Moro, sanoi noro!

Teksti

Vatsataudit ovat varmasti jokaisen lapsiperheen kotona kutsumattomia, kammoksuttavia ja karmeimpia vieraita. Tämäpä ei kuitenkaan näitä oksennuksia ja ripulia aiheuttavia viruksia haittaa, koska ne vain tuppautuvat perheeseen kysymättä sopiiko se ja totta kai aina silloin, kun se ei kertakaikkiaan sopisi!

Oksennus- ja vatsataudit ovat virusmaailman hylkiöitä, joista kukaan ihminen ei varmasti pidä. Ei edes mahdollisen Projekti kesäkuntoon viime hetkellä aikana, vaikka parantuessaan ne saattavatkin viedä mennessään toipuneen elopainoa muutamista sadoista grammoista jopa kiloihin.

Mutta tavalliset oksennus- ja vatsataudit voivat olla rentojakin kavereita, joista selviää kertaoksennuksella tai pienellä vatsakivulla. Pahaa nekin toki saavat aikaan aivan riittämiin, sekä pyykkiä ja itkua, mutta, kun kynnyksen yli kotiin livahtaa juonikas, arvaamaton ja täysin kohtuuttomat oireet aiheuttava norovirus, silloin on leikki kaukana.

Meille tuli noro viikonloppuna kylään ja se ei todellakaan ollut tervetullut!noro

Noro tuli taloon

Kun perheessä jyllää norovirus, normaali arki muuttuu hetkessä. Silloin saa pyyhkiä kalenterin tyhjäksi useammalta päivältä, koska vaikka tauti onkin yleensä suhteellisen nopea, sitä ei passaa mennä levittämään puolikuntoisena eikä toipilaana töihin tai päiväkotiin.

Itse olen toiminut tämän taudin aikana (toistaiseksi) vain vähäoireisena sivustaseuraajana, pyykkääjänä, kokkina, oksennusvahtina ja nesteyttäjänä. Vielä eilen minusta tuntui, että noro tekee kaikkensa saadakseen minutkin kiikkiin, mutta en tiedä oliko se peggiin epätoivoisena yrityksenä laitettu jauhettu valkopippuri vai minun muuten vain tulinen luonne, mutta tautia ennakoiva etova olo helpotti yön aikana. Tai sitten minua etoi vain myötätunnosta, kun seurasin mieheni 20 tuntia kestänyttä rajua oksentamista. Hyi!

L selvisi onneksi vähemmällä ja A on ollut tähän asti pientä vatsakipua lukuunottamatta oireeton. Pidimme kuitenkin A:n tämän päivän poissa eskarista, koska tiedostamme, että noro voi tarttua oireettomanakin. Jos tämän yön aikana ei tule uusia potilaita, A saa mennä aamulla eskariin. 
noro
Voi kumpa tämän kevään sairastelu olisi nyt tässä ja jos ei ole, niin voin vaan toivoa, ettei noro iskisi minuun ja eskarilaiseen samalla voimalla kuin mieheeni! Tässä tautia kauhulla sivusta seuraten tein kuitenkin lapsiperheen oksennustaudista muutaman huomion.

Perheen arjen rikkovassa oksennustaudissa on OK…

…olla pyjamassa ihan koko päivän.

…syödä herkkuja, vaikka ei ole herkkupäivä. Päivälliseksi jälkiruokakulhollinen sipsejä ei ole lastensuojeluilmoituksen paikka, vaikka kasvikset jäivätkin tyystin edustamatta aterialla. Sama pätee iltapalamehujäähän!

…unohtaa imurointi ja pyyhkäistä kädellä näkkärin muruset sohva alle odottamaan tervettä siivousintoa. Pois silmistä pois mielestä mentaliteetilla pärjää pitkälle, mutta desinfiointia ei passaa unohtaa!

…käyttää kohtuuttoman iso summa rahaa oksennustautipaniikkiostoksilla ja ostaa kärryllinen desinfiointiaineita ja paketillinen kertakäyttöisiä kumihanskoja.…unohtaa ruutuaika, se kun paukkuu heti ensimmäisen oksennuksen jälkeen! On OK katsoa myös itse piirrettyjä.

…pestä pyykkiä vasta silloin, kun jaksaa – ei ne noron jälkeiset niistä mihinkään karkaa.

…kokeilla epätoivoisemmatkin keinot välttää koko tauti. Netissä suositeltiin valkopippuria…ja siitä se ajatus sitten lähti!noro…kuvitella itselleen taudin oireet ja sitten huomata, että ne ovat juuri sitä; kuvittelua. Toisaalta uskoakseni myötätunto-oksennustaudista paranee huomattavasti helpommin ja kivuttomammin kuin siitä oikeasta taudista!

…ostaa itselleen taudin päättymisen jälkeen hieman laadukkaampaa käsivoidetta korjaamaan jatkuvan käsien pesemisen ja desinfiointiaineiden lotraamisen aiheuttamat vahingot.

…muistaa, että loppuseltaan tauti ei onneksi kestä pitkään, vaikka se kaamea onkin!

Lue myös:

Tavallinen oksennustauti vei minut tehohoitoon
Taas se aika vuodesta -sairaat pysykää nyt oikeasti kotona!

 

Onko noro käynyt teillä kylässä?

Kommentit

14 kommenttia
Selina

Tapa se varmasti tuokin on. Noron kanssa mennään niin tuurilla, ei siivosuvälineillä se joko tulee tai ei ja jos tulee niin voi olla raju tai lievä. Kamala tauti joka tapauksessa!

Avatar

Kyllä vaan. Ensin esikoinen pääsiäisen päätteeksi. Päälle tiukat desinfiointitoimet ja eristykset. Vappuaaton aattona keskimmäinen -oksensi vain kerran. Nyt viikkoa myöhemmin aloitti alkuillasta nuorimmainen. Juuri kun hänen vatsansa lopulta rauhoittui kolmelta yöllä, aloitti esikoinen taas tuntia myöhemmin oksentamisen. Mitä ihmettä? Nyt riittää… Itsellä kanssa varmasti vain myötätunto-oireita, ei oikein ruoka maistu.

Selina

Huh teillähän on oksennettu! 🙁 Paranemista sinne!

Luin netistä, että näitä kantoja on monia, eli aiemmin sairastettu noro ei suojaa kuin siltä samalta tyypiltä. Niin ja kun näitä oksennustautiviruksia löytyy ”muutamia”, joten jos on huono tuuri, oksennustauti voi tulla uudestaankin.

Noron ja kaikki muutkin vatsataudit saisi kyllä hävittä maapallolta kokonaan pois. Hirveä tauti!

Juuri nyt perheeseemme tuli kolmas potilas kun esikoinen oksensi. Jospa tämä tauti talttuisi nyt kun kaikki on käyty läpi, tosin minulla vain etovalla ololla….voisiko se mennä niin vähällä. Jaa’a, vain aika näyttää! 🙂

Terveyttä teille alkavaan kesään! ❤️

Avatar

Sama juttu täällä, uusi potilas -keskimmäinen. Nähtävästi siis tämä on juurikin joku eri kanta, joka viime viikolla piipahti. Kurjaa katsoa vierestä kun lapsilla kovat vatsakrampit. Hurja tauti. Vaikea uskoa, että me vanhemmat tästä selvittäisiin. On tämä kyllä kulkutaudeista yksi kurjin, mutta onneksi myös parantuminen suht nopeaa. Itse olen pyyhkinyt täällä hulluna paikkoja, vaihtanut pyyhkeitä, petivaatteita, hammasharjoja, mutta mahtavatkohan nämä toimet edes auttaa. No, tulee ainakin tunne, että on yrittänyt taistella.
Kiitos samoin, terveyttä myös teille!!

Selina

Voi ei! 🙁 Kovasti voimia taudin kanssa! Norohan voi elää pinnoilla useita päiviä. Meillä esikoinen oksentaa edelleen. Ja yhdyn kyllä tuohon, että on kamalaa katsoa, kun toinen kärsii vatsakrampeista.

Minäkin tänään pyyhin kahvoja ja katkaisijoita, jynssäsin vessan ja vaihtelin pyyhkeitä. Huh mikä homma! Toivotaan pikaista paranemista tänne ja teille! ❤️

Avatar

Lisäisin vielä listaan, että vanhemmilla on noron iskiessä rajaton oikeus valittaa ja vaikeroida kohtaloaan. He ovat myös oikeutettuja ympäristön kaikkeen sympatiaan. Sillä kaikkihan sen tietävät, ettei ole juuri mitään tylsempää, kuin vatsatauti.

Tsemppiä!

Selina

Hyvä lisäys! ❤️ Onneksi tämä löytyy täältä kommenteista! 🙂

Tautina tämä on kyllä ihan hirveä, vaikka olenkin säästynyt oksentamiselta. Sivusta seuraten toisen raju oksentaminen tekee kyllä kipeää. Jospa tämä tästä pian paranisi. Harmillisesti esikoinen alkoi juuri oksentamaan 🙁

Avatar

Yök. Oksennustauti on varmaan yksi pahimmista tavallisista, vuosittain kiertävistä tartuntataudeista. Itselläni se joka kerta kestää… ja kestää. Niin kauan, että epätoivo alkaa jo hiipiä mieleen. Tämä on oikeasti jännä asia, koska muilla perheenjäsenillä se tapaa mennä suht helposti ohi. Onneksi meneekin, toisten sairastamista on kurja katsoa, kun se on aika vähäistä, mitä lopulta voi tehdä.

Tänä vuobna ollaan päästy toistaiseksi yhdellä vatsataudilla, mutta viime vuonna noita tauteja rantautui meille peräti kolme kappaletta ja viimeisilläni en enää jaksanut kuin itkeö. Tulivat vielö melko tiheään, olisiko väliä ollut ihan muutama viikko.

Selina

Kurja kuulla, että oksennustaudit ovat sinulla sitkeitä. Toisten sairastamista on kyllä tosi kamala katsoa. 🙁

Hyvä, että tänä vuonna olette päässeet vähemmällä. Oksennustauti raskaana kuulostaa jo niin hirveältä, etten ihmettele että itku tuli!

Toivon teidän perheelle terveyttä! ❤️

Avatar

Noropöpöthän elävät pinnoilla jopa kaksi viikkoa…

Meillä miehellä oli viime viikolla joku vatsapöpö. Oli kaikki muut noron oireet, paitsi oksentanut ei kertaakaan. Kuumekin huiteli 40 asteessa, joka on aikuiselle melko paljon. Laihtui lähes viisi kiloa. Tauti vei voimat aivan totaalisesti. Kun tervehtyi, oli vielä pari päivää jaloista voimat poissa. Kukaan muu perheessämme ei sairastunut. Kop kop!

Selina

Niinpä ja se minua hirvittääkin. Ostin LV:n puhdistusainetta, joka lupasi hävittää jopa noroviruksen. Toivotaan ettei tule hetkeen.

Kamala tauti miehelläsi, hyi! Toivottavasti ei tule hetkeen teille tällaista pöpöä!

Meillä taudin sairasti lapset ja mies. Itselläni oli kyllä oireita, mutta en oksentanut.

Avatar

Itse näin 6:n lapsen kokemuksella en desinfioi ollenkaan kotona kun tauti iskee..silloin se käy sakin nopeammin läpi ja yleensä luojan kiitos oireet vaihtelee eikä oo kaikilla raju..olen toki käynyt läpi tuon desinfioin hulluna vaiheen ja tuntuu et sitten tauti juuri pitkittyi ja oli päivienkin välejä ennen kun seuraava oksensi. Toki pyyhin oksennusroiskeet ja pesen likaantuneet vaatteet/petivaatteet yms mutta talon desinfioin ja kuuraan vasta kun koko sakki on sairastanut😊

Avatar

Voih. Toivottavasti siellä on tauti jo hellittänyt! Selvisitkö itse tauditta?
Meillä meni juurikin niin, että 7 lapsesta 6 oksensi, esikoisella ja meillä vanhemmilla NÄRÄSTI pari päivää aivan järkyttävästi. Ja siinä se. Onneksi. Noro on kyllä aivan hirveä tauti.. 😐

Selina

Täällä tauti alkaa vihdoin hellittää vihdoin minunkin osalta. Jouduin valitettavasti taudin vuoksi sairaalaan ja sain noron vuoksi kouristuskohtauksen koska lääkkeet eivät enää imeytyneet taudin vuoksi. Että osaakin olla karmea tauti!

Meilläkin taudin oireet oli varsin erilaiset. Mies oksensi rajusti 20 tuntia, kuopus kahdesti hyvin pienesti, esikoinen kahtena päivänä useita kertoja ja sitten vielä minä sairastin taudin etovine oireineni. Minuakn vähän niin kuin närästi. Vatsassa kiersi ja röyhtäytti. Vatsa meni myös sekaisin. Kaamea olo kyllä, mutta silti miehen sairastama noro oli selvästi ärhäkin. Hyite!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä