Ulkomaanmatka lasten kanssa – niin ja harvinaissairaan äidin!

Teksti Selina

Tämä on postaus, jota luonnostelin innoissani ensimmäistä kertaa jo yli vuosi sitten, kun odotin lähestyvää ulkomaanmatkaamme. Sitä matkaa olimme odottaneet pitkään, mutta valitettavasti odotettu ulkomaanmatka peruuntui, aivan kuten tiedättekin. Voitte varmasti kuvitella sen valtaisan pettymyksen, kun odotettu rantaloma perheen kanssa vaihtuikin varoittamatta sairaalaan ja eloonjäämistaisteluun.Matkan peruminen viime hetkellä oli varsinkin silloin viisivuotiaalle esikoisellemme vaikea paikka. Hän odotti kovasti lentämistä ”etelään” ja meressä uimista. Niin ja kesää!

Tyttäremme(kin) onneksi varasimme keväällä pakettimatkanjotta pääsisimme nauttimaan uudella yrityksellä täyshoidosta lämpimän Kreikan auringon alla. Saari ja hotelli tosin vaihtuivat, mutta odotukset eivät; odotimme kaikki edelleen kesää!

Mutta mitä kaikkea meidän pitääkään ottaa huomioon, kun lähdemme ulkomaanmatkalle pienten lasten kanssa – niin ja harvinaissairaan äidin!

Haaveissa esteetön ulkomaanmatka? Ota yhteys matkatoimistoon

Vaikka olemme perheenä vammastani huolimatta pärjääväinen ja omatoiminen, emme halunneet ulkomaanmatkalle isoja ongelmia esteettömyydestä. Osalla matkatoimistoista on lista esteettömistä hotelleista, mutta meidän kohdallamme emme löytäneet listalta joko meille tai budjettiimme sopivaa hotellia.

Se, että matkatoimistojen hotellivalikoimassa muutamat hotellit ovat saaneet esteettömyysleiman ei kuitenkaan tarkoita automaattisesti sitä, etteikö matkatoimiston muissa hotellissa pärjäisi pyörätuolilla. Esteettömyyteen kuuluu muutakin kuin sähkökäyttöinen ovi, tilavampi hotellihuone ja isompi kylpyhuone tukikaiteineen.

Hotellihuoneen esteettömyyttä tärkeämpänä pidän hotellin yleisten tilojen ja allasalueen esteettömyyttä. Sitä, että siellä on helppo kelata eikä ole paljon portaita tai korkeuseroja. Olen kahden vilkkaan lapsen äiti, joten olisi kamalaa kelata uimisesta ja auringosta innostuneen taaperon perässä ja todeta hetken päästä, että hän kiipeääkin kovaa kyytiä portaita ylös enkä mitenkään pääse perään.

Matkatoimistomme selvitti pyynnöstäni, että valitsemamme hotelli ja sen ympäristö soveltuvat pyörätuolilla liikkumiseen. Saimme kuulla, että itse hotellihuone ei sovellu pyörätuolilla liikkuvalle, mutta otimme riskin nimittäin, jos vanhat merkit pitävät paikkansa, meidän lomalla hotellihuoneessa vain nukutaan ja vietämme lomapäivät hotellialueella, rannalla tai altaalla.

Tiedostan kuitenkin, ettemme voi toimia näin enää kauaa. Sairauteni on etenevä, eikä kukaan pysty sanomaan minulle, kuinka monta vuotta kykenen esimerkiksi siirtymään pyörätuolista hotellin kylpyammeeseen peseytyäkseni. Nyt vielä pystyn kuitenkin siirtymään varsin ketterästi pyörätuolista vaikka sängylle ja pääsen jopa sinne kylpyammeeseenkin pienen ähkimisen ja puhkimisen jälkeen!

Ulkomaanmatka kelaten

Kuten kaikki tietävät, käytän liikkumiseeni pyörätuolia. Siitähän blogin nimikin juontaa juurensa; Kun äiti kelaa.

Pyörätuoli ei missään nimessä ole este matkustamiselle lähelle tai kauas. Sen ottaminen mukaan lentokoneeseen ei kuitenkaan ole mikään itsestäänselvyys, kuten passin ja hammasharjan pakkaaminen, vaan siitä pitää olla yhteydessä erikseen matkatoimistoon tai lentoyhtiöön.

Tätäkin matkaa varatessa annoin lentoyhtiötä varten matkatoimistolle pyörätuolini mitat ja tarkan painon. Samalla varasimme avustuspalvelun molemmille lentokentille, eli minut ja perheeni saatetaan avustajan voimin joko ensimmäisenä tai viimeisenä lentokoneeseen ja sieltä ulos. Siirto lentokoneeseen tapahtuu joko omalla tai siirtopyörätuolilla.

Isommilla konetyypeillä lentäessäni, olen monesti siirtynyt lentokoneen ovella omasta pyörätuolista suoraan siirtotuoliin, joka on lentokoneen penkkirivien väliin mahtuva kapea ”pyörätuoli”. Pyörätuoli-sana on lainausmerkeissä siksi, koska se näyttää ennemmin halvalta toimistotuolilta pienine renkaineen kuin pyörätuolilta, mutta samalla se on ainoa mahdollisuus mahtua liikkumaan koneessa. Lennon aikana tällä samaisella siirtotuolilla minut voidaan kuljettaa myös vessaan, ellei sitten mieheni ritarillisesti kanna minua.

Ennen lentoa teen kotihuollon pyörätuoliini ja päästän renkaista hieman ilmaa pois, etteivät ne puhkeaisi kohteeseen päästyämme – kokemusta on! Mukaan matkalle pakkaan vähän työkaluja ja renkaiden puhkeamisen varalle myös paikka-ainepullon.

Äidin ruoat, lääkkeet ja stimulaattori

Vaikka perhettämme odottaakin lomalla viikon All Inclusive, minä en pääse siitä nauttimaan kovinkaan paljon PEG-ravitsemukseni vuoksi. Sairauteni vuoksi joudun pakkaamaan matkalle omat ravintoliuokset, joita onkin tulossa mukaan yhteensä 16 pussia. 1 pussi kliinistä ravintoliuosta on 500ml, eli painoa viikon ruoille kertyy jo 8 kiloa!

Onneksi perheemme jokaiselle matkustajalle on varattu se 23 kg matkatavaraa, joten saamme ruoat pakattua mukaan varsin helposti mukaan – niin ja parasta, että kotiin tullessa matkalaukkuihin jää runsaasti tilaa!

Ravintoliuosten lisäksi joudun pakkaamaan paljon hoitotarvikkeita mukaan. Letkuja, erilaisia ruiskuja, varalle uuden PEG-napin, haavataitoksia, avanteen hoitoainetta jne. Käytän kotona yleensä kaksi päivää samoja ruiskuja lääkkeiden, ruoan ja veden annosteluun, mutta hygieniasyistä pakkaan Kreikkaan mukaan jokaiselle matkapäivälle omat ruiskut.

Myös PEG-avanteen hoitoon täytyy kiinnittää lomalla erityisesti huomiota – avanteen tulehdus ei todellakaan kuulu lomasuunnitelmiimme! Sain avannehoitajalta ohjeet puhdistaa avannetta huolellisesti pullovedellä uimisen ja peseytymisen jälkeen, mutta muita rajoitteita nappi vatsassani ei aiheuta. Tokikaan suoraan avanteeseen ei ole suotavaa koskea likaisin käsin.

Sairauteni lääkitys ja ravitsemukseni aiheuttaa myös hieman muitakin järjestelyitä. Matkaa varten hankin apteekista käyttämistäni lääkkeistä ja ravintoliuoksesta englanninkieliset reseptit, jotka pakkaan käsimatkatavaroihin muutaman päivän lääkkeiden ja parin ravintoliuospussin kanssa. Loput ravintoliuospussit ja lääkkeet pakkaan mukaan alkuperäispakkauksissaan ruumaan meneviin matkalaukkuihin.

Sain myös lääkäriltäni englanninkielisen todistuksen sairaudestani ja sen hoidosta, jos sattuu, että tarvitsen sairaalahoitoa lomakohteessa.

Kehooni on implantoitu kehon sisäinen lääkinnällinen laite, selkäydinstimulaattori eli stimu. Sitä varten minulla on lompakossani kortti, jolla voin todistaa, etten voi kulkea turvatarkastuksessa metallinpaljastimen läpi ja, että minulla on vatsassani oikeasti virtalähde eikä jotain muuta sinne kuulumatonta. Kortissa on nimeni ja henkilötunnukseni ja viivakoodi, jonka skannaamalla tietoni tulevat näkyviin valmistajan rekisteristä. 

Joko mennään?!

Ei enää tarvitse, koska olemme jo täällä! Sairastumisen vuoksi tämän postauksen julkaisu viivästyi, mutta mikäpäse sen parempi paikka viimeistelyyn kuin aurinkoinen Kreeta.

Olemme nyt nauttineet ensimmäisen kokonaisen päivän auringosta, uimisesta ja toisistamme helteisellä Kreetalla!

Neljän tunnin lentomatka kahden lapsen kanssa sujui hienosti, samoin kaikki pyörätuoliin liittyvä lennolla. Hotellialue on juuri tarpeeksi esteetön näin yhden illan ja yhden kokonaisen lomapäivän perusteella. Hotellihuone ei ole esteetöntä nähnytkään – aivan, kuten meille sanottiinkin -, mutta merinäköala, All Inclusive ja vesipuisto ovat sen arvoisia!

Hotellin allasalue, jolla tulemme viettämään seuraavat päivänt, sisältää useita uima-altaita ja ravintolassa perheemme herkuttelee erilaisilla teemoilla joka päivä. Ravintola tarjoaa valtavasti herkullista maisteltavaa myös minulle! Kun muu perheeni syö ruokaansa, minä maistelen varmasti koko Kreikan parasta tsatsikia, murunen kerrallaan fetajuustoa, syön pieniä määriä sileää sosekeittoa ja herkuttelen runsaan jälkiruokapöydän jäätelöillä ja mousseilla.

Eskarilainen nauttii hurjasti ajasta hotellin isommista altaista isänsä kanssa, kun taas minä istun kuopuksen kanssa lastenaltaassa nauttien ihan joka hetkestä. En voi uskoa, että vain viikko sitten taistelin dystoniaa ja kipuja vastaan teho-osastolla ja nyt olen täällä. Tosin edelleen toipilaana, mutta niin kiitollisena siitä, ettei tämäkin rantaloma peruuntunut sairauteni vuoksi, vaikka pahalta näytti!

Mutta nyt mä oon NIIN lomalla! Loman aikana blogi ei luonnollisesti enää päivity, mutta kurkkaapas blogin Instaan @kunaitikelaablogi, niin saatat päästä muutaman kuvan voimin mukaan lomaamme. Muistathan, että blogia voi seurata myös Facebookissa!

Miltä ulkomaanmatka pyörätuolista käsin sinusta kuulostaa? Haastavalta, mahdolliselta? 

Kommentit

20 kommenttia
Selina

Kiitos! 🧡

Avatar

Hyvää lomaa!

Itse olen haaveillut matkustamisesta, mutta mieli hankaa vastaan, kun pelottaa, etten pärjääkään. Jos tulenkin kipeäksi, tai en pääsekään kulkemaan. Jos en jaksa enkä pysty.
Olen myös pohtinut tuota, onko matkalle parempi ottaa pyörätuoli vaiko vain kepit, joiden kanssa voin siis myös kulkea.

Ihailen rohkeuttasi lähteä matkaan!

Selina

Kiitos, lomamme sujui erittäin hyvin! ❤️

Itse olen ajatellut, etten voi antaa kipujen ja rajoitteiden estää minua elämästä. Totta kai minuakin pelotti, jos jotain sattuu, mutta niin olisi voinut käydä ihan kotonakin. Tätä varten hankin englanninkielisen lausunnon terveydentilastani, jossa oli lääkeäreille ”ohjeet” hoitooni. Mutta rehellisyyden nimissä en olisi koskaan uskaltanut tai voinut lähteä matkaan yksin. Mieheni mahdollisti minulle tämän turvan, jonka ansiosta uskalsin lähteä matkaan.

Toivon sydämestäni, että vielä jonain päivänä sinäkin uskallat ja saat uusia kokemuksia. Juuri sellaisia mistä olet haaveillut! ❤️

Avatar

Ihanaa, kun pääsitte matkaan. Oikein aurinkoista lomaa !!

Selina

❤️

Avatar

Ihanaa kuulla että olette nyt siellä, viimein ❤️ Tulipa hyvä mieli tästä postauksesta 😊 Ihanaa lomaa maailman ihanin ja vahvin blogisti, esikuva, äiti ja tsemppari, ja koko teidän perhe ❤️ Te jos ketkä olette tän loman ansainneet!

Selina

Voi niinpä! ❤️ Loma oli aivan mahtava ja nyt on akut ladattu pitkäksi aikaa.

Kiva, että tykkäsit postauksesta ja kiitos aivan ihanasta kommentista! ❤️

Avatar

Ravintoliuokset ja muut hoitotarvikkeet saa ottaa omana laukkuna Medical Aids ilmoituksella lebtokoneeseen. Miehelläni on peg sekä hurjasti hoitotarvikkeira hengityskoneen ym hörpäkkeiden vuoksi. Matkustelua ne eivät ole hidastaneet 🙂
Vinkiksi jos haluatte pakata ”normaalisti”

Selina

Tämä Medical Aids -ilmoitus onkin minulle ihan uusi tieto. Kiitos kun kerroit, koska pian lähdemme mieheni kanssa häämatkalle. Minulla oli nyt käsimatkatavaroissa lääkkeitä, myös nestemäisenä, sekä pari pussia letkuravintoa. Ei ne siellä lentokentällä mitään niistä tuumannut. 🙂

Olen seurannut teidän matkustelua ja olette ihailtavasti nähneet maailmaa miehesi vaikeasta tilanteesta huolimatta. Ihan mahtavaa!❤️

Avatar

Aivan mahtavaa, että pääsitte reissuun ja hyvältä kuulostaa loman alku.

Paljon valmisteluja tuntuu vaativan matkaan lähtö. Itse, kun eniten stressaan vaatteiden riittävyydestä ym. turhasta, niin sinulla on kyllä paljon tärkempiä pakattavia.

Selina

Loma sujui tosi hienosti ja nautimme koko perhe valtavasti. Nyt on akut ladattu pitkäksi aikaa. ❤️

Valmisteluita täytyi tosiaan tehdä paljon, mutta loppuseltaan yllättävän hyvin sain kaiken hoidettua ennen lähtöä. Vaatteiden riittävyydestä stressasin itsekin, mutta nekin onneksi riittivät kaikille! 😀

Avatar

Mukavaa lomaa! Varmasti haastavaa, mutta onneksi kuitenkin mahdollista…

Selina

Kiitos, lomamme sujui todella hyvin! ❤️

Avatar

Ihanaa, että pääsitte lomalle! Kreikka on kiva maa ja aika lyhyt lentomatka. Täysin mahdolliselta pyörätuolista käsin matkailu kuulostaa-tärkeintä varmaan vain että ottaa etukäteen selvää asioista. Rentouttavaa lomaa koko perheelle!

Selina

Kreikka oli kyllä aivan ihana ja meillä oli ikimuistoinen loma! Puhuimme jo että Kreikkaan pitää päästä ehdottomasti uudelleen! 🙂 Lentomatkakin oli myös juuri soppeli, vajaa 4 tuntia. Lapset jaksoivat istua sen hienosti.

Asioista kannattaa ottaa tosiaan selvää ja se onkin yksi syy miksi kirjoitin tämän postauksen. Toivon, että tästä on jollekin toiselle pyörätuolimatkailijalle edes vähän hyötyä. 🙂

Avatar

Wow! Ihanaa että olette päässeet matkaan ja kaikki on sujunut hyvin!

Selina

Oli kyllä tosi ihana juttu, että ehdin toipua tarpeeksi ennen matkaa! Kyllä jännitti kovasti, mutta lopulta kaikki meni onneksi tosi hienosti ja nautimme lomasta täysin! 🙂

Avatar

Niin ihanaa lomaa teille <3 Nauttikaa!

Selina

Kiitos! Loma oli aivan ihana ja tuli todellakin tarpeeseen! ❤️

Avatar

Mekkosi on aivan ihana! Ja hyvällä maulla olet löytänyt/olette löytäneet saman tyyliset vaatteet koko perheelle, toimii! 🧡 ☺️

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä