Muut 8.10.2015
TEKSTI Meriannen

Mitä se cp-vamma siis on?

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

En osaa sanoa, kuinka monta kertaa minulta on minulta tätä kysytty. Että mitä ihmettä se cp-vamma tarkoittaa.

En muista, miten paljon cp-vammasta tiesin, ennenkuin se tuli itseä näin lähelle. Ennen kuin sain lapsen, jolla todettiin kyseinen vamma. En muista, tiesinkö sen olevan vain liikuntarajoite – että se tarkoittaa aivoissa olevaa vauriota siellä ”liikuntakeskuksessa”. Tiesinkö, että cp-vamma ei vaikuta ihmisen älykkyyteen mitenkään?

Eilen oli kansainvälinen cp-vammaisten päivä.

12107995_755504287909311_4732964108782144745_n

Kuvan (c) Hanlon

Minäkin haluan osaltani lisätä tietoisuutta ja poistaa cp-vammaan kohdistuvia ennakkoluuloja. Nämä seuraavat ennakkoluulot olen kopioinut Suomen CP-liiton sivuilta:

”Cp-vammaisella ihmisellä on ymmärtämisen vaikeuksia.”

Cp-vamma on liikuntavamma. Siihen kuuluvat liikkumisen ja asennon ylläpitämisen vaikeudet. Cp-vammalla ei ole mitään tekemistä sen kanssa, miten henkilö ymmärtää ja käsittelee tietoa. Cp-vamma ei siis itsessään aiheuta ymmärtämisen vaikeuksia.

”Jos cp-vammaisella on puhevamma, hän ei joko kuule tai ymmärrä puhetta.”

Puhevamma on cp-vamman yleinen liitännäisoire, joka usein johtuu motoriikan vaikeuksista. (Elsalla todennäköisesti tulee olemaan puhevamma – hänellä on vaikeuksia suun motoriikan kanssa, mikä tällä hetkellä ilmenee hänen syömisongelmiensa kautta.) Puhevamma ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei ihminen kuulisi tai ymmärtäisi puhetta. (Jos Elsalla ovat implantit päällä, hän kuulee sinut. Minä niin odotan sitä teini-ikäistä Elsaa, joka päättää että puhut höpöjä ja hän ei moista halua eikä tarvitse kuunnella!)

”Cp-vammaiset ihmiset eivät voi mennä töihin.”

Ja miksei? Jos cp-vamma vaikeuttaa työn fyysisitä vaatimuksista selviytymistä, esteitä voidaan poistaa esimerkiksi apuvälineillä. Suurimmat cp-vammaisten ja muiden vammaisten ihmisten työllistymisen ongelmat johtuvat ihan muiden tietämättömyydestä, ennakkoluuloista ja aivan vääristä asenteista.

”Cp-vammaiset ihmiset eivät voi saada lapsia.”

(Eivätkä harrastaa seksiä? Missä kuplassa sinä elät?) Tottakai voivat saada, eikä cp-vamma ole periytyvä. Jo YK:n vammaisten oikeuksien sopimukseen on kirjattu, että vammaisilla ihmisillä on yhtälaiset oikeudet vanhemmuuteen kuin muillakin.

”Cp-vammaisten ihmisten lapsista tulee cp-vammaisia.”

Cp-vamma ei periydy. Cp-vamma johtuu aivovauriosta, joka on tapahtunut sikiöiässä tai pikkulapsena. Cp-vamman riskiä lisää esimerkiksi ennenaikainen syntymä, mikä johtuu muista syistä kuin jommankumman tai molempien vanhempien cp-vammasta.

(Suomen CP-liitto + minun lisäykset)

Olemme siis tähän mennessä oppineet, että cp-vamma on aivovaurio liikettä säätelevillä alueilla, sekä että vaurio on syntynyt esimerkiksi sikiöaikana tai varhaislapsuudessa. Olemme oppineet, että se ei ole periytyvä vamma, eikä esimerkiksi suoraan vaikuta ihmisen älykkyyteen. Tämän lisäksi on hyvä tietää, että cp-vamma on pysyvä, parantumaton vamma, mikä johtaa pysyvään liikkumisen, toiminnan ja asennon ylläpitämisen vaikeuksiin. Cp-vammaisella voi olla muitakin vaikeuksia, ns. liitännäisongelmia, riippuen aivovaurion laajuudesta ja sijainnista. Tällaisia liitännäisongelmia on esimerkiksi epilepsia. Tämä ei siis tarkoita, että jokaisella cp-vammaisella on näitä lisäongelmia. Se on aivan tuurista kiinni. Joku voi olla ”vain” cp-vammainen, ilman mitään muuta.

Kaiken tämän lisäksi on hyvä ymmärtää, että cp-vammaa on hyvin montaa eri tasoa. Jostakusta cp-vammaisesta saattaa tuskin näkyä, että hän on cp-vammainen. Hän saattaa pystyä kävelemään normaalisti, tai ehkä hän käyttää vain tietynlaisia apukenkiä kävelemisensä apuna. Toinen cp-vammainen saattaa myös pystyä kävelemään, esimerkiksi keppien avulla. Ja sitten on sellaisia cp-vammaisia, jotka ovat täysin pyörätuolissa kiinni, mutta pystyvät istumaan itsenäisesti. Ja sitten on heitä, jotka ovat liikunnallisesti hyvin rajoittuneita eivätkä esimerkiksi kykene kannattelemaan omaa päätään, kuten tekemään paljoa muutakaan itse. Kaikki riippuu aivovaurion koosta ja sijainnista. Kansainvälisesti näitä cp-vamman ”toimintaluokkia” on viisi – ykkönen on kaikkein lievin, vitonen on se vaikein. Elsan luokitus on viisi.


Yesterday it was an international Cerebral palsy day. I can’t recall how many times I have actually been asked what cerebral palsy is, or how much I knew about it before I had a child of my own with that diagnosis. I want to shed some of the most common prejudices about people with cerebral palsy. These prejudices I have copied from the Finnish Cerebral Palsy Organisation.

People with cerebral palsy have problems to understand.
Cerebral palsy is a permanent movement disorder, which means that people with cerebral palsy have problems controlling their movements and posture. It has nothing to do with someone’s intelligence. They can be as clever as anyone else, just have problems walking/standing/doing stuff manually by themselves.

If a person with cerebral palsy has a speech impairent, they don’t hear or understand what has been said.
Speech impairment is one of the common problems people with cerebral palsy have as they might have problems with the motorics of their mouth, controlling the muscles needed for speaking. It has nothing to do with understanding what someone has said to them or about hearing. It is just problems with controlling the muscles.

People with cerebral palsy cannot work.
The most common problem for disabled people to get a job is to do with other peoples prejudices and misleading information. If the physical side of the work causes difficulties to the person with cerebral palsy, those most likely could be solved with right sort of equipment for the disabled.

People with cerebral palsy cannot have kids and if they do, the kids will have cerebral palsy.
And why not? Cerebral palsy has nothing to do with someone’s genes, so the parents with cerebral palsy can have healthy children just like anyone else.

rakkaudellam

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (10)

Olipa muuten niin mielettömän ihana juttu, että jaoin linkkiä myös blogin facebook-seinällä! TUPLAKIITOKSET VIELÄ; niin ihanan rohkaiseva tarina!
0
1 vastaus

Itse olen tuntenut nuoresta tytöstä lähtien erään cp-pariskunnan. Olihan se aluksi outoa ja ihmeellistä kun sähkärillä ajeleva, huonosti puhuva nainen tuli aina koiransa kanssa vastaan kun omaa koiraani ulkoilutin. Muutama sananen aina vaihdettiin, pikkuhiljaa aloin ymmärtämään hänen puhettaan paremmin. He saivat lapsia ja minusta oli ilahduttavaa kuinka äiti ajelee sähkärillä lapsi sylissään ja lapsi hihkuu riemusta ”lujempaa”!!! Ennakkoluulot karisivat kerta rysäyksellä kun opin tuntemaan ja tietämään mitä cp-vamma on. Linkitän nyt vielä heitä koskevan uutisen –> http://www.iltasanomat.fi/perhe/art-1433472819638.html
0
1 vastaus

Minä ihan herkistyin lukiessani kommenttiasi ekaa kertaa, ja nyt päivien kuluessa yhä uudestaan ja uudestaan lukiessasi kommenttia. Ihana pariskunta, ja tosiaan paras tapa päästä ennakkoluuloista eroon on tutustua juuri tällaiseen upeaan pariskuntaan! Ihana että linkitit jutun, heistä taisin aikanaan lukea tuon kirjoituksen kun se tuli ulos! <3 <3 KIITOS !! <3
0
1 vastaus

Oletko muuten tutustunut kirjailija/tutkija Pentti Murtoon? Hänen elämäntyönsä ainakin osoittaa, että cp-vammainen voi tehdä kaikkea mitä haluaa. Itsekin vasta eilen luennolla kuulin hänestä, ja oli kyllä ihailua herättävä henkilö.
0
1 vastaus

Nimi on tuttu, mutta siihen se nyt jääkin ! Tutkin lisää! 😀 Ja hankkia hänen kirjojaan luettavaksi! Kiitos! <3 Innostuin!!
0
1 vastaus

(Innostukseni selviää varmaan jo ihan huutomerkkien määrästä! 😀 Laitetaas vielä pari lisää: !!!!!! :D)
0
1 vastaus

kiva että innostuit :DDD
0
1 vastaus

XD <3
0
1 vastaus

En tiedä oletko jo tähän törmännyt, mutta tuli mieleen yksi mielenkiintoinen artikkeli CP-vammaisesta lääkäristä. Koskettava juttu!
http://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/lue/ihmiset/laakari_victoria_webster_ei_kerro_cp_vammastaan_potilaalle
0
1 vastaus

En ollutkaan tähän vielä törmännyt, kiitos ihan hurjasti linkistä! Käyn nyt lukaisemassa <3 <3
0
1 vastaus

Olipa muuten niin mielettömän ihana juttu, että jaoin linkkiä myös blogin facebook-seinällä! TUPLAKIITOKSET VIELÄ; niin ihanan rohkaiseva tarina!
0
1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Meriannen mielessä
pyörittää hektistä erityislapsiperheen arkea brittimiehensä Danin kanssa Englannissa. Uusperheeseen kuuluu Danin esikoinen Ruby (7/2005) ja pariskunnan yhteiset lapset "Elsa" (4/2013) ja "Anna" (12/2015). Elsa syntyi keskosena ja hänellä on diagnosoitu vakava kuulonalenema, cp-vamma ja aivoperäinen näkövamma. Blogissaan Meriannen kuvailee perhearkeaan ja tunteitaan avoimen rohkeasti - millaista elämä tällaisessa perheessä on? Ota yhteyttä: meriannen@outlook.com

Arkisto

Instagram

  • We escaped from the heatwave to cool down by one of the streams in new forest. And it was lush.

meriannen

Artikkelit

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: