Kuka pelkää tauteja, MINÄ! – kun infektioaika pelottaa

Teksti Selina

Nyt esikoisen koulun alun lähestyessä, sen tuntee jo tuoksusta – kesä lähenee loppuaan ja alkaa hiljalleen väistyä syksyn tieltä. Pystyn jo kuvittelemaan, kuinka laitan juuri seitsemän vuotta täyttäneen A:n aamuisin valmiiksi koulumatkalle. Loppukesän viileinä kouluaamuina hän pukee päälleen lämpöisemmät vaatteet, jotka suorastaan työntävät ihan hetki sitten koettua helleaaltoa aina vain kauemmas ja kauemmas muistoihin.

Syksy tekee tuloaan ja samalla tästä alkaa se jokavuotinen riesa; infektioaika.
sairaalassa

Valmiina tai ei, infektioaika on kohta täällä!

Syksyllä alkaa taas se useamman kuukauden kestävä infektioaika, joka saa minut äitinä varpailleen. Tiedän omaavani surkeimman mielikuvituksen ikinä, mutta silti voin kuvitella niljakkaat bakteerit ja virukset suunnittelemassa yhdessä tautiaaltoja ja heittämässä kolikkoa pienen oksennustaudin ja hurjan noroviruksen välillä – sitkeää influenssakautta unohtamatta!

Viime vuonna pelkäsin varsinkin hengitystieinfektioita, koska jo pieni viattomalta tuntuva nuhakuume voi vetää infektioastmaa sairastavan L:n hengen nopeastikin ahtaalle. Juuri nyt flunssapöpöjen pelko on ehkä hieman lieventynyt, koska L on jo iso poika, mutta sen sijaan minua pelottaa tämän vuoden kokemusten perusteella ensimmäistä kertaa sairastua itse.

Enpä olekaan pelännyt sairastuvani oksennus- ja kuumetautiin sitten lapsuuden!

Lue myös:

Infektioastma, laryngiitti ja yöllä ambulanssilla sairaalaan
Tavallinen oksennustauti vei minut teho-hoitoon
Ei auttanut kotiin eristäytyminen – L on jälleen sairaalassa
7. äitienpäiväni, jonka vietin tehohoidossa

Miksi pelkään tavallisia lapsiperheen tauteja?

Tavalliset infektiot voivat olla monelle vaikeasti sairaalle huomattavasti vaarallisempia kuin terveelle, jolloin ihan tavallinen flunssa ja oksennustauti voivat sekoittaa pakan ihan kokonaan. Näin on myös minun kohdallani.

Itse pelkään eniten nimenomaan oksennustauteja, joita perheessämme on sairastettu tänä vuonna ennätysmäärä. Hyi, ja onhan se ihan kamala tauti muuten terveellekin!

Oksennustauti on minulle infektiotaudeista vaikein, koska silloin dystonialle erittäin tärkeät lääkkeet eivät imeydy elimistööni, jonka seurauksena oireeni luonnollisesti pahenevat. Tästä syystä olen saanut lopulta voimakkaita kouristuskohtauksia, joiden vuoksi olen ollut tehohoidossa sedatoituna päiviä.

Pelkästää  tänä vuonna olen joutunut teho-osastolle kaksi kertaa vatsataudin ja noron vuoksi! Voitteko uskoa?

Mutta oksennustauti on minulle vaarallinen muustakin syystä. Nielun dystoniaoireiden vuoksi oksennusrefleksini ei enää toimi kunnolla, enkä siksi osaa enää oksentaa. Pahoinvoinnin jyllätessä vatsassani odotan vain täristen ja hiki valuen niitä kovia vatsan kouristuksia, jolloin oksennus vain nousee suuhuni. Se tekee kipeää ja pahimmassa tapauksessa voin jopa tukehtua siihen.

Oksentaessa oksennusta voi lisäksi kulkeutua keuhkoihini, jolloin siitä voi seurata aspiraatiokeuhkokuume. Minulla on ollut yksi oksentamisesta johtuva aspiraatiokeuhkokuume ja se oli todella kova tauti. Muistan, kun pelkkä puhuminenkin oli työlästä ja tuntui kuin rintani päällä olisi istunut iso mies, enkä voinut hänen painonsa vuoksi kunnolla hengittää. Ja se keuhkokipu oli sanoin kuvaamaton!

Tavalliset kuume- ja flunssataudit eivät ole minulle niin vaarallisia, mutta vaativat erityistoimenpiteitä. Myös kykyni yskiä on sairauden vuoksi heikentynyt, joten liman irtoaminen ei käykään enää niin helposti kuin ennen yskimällä.

Flunnssan ollessa pahimmillaan, minun täytyy kiinnittää erityisen paljon huomiota nukkuma-asentooni. Selällään nukkuminen ei silloin ole turvallista, koska silloin lima voisi valua henkitorveen. Kokemusta on!

Sairaat pysykää kotona ja ps. älkää (taas) ampuko viestintuojaa

Koska lähestyvä infektioaika pelottaa minua niin paljon, sanon taas kerran; sairaat pysykää kotona! Sanon, vaikka olenkin saanut  kipakkaakin palautetta tästä postausaiheesta en vain kerran, vaan kahdesti.

Sairastakaa aina vatsataudit ja norovirukset kotona, ettei minun tarvitsi saada teiltä tartuntaa, jolloin sairaudelleni tärkeät lääkkeet eivät imeydy ja silloin tärkeä lääkehoito ei toimi.

Hoitakaa itsenne ja taudin sairastaneet lapset kotona myös ne 2 tervettä päivää, kun olette edelleen tautia tartuttavia toipilaita. Tiedän, että tämä on ohje, ei käsky, mutta tiedostatte varmaan sen, että tämä ohjeen noudattamatta jättäminen voi joskus kolahtaa myös omaan (tai lapsenne) nilkkaan, jolloin kotiin on taas jäätävä taudin tarttuessa selvästi toipilaasta.

Tämä ohje on Sinuakin varten, ei vain meitä muuten sairaita.

Kuume- ja räkätaudit ovat eri asia – varsinkin, kun jollain saattaa vuotaa nenä lähes koko infektioajan! Näissä sairauksissa riittää puhdas maalaisjärki, mutta valitettavasti se ei tehoa esimerkiksi noroon.

Ja kyllä, minä olen sellainen ihminen ja äiti, joka ehdottomasti haluaa tietää, jos ennen kyläilyä joku perheestänne sairastaa oksennus- tai kuumetautia. Määrällä tai laadulla ei ole väliä, mutta tässä kohtaa en ota riskejä, vaan vierailu peruuntuu välittömästi.

Olen vastaavasti myös äiti, joka ei todellakaan ota vieraita meille, jos jollain perheessämme jyllää jokin helposti tarttuva infektiokauden taudeista. remonttiloma mummilassaToivon meidän perheelle ja teille kaikille terveyttä alkavaan infektioaikaan! Peskää käsiä ja nauttikaa loppukesästä ja alkavasta syksystä!

 

Jännitätkö sinäkin syksyn aikana alkavaa infektioaikaa?

Kommentit

21 kommenttia
Selina

En minäkään elä täydellisessä elämässä, vaikka tästä puhunkin suureen ääneen.

Edelleen painotan, että postaukseni aiheesta koskee selvästi sairaita ja yleistä ohjeistusta noroviruksen jälkeen.

Avatar

En jännitä, mutta aina toivon parasta ettei kovin moni tauti kulkeutuisi meille. Varmaan siksi ei jännitä, ku taudit ei yleensä aiheuta sen suurempaa, mistä olen kiitollinen. Ja ymmärrän täysin, että sua vastaavasti jännittää!
Ja siitä huolimatta, ettei meillä tavallinen kuume- tai oksennustauti aiheuta mitään pahempaa, toivon minäkin, että kaikki sairastaisivat kotona eikä tulis puolikuntoisena töihin/kouluun/päiväkotiin. Siitä ne kierteet alkaa helposti. Lisäksi minäkään en halua mennä kylään paikkaan, missä on väki sairaana/just sairastettu, enkä pyydä meille ketään, jos meillä sairastetaan. Minusta se on fiksua, ettei suotta haali tauteja. Muutoinkin niitä tulee ihan riittämiin. 😉
Toivottavasti vältytte taudeilta mahdollisimman hyvin!! 🙂

Selina

Hyvä kuulla, ettet jännitä ja kiva, etteivät jokavuotiset tartuntataudit ole olleet teidän perheessä vaikeita. Kiitos myös ymmärryksestä!❤️

Olet aivan oikeassa, että niin monet tartunnat voitaisiin estää sillä, etteivät ihmiset menisi selvästi puolikuntoisina tartuttamaan muita. Kun meillä oli viime keväänä noro, mieheni työpaikassa pomo ilmoitti hänelle heti, että parantumisen jälkeen kahteen päivään ei ole asiaa töihin tartuttamaan muita. Harmi vaan, ettei kaikilla ole näin järkevää pomoa!

Avatar

Siis vanhukset ja muutkin vanhemmat ihmiset sais oikeesti laittaa hygieniakoulutukseen! Kun alkaa seuraamaan, moniko mummu yleisessä vessassa pesee kätensä, alkaa hirvittämään.
Rakas entinen työkaverini (silloin lähes 60v)sairasti norovirusta. Hän kävi töissä vaan välillä oksentamassa meidän kaikkien yhteisessä vessassa. Tämä kaikki selvisi sitten jälkeenpäin, kun minä sairastin noroa kolmatta kertaa samana keväänä ja oksensin verta sairaalassa.
Että näin näitä rakkaita riittää. Itse pidän pahimpina tautien levittäjinä just mummuja ja paappoja. Vanhemmat alkaa olemaan jo aika valveutuneita.

Selina

Olen ihan sairaalassa ollessani huomannut samaa, eli todella monesti iäkkäämpi huonekaverini on jättänyt pesemättä kätensä vessa-asioinnin jälkeen. Minusta se on todella vastenmielistä ja epäystävällistä huonekaveria kohtaan!

Hui kamala millainen noro sinulla onkaan ollut! Todella rajulta kuulostaa, että olet oksentanut verta.

Avatar

Kyllä, minuakin kammottaa infektiokausi ja erityisesti ne oksennustautipöpöt… vaikka olenkin perusterve eikä niistä siis sinänsä aiheudu muuta kuin vatsanväänteitä ja paljon harmia… mutta silti hysteeriseksi olen muuttunut näiden suhteen, pelkkä ajatuskin saa hyppimään pitkin seiniä. Teille toivon sydämeni pohjasta tervettä syksyä ❤️

Selina

Toivon teille terveyttä! ❤️

Avatar

Ymmärrän kyllä pelkosi ja näinhän asian pitäisi mennä eli vasta kunnolla parantuneena töihin, mutta… Esim. minun työpaikallani ei saa sairaslomaa esim.keuhkokuumeen (tai flunssan) takia ellei tauti nosta kuumetta. Eli kuume on sairasloman kriteerinä. Ja työ on kuitenkin keskiraskasta/raskasta tehdastyötä, joka on ihan tarpeeksi rasittavaa terveenäkin. Sairaana/toipilaana töissä yritetään vain käyttää käsidesiä ja tauti kiertää lähes kaikki henkilöt läpi.

Selina

Kurjaa, että työpaikallasi on noin vaikea tilanne. Flunssa voi ilman kuumettakin vetää todella huonoon kuntoon! Voin vain toivoa, että oksennustaudin tai noron kohdalla työpaikallasi oltaisiin ymmärtäväisempiä.

Kun meillä sairastettiin keväällä noroa, mieheni pomo ilmoitti miehelleni heti, että töihin voi palata 2 terveen/oireettoman päivän jälkeen.

Avatar

Miehelläsi on todella hyvä pomo! Oksennustaudissa saa olla 3 päivää omalla ilmoituksella pois (joka päivä on soitettettava töihin) tämän jälkeen on saatava sairaslomatodistus lääkäriltä ja sitä et todellakaan saa jos et enää oksenna. Muutenkin sairasloman saanti vaikeaa, koska lääkärit on ns. työnantajan puolella ja sairaslomien määrä vaikuttaa meidän tuotantopalkkioon eli jos liikaa sairaslomia tuorantopalkkio laskee (siis kaikkien työntekijöiden ei vain sen joka sairastaa). Nykyajan työelämä on tosi raakaa, jos mielit pitää työpaikkasi. Viimeksi kun vähennettiin työntekijöitä tuotannollisten ja taloudellisten syiden takia kaikki enemmän sairaslomalla olleet saivat potkut…. Jos olet yli 5 päivää sairaslomalla joudut palaveriin ylemmän johdon ja lääkärin kanssa, että miten sl voitaisiin jatkossa välttää.

Selina

Todella on! 🙂

En todella tiedä työmaailman asettamista paineista mitään, mutta lukemani perusteella rankkaa on! 🙁

Toivon terveyttä! ❤️

Avatar

Todellakin jännitän!! Meiän perheen neljästä jäsenestä jokainen on tehnyt vähintään yhden sairaalakeikan viimeisen 3,5 vuoden aikana (minkä ajan olemme olleet 3-4-henkinen perhe). Nää kummasti avaa silmiä sille, kuinka kukaan ei täälä olekaan kuolematon ja ihan kellä vaan, myös perusterveellä, voi olla elämässä hetki kun ei kestäkään pientäkään infektiota. Ja se hetki voi olla just sillon kun meillä ollaan oksennustautitoipilaina. Joten meillä todellakin toivutaan kotona neljän seinän sisällä neljästään. Näin tehdään kun meillä on infektio, mutta toisaalta näin tehdään myös sillon kun joku meistä on erityisessä riskissä saada vakavan infektion.

Toisaalta lasten nenän vuotamiset tai köhimiset kestää pahimmillaan parikin kuukautta. Sillon kyllä lähdetään ulos jo 1-2 viikon jälkeen, kun ei enää räitä ja pärskitä ympäriinsä valtoimenaan. Silloinkin kyllä hirvittää kun ihmiset tuo esim ihan vastasyntyneitä ihan mihin vaan leikkipaikkoihin nuolemaan kaikki lelut. Joku vastuu pitäisi toki olla myös erityisessä infektioriskissä olevilla, ettei nyt ainakaan yhteisiä leluja anneta tunkea suuhun ja joskus ehkä myös vaan suojaudutaan pysymällä sielä kotona.

Selina

Voi miten kurja tilanne teillä onkaan ollut sairasteluiden suhteen. En ihmettele yhtään, että jännität infektioajan alkua!

Ja totta, että ihan perusterveellekin infektio voi olla todella vaikea. Se on aivan tuurista kiinni.

Toivon teille terveyttä alkavaan syksyyn! ❤️

Avatar

Ja vieläkin muistutan tästä tavallisesta elämästä, jossa ei ole mahdollista luuhata kotona päivätolkulla vain siksi että lapsella on nuha. Vaikket siitä pidäkään.

Itsehän hoidin yön oksennustautista kolmevuotiasta ja koska minulla oli iltavuoro ja miehelläni aamuvuoro, jouduin miehen kotiuduttua menemään töihin. Koska pomo noudattaa tessiä kirjaimellisesti, poissaolo olisi ollut luvaton poissaolo joka johtaa pahimmillaan potkuihin. Menin siis yön oksennusämpäriä pidettyäni töihin kolmeen ja voitko kuvitella, olen hoitaja. Tämä on arkea suurimmalle osalle, potkutko pitäisi ottaa?

Avatar

Aika kärkevää. Luuhaustako se on jos pysyy kotona sairaan lapsen kanssa? Kontekstin huomioiden (vakavat seuraukset jos olet sairauksia levittävän lähellä) lienee kohtuullista olettaa, että kaikki sairaat pysyvät kotona, kunnes eivät tartuta muita. Kumma, että aina pitää tulla näitä ”minä en ainakaan”-syyttelyjä 🙄

Selina

”Sairastakaa aina vatsataudit ja norovirukset kotona, ettei minun tarvitsi saada teiltä tartuntaa, jolloin sairaudelleni tärkeät lääkkeet eivät imeydy ja silloin tärkeä lääkehoito ei toimi.

Hoitakaa itsenne ja taudin sairastaneet lapset kotona myös ne 2 tervettä päivää, kun olette edelleen tautia tartuttavia toipilaita. Tiedän, että tämä on ohje, ei käsky, mutta tiedostatte varmaan sen, että tämä ohjeen noudattamatta jättäminen voi joskus kolahtaa myös omaan (tai lapsenne) nilkkaan, jolloin kotiin on taas jäätävä taudin tarttuessa selvästi toipilaasta.

Tämä ohje on Sinuakin varten, ei vain meitä muuten sairaita.

Kuume- ja räkätaudit ovat eri asia – varsinkin, kun jollain saattaa vuotaa nenä lähes koko infektioajan! Näissä sairauksissa riittää puhdas maalaisjärki, mutta valitettavasti se ei tehoa esimerkiksi noroon.”

Tässä sinulle suora lainaus postauksesta, jonka pointti taisi mennä ohi kommenttisi perusteella. Ja haluan sanoa, että kyllä minäkin elän ihan tavallista elämää. Maksan veroja, hoidan lapset ja otan koppia oksennuksista ämpäriin sen vaatiessa, vaikka olenkin kotona. En rehellisyyden nimittä tiedä työelämän paineista mitään, mutta en siltikään ymmärrä, miksi pitää ehdoin tahdoin mennä kipeänä tai selvästi toipilaana töihin/laittaa lapset päiväkotiin tartuttamaan muita. Ja nyt tarkoitan kuumetta, oksennuksia, ripulia, en pientä flunssaa, joka tosin sekin voi vetää tosi huonoon kuntoon ja vaikuttaa työkykyyn.

Avatar

Koska meidän vaihtoehdot olisivat sitten: mene töihin ja pidä työpaikkasi tai ota potkut/irtisanoudu jotta voit hoitaa lapsesi. Ja millä maksan sitten asunnon, auton, elämisen? En elä täydellisessä elämässä, vaan tarvitsen työstäni saamaani rahaa. Haluaisin tietenkin että saisin itse olla kipeänä kotona kunnes olen täysin terve, haluaisin hoitaa kipeää lastani kunnes hän on täysin terve. Mutta kun syyskuusta huhtikuuhun on jollakin koko ajan joku pöpö, ei vain ole mahdollista olla töistä pois niin paljon. Työnantajien ymmärrys ei todellakaan riitä. Ja siinä ei auta kauniit ajatukset siitä että ”olethan poissa kaksi tervettäkin päivää”- en vain kykene. Parhaani teen ja tarkkoja ollaan meilläkin, silti ne taudit löytävät perille ja puolikuntoisina joudumme jatkamaan arkipäiviä.

Avatar

Meillä varsinkin koululaiset pesee käsiä todella huonosti..huomaa varsinkin kesällä, että kunnolla ei ole pesty kun pyyhe on musta..mutta toisaalta meillä ei esim.vatsatautia tai influenssaa ole ollut vuosikausiin..altistusta kyllä..viime vuonna noro veti läpi porukkaa koulussa/pk:ssa/töissä ja naapureilla jossa pojat käy usein niin ei onneksi tänne tullut..eli ehkä liika hygieniakin voi lisätä tauteja..meillä siis suurperhe ja minun painajainen on tuo koko perheen kiertävä yrjö..enkä halua missään nimessä vähätellä tauteja..on itsellänikin kokemusta yhden muksun kohdalla kun kaikki flunssat pisti hengen ahtaalle ja oltiin sairaalassa. En myöskään käytä kotona mitään desinfioivia pesuaineita😊

Selina

Olen huomannut samaa meillä. Saippuapesusta saa aina välillä muistutella.

Hienoa, että teillä ei ole sairasteltu! Se on varmasti myös tuurista kiinni. Toivon terveyttä syksyynne! 🙂

Avatar

Todellakin pelkään. 3.5v sydän lapsemme aloitti juuri päiväkodissa, joten niitä ongelmia odotellaan 😔 kyseinen poika on ollut teho-osastolla kurkunpään tulehduksen vuoksi. Imee kaikki flunssat meillä. Poika ei puhu, joten ei osaa sanoa, jos kurkku on kipeä, vaan aina alkaa henkeä haukkomalla hänen flunssat 😔

Selina

Voi kuulostaa raskaalta. Paljon tsemppejä infektioaikaan! Toivottavasti vältytte laryngiitilta. Se on hirveä tauti! ❤️

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä