Äiti elämää 20.1.2016

Kun lapsi sairastaa

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Sitä tuntee itsensä aika avuttomaksi kun pieni ihminen on kipeenä. Milalle nousi eilen illalla hieman lämpöä ja aamulla oli ihan kunnolla kuumetta.

image

Aamulla kuume oli 38,6 aamupäivällä 38,4 ja ennen päiväunia hurjat 40,2 astetta. Nukuttiin päikärit ja kuume oli hieman laskenut 39,7 mutta hurja luku siltikin. Nyt illalla mittari näytti 38,7.

Kamppailen ajatusteni kanssa kuumelääkityksestä. Toisaalta tekis mieli antaa kuumetta alentavaa ja toisaalta sitten taas ei. Joo sen vuoksi että lapsen olo paranisi, mutta sitten taas ei kun tietää että kuumeella on jokin tarkoitus, sen on tarkoitus nostaa ruumiin lämpöä niin että sieltä joku pöpö lähtee pois. Jos Mila olisi vaikuttanut siltä että hänellä on fyysisiä kipuja niin sitten olisin varmasti hieman lääkettä antanut. Nyt niin kuin aikaisemminkin kuumeessa hän ei vaikuttanut kivuliaalta, ainoastaan nuutuneelta. Ja uskon että on parempikin että lapsi ns kärsii kuumeesta ja on nuutunut ja LEPÄÄ eikä siten että lääkkeellä lasketaan kuume ja lapsi alkaa touhuamaan vaikka ei olisi oikeasti vielä terve. Tuollaista pientä kun on vaikea pitää paikoillaan jollei hän sitä itse halua. Vanhemmalle lapselle voi jo määrätä sänkylepoa.

En ole antanut Milalle kuumelääkettä aikaisemminkaan kuin ainoastaan silloin kun hampaiden vuoksi nousi kuume ja tyttöä selkeästi särki hampaisiin. Yhden antibioottikuurin Mila on joutunut syömään korvatulehdukseen. Se oli silloin samaan aikaan viime keväänä kun olin itse sairaalassa. Milalla oli flunssaa ja koska minä olin siellä joutui hän vaihtamaan hoitopaikasta toiseen kun isänkin piti välillä mennä työvuoroon. Veikkaan että jos olisi saanut potea flunssaa rauhassa kotona äidin tai isän kainalossa niin ei olisi mennyt korviin saakka. Vaikka mistäs sen tietää..

Pyrin viimeiseen saakka olemaan itse syömättä lääkkeitä ja samoin olemaan antamatta niitä lapselleni. Mutta tiedän kyllä että välillä niinkin on pakko tehdä, esim vastahakoisesti keväällä söin kortisonikuurin, joka oli kyllä hyvä silloin, mutta nyt taitaa hieman kostautua –tästä toiste lisää. Luonnon lääkkeitä käytän kyllä ja Milallekin annan nyt isompaa annosta biolatten Boulardiita jonka tarkoitus on vahvistaa elimistön omaa vastustuskykyä ja ylläpitää hyvää bakteeritasoa. Näitä oppeja saan Elinvoiman Saritalta ja uskon että ne johtavat meitä kohti terveellisempää tulevaisuutta.

Aamupäivän/päivän Mila kölli minun kainalossa ja nyt illalla tuolla isin kainalossa. Minä kävin välissä tallissa kun Esa kävi kengittämässä meidän heppamamman. (heppaihmiset jos kaipaatte hyvää ja luotettavaa kengittäjää niin klikatkaa tuota Esan nimeä)

image image image

Jos teillä on kuumeisia lapsia niin mun ohjeeni on että koittakaa antaa kuumeen olla, sillä on tarkoitus. Mutta tietenkin jos on taipumusta esim kuumekouristuksiin niin ymmärrän hyvin kuumeen alennuksen. Ja jos kuumekouristus tulee niin sitten vain lääkettä, lapsi viileään ja siis ihan oikeasti vaipassa tai alusvaatteissa vaikka ulos saakka ja soitto hätäkeskukseen.

Ja sitten muistakaa nesteytys, paljon nestettä! Milalle ei yleensä anneta sokerijuttuja mutta nyt saa perus mehua ja vieläpä aika makeana (mukana myös pieni loraus mummon sokeritonta marjamehutiivistettä tuomassa vitamiineja), lisäksi raikastamon luomu sokerittomia pillimehuja on saanut kans. Sokerilla tms ei ole nyt niin väliä, kunhan nestettä menee. Täytyy mainita että silloin tällöin Mila saa myös tavallista mehukatti mehua mutta silloin tosi laimeana. Ja olisi hyvä että jotain suolaista lapsi saa kans jotta neste imeytyy. Jos ei muuta niin muutama sipsi johonkin väliin. Mila aina välillä haluaa pikkuisen suolaa kädelleen ja otti tänäänkin joten saa suolaa hyvin siitä (käytämme Atlantin puhdistamatonta suolaa).

Toivon kaikille mahdollisimman terveitä hetkiä, flunssaa tuntuu olevan paljon liikenteessä.

-Mari-

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (11)

Meillä on eri näkemyksiä hoidoista ja lääkkeiden käytöstä. Jokainen tehköön kuten itse parhaaksi näkee. Toivottavasti omat lapsesi ei sairasta.
0
1 vastaus

Voi että pikaista paranemista pienelle sairastelijalle!! Nyt kyllä tuntuu olevan monenlaista pöpöä liikenteessä. Ihana, että löytyy joku muukin joka ei oo heti pumppaamassa lääkkeitä lapseen. Mua on monesti suoraankin moitittu, kun en esim just kuumeeseen oo antanut lääkettä. Lapsen kova kipu asia ihan erikseen, mutta perus kuume on mennyt meillä monesti vain lepäilyllä ja juomiselle ohi. Mun mummi hoki aina tuota,että ”kuumeella on tarkoitus” 😀
0
1 vastaus

Kiitos!
Ihana myös että minun kaltaisia on muitakin, vaikka kyllähän sen tiesin että on, mutta mukava että kirjoitit =) Pelotti hieman tuleeko heti kovaa vastustusta =) kiva että ainakaan ensimmäinen kommentti ei ollut sellainen.
0
1 vastaus

Lääkkeen paikka kyllä on, jos kuume nousee sinne 40 asteen nurkille. Nyt on influenssaa liikkeellä, siinä on kyllä yleensä päänsärkyä ja kolotusta.Toisilla vaan on lapsenakin kipukynnys korkealla.
Äiti kyllä osaa toimia, kun seuraa vaistoaan. Paranemisia pienelle.
0
1 vastaus

Piksista paranemista Milalle! Itse ajattelen kuumelääkityksestä hyvin samalla tavalla. Kuumehan on elimistön puolustusreaktio taudin aiheuttajaa vastaan. Niin on hyvä jos kuumetta ei heti keinotekoisesti lasketa. Jos selkeä kipu esim just hampaat niin sitten toki. Siinä pakastepussi (pieni ohut pyyhe välissä) on usein riittänyt.Viileää auttaa myös turvotukseen mitä tulee kun hampaita puhkeaa. Kannattaa seurata lapsen yleisvointia ja juominen tosi tärkeää-mikä vaan maistuu!
0
1 vastaus

Paranemista pienelle!! Lämmin juoma ja lepo on parasta nyt pienelle! Tuoretta valkosipulia kannattaa käyttää näin tautiaikaan. Meillä laitetaan paljon ruokiin ja lapsetkin syö. Itse syön paljon raakana salaatissa, leivän päällä. Tosi hyvää! Terveenä oltu koko ajan!
0
1 vastaus

Toipumista pikkupotilaalle! Pieni kuume ( alle 38.5) hoituu usein seurannalla, levolla, vaatteita vähentämällä ja hyvällä nesteytyksellä,mutta kyllä noissa lukemissa ( 39-40) täytyy lapselle jo antaa kuumetta alentavaa lääkettä muun viilentämisen lisäksi! Vaikka lapsi ei olisikaan kuumekouristelija. Lisäksi tuossa viilentämisessä ilman lääkkeitä on myös omat niksinsä. Kuumetta voi yrittää alentaa lapsen vaatteita ja peittoja vähentämällä.Mutta…jos lapsi riisutaan vaikka vaippasilleen niin on hyvä jättää päälle vaikka kevyt lakana.Nimittäin jos lapsi on viileähkössä huoneessa ilman mitään vaatetusta/ peittoa niin korkea kuume saa vaan lapsen tärisemään ja palelemaan ihon haihduttaessa lämpöä ja tämä vapina käynnistää lapsen lämmöntuotannon ja kuumeen alenemisen sijasta lämpöä kehittyykin lisää.Lasta ei siis todellakaan viedä vaippasillaan ulos ( paitsi kesällä) edes kuumekouristuksessa!!! Siis kevyt vaatetus tai ohut lakana,huoneen viilennys,haalea juoma, ehkä haalea suihku – siinä nuo fysikaaliset keinot! Ja pöpöjen tappamiseen ei tarvita 40 asteen kuumetta! Se alkaa olla jo riskirajalla jos tuosta vielä nousee ja lapselle ehdottomasti kuumetta alentava lääkitys.Ja riittävä nesteytys.On parempi muutenkin että lämpö laskee, lapsi jaksaa juoda riittävästi eikä nuku korkeassa kuumeessa nuutuneena jolloin yleisvoinnin seurantakin on hankalampaa.Jos lapsi piristyy ja jaksaa nousta ylös sängystä niin ei ole mitään syytä makuuttaa häntä siellä.Pieni lapsi ei esitä yhtään sairaampaa tai terveempää kuin on.Ulos pakkaseen ei tietysti kipeänä lähdetä, eikä hoitopaikkaan. Lämpimin terveisin lastensairaanhoitaja
0
1 vastaus

Hei

Ymmärrän hyvin sinun kantasi ja en tuomitse millään tapaa teitä ketkä lääkkeillä kuumetta alentaa. Ja niinkuin mainitsin tekisin niin myös itse jos lapsi näyttäisi että häntä sattuu tai ehkä myös jos korkea kuume jatkuisi tosi pitkään. Nyt kuten ei aikaisemminkaan tuollaisia merkkejä ollut niin lääkettä ei mielestäni tarvinnut.

Vinkkisi lapsen viilennyksestä oli tosi hyviä ja niin meilläkin Mila oli että vähällä vaatteella ohuella peitolla.

Ja nimenomaan jos/kun lapsi itse haluaa maata sängyssä niin on hyvä ja antaa maata.

Meillä täällä neiti voi jo hienosti eikä ole kuumetta laisinkaan =) räkä alkoi vuotaa mutta kuume on poissa =)
0
1 vastaus

Lääkärin kommentti että jos kuume on alle 39, niin voi antaa olla, jos nousee selvästi yli, se kannattaa kyllä kuumelääkkeellä laskea. Ei se lääke kuumetta välttämättä kokonaan pois vie, mutta laskee reilun asteen veerran, jolloin lapsen on helpompi olla. Kun on oikein korkea kuume, niin kuumekouristusten riski lisääntyy, lisäksi ”tavallinen elämä” eli syöminen, juominen, nukkuminen häiriintyvät herkemmin ja varsinkin pienelle lapselle kehittyy herkästi nestevaje, koska kuumeisena nesteentarve lisääntyy, mutta korkeakuumeisen lapsen janon/näläntunne heikkenee. Kultainen keskitie siis tässä(kin) asiassa hyvä; jokaiseen pikku lämmönnousuun ei tarvitse reagoida, mutta kun huitelee neljässäkympissä, niin kuumelääkkeet ovat paikallaan. Lämpöä voi laskea myös laittamalla lapsi hetkeksi 37C suihkuun/kylpyyn, kevyellä vaatetuksella ja kylmien juomien ja ruokien avulla. Kuumeista lasta ei kannata peitellä lämpimiin peittoihin tai vaatteisiin.
0
1 vastaus

No eikös tuo hoitsu tuossa edellä jo selittäny ihan saman jutun,vähän eri sanoin…Perille meni!
0
1 vastaus

Jättäisit sinäkin nämä hoitovinkkien jakamiset ammattilaisille, kun tässäkin tekstissäsi on paljon asiavirheitä. Hoitaja ja lääkäri asioita jo korjasivatkin, mutta kaikki lukijasi eivät todellakaan näitäkään kommentteja lue. Ihan totta, nykymaailmassa on kauhean paljon niitä puupäitä jotka etsii ”faktatietoa” keskustelupalstoilta ja blogeista.
0
1 vastaus

Meillä on eri näkemyksiä hoidoista ja lääkkeiden käytöstä. Jokainen tehköön kuten itse parhaaksi näkee. Toivottavasti omat lapsesi ei sairasta.
0
1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Mari Valosaari
Mari Valosaari Fitnestä vai tavallista elämää terveellisesti? Ennen pelkkää fitnestä, nykyään perhe-elämää johon vaikuttavat opitut terveelliset elämäntavat fitness maailmasta. Eikä se fitness ole mihinkään kadonnut vaikka monessa asiassa taka-alalle jääkin. Mari uskoo nousevansa kisalavalle vielä mummonakin. Aika näyttää käykö niin ja säilyykö fitness into niin että kisaaminen jatkuu. Tai salliiko suolistosairaus ylipäätään kisaamisen.. Nyt kahden lapsen äiti ja laulavan palomiehen vaimo asuu maalla, hoitaa kotia, lapsia ja hevosia sekä yhdistää tähän yrittäjänä toimimisen. Luvassa tavallista elämää ”fitness mutsin” silmin. Tervetuloa mukaan!

Arkisto

Instagram

  • Kiitos @kosmetologijenniluokkala  ihanasta ja puhdistavasta primaluce kasvohoidosta ❤️ tuli taas tarpeeseen 😊 #kasvohoito #tapiola #kosmetologi #kosmetologitapiola #capellobyredken

marivalosaari

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: