RS-virus vei kaksivuotiaan sairaalahoitoon

Teksti Selina

Blogi on elellyt ihan vahingossa hiljaiseloa kohta jo kuukauden. Tähän kuukauteen on mahtunut paljon; ihana joulu ja perheen miniloma Riikaan, jonka jälkeen vastaanotimme uuden vuoden kotona toiveikkaina. Valitettavasti meidän vuosi ei alkanut hyvin, kun raju RS-virus vei kaksivuotian poikamme sairaalahoitoon.

Sitkeä kuumetauti haastoi jälleen infektioastman

Hieman yli viikko sitten heräsin yöllä siihen, kun L yski eikä selvästi saanut kunnolla henkeä. Nappasin jo tottuneesti henkeä haukkovan pojan sängystään, käärin peittoihin ja avasin parvekkeen oven kiitollisena pienestä pakkasesta, koska ensimmäinen ajatukseni oli, että L on sairastunut jälleen laryngiittiin.

Päästyämme ulos, tutkin poikaa tarkemmin. Hänen hengitys oli pakkasilmasta huolimatta todella pinnallista ja poika oli tulikuuma. Päädyimme mieheni kanssa antamaan hänelle avaavaa lääkettä ja suolaliuosta kotispiiralla, joka onneksi laukaisi tilanteen ja saimme jatkaa yöunia kotona, tosin katkonaisesti limaa oksentava ja kuumeesta levoton poika välissämme.

L:llä oli kova kuume seuraavat kolme päivää, joka laski vain hieman kuumelääkkeillä. Neljännen päivän aamuna päätin soittaa päivystykseen, koska aloin epäilemään, että L:n sitkeä kuume johtuu korvatulehduksesta. Sain onneksi ajan tunnin päähän ja lähdimme avustajani kanssa viemään kuumeista poikaa päivystykseen.

RS-virus, lisähappea ja infektioeristys

Päivystyksessä L:n tilanne oli samanlainen kuin kotona. Hänellä oli kuumelääkkeestä huolimatta 38 astetta kuumetta ja hengitys oli pinnallista, mutta siitäkin huolimatta hän jaksoi leikkiä sairaalan leikkipaikassa. Lääkäri tutki L:n korvat ja ne olivat yllätyksekseni kunnossa, mutta hän oli huolissaan pojan hengityksestä ja keuhkojen tilanteesta – hengitys rohisi ja keuhkoista kuului vinkumista.

L sai päivystyksessä useita annoksia avaavaa lääkettä lyhyen ajan sisään, jonka aikana seurattiin happisaturaatiota. Ensimmäisessä mittauksessa huomasin, että L hapettuu hieman huonosti – happisaturaatio oli 90. Aluksi ajattelin matalan happisaturaation johtuvan isosta aikuisille tarkoitetusta sormimittarista, mutta lääkinnän jälkeen saturaatio ei noussut, eikä keuhkojen vinkuminen muuttunut miksikään, joten saimme lähetteen lasten päivystykseen.

Lasten päivystykseen päästyämme L:n vointi huononi yhtäkkiä. Onneksi olimme juuri hoitajan vastaanotolla, kun L uuvahti syliini ja meni yllättäen aivan veltoksi. Hätäännyin, kun yritin pitää kalpeaa velttoa poikaa pystyssä, että hoitaja saa mitattua happisaturaation ja se oli vain hieman yli 80. Samalla hänen sydän löi hurjaa vauhtia. L kärsi hapenpuutteesta.

Tilanne korjaantui onneksi nopeasti lisähapella, mutta oli selvää, ettemme pääsisi kotiin. Sairaalaan oli jäätävä.
RS-virusInfektio-osastolla L:stä otettiin paljon kokeita, hänelle laitettiin kanyyli ja hänet kytkettiin monitoriseurantaan, jonka kautta hoitajat seurasivat sykettä ja happisaturaatiota tarkasti. Illalla nenästä otetusta virusnäytteestä paljastui RS-virus, jonka L on sairastanut jo kerran aikaisemmin.

Olimme sairaalassa neljä päivää, jonka aikana L sai kortisonia, tehostetusti avaavaa lääkettä sekä lisähappea tarpeen mukaan. Hereillä ollessaan L jaksoi pitää happisaturaation riittävän hyvänä, mutta nukahtaessaan se laski välittömästi alle 90, mikä on hyvin tyypillistä RS-virusta sairastaessa. Lisähappea meni alkuun runsaasti, mutta vähitellen määrää pystyttiin vähentämään lääkitysten alkaessa purra ja pian L pystyi kotiutumaan hyvävointisena toipilaana.

Ihana olla kotona, vaikka infektioaika pelottaa

Kotona L:n vointi on ollut parempi, mutta rajulle taudille tyypillisesti hän hengästyy vielä kovin helposti ihan pienestäkin leikistä. Sairaalassa nostettiin astmalääkityksen annosta, jota annamme hänelle seuraavat kaksi viikkoa neljän tunnin välein. Myös yöllä. Astmalääkityksen lisäksi L:lle aloitettiin uusi lääke astmasta ja infektiosta johtuvaan yskään sekä antibiootti korvatulehdukseen, joka on hyvin yleinen RS-viruksen jälkeinen.

Vaikka emme joutuneet olemaan sairaalassa kuin muutaman päivän, infektioajan pelko nosti jälleen päätään. L on saanut olla pitkään terve, josta olen kiitollinen, mutta infektioastman vuoksi ihan tavallinen flunssa voi viedä hänet sairaalahoitoon aivan kuten nyt kävi. Pelostani huolimatta yritän olla rauhallisin mielin, vaikka influenssaakin alkaa olla oikein kovastikin jo liikkeellä, mutta voin vain toivoa, että välttyisimme pahimmilta taudeilta tämän infektiokauden aikana!

 

Oletko sinä pysynyt terveenä?

Kaksplus: Voimakas RS-virusepidemia jyllää nyt – aiheuttaa varsinkin vauvoille rajuja flunssaoireita

Kommentit

8 kommenttia
Selina

Kurjaa, että RS-virus on sinulle tuttu lapsesi kautta. Tätä en toivoisi kenellekään, vaikka uskallan jo sanoa, että L on jo terve. Onneksi poikasi toipui rajusta tauditaan niin pienenä vauvana ja ihana kuulla, että hän pääsi myös astmalääkkeistä eroon nopeasti ja on nykyään urheilullinen lapsi! Kiitos, kun kommentoit! ❤️

Avatar

Voi kurjuus! Onneksi pikkuinen on jo toipumaan päin. Tosi inhottavaa joutua pelkäämään jokaisen flunssakauden aikana.

Imetän puolivuotiasta tyttöäni vielä ja ilmeisesti siksi(?) olen säästynyt koko syksyn kaikilta flunssilta, jotka kuitenkin normaalista poiketen ovat iskeneet mieheeni. Tällä viikolla kuitenkin tulin vauvan kanssa kipeäksi. Murulla on ihan kuumettakin ja yskää, itselläni oikeastaan vain korva lukossa ja kipeä. Mietinkin tässä että voisiko olla jopa korvatulehdusta, vaikka ei kai sen aikuisella pitäisi kovin yleistä olla.

Pikaista toipumista sinne teille ja toivottavasti vuosi jatkuisi teillä paljon paremmin ja saisit apua kipuihisi. ❤️

Selina

Onneksi tosiaan L on jo parempaan päin. Kamala tauti tämä RSV. 🙁

Voi kurja kuulla että te molemmat sairastatte. Yhdellä aikuisella ystävälläni oli korvatulehdus ja hän sanoi korvan olleen todella kipeä. Kovasti paranemistoivotuksia teille. ❤️

Avatar

pieni 😢💓

Selina

❤️ Hän voi onneksi jo paremmin.

Avatar

Oma tyttäreni sairasti RS-viruksen, kun oli 2kk. Sairaalahoidossa mekin oltiin, ja oli muuten pelottava tauti.

Selina

RS-virus on tosi pelottava tauti, varsinkin noin pienellä vauvalla.

Avatar

Hei. Halusin kirjoittaa, vaikka harvoin jätän kommenttia mihinkään ja aikaa tästä on jo kohta 10 vuotta. Esikoiseni sairastui rs virukseen ollessaan vasta 3viikon ikäinen. Silloin pelkäsin todella paljon, kun katsoin pientä potilasta viikon eristyksessä. Sen jälkeen myös astmalääkkeet tulivat osaksi elämäämme ja yllättäen pojan täyttäessä 3, pääsimme kaikista lääkkeistä eroon. Silti aina pelkäsin, milloin taas flunssakausi laukaisee uuden taudin. Nykyisin hän on erittäin kova jääkiekon pelaaja, vaikka silloin sanottiin, ettei urheilua voisi samalla tavalla harrastaa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä