Muut 12.5.2015
TEKSTI Meriannen

Vammainen ja oikea nainen: Hilla 21v.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

But I’m a Human not a Sandwich – blogin Iina kirjoitti muutama viikko sitten hyvin tunteita herättävän ja arvokkaan postauksen siitä, mitä on ”oikea nainen”. Mediassa tuntuu turhan usein pyörivän ”Tältä näyttää oikea nainen” – tyyppisiä otsikoita, kuin myös kuka tahansa katujen tallaaja kokee etuoikeudekseen pystyä tuomitsemaan sen, kuka on oikea nainen ja kuka ei. Oli nainen sitten laiha tai kurvikas, luonnollisilla tai silikonitisseillä varustettu, niin välillä tuntuu siltä kuin oli naissukupuolen edustaja miten päin vaan, niin ”oikea nainen” hän ei ainakaan ole.

Moni bloggaaja Kaksplussan bloggaajista lähtien on kirjoittanut omat vastineet #oikeanainen – haasteeseen, jossa käsitellään monelta eri kantilta tätä naiseuden mysteeriä. Nyt on minun vuoroni pistää oma lusikkani soppaan mukaan, ja lisätä keskusteluun mukaan vammaisuus.

109_2048px

Kun jo pelkästään meillä vammautumattomilla ihmisillä on näin paljon ulkonäköön ja itsensä hyväksymiseen liittyviä ongelmia, kun mihinkään muottiin ei meinaa mahtua, niin entäs sitten vammaiset? Kun ei oma keho toimi niin kuin pitäisi, niin kuinka sitä voi rakastaa itseään kun ei ”terveetkään” niin tee?

Tätä murehdin jo reippaasti etukäteen oman tyttäreni kohdalla: kuinka hän oppii rakastamaan itseään sellaisena kuin on? Miten hän ne rankat minuutta rakentavat teinivuodet jaksaa? Kun äidilläänkin, jonka raajat toimivat juuri niin kuin pitää, oli niin vaikeaa itsensä hyväksyä juuri sellaisena kuin hän on.

Siksi olinkin niin innoissani, kun Hilla suostui kertomaan omasta naiseudestaan ja itseluottamuksensa rakentumisesta.

21-vuotias Hillalla on vaikea-asteinen cp-vamma. Hän on tällä hetkellä koiransa kanssa kotona ja kulkee kohti unelmaansa burleskin parissa. Hilla kuvailee itseään temperamenttiseksi, sisukkaaksi, mustan huumorin ystäväksi ja ihmiseksi, joka ei anna periksi. Hänen ystävänsä kutsuisivat häntä rohkeaksi ja aurinkoiseksi.

LAPSUUS

Hillan vanhemmat ovat alusta asti olleet hyvin kannustavia ja kasvattaneet häntä ”Sinä voit tehdä ihan mitä vaan” – asenteella. He matkustelivat paljon ja tekivät juuri sitä, mitä halusivatkin, mikä auttoi Hillaa myös uskomaan itseensä. Hän todella pystyi tekemään ihan mitä tahansa.

Hilla pääsi normaalien lasten joukkoon päiväkodissa, minkä hän on kokenut erityisen tärkeänä. Hän sai jo päiväkodissa paljon kavereita, mikä antoi hänelle vahvan perustuksen ystävyyssuhteiden luomiseen ja ylläpitämiseen jatkossa. Kavereiden vaikutusta minäkuvan kehitykseen ei koskaan voikaan kieltää, ja ystävien saaminen jo päiväkodissa oli Hillalle siksikin hyvin tärkeää. Päiväkodissa Hillalla oli mukana oma avustaja, jonka avulla hän pystyi osallistumaan muiden lasten kanssa leikkeihin ja muihin aktiviteetteihin.

Peruskoulun Hilla kävi Helsingissä Ruskeasuon erityisoppilaitoksessa. Jo kouluaikana hän piti musiikista ja historiasta.

NAISELLISUUDESTA JA KAUNEUSIHANTEISTA

Hillalle naisellisuus kiteytyy lupaan olla villi, viekas ja fiksu. Hän arvostaa naisia, joilla riittää pokkaa. Hän ihannoi 1700-1800 – luvun aatelisnaisia korsetteineen ja isoine pukuineen, kuin myös entisajan alamaailman naisia kuten cancan-tyttöjä.

Hilla pitää kauniina kurvikasta vartaloa, kiharoita ja punaisia huulia. Hän kokee olevansa niin eri maailmasta nykynaisten kanssa, jotka suoristavat tukkaa ja laittavat jalkansa housulegginsseihin, ettei hän siten koe muiden kautta ulkonäköpaineita.

Lehtimäki_Hilla_119_2048px

VAMMAISUUS NAISENA

Hilla tarvitsee apua vammaisuutensa vuoksi kaikissa päivittäisissä toimissa. Ärsyttävintä kuitenkin ovat ihmisten ennakkoluulot – cp-vamman aiheuttamien puhevaikeuksien vuoksi Hillan puhetta voi olla vaikeampi ymmärtää. Valitettavasti uudet tuttavuudet tekevätkin helposti sen virheen, että olettavat Hillan olevan vajaa, koska he eivät ymmärrä hänen vastauksiaan. Kuitenkin Hilla on huomannut, että silloin kun hän on pynttäytynyt ja hänellä on mukana taitava avustaja tulkkaamassa, niin silloin ihmiset eivät lässytä hänelle enää samalla tavalla.

02_2048px

HILLAN ITSELUOTTAMUKSESTA

Henkilökohtaisesti Hilla kokee, että hänen vahvan itseluottamuksensa rakentumisessa on auttanut hänen ystävyyssuhteensa poikien kanssa. Poikien kanssa ulkonäkö ei ollut jatkuvasti puheenaiheena, eikä siten myöskään mielessä. Teiniaikoina erityiskoulussa ollessaan hän oppi jo hyvin pian olevansa kaunis, kun koulun pojat alkoivat osoittamaan kiinnostusta häntä kohtaan. Hän kuitenkin koki rakkaudenosoitukset kiusallisina, sillä pojat tuntuivat pitävän hänestä nimenomaan ulkonäkönsä takia. He eivät edes tunteneet häntä hyvin, ja halusivat alkaa seurustelemaan hänen kanssaan vain siksi, koska hän oli kaunis.

Taannoin Hillan yksi läheisimmistä ystävistä oli poika. Se oli hyvin kasvattava kokemus, ja auttoi Hillaa ymmärtämään itseään myös naisena. Vajaa 5 vuotta sitten Hilla tutustui itseään vanhempaan naiseen, josta on tullut hänen elämänsä yksi tärkeimmistä ihmisistä. Hän oikein teroitti Hillalle, että tämä voi ihan oikeasti tehdä juuri sitä mitä haluaa eikä vammaisuus ole este.

131_2048px

Burleski

Burleski on tapa toteuttaa naisellisuutta. Hillalle burleski on erityinen voimavara ja tapa nauttia naiseudestaan. Hän sanoo olevansa vasta matkalla suoranaiseksi burleskitaiteilijaksi, mutta hän toivoo pystyvänsä tekemään burleskia joskus ihan työkseen niin kuvien kuin live-esiintymisen muodossa. Hillan mukaan siihen on vielä kuitenkin vielä pitkä matka, sillä hän on perfektionisti ja haluaa toteuttaa tätä omaa juttuaan niin hyvin kuin mahdollisista.

Hillan burleskikuvia ja muita jutusteluja voi seurata hänen Facebook-kanavallaan täällä.


How will I teach my disabled child to know she can do anything she wants, how can I make sure she knows she’s beautiful just the way she is? Building a healthy self-confidence as a woman (nor a man these days) is not easy even when not disabled, but how about when the body doesn’t function the way it ”should”?

Even though it is still early days to think about such things regarding my 2-year-old daughter, I was very excited when Hilla agreed to be interviewed for my blog. She is 21-years-old and has cerebral palsy – and she is confident. She knows she can do anything she wants in life. When I asked how she managed to get that confident as she is she listed couple of things: good and supportive family who doesn’t let your disability be on the way for anything (they did everything they wanted when she was a child, for example traveling abroad) and friends. Hilla enjoys her womanhood through burlesque, which is her dream job. You can find more photos and stories of Hilla on her Facebook-page here.

rakkaudellam

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (24)

Suurin vamma onkin asennevamma! 😀 Oletko käynyt cp-liiton tapahtumissa? Ja Facebookista löytyy myös ryhmiä, jossa cp-vammaiset jakavat tuntojaan esim. avustajista yms.. 🙂 Ja blogejakin muuten löytyy vammaisten pitäminä!

Ja jos muuten haluat, niin voisin sinusta tehdä jutun myös blogiin – eli juuri siitä, miten vammaisuus on vaikuttanut elämääsi ja miten siitäkin huolimatta teet juuri sitä, mitä haluat, mm. pelaat jalkapalloa! <3 🙂
0
1 vastaus

Ihan mahtava postaus! Todella kauniita kuvia, ja mielenkiintoinen tuo burleskiharrastus! Kumpa enemmän puhuttaisi siitä ettei vammaisuus ole este välttämättä millekkään.
0
1 vastaus

Working on it! 😀

Ja kiitos! Mä oon ollu niin innoissani nyt pari viikkoa tästä postauksesta, oli upeaa tehdä juttua Hillan kanssa! Ja mä sain tästä itse niin paljon voimaa ja uskoa itse tulevaisuuteen…
0
1 vastaus

Todella kauniita kuvia! 🙂
0
1 vastaus

Aivan yhtä kauniita kuin kuvattavakin! 🙂
0
1 vastaus

Hieno postaus! Kuinka kaunis Hilla! Upeaa näyttää, että kaikki on mahdollista kun on vain uskoa itseensä! Ruskeasuonkoulu on mulle tuttu opiskeluajan harjoittelusta aikaa sitten. Niin lämmin muisto jäi Ruskesuon koulun tunnelmasta. Lasten sinnikkyydestä ja valoisuudesta!
0
1 vastaus

Nimenomaan – meille ihan kaikille aivan kaikki on mahdollista, kunhan vain uskoo ja luottaa itseensä! Itse haluaisin ihan vierailla eri erityiskouluilla Suomessa (ja täälläkin) vain tavatakseni näitä upeita sisukkaita sieluja! <3
0
1 vastaus

Minulla on vamma, eikä puhettakaan siitä etten rakastaisi itseäni juuri sellaisena kuin olen 🙂 Ikävä kuulla, että edelleen viljellään ajatusta siitä, että vammaiset luokitellaan omaan ryhmäänsä… Miksi edes epäillä että vamman omaava ei rakastaisi itseään, tai että itsestään pitäminen olisi tavallista vaikeampaa? Meistä jokainen tulee ikuisesti olemaan erilainen verratessa muihin, oli erottava tekiä sitten vamma tai hiusten väri.
0
1 vastaus

Tähän olen itse törmännyt hyvin paljon ja toivon, etten anna sellaista kuvaa itse blogillani! Niin usein tuntuu että on luokitteluja vammaisista ja vammattomista, kuten myös että olisi eri asia olla äiti kuin erityislapsen äiti.. Vaikka näin ei tosiaan ole, jokainen meistä on ihminen! 🙂 Ja minä itse toivoisin että osaisin rakastaa itseäni juuri sellaisena kuin olen, ja koska minä en niin tee niin suoraan sanottuna minua on alusta asti pelottanut, että kuinka tyttäreni sitten oppisi itseään rakastamaan jos en sitä minä itsekään tee itseäni kohtaan? Siksi minulle itselleni oli hyvin terapeuttista jutella Hillan kanssa! Tässä on kuulkaa sellainen mimmi, että..! 😀
0
1 vastaus

Hilla on äärettömän kaunis!

Mun mielestä ihan jokainen nainen on #oikeanainen ja kaunis omalla tavallaan, ihan sama minkänäköinen on. 🙂
0
1 vastaus

Sinäpä sen sanoit! Kiitos Elina <3
0
1 vastaus

Mahtava ja tosi kannustava postaus! Tuli tosi hyvä ja energinen olo itsellekin tätä lukiessa.
0
1 vastaus

Voi miten hyvä mieli tuli minulle tätä kommenttia lukiessa! Kiitos Lyra! xxxxx
0
1 vastaus

Kaunis nainen ulkoisesti ja vaikuttaa tekstin perusteella olevan myös sisäisesti kaunis 🙂
Tuo tekee kyllä kaikilla ihmisillä ihmeitä jos on mahdollisuus matkustella ja tavata ystäviä tms. Huomaa että sitä nopeasti ’mökittyy’ kun ei käy kuin kaupassa.
0
1 vastaus

Mökittyminen on välillä ihan järkyttävää! Kyllä tekee välillä hyvää lähteä vaikka naapuripitäjään ostoksille, ettei kokonaan jumahda saman kunnan sisälle koko elämä! Ja sitä kautta kokemukset.
Kiitos ihanasta kommentista! 🙂
0
1 vastaus

Aivan loistava postaus! Todella upea nainen niin ulkoisesti kuin sisäisestikin. Tämä jos mikä rohkaisi ja kannusti kulkemaan kohti unelmiaan ja arvostamaan itseään juuri sellaisena kuin on.
0
1 vastaus

Ihana kuulla! :’) Rajoitteet vain omassa päässä!
0
1 vastaus

Vammaisuus on kyllä este aika monelle asialle, mutta omien rajojen sisällä voi toteuttaa itseään. Harva monivammainen pystyisi tuohon kuin Hilla. Hänellä on sikäli käynyt tuuri, että pystyy kommunikoimaan. Mahtavaa Hilla, olet upea! Terveisin erityisäiti
0
1 vastaus

Totta, niin kuin sanoit niin omien rajojen sisällä voi toteuttaakin itseään. Mutta suurin rajoite löytyykin omasta mielestä, ja minun on ollut itseni suorastaan maailmani avartavaa tajuta tämä! Tähän on muun muassa auttanut sellaisen Facebook-ryhmän seuraaminen kuin ”Rajoitteet ovat vain omassa päässä”! Hilla on suorastaan esimerkillinen nainen, on antanut ainakin jo minulle paljon voimaa ja uskoa tulevaisuuteen!
Voimia erityisarkeen! <3
0
1 vastaus

Huh huh minkälainen nainen 😉
0
1 vastaus

Ihan #oikeanainen :’)
0
1 vastaus

Ooot aivan ihana,mahtava nainen…..
0
1 vastaus

Hilla on! <3
0
1 vastaus

Kiva lukea tämmöinen juttu. 🙂
Minulla on itsellänikin cp mutta minulla se vaikuttaa vain oikeaan nilkkaan 🙂
En ole vielä 24 vuotiaana tavannut yhtään cp vammaista naista. Kiva ois semmoseen tutustua.

Olen pelannut jalkapalloa 9 vuotiaasta ei vammaisuus ole este 🙂
0
1 vastaus

Suurin vamma onkin asennevamma! 😀 Oletko käynyt cp-liiton tapahtumissa? Ja Facebookista löytyy myös ryhmiä, jossa cp-vammaiset jakavat tuntojaan esim. avustajista yms.. 🙂 Ja blogejakin muuten löytyy vammaisten pitäminä!

Ja jos muuten haluat, niin voisin sinusta tehdä jutun myös blogiin – eli juuri siitä, miten vammaisuus on vaikuttanut elämääsi ja miten siitäkin huolimatta teet juuri sitä, mitä haluat, mm. pelaat jalkapalloa! <3 🙂
0
1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Meriannen mielessä
pyörittää hektistä erityislapsiperheen arkea brittimiehensä Danin kanssa Englannissa. Uusperheeseen kuuluu Danin esikoinen Ruby (7/2005) ja pariskunnan yhteiset lapset "Elsa" (4/2013) ja "Anna" (12/2015). Elsa syntyi keskosena ja hänellä on diagnosoitu vakava kuulonalenema, cp-vamma ja aivoperäinen näkövamma. Blogissaan Meriannen kuvailee perhearkeaan ja tunteitaan avoimen rohkeasti - millaista elämä tällaisessa perheessä on? Ota yhteyttä: meriannen@outlook.com

Arkisto

Instagram

  • Theme of the week - picnics.

meriannen

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: