Yleinen 15.8.2016

Millainen toimenpide on tähystys

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Minun kokemukseni tähystyksestä. Ja nyt puhun nimenomaan paksusuolen tähystyksestä joten taas kaikki jotka ei kakka juttuja kestä niin klikkaa toiseen juttuun =) Veikkaan kyllä että aika moni äiti ainakin kestää kakan kuin kakan.

mari valosaari

Mulla oli tänään siis tsekkaus mitä suolelle kuuluu. Hieman reilu vuosi sitten tilanne oli niin paha että vietin pari viikkoa sairaalassa osastollakin. Ensin piti tähystyksen olla viime vuoden marraskuussa mutta sitä siirrettiin raskauden vuoksi. Raskaus ei sinänsä ole este tähystykselle mutta koska ei ollut akuuttia tarvetta niin siirrettiin. Seuraava aika varattiin toukokuulle mutta sekin siirrettiin koska vauva oli vasta muutaman viikon ikäinen eikä edelleenkään mun olossa hälyttävää.

Nyt elokuun 15. Päivä kun uusi aika oli niin päätin mennä. Milakin oli reilun kolmen kuukauden kun viimeksi siellä kävin. Nyt ei myöskään olo ole ollut huono, mutta puhuttiin lääkärin kans että on hyvä tarkistaa tilanne kuitenkin.

Valmistautuminen

 

Mun toimenpide oli iltapäivällä klo 13:30, niin edellisenä iltana kahdeksan aikaan join ensimmäisen tyhjennysjuoman. Suoli täytyy siis tyhjentää tapahtumaa varten. Toinen juoma aamulla kahdeksan aikaan. Tämä vaihe meni hyvin, vain yhden kerran sattui tapaus, että imetin ja sen aikana tuli tarve mennä vessaan. Sain kuitenkin imetyksen hoidettua loppuun ja selvisin ilman housujen vaihtoa vessaan =)

Kiinteää ruokaa ei saa syödä sen jälkeen kun tyhjennys juoman on nauttinut, mutta kirkkaita nesteitä kyllä ja onkin hyvä juoda mahdollisimman paljon.

Sairaalassa

 

Paikanpäälle puol tuntii ennen H-hetkeä. Sit pukemaan tosi stailit housut mistä toimenpidealue on vapaana. Ihan kiva että saa aamutakin päälle ettei tarvi pers vilkkuen käytävällä kävellä.

Itse toimenpide kestää 30-60 minuuttia. Mulla meni se noin 30 min. Jonkin verran jännitti vaikka tiesin jo mitä tuleman pitää. Kamera laitetaan sisään ja siis juurikin sieltä minne aurinko ei paista. Se ei satu koska kamera on hyvin pieni. Kipuja tuntuu kun kamera kulkee suolessa ylöspäin ja pumppaavat ilmaa sinne näkyvyyden vuoksi, vatsassa ja selänkin puolella tuntui aika kovaakin kipua muutaman kerran, mutta pääasiassa toimenpide on enemmänkin vain epämiellyttävä eikä kivulias. Se ilma siellä on aika inhottavaa ja sitä saisi ihan vapaasti päästellä pois sieltä mistä se yleensäkin tulee, mutta onhan se vähän kiusallista. Sanovat kyllä että se on tosiaan vain sitä ”raikasta ilmaa” joten ei haittaa vaikka päästää =) Varmasti helpottaa ja helpompaa kun on aivan rentona, mutta se on aika hankalaa kun sattuu. Kipu on kuitenkin väliaikaista eikä jatkuvaa joten sen kestää kyllä ihan hyvin. Joillain kuitenkin kipuja ilmeisesti tulee kovempiakin ja jos näin käy niin lääkityskin on mahdollinen. Olis varmaan kiva ottaa lääkettä ettei sattuis lainkaan, mutta itse ainakin imettävänä halusin jättää lääkkeet ottamatta ja hyvin selvisin.

Kun on päästy perille ohutsuolen päähän kivut hellittää ja takaisin tullaan katsellen miltä näyttää ja otetaan koepaloja. Koepalan oton tuntee mutta se ei satu lainkaan. Hauskaa tässä on se että itsekin näkee kameran näkymän. Ja näinkin hurjat arvet suolen pinnassa siellä jyllänneestä tulehduksesta.

Toimenpiteen jälkeen saa syödä ihan normaalisti. Itse kuitenkin suosittelen kuitulisän (esim psyllium kuitu, itsellä Biolatten Havital jota saa esim Elinvoimasta) käyttöä reilummin ja jotain helposti sulavaa sinä päivänä ainakin.

Hyvät uutiset on että tulehdusta ei tällä hetkellä ole. Sen näkee heti siitä kamerasta, mutta koepalojen tulokset saan vasta myöhemmin. Tauti itsessään (colitis ulcerosa, koliitti) ei lähde pois, mutta voi olla oireeton ja ilman tulehduksia kuten minulla nyt. Oli tosi kiva kuulla että kaikki on just nyt hyvin.

Sain siis ”terveen paperit”! =) Päätähän he eivät tutkineet hahaha

mari valosaari tähystys

Kotiin kun tulin, nappasin pienen välipalan ja painelin siivoamaan karsinat. Toipumista ei siis tarvi ellei jostain syystä ole joutunut ottamaan kipulääkettä. Sissi kisu tuli onneksi kuitenkin auttamaan =)

mari valosaari hamppukuivike

 

-Mari-

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (15)

Onpa hienoa, että olet pärjännyt ilman lääkkeitä! 🙂 Varmaan ruokavaliolla on iso merkitys. Jotenkin tuntuu niin hurjalta, että pystyit lopettamaan oireitta lääkityksen yhtäkkiä. Mutta todella hyvä niin 🙂 Toivon itsekin, että pikku hiljaa pääsisi lääkkeistä eroon. Viime kontrollissa lääkäri tutki mun luomia ja kysyin miksi? Kertoi, että Azamun altistaa tyvisolusyövälle.. Olisi tietenkin ollut hyödyllistä kuulla tämä 10 vuotta sitten, kun lääkitys alkoi. Kova auringonottaja kun aina olen ollut. No mutta, pian menen itsekin keskustelemaan lääkärin kanssa ja toiveikas tulevaisuuden suhteen 🙂 Kaikkea hyvää sinun perheelle! Olet ihanan positiivinen ja blogiasi ja muuta somea on mukava seurata 🙂

1 vastaus

Se oli paksusuolen tähystys, ei peräsuolen.

1 vastaus

hahahaha niin oliki, korjasin.. pikkusen väsymystä ilmassa

1 vastaus

Mulla paksusuolen tähystyksessä oli sen tyhjennysjuoman juominen 😀 en meinannu millään saada kaikkea alas ilman yökkäämistä. Toimenpide tuntu sen rinnalla helpolta! Mutta jokasella varmasti omanlainen kokemus asiasta 🙂

1 vastaus

Hyvä juttu, että cu on rauhallinen ja toivottavasti pysyy pois kauan! 🙂 Kenenkään ei soisi kärsivän tosta! Itellä ylihuomenna vatsalaukun tähystys, pari kertaa tehty kans toi toinen, mutta toi tuleva vaikuttaa pahemmalle.. Ainoa hyvä, ettei nyt tarvi tyhjentää mitenkään, syömättä vaan.. Toivottavasti saa itsekin lopulta selkeyden onko cu vai crohn, kun itellä vähän epämääräinen diagnoosi vielä ja muutenki pitäs oppia hyväksyy koko asia.. 🙂 Kiitti sulle, kun oot tuonu esiin tota sairautta! 🙂

1 vastaus

Kipulääkkeet ei edes kyseiseen toimenpiteeseen auttaisi. Sillä kuten itsekin sanoit niin koepalojen otto ei tuntunut miltään. Suolessa ei ole hermoja joten ei siellä ole mitään mitä lääkkeillä ”puuduttaa”. Kipu tulee kun ilmaa pumpataan ja suoli venyy.

1 vastaus

Miksiköhän ne sit kuitenkin niitä lääkitsee? Varmaan puutumaan saa sen kivun tunteen mikä tulee juurikin venyttämisestä. Voisin lisätä tuon ilma kohdan tekstiin..

1 vastaus

Ihana kun kirjoitat kaiken ”kaunistelenatta”. Varmasti monestakin kirjoituksestasi on ollut apua samaa asiaa jännittäneelle/ ensikertalaiselle 🙂 -mari-

1 vastaus

just siksi yritän olla rohkea ja kirjoittaa. itse en tiennyt mistään mitään kun tauti alkoi. Ja myös itseäni on auttanut kun oon puhunut ni on löytyny tosi paljon ”kohtalotovereita” jopa lähipiiristä.

1 vastaus

Ei toikaan kyllä kivalta kuulosta mut aina niistä selviää. Itellä tähystelty toista kautta eikä sekään kyllä kovin mieltä ylentävää ole niellä sitä kameraa mutta kannattavaa ihan jo siks että tietää missä mennään.

Tsemppiä ton taudin kanssa, mahat on kyllä rasittavia.

1 vastaus

Mulla sit taas oli kauhea kipu kun on niin mutkikas suoli 🙁 mulla ja tulehdus suolistossa.. välillä vähän helpompaa ja välillä voi olla kuukausi aivan kamalaa.tän kuun lopussa otetaan vielä jotain kokeita ja mietitään mitä tehdään. Tuleeko joku lääkitys. Jonkun lääkkeen jo sain kun on niin kovat suolisto kivut.

1 vastaus

Hei missä teidän talli sijaitsee? 🙂

1 vastaus

Joillain tähystys voi olla todella kivulias, jos on pitkä paksusuoli. Jos tutkimus tekee tuskallisen kipeää on mahdollisuutena nukutus. Nimim. äitini kuuluu tähän ryhmään

1 vastaus

Moikka! Hienoa kuulla, että sun suoli on hyvässä kunnossa ja raskauskin meni hyvin. 🙂 Itsekin sairastan samaa tautia ja minusta tähystys ei ole niin paha, kuin mitä puhutaan. Eihän se mukavalta tunnu, mutta on sitä pahempaakin 😉

Hei minua kiinnostaisi kuulla, miten sun raskaus meni tämän sairauden ja lääkityksen kanssa. Itse syön Asacol ja Azamun nimistä lääkettä tautiin ja pitäisi varata lääkärille aika, että juteltaisiin lääkkeiden käytöstä, mikäli tulen raskaaksi. Jos saa kysyä, niin miten sinua ohjeistettiin vai pystyitkö olemaan täysin ilman lääkkeitä? Itselläni on ollut 10vuotisen sairauden aikana nyt paras aika, noin 1,5 vuotta, kun ei ole tullut ”akuuttivaihetta” ollenkaan ja lääkitysannosta on pystytty vähän jo pienentämään 🙂 Vähän vaan mietityttää noiden lääkkeiden vaikutus raskauteen ja sikiön kehittymiseen.. :/

1 vastaus

Moi, koitan tehdä kirjoituksenkin siitä mutta näin lyhyesti sinulle.
Raskaus meni oireitta. Lopetin itse lääkkeet ilman lääkärin ohjeita viikolla 20 enkä ole vieläkään lääkkeitä joutunut ottamaan takaisin käyttöön. Mikään lääke ei oo hyväksi sikiölle, mutta tietenkin äidin hyvinvointi on joten jos on pakko jotain syödä niin sitten syödään =)
Toivottavasti pääset kokeilemaan lääkkeettömyyttä ja vielä isommin toivon että pärjäät ilman lääkkeitä <3 tsemppiä!

1 vastaus

Onpa hienoa, että olet pärjännyt ilman lääkkeitä! 🙂 Varmaan ruokavaliolla on iso merkitys. Jotenkin tuntuu niin hurjalta, että pystyit lopettamaan oireitta lääkityksen yhtäkkiä. Mutta todella hyvä niin 🙂 Toivon itsekin, että pikku hiljaa pääsisi lääkkeistä eroon. Viime kontrollissa lääkäri tutki mun luomia ja kysyin miksi? Kertoi, että Azamun altistaa tyvisolusyövälle.. Olisi tietenkin ollut hyödyllistä kuulla tämä 10 vuotta sitten, kun lääkitys alkoi. Kova auringonottaja kun aina olen ollut. No mutta, pian menen itsekin keskustelemaan lääkärin kanssa ja toiveikas tulevaisuuden suhteen 🙂 Kaikkea hyvää sinun perheelle! Olet ihanan positiivinen ja blogiasi ja muuta somea on mukava seurata 🙂

1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Mari Valosaari
Mari Valosaari Fitnestä vai tavallista elämää terveellisesti? Ennen pelkkää fitnestä, nykyään perhe-elämää johon vaikuttavat opitut terveelliset elämäntavat fitness maailmasta. Eikä se fitness ole mihinkään kadonnut vaikka monessa asiassa taka-alalle jääkin. Mari uskoo nousevansa kisalavalle vielä mummonakin. Aika näyttää käykö niin ja säilyykö fitness into niin että kisaaminen jatkuu. Tai salliiko suolistosairaus ylipäätään kisaamisen.. Nyt kahden lapsen äiti ja laulavan palomiehen vaimo asuu maalla, hoitaa kotia, lapsia ja hevosia sekä yhdistää tähän yrittäjänä toimimisen. Luvassa tavallista elämää ”fitness mutsin” silmin. Tervetuloa mukaan!

Arkisto

Instagram

  • Mun ja Milan ensimmäinen yhteinen ratsastustunti @ratsastuskeskuslupis
Kiitos @saara1982 ja @team.kotisaari kun pyysitte meidät mukaan. Videoo tulossa youtubeen... .
.
.
#ratsastuskeskuslupis #heppatyttö

marivalosaari

Artikkelit

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: