Herkulliset ruissämpylät

Teksti

Meillä tuoksuu pitkästä aikaa tuore leipä, kun leivoin kaksi pellillistä ihania ja herkullisia ruissämpylöitä iltapalaksi. Nämä ruissämpylät maistuvat koko perheelle ja vaivaton ja helppo resepti antaa hyvän syyn leipoa sämpylöitä vaikka joka päivä!

Halusin jakaa ohjeen heti teillekin, joten nappaa tästä ohje talteen, leivo ja ihastu!

 Herkulliset ruissämpylät, 16 kpl

  • 1 dl (kaura)maitoa
  • 5 dl vettä
  • 3 tl kuivahiivaa
  • 1 rkl hunajaa
  • 2,5 tl suolaa
  • 8 dl vehnäjauhoja
  • 4 dl ruisjauhoja
  • 0,5 dl leseitä, esim. Myllyn Paras Kuidukas kolmen viljan leseseosta

Lämmitä (kaura)maito ja vesi mikrossa +42 asteiseksi ja lisää siihen hunaja ja kuivahiiva.

Anna hiivan aktivoitua lämpimässä maidossa. Tähän menee noin viisi minuuttia.

Sekoita jauhot, leseet ja suola keskenään ja lisää nesteeseen erissä.

Vaivaa taikinaa yleiskoneen keskiteholla 10 minuuttia. Aika voi tuntua pitkältä, mutta lupaan, että se on sen arvoista!

Ripottele hieman jauhoja taikinan päälle, peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota 2 tuntia. Taikinan kuuluu jäädä löysäksi.

Kun taikina on kohonnut, ripottele pöydälle noin 1 dl vehnäjauhoja ja kaada taikina sen päälle. Älä vaivaa taikinaa, jotta sen sisälle muodostuneet ilmakuplat eivät puhkea.

Ripottele taikinan päälle vähän vehnäjauhoja ja taputtele hellästi taikina noin 4 cm paksuiseksi levyksi. Leikkaa levystä 16 suurin piirtein tasakokoista sämpylää. Sämpylöiden muodolla ei ole väliä.

Nostele sämpylät varovaisesti uunipellille ja paista niitä 250 asteisessa uunissa 15 minuuttia.

Valmiit sämpylät ovat kauniin ruskeita ja rapeakuorisia. Niin ja tietenkin erittäin herkullisia!
Ruissämpylät maistuvat parhailta pelkän levitteen kanssa tuoreeltaan, mutta jos niitä sattuu jäämään seuraavaan päivään, maku on edelleen todella herkullinen! Ruissämpylät

Testaa myös nämä leipäreseptit: 

(Ehkä) maailman täydellisimmät sämpylät
(Ehkä) maailman paras pataleipä
Peltileipä

Kommentit

5 kommenttia
Avatar

Aivan taivaallisen hyviä! Ja kiitoskiitos helposta ohjeesta! Minäkin jaksoin sen 2h odotella, kun taikina kohosi. Ja lapsonen rakastui myös näihin ruissämpylöihin! 🙂
Tämä ohje tulostetaan muiden ohjeiden kansioon!

Avatar

Meillä paistetaan usein pataleipää tai sitten yön yli kohonneesta taikinasta rapeakuorisia sämpylöitä. Tänä aamuna uuniin menivät rieskat.
”Kaupan leipä” on kallista ja aina saman näköistä ja makuista. Siksi pyrin leipomaan näitä itse mahdollisimman paljon.

Selina

Oi kuulostaa hyvältä! Minäkin leivoin maanantaina perunarieskoja koululaiselle aamupalaksi.

Yön yli kohotettava taikina on tuttu myös, mutta tällä ohjeella ei tarvitse kohottaa kuin 2 tuntia ja silti kuori oli rapea! 🙂

Iloa leipomiseen!

Avatar

Juuri tein näitä, kiitos ohjeesta =) Tuli erittäin hyviä!

Selina

Oi, ihana kuulla! 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä