Perhe-elämä 27.12.2015
TEKSTI Meriannen

Välipäivien vauva?

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Joulu tuli ja se meni – lahjoja oli siihen malliin koko poppoolle, että on sitä taidettu olla kiltteinä! Joulupyhät onkin sitten käytetty lähinnä syömiseen ja nukkumiseen, suoraan sanottuna koko poppoon flunssasta selviämiseen. Pikkuhiljaa alkaa itse kullakin olo parantua, myös Elsalla.

tonttuilijat

Kuvien (c) Dani Hanlon

Minä olen kasvatellut mahaani.

bellybutton
Naureskellut eritoten tänään sille, että napani näyttää ihan apilalta.

rv384

Liikkunut päivittäin hieman, mutta eniten pysynyt lepoasennossa. Istuallaan tai makuulla. Heti, kun jaloilleni olen ponkaissut, on olo alkanut olemaan epämukava. Tätä selittänee myös aatonaattona ultrassa opittu, sillä juuri nyt viimeisillä viikoilla Spud on kuin onkin kokenut suuren kasvupyrähdyksen. Minkä vuoksi synnytyksen käynnistysaikataulua aikaistettiin tulevalle viikolle.

Vaihtoehtoina hormoneilla käynnistys tai veitsen alle meneminen. Aluksi vastasin että no hormonit, mutta.. Nyt olen miettinyt asiaa pari päivää. Kun ja jos synnytys ei ala luonnollisesti ennen käynnistystä, on valinta minun. Haluanko hormoneilla käynnistetyn synnytyksen vai suunnitellun sektion? Sektio edelleen ajatuksena harmittaa, onhan tuo ”jo koettu”, mutta mietin lasta. Jo sektion kokeneena kohtuni ei välttämättä kestä hormoneilla käynnistämistä. Voi olla, että käynnistys ei toimi ollenkaan tai sitten toimii liiankin rajuna. Voi olla, että vanha sektiohaavani repeäisi. Koska Spud on myös nyt yhtäkkiä kasvanut isoksi, hänen kokonsa voi aiheuttaa myös vaaratilanteita. Meille molemmille turvallisin synnytysvaihtoehto taitaa olla sektio. Keisari.

Tästä aiemmin olisin varmasti ollut ihan kyynelissä, ja mitä todennäköisemmin en asiaa näin helposti nielisikään, jos minulla ei olisi ollut tätä joulupyhien aikaa miettiä tätä.

elsatakki

Kuvan (c) Dani Hanlon

On myös ollut jännää, kun nyt on ollut koko ajan vauvan tulolle takaraja. Että jos ei tuohon mennessä, niin tuolloin viimeistään tapaamme pienen uuden perheenjäsenemme!

Meille tuleekin siis joulun ja uudenvuoden välipäivien vauveli!


Christmas, it arrived and it leaked out through our fingers, it’s all done and over with now. We got so many prezzies that we must have been good for the past year.. And no. The baby is still in! Just before Christmas we learned that Spud has had a growth spurt so the induction date is now earlier than before.. It’s already in this coming week! Exciting times. So very exciting times!

rakkaudellam

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (16)

Maiju on instagramin mukaan saanut jo suloisen vauvan maailmaan. Tärkeintä varmasti, että vauva syntyy turvallisesti. Sektio on iso leikkaus ja täytyy myös tiedostaa sen riskit mahdollisia myöhempiä raskauksia varten. Onnea Maiju ja koko muu perhe suloisesta tytöstä!
0
1 vastaus

Suosittelen sektiota. Käynnistys on aina riski, ja se on rajumpi synnytys monella kuin tavallinen. Meidän tyttö sai lisähappea käynnistyksen jälkeen 8 tunnin ikään saakka, supistukset oli pienipainoselle vauvalle liian rajuja ja samoin nopeasti edennyt synnytys, ja kun kehitys vauvana ei lähtenyt samaan tapaan ikämukaisesti, tutkittiin vuoden ikään saakka niin motoriikkaa kuin puhetta. Äitinä tiesin, ettei tytöllä mitään vikaa ollut, kunhan oli hieman hitaampi. Mutta käynnistetyn synnytyksen takia Suomessa siis joutui seurantaan ja haluttiin varmistaa, ettei siitä johtuvaa ollut tuo hitaus…ikinä en moiseen suostuisi enää. Onnea ja tsemppiä ensi viikkoon, enää ei tarvitse kauan odotella!
0
1 vastaus

Näitä mainitsemiasi pointteja olen miettinyt.. Juuri se, että synnytys voisi olla rajumpi, ja koska vauva on isokokoisempi, se voi tarkoittaa helposti myös sitä että olkapäät menevät vauvalta sijoiltaan ja kaikkea muuta kipeää.. Mutta nämähän ovat vain riskejä, eikä tarkoita sitä että välttämättä tapahtuisi, mutta mietin sitten taas itseäni ja sitä huolimyllyä mitä en saisi hiljennettyä.. Että osaisinko sitten vain olla ja synnyttää, jos koko ajan pelkäisin että jotain menee pieleen kun mennään hormoneilla? Kun sektio, kaikessa ”tylsyydessään” on kuitenkin turvallinen. Sitten ei tarvitsisi pelätä eikä murehtia, että entä jos vauvalle kävisi jotain pahasti sen takia minkä synnytystavan valitsin..

Ja niin ikävä kuulla mitä stressiä sinä ja perheesi jouduitte kokemaan käynnistyksen takia! Onko kaikki kuitenkin nyt hyvin? <3
0
1 vastaus

En kyllä purematta nielisi väitettä, että käynnistetty synnytys olisi lapselle suurempi riski kuin sektio. Epäilen päinvastaista.

Itse olen kokenut kaksi käynnistystä (luomujen lisäksi). Käynnistetyllä synnytyksel olen maailmaan saattanut vauvan, jonka painoi melkein neljä ja puoli kiloa, sekä reilusti ”ali-ikäisen” ja pienikokoisen vauvan.
0
1 vastaus

On hyvin. Meidän hidas tyttö lähti kävelemään 16 kk iässä ja alkoi puhua 2,5 vuotiaana. Kaikki fysioterapiat, puheterapiakäynnit ja kuukausittaiset lääkäri- ja neuvolakäynnit oli kahden vuoden ikään saakka, kun synnytys oli niin poikkeuksellinen. Varmaan käynnistystapojakin on ihan hyviä, mutta Suomessa käytetty Cytotec-lääkkeellä käynnistetty synnytys voi olla osalle tosi raju… Itse olin cytotec-synnytyksestä aivan järkyttynyt, ja kun tutkin asiaa, niin tuo lääke monissa maissa kielletty, koska vauvoja on kuollut synnytyksessä ja äideilläkin on ollut kohturepeamiä ym. Suomessa on myös jätetty eduskunnassa välikysymys tuosta lääkkeestä, mutta yhä edelleen sitä käytetään. Lääke kun on halpa, ja vain harvalle tulee yhtä raju synnytys kuin minulle tuli. Tuo tieto synnytyslääkäriltä ei tosin lohduttanut, kun vauva vietiin tajuttomana elvytykseen, laitettiin happilaitteeseen ja vasta 3 päivän ikäisenä sai syliin. Ennemmin olisin sektion ottanut. Siinä kun riskit kohdistuvat enemmän äitiin kuin vauvaan…
0
1 vastaus

Tosiasia on kyllä se että sektiossa on moninkertaiset riskit verrattuna alatiesynnytykseen! Vain hyvin ennenaikaisella tilanne on päinvastoin.Oli pakko tulla oikaisemaan käsityksenne! Kätilö
0
1 vastaus

Ah tottahan tämäkin, siis että riskitöntä synnytysmuotoa ei ole olemassa 🙂 Pitää vain osata sumplia ja miettiä, mikä olisi se paras vaihtoehto itselle ja omalle pienokaiselle! 🙂 Kiitos Iina <3
0
1 vastaus

Kaksi epäonnistunutta käynnistystä ja kiireellistä sektiota kokeneena liputan suunnitellun sektion puolesta… :)Toisaalta toisilla käynnistys toimii tosi hienosti ja lapsi syntyy sutjakasti ja nopeasti. Eli varmasti hyvin yksilöllistä tämäkin. Ja toki fakta on että on että alatiesynnytys on turvallinen vaihtoehto. Itse olen kokenut kaksi kiireellistä ja kaksi suunniteltua sektiota, yhteensä neljä sektiota ja pääosin on myönteiset kokemukset. Tosin nyt on mun lapset tehty, enää ei kohtu kestäis raskauksia.
Ihanaa, että pikkuinen syntyy jo pian!! Tsemppiä ja voimia! Ja paranemista flunssasta! On kurja olo flunssassa ja raskaana samaan aikaan! Olet mielessä! <3
0
1 vastaus

Ja anteeksi edellisen blogisi liikkumis-kommenttini! Nyt ymmärrän paremmin tilannettasi. Ja flunssassa kaiken lisäksi. <3
Voimia ja lepoa sinne! <3
0
1 vastaus

Paljon Onnea! Pian teillä on sylissä ihana pienokainen. <3
0
1 vastaus

Laitan tähän vielä tietoa cytotec- käynnistyksestä, jota monissa maissa käytetään ja tämä lääke on kuolemantapauksien takia joissakin maissa kielletty. Olisin ainakin itse toivonut, että hapenpuuteriskit vauvalle olisi kerrottu minulle ennen kuin tabletin otan. Sektio olisi ainakin minulle sekä vauvalle ollut turvallisempi. Synnytys kesti alle 3 h avautumisvaiheineen, en saanut nopean synnytyksen takia kipulääkkeitä, supistuksien aikana tein ns. kuolemaa ( kyllä, ei mitään verrattuna normaaleihin supistuksiin) ja vauvan sydänkäyrä romahti, syntyi tajuttomana. Ainut hyvä puoli oli, että vauvat ovat sitkeitä ja hänet saatiin niin nopeasti ulos, ettei aivoihin tullut vauriota. Tätä kuitenkin epäiltiin 2 v ikään saakka:(
PROSTAGLANDIINI GEELI / CYTOTEC TABLETTI

Hormoni, joka on geeli tai tablettimuodossa. Levitetään kohdunsuulle kun valmistellaan käynnistystä.

Milloin se on tarpeen?

auttaa pehmentämään kohdunsuuta, jos synnytys täytyy käynnistää
Täysiaikaisena voidaan käynnistää synnytys ilman tippaa tai kalvojen puhkaisua
Miten se tehdään?

Prostaglandin geeli levitetään kohdunsuun alueelle. Cytotec tabletti laitetaan emättimen pohjalle lähelle kohdunsuuta
Voidaan toistaa noin 6h kuluttua
Ei suositella, jos kalvot ovat puhjenneet
VAIKUTUS ÄITIIN:

Hyöty:

Saattaa johtaa fysiologisempaan synnytykseen, kuin muilla käynnistysmenetelmillä.
Haittavaikutukset:

saattaa aiheuttaa erittäin nopean ja kivuliaan synnytyksen
lisää tulehdusriskiä
saattaa esiintyä pahoinvointia, oksentelua tai ripulia
lisää verenhukan riskiä synnytyksen jälkeen
saattaa lisätä kohdun repeämisen riskiä, erityisesti, jos aiempi synnytys on päätynyt sektioon.
Cytotec saattaa aiheuttaa liian pitkiä supistuksia, jotka häiritsevät hapenkulkua vauvalle. Tämä saattaa johta vauvan stressitilaan.
VAIKUTUS VAUVAAN:

Hyöty:

Saattaa joskus aiheuttaa fysiologisemman ja vähemmän stressaavan synnytyksen, kuin muilla käynnistysmenetelmillä.
Haittavaikutukset:

Lisää sikiön uhkaavan hapenpuutteen riskiä

Kopioitu http://www.bebesinfo.fi/sivu.php?artikkeli_id=162
0
1 vastaus

Nyt on pakko kommentoida synnytystapa asiaan- kummallisia käsityksiä mikä on turvallisinta. Kätilönä vuosia työskenneelläni on näistä paljon kokemusta.Sektio on iso leikkaus, johon ei pitäisi ryhtyä kepein perustein. Siinä on isot hallitsemattomat verenvuodot, keuhkoveritulpan ym valtavat riskit. Vauvalle on alatie synnytys parempi moneltakin kantilta Hän pääsee rauhallisemmin maailmaan, aktivoi hengityksen. Sektiovauvoilla usein hengitysvaikeuksia, lääkkeistäkin johtuen. Sektio vauvat eivöt saa äidiltä tärkeää bakteerikantaa, jota alateitse syntyvät vauvat saavat. Äidin toipuminen voi olla erittäin raskasta. Vauvanhoito aluksi muiden vastuulla, pelkkä kääntyminen sängyllä tekee kipeää.
Nykyisin usein käynnistetään ballongilla, joka on luonnonmukaisempi ja sopii hyvin vaikka sektioita takana. Käynnistystä valvotaan tarkasti. Sinulla jo yksi sektio takana niin sektio ei missään nimessä riskitön. Kohdun kuntoa ei voi tietää etukäteen. Entä jos haluat joskus kolmannen lapsen? Silloin jos olisi jo 2 sektiota niin kolmas olisi automaattisesti sektio. Se olisi myös riskiraskaus ja miten kohtu kestäisi useamman sektion raskauksia. Nykyisin tunnutaan suhtautuvan sektioon kun hammaslääkärillä käyntiin. Kyse on isosta leikkauksesta selkeine riskeineen.
0
1 vastaus

En oikein ymmärrä tätä suomalaisen kulttuurin suosimaa alatiesynnytyksen suosimista. Se kun on naiselle varmin tapa saada alapää pilalle. Täällä Ranskassa ilman muuta suositaan keisaria. Helpompi synnytys monelle, riskejä voi olla äidille, mutta harva vauva sektiossa saa vaurioita, synnytyksissä niitä tapahtuu. Älä nyt kätilö ala neuvomaan, jos sektio näyttää paremmalta vaihtoehdolta. Älä painosta!
0
1 vastaus

Maiju on instagramin mukaan saanut jo suloisen vauvan maailmaan. Tärkeintä varmasti, että vauva syntyy turvallisesti. Sektio on iso leikkaus ja täytyy myös tiedostaa sen riskit mahdollisia myöhempiä raskauksia varten. Onnea Maiju ja koko muu perhe suloisesta tytöstä!
0
1 vastaus

Ooh teillä eletään jännittäviä aikoja! En mitenkään malta odottaa uutisia ja kuvia uudesta tulokkaasta! Täältä Lontoosta pidetään peukut ja varpaatkin pystyssä että kaikki menee hyvin, tuokoon masun ihana onnenapila roppakaupalla onnea uuteen vuoteen! Paljon tsemppiä ja halauksia sinne xxx
0
1 vastaus

Näin susta viime yönä unta ja piti tulla tänne kurkkimaan! Oon ihan varma, että sulla on jo vauva sylissä!! Ainakin uneni väitti niin 🙂 Tsemppiä joka tapauksessa!
0
1 vastaus

Minusta jokaisella naisella pitäisi olla oikeus valita synnytystapansa ilman kätilöiden moraalisaarnoja. Monessa maassa näin onkin. Suomessa ollaan turhan
tiukkapipoja.
0
1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Meriannen mielessä
pyörittää hektistä erityislapsiperheen arkea brittimiehensä Danin kanssa Englannissa. Uusperheeseen kuuluu Danin esikoinen Ruby (7/2005) ja pariskunnan yhteiset lapset "Elsa" (4/2013) ja "Anna" (12/2015). Elsa syntyi keskosena ja hänellä on diagnosoitu vakava kuulonalenema, cp-vamma ja aivoperäinen näkövamma. Blogissaan Meriannen kuvailee perhearkeaan ja tunteitaan avoimen rohkeasti - millaista elämä tällaisessa perheessä on? Ota yhteyttä: meriannen@outlook.com

Arkisto

Instagram

  • We escaped from the heatwave to cool down by one of the streams in new forest. And it was lush.

meriannen

Artikkelit

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: