Perhe-elämä 25.5.2017
TEKSTI Meriannen

Sappikivet muuttivat perheen ruokavalion – ja muita kuulumisia

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Viime päivät ovat hujahtaneet mennä ohitse nopeammin kuin olen ehtinyt tajuta – aamulla olen noussut sängystä ja ennen kuin huomaankaan, painun pehkuihin uudestaan yön pimeydessä. Johonkin se valveillaoloaika on mennyt, mitä en välttämättä muistaisi enää seuraavana päivänä ilman bujoa.

Olen muun muassa tehnyt ehkä ensimmäistä kertaa ikinä suurta tutkimustyötä ruokavalion eteen ja työn tuloksen myötä muuttanut koko perheen syömiset, letkuruokinnalla olevaa Elsaa lukuunottamatta tietenkin. Danilla nimittäin löytyi ihan ohimennen sappikiviä, mikä vihdoin ja viimein antoi meille selityksen pitkällisiin mahaoireisiin – epämukavuuteen ja kipuiluihin näin muun muassa, yleensä ruokailujen jälkeen. Tarkempaa hoitosuunnitelmaa lääkäriltä odotellessa me aloitimme vähärasvaisen ruokavalion, koska niin tutun sappikivivaivoista tietäneenä sekä Internetistä kasaamani tietämyksen mukaan ruokavaliossa oleva rasva saattaa aiheuttaa näitä sappikiviin liittyviä kipukohtauksia. Sappirakon sappeahan elimistö käyttää ruoansulatuksessa ja eritoten rasvan polttamisessa, joten mitä enemmän rasvaa ruoassa on, sitä enemmän sappirakko on aktiivinen, ja sitä enemmän sappikivistä kärsivä saattaa kokea kipuilua. (Sappirakon toiminnasta ja sappikivistä voit lukea lisää mm. Potilaan lääkärilehdestä täältä).

Samaan aikaan tietysti muu elämä on pyörinyt normaalilla tahdillaan, nopean hektisesti. Annan kanssa olemme ihastelleet tänne saapunutta kesää, tepastelleet pihalla varpaat paljaina ja piirrelleet pihamme parkkipaikalle liiduilla. Elsa on nauttinut täysillä koulussa käymisestä, missä hän pian aloittaa tekemään pidempää päivää. Manchesterin kuulumisia olen kyennyt seuraamaan vain sivusilmällä.

Itse tasapainoilen edelleen äitiyteni kanssa. On niin riipivää olla äiti kahdelle näin erilaiselle tytölle. Toiselle, joka oppii niin nopeasti ja pystyy mihin vain, niin helposti. Tytölle, joka ehtii kiivetä ruokapöydälle sekunneissa heti, kun silmä välttää ja tanssahtelee siellä sitten kikatellen. Tytölle, joka inhoaa hampaiden pesua, mutta joka syöttää mielellään oman lounaansa äidilleen.  Ja sitten tälle erityisen ihanalle, jolle kaikki on vaikeampaa. Hälle, joka tarvitsee apua kaikessa. Joka silti tekee valintoja, jos hänelle antaa siihen mahdollisuuden. Joka ilmoittaa mielipiteensä myös pyytämättä.

Opettelen edelleen olemaan äiti niin menevälle taaperolle kuin erityislapselle, sekä äitipuoli ihanalle teinille.

Mitä teidän viikkoon on kuulunut?

Aiheeseen liittyvät aiemmat postaukset:


As summer has arrived to delight us here in Bournemouth, we have been busy not only with the normal family life of school runs and that, but also we have changed our diet all of a sudden as it was discovered that Dan has got gallstones,. He gets uncomfortable after eating and especially if he eats anything high in fat.  So we all stood united to support Dan and said goodbye to full fat milk, cheese and butter.  I created a low fat diet for all of us (excluding Elsa, who’s nil by mouth and fed via peg-button). Hello, low-fat cooking spray, loads of fruit and vegetables!

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (4)

Mä otin tästä sun kommentista itselleni screenshotin, koska luin sen juuri sellaisella heikolla hetkellä. Hetkellä, jolloin tuntui etten jaksa, että on liikaa tekemistä, että mä en oo tarpeeksi.. ja sitten tää kommentti, ja mä jaksoin taas. KIITOS. <3
0
1 vastaus

Olet ihan mahtava. En tiedä mistä löydät kaiken tuon voiman ja jaksamisen, mutta aurinkoista kesää koko teidän perheelle.
0
1 vastaus

Mä otin tästä sun kommentista itselleni screenshotin, koska luin sen juuri sellaisella heikolla hetkellä. Hetkellä, jolloin tuntui etten jaksa, että on liikaa tekemistä, että mä en oo tarpeeksi.. ja sitten tää kommentti, ja mä jaksoin taas. KIITOS. <3
0
1 vastaus

Ihania kuvia!<3
0
1 vastaus

<3 <3
0
1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Meriannen mielessä
pyörittää hektistä erityislapsiperheen arkea brittimiehensä Danin kanssa Englannissa. Uusperheeseen kuuluu Danin esikoinen Ruby (7/2005) ja pariskunnan yhteiset lapset "Elsa" (4/2013) ja "Anna" (12/2015). Elsa syntyi keskosena ja hänellä on diagnosoitu vakava kuulonalenema, cp-vamma ja aivoperäinen näkövamma. Blogissaan Meriannen kuvailee perhearkeaan ja tunteitaan avoimen rohkeasti - millaista elämä tällaisessa perheessä on? Ota yhteyttä: meriannen@outlook.com

Arkisto

Instagram

  • Synttäriviikon #bulletjournal aukeama 😍 #kalenterimania #bujo #bujoweeklyspread #inspiration #bujoideas #bujoinspire inspiration for the girl from @juditmallolart

meriannen

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: