Perhe-elämä 11.6.2015
TEKSTI Meriannen

Varoitus Englannin vuokravälittäjistä

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Olemme vihdoin päässeet yksityiseltä vuokraamisen ikeestä, ja päässeet turvallisille vesille kunnan vuokralaisiksi. Täällä Englannissa asunnon vuokraaminen ei aina ole niin suoraviivaisen yksinkertaista ja helppoa kuin mitä toivoisi, vaan kaikenlaisiin ketkuihin voi ja pitääkin varautua.

Kaiholla olen muistellut aikojani Suomen kamaralla, missä minulla ei ikinä ollut minkäänlaisia ongelmia vuokranantajien kanssa. Toisin kuin täällä.

ekakamppaakkuna

Ensimmäisen asuntomme keittiön/olohuoneen ikkuna.

Kun muutin takaisin Englantiin ensimmäiseen yhteiseen kämppäämme Englannissa, asunnossa oli vikoja, jotka luvattiin korjata välittömästi. Raskausmasuani en päässyt kuitenkaan pesemään melkein kuukauteen, koska suihku sylki sisuksistaan vain kiehuvan kuumaa vettä, ja vuokravälittäjän lupauksista huolimatta heillä kesti viikkoja lähettää meille korjaaja. Korjaaja, joka ensin tuli vilkaisemaan suihkua, ilmoitti sen tarvitsevan uusia osia ja siitähän piti ensin ilmoittaa vuokravälittäjälle, joka oli yhteyksissä asunnonomistajaan saadakseen luvan uusien osien ostamiseen. Mikä ei luonnollisesti ollut niin helppoa kuin miltä kuulosti, vaan heillä kesti toinen viikko pelkästään näihin paperitöihin. Sitten itse korjaustyössä kesti puolisen tuntia.

Ja me pääsimme suihkuun.

Pian sen jälkeen ulko-ovemme tienoilla ollut paskaputki meni tukkoon, mistä ilmoitimme vesiyhtiölle. Nämä vilkaisivat ihmisjätteellä koristellut ulko-ovemme tienoot ja ilmoittivat, että tämähän ei kuulu heille vaan asuntomme omistajalle. Ei kun soittoa taas vuokravälittäjille, jotka soittivat kämpän omistajalle, joka antoi luvan ongelman korjaamiseen ja työmies lähetettiin paikalle. Minkä selvittämiseen heillä kesti kaksi viikkoa, ja me leikimme esteratahyppelyä päästäksemme kämppäämme sisälle.

Tuossa kyseisessä kämpässä oli myös homeongelma, sekä sinne ilmestyi hiiriä. Molemmat tuhosivat omaisuuttamme, ja kummastakin olimme yhteyksissä vuokravälittäjäämme. Mitään kyseisten asioiden eteen ei tehty.

Kun tuli muuton aika, meidän piti maksaa omasta pussistamme vanhan kokolattiamaton uusiminen. Maton, joka oli ollut huonommassa kunnossa silloin, kun me muutimme kämppään, ja minun suuren työni ansiosta oli nyt paljon paremmassa kunnossa. Meillä ei kuitenkaan ollut mitään todisteita asiasta, emmekä masennuksemme vuoksi jaksaneet asiasta taistella.

akkunaa

Edellisen kämppämme akkunoita puutarhasta käsin.

Vuokrasimme seuraavan asuntomme samalta vuokravälittäjiltä, sillä säästimme siinä rahaa palvelumaksuissa ja muissa vuokravälittäjien kehittämissä lisämaksuissa. Kun olimme olleet katsomassa kämppää ensimmäistä kertaa, meille kerrottiin että vanhat kokolattiamatot tultaisiin vaihtamaan kokonaan ennen kuin me asuntoon muuttaisimme, ja vanhat homeiset kaihtimet vaihdettaisiin puhtaisiin uusiin. Missään muualla kämpässä ei ollut hometta, kaihtimet olivat vain keränneet kosteutta edellisen asukkaan kuivattaessa vaatteensa samassa huoneessa vuoden ympäri. Ilman, että olisi avannut ikkunoita.

Emme kuitenkaan tajunneet pyytää tuota lausuntoa kirjallisena, mutta hyväksyimme aiempaa isomman kämpän iloisina. Eritoten, koska tällä kertaa vuokravälittäjät olivat suorittaneet kolmannen osapuolen tekemän inventaarion kämpässä, mikä ilmoitti täsmälleen kämpän kunnon muutettaessa.

Emme kuitenkaan ongelmitta selvinneet tuollakaan. Muun muassa niitä kaihtimia ei kukaan vaihtanut, kuten kokolattiamatotkin jäivät lupauksista huolimatta koskematta. Parin kuukauden päästä muutosta kuumavesivaraaja meni ja posahti niin, että lämpimät suihkut olivat enää muisto vain. Ilmoitimme tästä välittömästi vuokravälittäjälle, joka lähetti putkimiehen tutkimaan vikaa. Tämä kertoi, että kuumavesivaraaja tarvitsisi uusia osia, mitkä hän ilmoittaisi asianmukaisesti vuokranvälittäjille ja sieltä oltaisiin pian yhteyksissä.

Tämän kämpän omistajan kaveri oli kuitenkin putkimies, jonka puhelinnumero meille lähetettiin ja kerrottiin, että meidän kuuluisi olla häneen yhteyksissä ongelmasta ja sopia korjausaikataulu hänen kanssaan. Soittelimme hänen peräänsä viikottain, selittäen ongelman joka ikisen kerran uudestaan, ja hän aina lupasi olla yhteyksissä takaisin.

Yli puoli vuotta kitkuttelimme ilman lämmintä vettä, ennen kuin homma saatiin hoidettua kuntoon. Olimme vihdoin tajunneet uhata vuokravälittäjää sillä, että tilaisimme korjauspalvelun muuta kautta ja lähettäisimme heille laskun. Laskun, mikä heidän kuuluisi hoitaa, sillä jatkuvista yhteydenotoista huolimatta kukaan ei ollut tullut korjaamaan vikaa. Kummasti vuokravälittäjät saivatkin virtasta pöksyihinsä, ja me saimme vihdoinkin toimivan suihkun.

Viime keväänä kämppämme pihalla.

Viime kesänä kämppämme pihalla.

Todelliset ongelmat alkoivatkin vasta, kun olimme saaneet kunnalta asuntotarjouksen pyörätuoliystävälliseen kämppään. Alunperinhän vuokrasopimuksemme oli ollut määräaikainen ensimmäiset kuusi kuukautta, minkä jälkeen sopimuksen olisi kuulunut jatkua toistaiseksi. Kuitenkin määräaikaisen sopimuksen päätyttyä kuukausia sitten meiltä oli kysytty sähköpostitse, aioimmeko jatkaa vuokrasopimustamme, mihin olimme ihmetellen vastanneet kyllä. He olivatkin tällä myöntymyksellämme muuttaneet vuokrasopimuksen uudestaan määräaikaiseksi tammikuusta heinäkuun loppuun asti, ilman että me olimme ymmärtäneet, mihin olimme sitoutuneet.

Soittaessani irtisanoutuaksemme kämpästä, meille ilmoitettiin jyrkästi, että jos lähtisimme kämpästä nyt, meidän kuuluisi maksaa kolmen kuukauden vuokrat etukäteen, plus muut lisämaksut. Järkytyin.

Sinä päivänä itkuisena valitin tästä ongelmastamme terapeutilleni, joka järkytyksestä selvittyään antoi minulle kullanarvoisia neuvoja. Hän käski soittamaan uudestaan vuokravälittäjille, mutta minun pitäisi pyytää puhelimeen johtaja tai joku muu yrityksen päättävä elin. En saisi suostua puhumaan noille asiakaspalvelijoille, jotka eivät mitään saisi aikaan kuitenkaan. Terapeutti antoi minulle myös paikallisen radion ja lehden yhteystiedot – he olisivat taatusti kiinnostuneita meidän tarinastamme. Mikä taas olisi huonoa mainosta tälle paikalliselle vuokravälittäjäfirmalle.

Niinpä minä keräsin seuraavana päivänä rohkeuteni ja soitin uudestaan vuokravälittäjille. Ilmoitin välittömästi haluavani puhua vain paikan päällikölle, enkä suostunut avaamaan asiaani ollenkaan huolestuneelta kuulostaneelle asiakaspalvelijalle. Saatuani puhelimen toiseen päähän toisen yrityksen perustajista, selitin hänelle juurta jaksaen ongelmani.

Kysyin häneltä, ymmärsikö hän kuinka harvassa pyörätuoliystävälliset kämpät olivat. (Kyllä.)
Kerroin, kuinka olimme saaneet asuntotarjouksen kunnalta meidän tarpeitamme vastaavaan asuntoon. Upeaa!
Selitin, kuinka meidän oli ollut pakko ottaa asunto vastaan, sillä kieltäytyessämme kämpästä olisimme joutuneet asuntojonossa aivan häntäpäähän. Tämä olisi tarkoittanut sitä, että seuraava asuntotarjous tulisi mahdollisesti vasta vuosien päästä. (Ymmärrän.)
Kerroin sanasta sanaan, mitä hänen henkilökuntansa jäsen oli meille edellisenä päivänä ilmoittanut, ja kuinka se muutenkin rahallisesti tiukassa tilanteessa tekee meidän muuttomme täysin mahdottomaksi. Ilmoitin ymmärtäväni, mitä määräaikainen sopimus tarkoittaa, mutta pyysin häntä ymmärtämään myös meidän tilannettamme. Ja kuinka tämä meidän kämppämme oli hyvällä paikalla ja hyvässä kunnossa, ja näin kesän lähestyessä siihen löytyisi kyllä äkkiä uusi vuokralainen. (Olen samaa mieltä.)

Ilman, että minun tarvitsi edes uhata paikallisella medialla, tämä asiallinen yrittäjä teki juuri niin kuin toivoin. Lupasi tehdä kaikkensa, että kämppä saataisiin vuokrattua mahdollisimman nopeasti, ja että meille jäisi maksettavaksi vain ne palvelumaksut. Plus vuokra vain siltä ajalta, joka kämppä olisi tyhjänä.

Saatuamme kämpän tyhjäksi vietin kokonaisen viikonlopun kämppää siivoten. Kun maanantaina vuokravälityksestä tuli heppu kameran kanssa kuvia ottamaan, kämppä kiilsi.

meika

Huhtikuussa räpsäisty selfie, kun stressi oli vielä päällä.

Tällä kertaa edellisestä oppineena otin itsekin kuvia, joita vertasin itse inventaariokuviin. Kaikki näytti täsmälleen samalta kuin miltä paikka näytti meidän muuttaessamme sinne sisään. Olimme lisäksi poistaneet ne homeiset kaihtimet, mistä olin asianmukaisesti ilmoittanut vuokravälittäjälle.

Myöhemmin olin tyytyväinen, että olin ottanut kuvia. Viikon aikana ihmiset olivat kulkeneet kokolattiamatolla kuraisilla kengillään asuntonäytöissä, ja lattia näyttikin siltä kuin sitä ei oltaisi ollenkaan pesty. Tuntien työntekoni olisi valunut täysin hukkaan, jos en olisi ymmärtänyt ottaa niitä kuvia. Saimme nimittäin puhelinsoiton, jossa meille iloisesti ilmoitettiin että uusi vuokralainen oli löytynyt, joka muuttaisi välittömästi asuntoon heti, kun kokolattiamatot olisi vain vaihdettu ja seinät maalattu uudestaan.

Työt, jotka vuokravälittäjä ilmoitti että meidän kuuluisi maksaa. Lähetin sähköpostitse vuokravälittäjälle välittömästi kuvat niin inventaariosta kuin ne itse ottamani kuvat osoittaen, että matto oli täsmälleen samassa kunnossa kuin meidän muuttaessamme paikalle. Sanoin, että meille oli luvattu myös, että matto vaihdettaisiin, mitä ei kuitenkaan ollut tapahtunut.

Meille ilmoitettiin, että kämpän omistajalla ei juuri nyt ollut varaa vaihtaa kokolattiamattoja, minkä vuoksi se olisi meidän tehtävämme. Joko se, tai maksaa vuokrat sinne heinäkuulle asti. Minä pyysin puhelimeen taas yrityksen johtajan, jolle selitin tämän naurettavan pyynnön. Ilmoitin, että voimme toki maksaa tuon maton vaihdon nyt, jos asiasta tehtäisiin kirjallinen sopimus. Sopimus, missä selkeästi ilmoitettaisiin, että kämpän omistaja maksaisi heinäkuun loppuun mennessä meille mattojen vaihdon takaisin pennilleen.

”Yllättäen” saimme kuullakin, ettei meidän tarvitsisi huolehtia niistä kokolattiamatoista ollenkaan.

Mutta seinät pitäisi meidän kuulemma kuitenkin maalata, sillä seinissä oli kulumajälkiä. Jos olisimme antaneet vuokravälittäjien hoitaa seinien maalaamisen, se olisi maksanut meille lähemmäs 300 puntaa. Minä ilmoitin, ettei heidän tarvitse asiasta huolehtia, ja ilmoitin kaverilleni maalausurakasta. Hän hoiti parin päivän aikana seinien maalaamisen 70 punnan hintaan.

Minkä vuokravälittäjän asiakaspalvelijat nyrpeänä hyväksyivät, koska eivät olleet onnistuneet monesta yrityksestä huolimatta nyhtämään meiltä enemmän rahaa, ja uusi asukas muutti entiseen kämppäämme.

Olimme vapaita.

ikkunalauta

Uuden kotimme ikkuna. Ei enää stressiä.

Ottakaa oppia siis meistä, jos ikinä vuokraatte kämppää täältä Enkkuloista. Ottakaa huomioon ainakin nämä:

  • Ottakaa kuvia kämpästä ennen, kuin siihen muutatte.
  • Ottakaa kuvia kämpästä loppusiivouksen jälkeen.
  • Pyytäkää, että kämpässä suoritetaan kolmannen osapuolen tekemä inventaario kämpän kunnosta ennen, kuin muutatte.
  • Jos teille luvataan kämpän parannustöitä, vaatikaa lupaus kirjallisena.
  • Muistakaa, että teillä on oikeus tilata korjaustyö myös muualta, jos vuokravälittäjät eivät asiaa hoida kuntoon. Laskun voitte lähettää sitten heille.
  • Lukekaa tarkasti vuokrasopimukset ennen allekirjoittamista.
  • Lukekaa kaikki sähköpostiviestit tarkasti, joissa kysytään, aiotteko jatkaa vuokrasuhdettanne. Niissä viattoman kuuloisissa tiedusteluissa voi löytyä liite, jossa on uusi määräaikainen sopimus piilotettuna.

Lyhyesti – kaikki kirjallisena, lukulasit päähän ja ottakaa kuvia kaikesta mahdollisesta kämpässä!


Renting an appartment through a letting agency is not always as straighforward as you wish. We’ve encountered so many problems previously, that I feel confident enough to give you some piece of advice. In other words, do like I tell you, not how we did it.

Firstly, bring your camera with you. Take photos before you move in to the flat and after you’ve cleaned up ready to move out. Ask for an inventory made by a third party about the state of the place before you move in. If anything is promised, make sure it’s not just said but written down as well. Read everything carefully, not just the rent contract papers but all the emails as well. You do not want to end up having surprises because you didn’t read something carefully enough.

Remember, you do have rights as a tenant too.
I have my fingers crossed for you that everything goes well and you do not have as much trouble with your letting agency as we did in the past.

Gosh, I’m happy that we are in a council flat now!

rakkaudellam

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (10)

Hei Mirabelle,

vastaan kyllä aina viesteihin aina kun vain pystyn! Itse en ole törmännyt tuohon henkilökohtaisesti, mutta valitettavasti olen fb-ryhmissä kuullut keskustelua ihmeellisistä uusista käytänteistä nyt Brexitin takia. Jotka saattaisivat itseasiassa olla vielä laittomia, koska UK kuuluu vielä EU:n.. Mutta antaisin sellaisen vinkin, että poikasi liittyisi sellaisiin facebook-ryhmiin kuin britanniansuomalaiset sekä Lontoon suomalaiset. Sieltä varmasti löytyisi apuja ja neuvoja myös paikallisilta!

Onneksi olkoon vielä ja onnea asunnunhakemiseen! <3
0
1 vastaus

Meilla on ollut melkoinen onni meidan asunnon kanssa. Korjaukset on tehty heti ja niita on ollut useampi (hella ja uuni joita varten piti sahkomiesten tulla laittaan uus pistoke? keittion valo piti vaihtaa, vessanpytty, vessan tuuletin, vessan lammitin, pesukone). Ainoa ongelma oli pesukone, sen kanssa kesti kauemmin mutta sekin lopulta vaihdettiin uuteen. Letting agencyt on tosi erilaisia, on todella huonoja ja todella hyvia.

Oon melko varautunut siihen etta meita laskutetaan tyhjasta kun aiotaan muuttaa. Meilla kuitenkin on toi inventory tehtyna joten jos laskuja tulee voin tapella asiasta. Siksi ei oikein huvita muuttaa kun tietaa etta pitaa alkaa tappeleen jostain verhojen puhtaudesta tai maton kulumisesta yms.

Ymmarran ettette halunnut tapella silloin siita matosta, mutta heilla ei olisi ollut oikeutta laskuttaa siita, koska se matto oli jo valmiiksi kulunut ja vanha. Tassa asiassa pitaa ottaa huomioon ”wear and tear” mika meinaa etta teita ois voitu laskuttaa ns sen vanhan maton arvo, ei uuden maton laittamisen arvoa. Pyysitteko nahda laskun etta se maton vaihtaminen oli oikeasti tehty teidan jalkeen? Veikkaan etta sita ei koskaan tehty.

Toi maalaaminen on kylla naurettavaa, ymmarran jos olis oikeesti liatut seinat mutta tiedan etta niin ei teilla ole ollut. Onneks saitte jonkun tekeen halvemmalla.

Onneks nyt paasitte pois! Ma kovasti haluan tulla kaymaan teidan uudessa kampassa 😀 Pitaa oikeesti sopia joku paiva et nahtais!
0
1 vastaus

Sepä se! Niitä on hyvin erilaisia ja osa ongelmaa on, kun vuokrasopimuksissa mainitaan ettei saa puhua pahaa letting agencysta tietyn ajan sisällä vuokrasopimuksen päättymisestä.. Ei saa siis antaa muun muassa huonoa palautetta heidän nettisivuilleen tai muualle. 😉 Kaikilla ei tätä tietysti myöskään ole.. Mutta joo.

Minä pidän peukkuja, ettei teitä edes yritettäisi laskuttaa tyhjästä! Jos tarvitset apuja niin ilmoittele.. Ja nimenomaan, mainitsin heille puhelimessakin tuosta wear and tearista.. mutta mitäpäs nuo kuin lisää paffelia niskaan vaan. Sama sen maalaamisurakan kanssa, kyllä mainitsin niin wear and tearit ja muut, kuinka ei se ollut tasainen väritykseltään kun muutettiin.. Mutta se oli pienempi paha kuin se mattourakka. 😉

TULKAA TULKAA! Anteeksi mä oon ollu tosi huono pitämään yhteyttä, ANTEEKSI!
0
1 vastaus

Hei,
Oletteko ajatelleet koskaan muuttavanne suomeen?
0
1 vastaus

Kyllä sitä on ajateltu, mutta käytännössä.. melko mahdotonta. Melko, koska mikään ei ole täysin mahdotonta 😉 Siinä on niin monta liikkuvaa osaa, ei pelkästään Ruby (”menettääkö” hän isänsä vai äitinsä, jos me muutetaan Suomeen?) vaan myös Elsan hoito 🙂
0
1 vastaus

Kiitos vinkeistä! Olemme muuttamassa perheen kanssa Lontooseen ihan pian. Meillä on kyllä kämppä kiikarissa, mutta jos se ei onnistu niin asunnon etsintä kahden lapsen kanssa on edessä, apuva.. 🙂
0
1 vastaus

Voi, pidän peukkuja! Toivon niin, että kaikki menee hyvin! xxxx
0
1 vastaus

Kyllähän noita samoja ongelmia kuuluu Suomessakin olevan. Asunnon luonnollinen kuluminen yritetään saada poismuuttajan maksettavaksi takuuvuokrasta, vaikka sellainen ei kuulu asiakkaan maksettavaksi. Selkeät sotkut ja laiminlyönnit vain.

Monet suuret vuokrafirmat huoltomaalaavat nykyään kämpät muuttojen yhteydessä. Se on hyvä käytäntö, tällöin saa asukas vaikka maalata seinät oman makunsa mukaan ja ne kuitenkin vaihdetaan neutraaliin valkoiseen poismuuton yhteydessä. Tällä pienellä huoltotoimenpiteellä asunnot pysyvät siisteinä eikä tarvits tapella jälkikäteen.

Onneksi pääsitte pois! Joko pian esittelypostaat uuden kotinne, vai odotammeko ensin niitä lattoita? 🙂 Meidän pitäisi kanssa kohtapuoliin lähteä kaupoille, kunhan tuo miehen loma vain alkaisi ja saisi parit muut asiat pois alta.
0
1 vastaus

Tuo huoltomaalaaminen on kyllä NIIIN kätevä. Ja ikinä ei Suomessa ollut minulla mitään ongelmia. Riitti, että kämpän siivosi hyvin ja ilmoitti mahdollisista vioista välittömästi, niin kaikki sujui. Mutta ei täällä. Ei. Todellakaan. HUH!

Kunhan saadaan tosiaan ne lattiapinnat 😀

Mites teillä rempat ja muut etenee?
0
1 vastaus

Hei Merianne,
vieläkö mahdat vastailla viesteihin. Aikuinen poikani on muuttamassa Lontooseen arvostettuun työpaikka rahoitusalalla ja etsii nyt kuumeisesti asuntoa tyttöystävänsa kanssa. Asuntoja tuntuu olevan vapaana, mutta nyt vaaditaan paikalliselta taholta ( 50 000 vuositulot ja asuu kuningaskunnassa) joltakin takuuta ja suomalainen ei kelpaa.
Onko tapa tavanomainen, kun noista erilaisista lukemistani blogeista ei missään asiasta mainittu. Arvostettu tuleva työnantaja ei vielä kelpaa, koska alussa on vasta koeajalla, vaikka olet sinne suuren karsinnan jälkeen päässyt. Onko Sinulla kokemusta vastaavasta? Etukäteen kiittäen
0
1 vastaus

Hei Mirabelle,

vastaan kyllä aina viesteihin aina kun vain pystyn! Itse en ole törmännyt tuohon henkilökohtaisesti, mutta valitettavasti olen fb-ryhmissä kuullut keskustelua ihmeellisistä uusista käytänteistä nyt Brexitin takia. Jotka saattaisivat itseasiassa olla vielä laittomia, koska UK kuuluu vielä EU:n.. Mutta antaisin sellaisen vinkin, että poikasi liittyisi sellaisiin facebook-ryhmiin kuin britanniansuomalaiset sekä Lontoon suomalaiset. Sieltä varmasti löytyisi apuja ja neuvoja myös paikallisilta!

Onneksi olkoon vielä ja onnea asunnunhakemiseen! <3
0
1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Meriannen mielessä
pyörittää hektistä erityislapsiperheen arkea brittimiehensä Danin kanssa Englannissa. Uusperheeseen kuuluu Danin esikoinen Ruby (7/2005) ja pariskunnan yhteiset lapset "Elsa" (4/2013) ja "Anna" (12/2015). Elsa syntyi keskosena ja hänellä on diagnosoitu vakava kuulonalenema, cp-vamma ja aivoperäinen näkövamma. Blogissaan Meriannen kuvailee perhearkeaan ja tunteitaan avoimen rohkeasti - millaista elämä tällaisessa perheessä on? Ota yhteyttä: meriannen@outlook.com

Arkisto

Instagram

  • Theme of the week - picnics.

meriannen

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: