Vanhempi, missä SUN pyöräilykypärä on?!

Teksti Selina

Kesä tulee nyt rytinällä, eikä pari viikkoa sitten tulleesta takatalvesta ole enää tietoakaan, kun lämpötilat nousevat meilläkin pian + 20 asteeseen!

Kevään edetessä kadut täyttyvät katupölyn lisäksi pyöräilijöistä. Pyöräily on tosi kiva harrastus perheenä, jolloin perheen pienimmät matkustavat omissa istuimissa tai pyöräilyvaunussa tyytyväisinä maisemia katsellen, kun taas isommat lapset polkevat vanhempansa rinnalla pitkiäkin matkoja.

Pyörätuoliäitinä en pääse kokemaan perheen pyöräretkiä aivan samalla tavalla kuin kaksi toimivaa jalkaa omistava vanhempi, mutta näin sivusta seuraten minua ihmetyttää suuresti eräs asia. Vanhempi, missä SUN pyöräilykypärä on?!pyöräilykypärä

Pyöräilykypärä, se oikeasti halpa henkivakuutus

Minusta on hienoa huomata, että nykyään kypärä kuuluu isona osana lasten pyöräilyyn. Ainakin meidän asuinalueella törmään harvoin perheeseen, jossa pienet lapset pyöräilevät tai ovat pyörän kyydissä ilman pyöräilykypärää. On kuitenkin harmillista huomata, että suurin osa pyöräilevien perheiden vanhemmista unohtavat pyöräilystä jotain todella tärkeää – sen oman kypärän.

Vain lapsen päässä oleva kypärä ei suojaa pyöräretkillä vanhemman päätä, jos hän kaatuu tai joutuu onnettomuuteen. Myös jokaisen aikuisen päähän löytyy varmasti sopiva kypärä ja nykyään ne ovat säädettäviä ja jopa ulkonäöltään varsin tyylikkäitä.

Miksi ihmeessä aikuiset eivät käytä kypärää?Suomen tieliikennelaki ei velvoita käyttämään pyöräilykypärää, joka on mielestäni väärin. Esimerkiksi Australiassa pyöräilykypärän käyttö on ollut pakollista 1990-luvun alusta lähtien, kun taas Suomessa tieliikennelain mukaan polkupyöräilijän ja polkupyörän matkustajan on ajon aikana yleensä käytettävä asianmukaista suojakypärää.

Mutta miten niin yleensä?! Käytä kypärää maanantaista perjantaihin, ei viikonloppuisin, koska se on vaivalloista tai jopa noloa? Kypärän käyttö pyöräillessä pitäisi olla aina itsestäänselvyys, vaikka se puuttumisesta ei rangaista.

Liikenneturva kertoi helmikuussa julkaisemassaan raportissaan, että pyöräilijöiden liikennekuolemien määrä on laskenut lähes kolmanneksella ja loukkaantumisten määrä on vähentynyt viidenneksellä viimeisen kymmenen vuoden aikana, mikä on hienoa. Mutta samassa raportissa kerrottiin, että vuosien 2015–2017 onnettomuuksissa kuolleista pyöräilijöistä 49 pyöräilijää ei käyttänyt kypärää ja, että kypärä olisi eri todennäköisyyksillä pelastanut heistä joka kolmannen. Sanonta, kypärä on halpa henkivakuutus, pitää siis paikkansa!

Kypärän käyttö meidän perheessä

Perheessämme kypärän käyttö on ollut aina itsestään selvää. Kaksivuotias L käyttää aina kypärää potkupyöräillessään, istuessaan pyörän lastenistuimessa tai pyöräilyvaunussa. Kohta seitsemänvuotias A tietää jo hienosti, että pyöräilykypärä kuuluu olennaisena osana pyöräilyyn. Kypärä on käytössä myös potkulautaillessa. Myös perheemme isi käyttää kypärää niin lasten kanssa pyöräillessä kuin työmatkapyöräilyssä.Perheessämme pyöräily tulee kesää ja mieheni kesälomaa kohden isompaan osaan arkeamme. Olemme suunnitelleet jo retkiä uuden pyöräilyvaunun kanssa, jolloin L istuu isänsä vetämässä pyöräilyvaunussa, A polkee itse ja minä kelaan mukana.

En malttaisi millään odottaa jo hurjaa vahtia lähestyvää kesälomaamme ja yhteisiä retkiämme! Tänäänkin kävimme pyöräilemässä kahdesti!

Kesää ja kesälomia odotellessa onkin hyvä aika huoltaa koko perheen pyörät ja tarkistaa oman ja lasten kypärien kunto! Liikenneturvan sivuilta löytyykin hyvät ohjeet sopivan pyöräilykypärän valintaan ja sen käytöstä.

 

Käytätkö sinä pyöräillessä kypärää?

*Kuvissa näkyvä pyöräilyvaunu on saatu Jollyroomilta.

Kommentit

14 kommenttia
Selina

Hieno juttu! 🙂 Heijastin/heijastinliivi on erittäin halpa henkivakuutus aivan kuten kypärä. Syksyisin pimeys iskee aina vasten kasvoja ja monesti oikein säikähdän liikenteessä kun jostain pimeydestä pöllähtää vain ihminen ilman heijastinta – ja valitettavan monesti mustissa vaatteissa.

Turvallisia pyöräretkiä teidän perheelle!

Avatar

Käytän, aina. Enkä tee poikkeuksia. En tosin ole vanhempi, mutta kuitenkin. Yksi päivä näin lapsen ja vanhemman, joilla ei kummallakaan ollut kypärää. Se tuntui tosi omituiselta ja pahalta. Aikanaan työmatkapyöräillessä meille korostettiin työpaikalla, että meidät on vakuutettu työpaikan puolesta myös työmatkojen aikana, mutta mikäli pyöräillessä ei käytä kypärää, ei vakuutus korvaa mitään. Mutta siis joo, mun mielestä on kyllä huomattavasti nolompaa olla käyttämättä kypärää kuin käyttää sitä.

Selina

Hienoa! Ja tuo vakuutusjuttu kuulostaa myös hienolta ja se kuinka kypärän käyttö on siihen liitetty. hyvä idea!

Ja olen samaa mieltä kanssasi – on nolompaa jättää kypärä käyttämättä! Se on todellakin halpoa henkivakuutus!

Avatar

Oon täysin samaa mieltä siitä, että vanhempi on elävänä esimerkkinä lapselle kypäränKIN käytöstä. Sillä, jos kypärää ei käytä, niin mitä se opettaa lapsille? Aivan, juuri sitä, ettei kypärä ole välttämätön tai tarpeellinen. Pahaa tekee katsoa tuolla tien päällä pyöräilijöitä (oli sitten lapsia tai aikuisia), joilla ei kypärää ole! Kypärä on todellakin halpa henkivakuutus.

Joten kyllä, ehdottomasti käytän pyöräillessäni kypärää. Ja lapseni käyttävät myös: pyöräilemään, potkupyöräilemään, laskettelemaan, tai vaikka luistelemaan ei ole mitään asiaa ilman kypärää.

Selina

Kirjoitit asiasta juuri niin kuin ajattelin postauksen julkaisun jälkeen. Mietin, että olisiko minun pitänyt terottaa asiaa tältä kantilta vielä mutta onneksi te lukijat pelastitte minut jälleen kerran! Kiitos tästä! 😉

Hyvä, että teillä on kypärät käytössä harrastuksen vaihtuessakin! KAikkea hyvää teidän perheelle!

Avatar

Monesti olet kirjoittanut postauksissasi juuri itselle ajankohtisista aatoksista ja olen saanut ajattelemisen aiheita. Vaikka sinä koet, että blogisi on liian sairas, niin minusta se ei missään nimessä ole. Itsekin pitkäaikaissairaana koen saavani sinulta vertaistukea ja uskoa omaan selviytymiseen, vaikka emme samaa sairautta jakaan. Jatka siis samaan malliin!

Kaikkea hyvää teidänkin perheelle: iloa, valoa ja onnellisia hetkiä!

Selina

Oi, kiitos tästä kommentista! Ihana kuulla! <3

Avatar

Olen itse miettinyt ihan samaa ja sitä, että mitä kypärätön vanhempi vastaa lapsensa kysymykseen, miksi sinulla ei ole kypärää? Vastaako ne: ’mun pää ei ole enää arvokas/suojattava’ vai miten ihmeessä pystyvät kypärättömyyttään perustelemaan, jos kuitenkin lapseltaan kypärää käytön (onneksi!) vaativat..

Selina

Niinpä. Kypärättömyyttö on kyllä hyvin vaikea perustella järkevästi. Sen käyttö on järkevää ja oikein!

Avatar

Nykyisin jopa omistan kypärän. Käytän suurimman osan ajasta, mutta myönnän nutturakampausten suosijana kypärän olevan hieman hankala, ja joskus sen jättää tahallaan vaan kotiin. Tyhmää koska tiedän myös miltä kolaroitu kypärä näyttää.
Meillähän ei lapsuudessa ollut kypäriä koskaan, eikä missään lajissa. Ensimmäiset luistelukypärät oli lapsuudessa melkoinen hämmästyksen hetki.

Silti ei tulisi mieleenkään jättää omia lapsia ilman kypärää. He sen ovat niin oppineet, ettei ole edes kyseenalaistamista tullut koskaan. Heillä on aina ollut kypärät päässä, niin pyöräillessä, luistellessa, kuin potkulaudallakin.

Selina

Hyvä kuulla, ettei sinulla tulisi mieleenkään jättää omia lapsia kypärättä! HIenoa, että se tuntuu olevan ok myös heillekin! 🙂 Turvallisia pyöräretkiä teille kaikille! <3

Avatar

Käytän aina pyöräillessä kypärää. Käytän myös pimeällä heijastinliiviä työmatkapyöräilyssä ja esim lähikauppaan kävellessä tai lenkillä käydesdä. Niin myös lapsemme kokevat luonnollisena asiana kypärän ja heijastinten käytön.

Nuorimmat pojat on 10 ja 8v ja automaattisesti ulos lähtiessä laitetaan kypärä tai se tullaan hakemaan jos skeitataan tai ajetaan.

Itse kaaduin pahasti vuosi sitten pulkkamäessä ja sain aivotärähdyksen. Rattikelkkailuun en lapsille ole kypäräpakkoa laittanut mutt mm. luisteluun ja pesäpalloiluun olen, sählyyn mokelle kypärä ja kasvosuoja jne.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä