin paljon kuin oletinkin.keittöremontti Tyylillisesti keittiömme edustanee nyt hyvin skandinaavista tyyliä. Se on vaalea ja valoisa. Hieman pelkistetty, mutta ei liian moderni. Se on mielestäni kaunis, mutta myös esteetön – minulle täysin sopiva, mutta samalla meidän perheen näköinen.keittöremonttiViimeisetkin remonttipölyt on nyt karisteltu, mutta niinhän sitä sanotaan, että nälkä kasvaa syödessä ja näin kävi (taas kerran) meidänkin kohdalla! Ja ei, emme ala rankentamaan omakotitaloa ihan vielä – ilman tonttia se on edelleen hyvin vaikeaa.

Kotimme remontti jatkuu, mutta huomattavasti pienemmässä mittakaavassa. Seuraava kohde on eteinen, kun vaihdamme jossain vaiheessa eteisen kaapiston minulle paremmin toimivaan liukuovikaapistoon. Samalla vessan ja rappusten pähkinän sävyt saavat kyytiä, kun vessan kaapistot saavat uudet, todennäköisesti valkoiset ovet ja portaat uuden harmaaseen taittavan sävyn!

 

Mitä tykkäät keittiöremontin lopputuloksesta ja haluaisitko lukea lisää kotimme esteettömyydestä?

Kommentit

12 kommenttia
Selina

Kiitos Hannanen! ❤

Hahaa, mä tulen tekemään varmasti ihan samoin! 😀

Avatar

Hienon ja toimivan näköinen keittiö – juuri sellainen, jonka itsellenikin kelpuuttaisin! Sitä jäin miettimään, että miten yllät kokkailemaan, kun pöytätason alla ei ole tilaa pyörätuolille?
Toivon kaikkea hyvää teidän perheelle!

Selina

Kiitos! 🙂 Tykkään itsekin toimivuudesta ja etenkin siitä, että sen lisäksi keittiö on tosi kaunis.

Minulla oli vanhassa keittiössä lieden alla juuri sellainen pyörätuolille suunniteltu tila, mutta siinä sattui mittavirhe ja tila jäi liian kapeaksi pyörätuolilleni. Olen siis vain oppinut ns. pakon sanelemana kokkailemaan sivuttain. Asento ei ole hyvä, mutta siltikään en halunnut enää edes oikean kokoista avointa tilaa lieden alle. Rehellisyyden nimissä, ratkaisuna se ei miellytä silmääni, vaikka olisikin toimintakykyä ajatellen erittäin hyvä.

Kaikkea hyvää myös sinulle ja perheellesi!

Avatar

Itselläkin joissakin (=monissa) ratkaisuissa kieltämättä teen päätökseni lopulta senkin perusteella että lopputulos ”näyttää hyvältä”. 😉

Onko teidän keittiön tasot ns. seisovan ilmisen (eli stantrdi-) korkeudella? Jos on, niin miten yllät istultasi kokkailemaan?

Ja kiitos!

Selina

Keittiötasojen korkeus määriteltiin ns. kaikkia osapuolia tyydyttävästi. Minulle ne ovat rehellisesti sanottuna hitusen liian korkealla, mutta puolisoni on pitkä mies, joten madalletut tasot olisivat olleet hänelle liian vaivalloiset. Meillä on kokemusta minun korkeudelle madalletuista tasoista yhdessä asunnoistamme ja teki aivan kipeää katsoa, kun hän joutui kyyristelemään keittiötä käyttäessään. Ja olivat ne aika rumatkin! 😀

Itse en jaksa sairauteni vuoksi kamalasti enää kokkailla. Teen ruokaa vain viikonloppuisin ja silloinkin mieheni avustuksella. Arkisin avustajani tekee meille ruoat, joten häntäkin ajatellen tasojen korkeus on asetettu lähemmäs standardia kuin minun istumakorkeutta. 🙂

Avatar

Todella upea keittiö! Valoisa, kaunis, avara ja ennenkaikkea varmasti toimiva. Mielelläni luen vielä esteettömyydestä. Mukavaa pääsiäisen jatkoa!

Selina

Kiitos Peppi! Mekin tykätään tästä…paitsi esikoinen ei! 😀 Hän on edelleen sitä mieltä, että vanha keittiö pitäisi saada takaisin.

Pitää sitten kirjoittaa esteettömyydestä lisää ja vaikka esitellä kotimme muitakin esteettömyysratkaisuja. 🙂

Toivottavasti sinulla oli ihana pääsiäinen! Me nautimme pitkien pyhien tuomista vapaista täysin!

Avatar

Ihanan valoisa keittiö! Ja nykyään on kyllä kiva kun on niin erilaisia vaihtoehtoja, että jokaiselle löytynee sopivat ratkaisut. 🙂

https://naissanelioissa.wordpress.com/

Selina

Kiitos! Tykätään myös itsekin tästä valoisuudesta!

Avatar

Kaunis, tyylikäs ja valoisa keittiö on kyllä!
Olen myös ollut supertyytyväinen keittiön vetolaatikoihin meillä kotona samoin kuin hidastimiin laatikoissa ja kaapeissa. Tosin se aiheuttaa hankaluuksia lomalla ja kyläillessä kun paiskon kaapinovia ja laatikoita joissa ei hidastimia ole. 😀

Avatar

Oi kuinka upealta sielä näyttää 🙂

Selina

Kiitos paljon! 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä