Perhe-elämä 16.5.2015
TEKSTI Meriannen

Miksi laitamme erityislapsemme päiväkotiin?

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

En ole töissä, vaan hoidan kokopäiväisesti vammaista tytärtämme. Aikaisemmin ei ollut edes muuhun mahdollisuutta, sillä alle kaksivuotiaan päiväkoti olisi imenyt kukkarostamme ne rahat, mitä sinne olisin saanut syötettyä omalla työnteollani.

Mutta nyt, kun tyttäremme on täyttänyt kaksi, Bournemouthin kunta tarjoaa hänelle paikan päiväkodista ilmaiseksi. Täytämme kriteerit (linkki) monelta osin juuri tyttären vammaisuuden vuoksi. Tyttären vammaisuuden vuoksi hänelle on tosiaan hankinnassa myös oma henkilökohtainen avustaja, jonka avulla hän voisi osallistua päiväkodissa jokaiseen aktiviteettiin.

pppp

Mutta miksi haluamme tytön päiväkotiin?

1. Oppiminen

Elsa on kehitykseltään hyvin paljon jäljessä, johtuen niin cp-vammasta kuin kuulo- ja näkövammastaan. Kuitenkin hän on osoittanut oppivansa nopeasti, mutta käsiensä motoristen ongelmien vuoksi moni asia on hänelle hyvin vaikeaa. Olemme kuitenkin kotioloissa ja Portagen (aikaisen vammaisten lasten esikoulutuspalvelun) avulla tehneet hänelle kaikkemme kotioloissa. Toivomme kuitenkin, että päiväkodissa hän saisi erilaista stimulaatiota, mitä hän ei kotona saisi, ja voisi oppia uusia asioita uudessa ympäristössä. Yhdessä koulupsykologien kanssa hänelle tehdään oppimissuunnitelma jo päiväkotia varten, mikä tulee tukemaan tyttären oppimista.

2. Sosiaalistuminen

Äitiryhmissä juoksemisesta huolimatta tyttäremme ei vietä paljoa aikaa ikäistensä kanssa. Sen vuoksi hänen immuniteettinsakin voi olla heikompi, sillä luonnollisesti hän ei myöskään kohtaa niin paljoa bakteereja kuin joka paikkaan ehtivä ja juoksenteleva kaksivuotias.. joka myös leikkisi kaikkien naapurien lasten kanssa. Olemme tehneet parhaamme sen suhteen, että hän tapaisi mahdollisimman paljon erilaisia ihmisiä. Hän on alusta lähtien kiertänyt sylistä syliin, eikä siten ole ujoimmasta päästä. Danin työpaikalla käydessä olen tottunut siihen, että ”menetän” tyttäreni välittömästi. Hän vastaa puhelimiin vastaanottovirkailijoiden kanssa ja isänsä mukana käy jokaisen yliopiston kerroksen lävitse tuttuja moikkaamassa.

Mutta hänellä ei ole paljoa ikäisiään kavereita. Päiväkodin toivomme korjaavan tämän.

paivakotiin

3. Tauko äidille

Ennen kuin palkkasimme Dani-nannyn avuksemme, minulla ei ole ollut kunnolla omaa aikaa. Silloin, kun minulla oli Homestartin vapaaehtoinen auttamassa, minulle suurinta luksusta oli jopa suihkussa käyminen päiväsaikaan. Vaikka nyt tilanne on jo paljon parempi, niin silti täysin itsekkäästi olen ajatellut käyttäväni nuo pari tuntia viikossa itseeni. Menen vaikka istumaan kahvilaan läppärin kera ja kirjoitan. Ihmisten ilmoilla, kahvikuppi edessä. Hellou blogi!

Mutta kaiken kaikkiaan tyttö menee päiväkotiin oman hyvinvointinsa takia. Oppiakseen ja saadakseen kavereita. Tuodakseen tarvittavaa vaihtelua tyttärelle, minkä jälkeen minäkin virkistyneenä voin tarjota virkinettä tytölle. Ja onhan tämä hyvää harjoitusta tuleville kouluvuosille!

Kirjoitus on jatkoa aikaisemmalle postaukselle, missä kerroin kokemuksistamme päiväkotiin tutustumisesta.


Why are we so eager to get our disabled daughter to a nursery? We are hoping that in a new setting Elsa would have more opportunities to explore and learn – and especially make friends. Learn. Make friends. Give mummy a break. Two steps. And a half.
That’s why.

rakkaudellam

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (4)

JOOO! Minä jo ehdin ideoida että voisi enemmänkin tehdä noita handprinttejä Elsan kanssa….. 😀 (Hyvä PKN!!!!)

Oma aika on tärkeää kaikille.. Ja niin kyllä minullekin!
Spotify heittää nyt mulle jostain syystä erroria, voitko laittaa sen kipaleen mulle vaikka viestinä spotifyssa? Tosin nyt en edes pääse kirjautumaan.. Kokeilen huomenna paremmalla onnella!

Näin minäkin haluan sen ajatella! Sitten on tosiaan ilkeää lukea kommentteja netin sfääreistä, kuinka siellä mollataan vanhempia jotka vievät lapset päivähoitoon vaikka ovat itse kotona. Sehän on loppupeleissä tosiaan varhaiskasvatusta, eikä sitä että lapset saadaan pois jaloista hetkeksi. Minulle tärkeintä tosiaan olisi, että Elsa oppisi uusia asioita sekä saisi kavereita… Ja sitten kaikesta inspiroituneena minäkin jaksan paremmin touhuta hänen kanssaan <3

Kiitos tessa taas ihanasta kommentista! <3 <3
0
1 vastaus

Peukut ehdottomasti kohdalle kolme, eli äidin tauolle. Levännyt ja voimia kerännyt äiti on paras mahdollinen äiti. =)
0
1 vastaus

Ja inspiraatiota! Ja ikävissään ollut äiti jaksaa myös puuhailla pienen kanssa varmasti paremmin kuin äiti, joka suorastaan kiljuu oman ajan perään 😉
0
1 vastaus

Oih! Tuo lippu on ihana! Sehän sopisi vaikka Euroviisujen maapostikorttiin! (Hyvä PKN!)

Oma aika on tosiaan todella tärkeää, erityisesti sinulle! Löysin muuten tosi kauniin kappaleen, joka sanoittanee aika näppärästi sen, mitä silloin joskus tunsit. spotify:track:3v0rp3klVbHEJ58A1akVgs

Oman ajan lisäksi nuo kaksi muuta syytä ovat erittäinkin päteviä. Päivähoitohan ei ole mitään lapsen säilömistä vanhempien työpäivän ajaksi, vaan lapsen oikeus varhaiskasvatukseen. Vielä suurempi oikeus siihen on erityistarpeisella lapsella – täysin riippumatta siitä, mitä lapsen vanhempi tekee ja tienaa.
0
1 vastaus

JOOO! Minä jo ehdin ideoida että voisi enemmänkin tehdä noita handprinttejä Elsan kanssa….. 😀 (Hyvä PKN!!!!)

Oma aika on tärkeää kaikille.. Ja niin kyllä minullekin!
Spotify heittää nyt mulle jostain syystä erroria, voitko laittaa sen kipaleen mulle vaikka viestinä spotifyssa? Tosin nyt en edes pääse kirjautumaan.. Kokeilen huomenna paremmalla onnella!

Näin minäkin haluan sen ajatella! Sitten on tosiaan ilkeää lukea kommentteja netin sfääreistä, kuinka siellä mollataan vanhempia jotka vievät lapset päivähoitoon vaikka ovat itse kotona. Sehän on loppupeleissä tosiaan varhaiskasvatusta, eikä sitä että lapset saadaan pois jaloista hetkeksi. Minulle tärkeintä tosiaan olisi, että Elsa oppisi uusia asioita sekä saisi kavereita… Ja sitten kaikesta inspiroituneena minäkin jaksan paremmin touhuta hänen kanssaan <3

Kiitos tessa taas ihanasta kommentista! <3 <3
0
1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Meriannen mielessä
pyörittää hektistä erityislapsiperheen arkea brittimiehensä Danin kanssa Englannissa. Uusperheeseen kuuluu Danin esikoinen Ruby (7/2005) ja pariskunnan yhteiset lapset "Elsa" (4/2013) ja "Anna" (12/2015). Elsa syntyi keskosena ja hänellä on diagnosoitu vakava kuulonalenema, cp-vamma ja aivoperäinen näkövamma. Blogissaan Meriannen kuvailee perhearkeaan ja tunteitaan avoimen rohkeasti - millaista elämä tällaisessa perheessä on? Ota yhteyttä: meriannen@outlook.com

Arkisto

Instagram

  • We escaped from the heatwave to cool down by one of the streams in new forest. And it was lush.

meriannen

Artikkelit

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: