Infoiskut 28.8.2017
TEKSTI Meriannen

Partiolaisuuden syntypaikka: Brownsea-saari

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Bournemouth on upea paikka asua niin lapsiperheellisenä kuin opiskelijanakin, ja eritoten näin kesäisin muistan asustavani matkakohteessa. Asioidessani Bournemouthissa ja sen lähimaastossa pistän jatkuvasti muistiin löytämiäni paikkoja, joista tietäisin minulle tärkeiden ihmisten rakastavan.

Kuten nyt opiskelutoverini tullessa käymään, oli minulla heti tiedossa hänelle mieluisa paikka. Innokkaana partiolaisena hän osaisi arvostaa partiolaisaatteen synnyinpaikkaa Brownsea-saarta! En ollut itsekään siellä aikaisemmin käynyt.

Leenan ottama kuva Brownsea-saaresta ja Brownsean linnasta.

Brownsea-saari on kuuluisa

Britannian saarten alkuperäisistä punaisista oravista, joita näkee Britanniassa enää harvoin. Brownsea saari on yksi niistä paikoista, missä näitä pörröhäntiä pystyy vielä näkemään. Mekin bongasimme yhden reissullamme!

Ensimmäinen partiolaisten leiri pidettiin Brownsea-saarella.

Leena ja partiolaisliikkeen perustaja.

Miten Brownsean saarelle pääsee

Saarelle pääsee lautalla joko Poolen satamasta tai miljonäärien asuttamasta Sandbanksilta. Saari on National Trustin suojelema, joten yksityisautolla sinne ei todellakaan pääse, omaa pyörää ei saa mukaan eikä koiratkaan pääse saaren satamaa pidemmälle. Se, mistä minä yllätyin, oli esteettömyys tai lähinnä sen puute. Käytössä olevat Yellow Ferry-yrityksen lautat olivat vanhoja, eikä niissä ollut pyörätuoliramppeja. Lastenrattaat piti laittaa kokoon ja liikuntavammaisenkin pitäisi pystyä kulkemaan itse askel tai pari, ellei ole niin pieni, jotta hänet voisi joku kantaa sylissä.

Pääseekö sinne siis pyörätuolilla?

Vuonna 2015 National Trust osti nykyaikaisen veneen, johon pääsee myös pyörätuolilla. Liikuntavammaisille sopiva vene ei ole siis jo vuodesta 1887 operoineen lauttayrityksen omistama, vaan National Trustin. Esteetön lautta nimeltä ”Brownsea Seahorse” kulkee vain tiettyinä aikoina ja liput pitää varata ennakkoon. Tästä lisää täällä. National Trustin on tarkoitus hankkia tulevaisuudessa sähköinen pyörätuoli, jota liikuntavammainen voisi lainata saarella käydessään.. Nyt sieltä voi lainata ihan manuaalisia pyörätuoleja kuin ”vuoristo-kolmipyörää” (mountain trike), jolla helpottaa liikuntavammaisten liikkumista, vaikka oman pyörätuolin saa saarelle tuoda.

Pyörätuoliystävällisyyteen ja esteettömään matkustukseen on jo siis muutkin kiinnittäneet huomiota, ja asian eteen tehdään töitä. Saarelle pääsee siis jo pyörätuolilla! Se vaatii vaan vähän enemmän etukäteistyötä.

Paljonko tämä lysti maksaa?

Lauttamaksu

  • Yellow Ferryn lautta maksaa £10.75 aikuiselta ja lapselta £6.75 Poolen satamasta, Sandbanksilta £6.50/£5. Alle 6-vuotiaat ilmaiseksi.
  • Greenslade  lähtee Poolen satamasta. Liput maksavat aikuiselle £10.75 ja lapselle £6.75.
  • National Trustin Brownsea Seahorsella kyyti maksaa aikuiselta £6.50 ja £5 lapselta.

Sisäänpääsymaksu saarelle

  • National Trustin jäsenille: ilmainen
  • ei-jäsenille: aikuinen: £6.75 lapsi: £3.35 perhelippu £16.75

National Trustin jäsenyys maksaa : £5.40 kuussa (katso täältä tarkemmat hintatiedot)

Ota huomioon!

Sandbanksilla et pääse parkkeeraamaan autoa aivan lauttasataman viereen, vain sivukaduille. Yellow Ferrylle käy vain ja ainoastaan käteinen, korttia on turha tarjota (yritin – tuloksetta).

Mitä siellä voi tehdä?

Brownsea-saari on pienehkö saari, josta löytyy suojeltua metsää, muutama lampi, laguuni, peltoja, kirkko ja metsäneläimiä. Saarella järjestetään jatkuvasti erilaisia tapahtumia ulkoilmateatterista opastettuihin kävelyretkiin ja uintireissuihin saaren lammille. Tapahtumakalenteria voi etukäteen tietysti vilkuilla jo netistä, tai sitten kysyä paikan päällä. Saaren voi kävellä 2 tunnissa ympäri, jos mukana ei ole pientä uteliasta taaperoa. Niinkuin tällaista virnistelijää:

Me olimme pakanneet lounaspiknikin mukaan, ja hetken ihasteltuamme kanoja ja riikinkukkoja me asetuimme mukavasti ison puun alle lounaalle.

On se jännä, miten ihan voileivät ja termarikahvi maistuu niin paljon paremmalta metsässä… Lounaan jälkeen jaksoi taas tallustaa taaperon perässä!

Oli meillä rattaat mukana, mutta siinä lopulta kuljetettiin vain meidän eväitä ja reppuja. Pitäisi uskoa hyvällä, että tämä vauhdikas neiti ei enää istumakyytiä tarvitse tai halua!

Saarella riitti isommille ja pienille paljon tutkittavaa. Oli upeita maisemia ja luonnonihmeitä kivistä käpyihin ja kukkiin, kuin myös villieläimiä peuroista niihin punaisiin oraviin ja riikinkukkoihin.

Peura käyskenteli ihan rauhassa metsäpolulla…

Osa riikinkukoista päästi melkein kosketusetäisyydelle…

Kun taas toiset hoputtivat jälkikasvua kiiruusti turvaan kaksijalkaisten ihmettelijöiden lähettyviltä.

Toinen äitihahmo piteli korkealla kallionkielekkäällä tiukasti lapsestaan kiinni, jotta molemmat pystyivät ihastelemaan henkeäsalpaavan kaunista maisemaa rauhassa ilman ylimääräisiä pelastusoperaatioita.

Reissulla ihastelimme myös taidetta. Lasketaanko tämä sitten abstraktiseksi taiteeksi, kun taideteosta piti ihailla oikealta korkeudelta ja oikeasta kulmasta, jotta ei nähnyt vain punaisia läikkiä eri puissa vaan niistä muodostui sydän? Tämän taidegallerian anteihin kuului myös muutama muukin teos, mutta tästä touhukas Leena sai napsaistua kuvan. Metsästä löytyi myös erilaisia tehtäviä lapsille kuin metsän antimista rakennettu leikkikenttä lapsille ja lapsenmielisille. Tietysti unohtamatta sitä alkuperäisen partioleirin sijaintipaikkaa, partiolaisten trading postia… Eikä tosiaan tarvinnut männyn juurelle tehdä tarpeitaan, kun ihan vesivessat löytyivät outdoor centeristä kuin muualtakin saarelta.


Ja lapsi tykkäsi, kun oli niin monenlaista maastoa, jossa päästellä menohöyryjä juoksemalla! Aavaa laakeeta, ylä- ja alamäkeä, metsää ja metsäniittyä…

Saarta tutkimassa kävivät


Partiolainen ja kulttuurihistoriaa opiskellut Leena

Historiaa avoimessa yliopistossa opiskellut ja nyt kotiäiti ja omaishoitaja Maiju alias Meriannen.

Unohtamatta hurmaavaa alle kaksivuotiasta, joka hyvin jaksoi käppäillä monta tuntia saarella.

Kotona retkeläisiä odotti sitkeästä köhästä kärsinyt erityislapsi Elsa ja lasten isä, joka oli illalliseksi pyöräyttänyt kalapiirakkaa. Kyllä passasi!

Osan postauksen kuvista ottanut Leena, joka antoi luvan kuvien käyttöön blogissa!

Tietoa Brownsea-saaresta (englanniksi):

Aikaisempia aiheeseen liittyviä postauksia

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Meriannen mielessä
pyörittää hektistä erityislapsiperheen arkea brittimiehensä Danin kanssa Englannissa. Uusperheeseen kuuluu Danin esikoinen Ruby (7/2005) ja pariskunnan yhteiset lapset "Elsa" (4/2013) ja "Anna" (12/2015). Elsa syntyi keskosena ja hänellä on diagnosoitu vakava kuulonalenema, cp-vamma ja aivoperäinen näkövamma. Blogissaan Meriannen kuvailee perhearkeaan ja tunteitaan avoimen rohkeasti - millaista elämä tällaisessa perheessä on? Ota yhteyttä: meriannen@outlook.com

Arkisto

Instagram

  • Synttäriviikon #bulletjournal aukeama 😍 #kalenterimania #bujo #bujoweeklyspread #inspiration #bujoideas #bujoinspire inspiration for the girl from @juditmallolart

meriannen

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: