Perhe-elämä 12.7.2018
TEKSTI Meriannen

Vihaamani kotityö nro 1.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Ei, ei minua haittaa putsata vessa. Se on jollain tavalla jopa.. puhdistavaa. Ei minua myöskään sapeta tiskaaminen – onneksi, koska meidän taloudessa ei ole tiskikonetta. Imuroimisen aloittaminen on vaikeaa, mutta imuroiminen itsessään kivaa. Ei minua pyykkien pesukaan ärsytä, kiitos pyykinpesukoneen, ja pyykkien ripustaminen ulos pyykkinarulle saa minut jopa onnelliseksi.

Mutta se puhtaiden pyykkien lajittelu ja paikoilleen laittaminen. Se vasta saakin kupolin kiehumaan yli.

Hyvin helposti alakerran rappusille ilmestyy ostoskasseja täynnä puhtaita vaatteita. Tarkoituksena on, että kuka tahansa yläkertaan seuraavaksi menevä veisi kassin yläkertaan odottamaan lajittelua.

Eikä tätä lajittelua sitten tietysti kukaan muu tee.

Ei, vaikka miehen pyynnöstä kirjoitin lasten nimet näiden vaatteiden pesulappuihin. Silti ne odottaa siellä kasseissaan joko vielä alakerrassa tai sitten yläkerran käytävään heitettynä minua. Sitä, että lajittelen ne.

Kun olen petivaatteet ja pyyhkeet ynnä muut rievut vienyt paikoilleen, lajittelen vaatteet omistajiensa mukaan. Vien miehen vaatteet tämän vaatekaapin eteen ostoskassissa. Pitkään minä viikkasin vaatteet hänen kaappiinsa, mutta sitten kärähti se viimeinenkin sulake päänupissa. Aivan kuin lapsi, mies hämmensi vaatekaappinsa joka ikisen kerran etsiessään jotain tiettyä t-paitaa tai housua. Eikä viikannut vaatteita takaisin siisteihin pinoihin.

”Ihan sama, sun vaatekaappi”, julistin, ja siitä lähtien olen vain jättänyt puhtaat vaatteet hänen vaatekaappinsa eteen. Hän ne siitä sitten kirjaimellisesti heittää vaatekaappinsa sisälle. Mutta itsepähän tietää, missä vaatteensa ovat.

Elsan ja Annan vaatteet viikkaan pois heidän vaatekaappeihinsa, kuten myös omani. Joskus pyydän Elsan yöhoitajaa viikkaamaan Elsan puhtaat vaatteet pois vaatekaappiin. Rubyn puhtaat vaatteet jätän myös kassissa hänen vaatekaappinsa ovelle.

”Sinä olet tarpeeksi vanha viikkaamaan omat vaatteesi pois, tiedätpähän sitten itse, mitä sinulla on meillä täällä. Ja jos puhtaista vaatteista löytyy joku vaate, joka sinun pitää viedä äidillesi, niin löydät sen tästä kassista.”

Dankin on hyvä pesemään pyykkiä. Ihan niinkuin minä. Mutta lajittelua ei tee kukaan muu kuin minä.

Enkä todellakaan myönnä ääneen tai näin blogissa julkisesti, että joskus ne puhtaat odottaa lajittelua viikon. Tai pidempään. Niin, että sieltä kasseista etsitään sitä puhdasta päälle.

Mitä kotityötä sinä vihaat kaikkein eniten?

Aikaisempia aiheeseen liittyviä postauksia 

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (7)

Ei ole kodinhoitohuonetta.
Ja itse asiassa parempikin niin!
Jos pinot tekee keittiön pöydälle, on ne ihan pakko viedä myös kaappeihin, jotta mahdutaan syömään. Jos ne tekee kodinhoitohuoneen pöydälle, ollaan äkkiä siinä kierteessä, että puhdas vaate haetaan suoraan siitä pyykkipinosta, ei kaapista.

Suosittelen aina kurjan kotityön kohdalla panostamaan johonkin uuteen. Se voi olla vaikka pyykkietikka tai uusi, kaunis lajittelukori. Jotain sellaista, joka saa hetkeksi innostumaan.
Tai jos vaikka pudottaisit kolikon purkkiin joka kerta, kun koneellinen pyykkiä on viikattu?

Joka tapauksessa, ota ne kassit jo valmiiksi keittiöön. Tyhjentäessäsi kuivausrumpua, otat sieltä vaatteen kerrallaan ja laitat oikean ihmisen kassiin -> lajittelu on valmis.
säästyt kuin varkain yhdeltä työvaiheelta.
0
1 vastaus

Pyykkihuolto on kyllä kamala, jos pääsee ruuhkautumaan.
Itse lajittelen pyykit sitä mukaan, kun otan ne narulta tai kuivausrummusta. Otan vaatteet narulta ja viikkaan siihen pinoon, kenen vaate on kyseessä. Olen kovasti toivonut, että perhe siitä sitten ohi kulkiessaan nappaisi oman pinonsa omaan kaappiin. Sitä vaan ei koskaan tapahdu! Olen samaa mieltä kanssasi, että aikuinen mies voisi itse laittaa omat vaatteensa paikoolleen…
0
1 vastaus

Onko sinulla kodinhoitohuone? Mietin, miten näppärää olisi tosiaan lajitella suoraan pinoihin kenen mikäkin on.. Meillä on pyykkikone JA kuivausrumpu keittiössä, missä ei tietysti sitten ylimääräistä tilaa ole vaatepinoille. Mistä syystä ne vaatteet menee niihin ostoskasseihin, joissa ne siirtyy seuraavalle osastolle eli yläkertaan, missä lajittelen ne pinoihin ja sitten kiikutan ne pinot vaatekaappeihin.

Ja just tuo – sinä olet tehnyt jo suuren työn, kun olet ne pinot tehnyt! Miksi ei sitten vaatteiden omistaja voisi vain napata omansa matkaan ja laittaa kaappiinsa?

Ei hän ole ikinä sitä vaatinut minun tekemään, mutta jos en lajitellut hänen vaatteita, ne vaan.. pysyi siellä minne minä ne olin jättänyt, ellei hän sitten hakenut jotain tiettyä vaatetta joka saattoi olla siinä kasassa. Sitten se kasa hämmennettiin, sieltä etsittiin se haluttu vaatekappale ja loput jäi siihen. Nyt ne sentään ajallaan menevät sinne vaatekaappiin, eikä minua haittaa pätkääkään, miten ne on siellä kaapissa. Kunhan ei ole lattioilla / minun tiellä / kasoissa. 😀
0
1 vastaus

Ei ole kodinhoitohuonetta.
Ja itse asiassa parempikin niin!
Jos pinot tekee keittiön pöydälle, on ne ihan pakko viedä myös kaappeihin, jotta mahdutaan syömään. Jos ne tekee kodinhoitohuoneen pöydälle, ollaan äkkiä siinä kierteessä, että puhdas vaate haetaan suoraan siitä pyykkipinosta, ei kaapista.

Suosittelen aina kurjan kotityön kohdalla panostamaan johonkin uuteen. Se voi olla vaikka pyykkietikka tai uusi, kaunis lajittelukori. Jotain sellaista, joka saa hetkeksi innostumaan.
Tai jos vaikka pudottaisit kolikon purkkiin joka kerta, kun koneellinen pyykkiä on viikattu?

Joka tapauksessa, ota ne kassit jo valmiiksi keittiöön. Tyhjentäessäsi kuivausrumpua, otat sieltä vaatteen kerrallaan ja laitat oikean ihmisen kassiin -> lajittelu on valmis.
säästyt kuin varkain yhdeltä työvaiheelta.
0
1 vastaus

Samaa vihaan 😂😂 kaikki muut menee. Imurointi on vaikea aloittaa, mutta kunhan saan tartuttua imuriin niin imuroin kyllä huolella ja mielelläni. Ikkunoiden pesu on yks lempparihomma!
0
1 vastaus

No just tuo! Imuroinnin aloittamisessa on ihan kuin joku korkea kynnys, mutta kun sen yli pääsee, niin imurointi on itseasiassa ihan kivaa. Ja tyydyttävää – on jotenkin niin kiva nähdä se ero imuroidun ja imuroimattoman lattian välillä!
Mutta viikkaaminen. YH. 😀
0
1 vastaus

Heitin pyykkikorin menemään. Oli pakko, koska puhtaat vaatteet kertyi aina siihen, ja todellakin viikkojen pyykit. Nyt on pakko laittaa kaappiin saakka, jotta voi edes pestä vaatteita. Vihaan siis myös niin tuota viikkausta, ja sukilla sama homma. Mies lupasi alkaa hoitaa sukat jos vain tietää kenen mikäkin sukka on. Hankittiin jokaiselle sitten oma kori sukille. Voit arvata onko niitä sukkia kukaan lajitellut kaappeihin saakka 😀 Lapset on oppineet etsimään sukkansa omista koreistaan aamuisin. Seuraavaksi opetan lapset viikkaamaan vaatteet kaappeihin 😀
0
1 vastaus

Vähän sama, kuin meikäläinen rustaamassa lasten vaatteisiin nimikirjaimia.. Kauhea työ, ja lopputulos..? 😀

Ehkä tosiaan tuloksekkaampaa opettaa lapset viikkaamaan ainakin ne omansa pois.. Sillä verukkeella, että tietävät sitten itse, missä vaatteensa ovat. Ja meillä viikkausvihaajilla pitäisi olla oma tukiverkosto jossain! Joku tapa tsempata, sitten kun sitä viikkausta ei voi enää mitenkään vältellä pidempään! 😀
0
1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Meriannen mielessä
pyörittää hektistä erityislapsiperheen arkea brittimiehensä Danin kanssa Englannissa. Uusperheeseen kuuluu Danin esikoinen Ruby (7/2005) ja pariskunnan yhteiset lapset "Elsa" (4/2013) ja "Anna" (12/2015). Elsa syntyi keskosena ja hänellä on diagnosoitu vakava kuulonalenema, cp-vamma ja aivoperäinen näkövamma. Blogissaan Meriannen kuvailee perhearkeaan ja tunteitaan avoimen rohkeasti - millaista elämä tällaisessa perheessä on? Ota yhteyttä: meriannen@outlook.com

Arkisto

Instagram

  • We escaped from the heatwave to cool down by one of the streams in new forest. And it was lush.

meriannen

Artikkelit

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: