Minun tarinani 05.10.2016 Päivitetty 14.08.2023

Muotisuunnittelija Katri Niskanen: ”Äitiys on vaikuttanut minuun suunnittelijana”

Muotisuunnittelija Katri Niskasen ja Egotrippi-yhtyeen kitaristin Niklas Variston elämän keskipiste on 2-vuotias poika. Omaa liikettä Helsingin Bulevardilla pitävä Katri on lastenvaatteiden ostajana todella vaativa.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
Ari Heinonen/Otavamedia

Vanhan Singerin vieressä odottaa neulatyyny. Sovitusnukke on saanut mittanauhan kaulaansa. Muotisuunnittelija Katri Niskasen, 30, liikkeessä Helsingin Bulevardilla yläkerta on omistettu omille Katri Niskanen -mallistovaatteille, alakerrassa sovitetaan tilausvaatteita, kuten hää- ja iltapukuja.

Katri aloittelee työviikkoaan, ja hänen 2-vuotias poikansa on lähdössä päiväkotiin heti haastattelun jälkeen.

– Aap-pa, sanoo poika, heittää leikkiapinansa lattialle ja rullaa puuautoa pitkin lattiaa.

– Tule äidin syliin, Katri houkuttelee ja halaa poikaa kuvausten lomassa.

Lapsi on muuttanut Katrin ja hänen miehensä, Egotrippi-yhtyeen kitaristin Niklas Variston arjen – hyvällä tavalla. Äidiksi tultuaan Katri katsoo maailmaa uusin silmin.

– Poikani löytää joka päivä jotakin uutta ihmeteltävää ja saa uusia oivalluksia. Olen itsekin lapsenmielinen luonteeltani, se liittyy varmaan myös luovuuteen, ja minun on helppo samastua hänen kokemuksiinsa. Innostun ja inspiroidun helposti, hän hymyilee.

Katri ja Niklas eivät halua poikansa nimeä tai kasvoja lehteen. Heistä pojalla on oikeus itse sitten aikanaan, aikuiseksi tultuaan määritellä, miten hän suhtautuu julkisuuteen.

Lue myös: Työssäkäyvä äiti, näin pääset eroon syyllisyydestä

Äitiys oli naiseuden täyttymys

Odotuksen ja synnytyksen jälkeen Katri on katsonut kehoaan uusin silmin: hän on sille kiitollinen. Kroppa selvisi hienosti isoista ponnistuksista.

– Synnytykseni meni hyvin. Toipumistani helpotti myös se, että synnytys osui kesään, jolloin oli helppo lähteä ulkoilemaan vauvan kanssa.

Ajatus omasta lapsesta on aina ollut Katrille luonteva; hänelle äitiys on naiseuden täyttymys. Lapsi on tuonut elämään suurta onnea ja rakkautta.

– En voinut kuvitella tätä rakkauden määrää ennen kuin olin oikeasti äitiyden ihmeessä, Katri pohtii.

Katri hyppäsi uuteen elämäntilanteeseen avoimin mielin. Hän uskoi, että vuorovaikutus lapsen kanssa ohjaa toimimaan niin kuin on hyvä. Imetyskin sai hyvän alun, kun vauva nostettiin rinnalle heti synnytyksen jälkeen. Näin Katri ei ehtinyt jännittää sen onnistumista.

Lue myös: Tiktakin ex-solisti Petra Gargano: ”Otan äitiydestä helposti paineita”

”En ostaisi äitiysvaatteita”

Katri kokee muuttuneensa äitiyden myötä myös ammatillisesti. Muotisuunnittelijana hän arvostaa yhä enemmän vaatteiden käytännöllisyyttä ja helppohoitoisuutta. Hän suosii ja suunnittelee pitkäikäisiä vaatteita, joita voi yhdistellä ja hyödyntää kerrospukeutumisessa ympäri vuoden.

Katri pukeutui itse suunnittelemiinsa vaatteisiin myös odotusaikanaan ja totesi niiden toimivan myös vatsan kasvaessa. Kietaisupaita sopeutui muuttuviin muotoihin ja oli kätevä myöhemmin imetysaikanakin.

– En ostaisi äitiysvaatteita, koska niiden käyttöaika on niin lyhyt. Halusin myös säilyttää oman tyylini, muuten olisin tuntenut olevani rooliasussa.

Katri tunnustaa olevansa myös lastenvaatteiden ostajana todella vaativa. Voimakkaat retrokuosit ja kovat värit eivät yleensä miellytä Katria lastenvaatteissa, sillä ne vievät hänestä helposti huomion lapsen kasvoista. Lisäksi selkeät linjat ovat tärkeitä, eivätkä vaatteet saa kulahtaa ja nyppyyntyä muutamassa pesussa.

– Ajattelen työkseni vaatteita, ja haluan, että vaatteiden materiaalit ovat laadukkaita ja että ne ovat mukavia päällä. Ompelujäljenkin pitää olla viimeisteltyä.

Katrin on vaikea löytää mieleisiään vaatteita lapselleen. Poikien vaatteissa valikoimat ovat pienemmät kuin tyttöjen vaatteissa ja muutenkaan sopivia asuja ei aina tunnu löytyvän.

Nyt pojalla on yllään Ralph Laurenin puuvillaneule, Mayoralin farkut sekä valkoiset Adidas-kengät. Katri suosii kivijalkaputiikkeja ja yhdistelee eri merkkejä.

– Poikani saa valita usein vaatteiden värit ja kengät, eli laittaako valkoiset, punaiset vai ruskeat. Vanhemmiten poika saa päättää itse myös tyylistään, kuten olen itsekin saanut lapsena, Katri hymyilee.

Katri on tehnyt pojalleen naamiaisasuja, trikoovaatteita sekä silkkihaalarin kastejuhlaan. Kastehetkellä pojalla oli Katrin vanha kastemekko, mutta sen jälkeen hänelle puettiin murretun valkoinen haalari, jonka pehmeys helli lapsen ihoa.

Lue myös: Miksi lastenvaatteista tuli harrastus? Kolme äitiä kertoo

Keskustele: Ihmettelen, että niin suuri osa äideistä on niin hurahtaneita kalliisiin lastenvaatteisiin!

”Olen hetkessä eläjä”

Vauva-arki oli Katrille leppoisa kupla, jossa hän keskittyi seuraamaan lapsensa vaiheita. Hän ulkoili paljon äitikavereiden kanssa eikä juuri käynyt vauvauinneissa tai muissa ryhmäharrastuksissa. Aika kului nopeasti ilmankin.

– Halusin tehdä arjestani omannäköisen, enkä ottanut paineita, että pitäisi olla tietynlainen äiti.

Aluksi vauvaelämä tuntui peittävän kaiken vanhan alleen. Oma merkityksellinen, paljon elämänsisältöä tuova työkin jäi vähäksi aikaa kokonaan ajatuksista.

– Aikatauluja ei ollut aluksi, vaan vasta pojan mentyä hoitoon alkoi tarkemman rytmin vaihe.

Katri on huomannut, että arki toimii paremmin, kun perhe syö ja nukkuu suunnilleen samoihin aikoihin. Viikonloppuisin tosin nukutaan niin kauan kuin unta riittää, poikakin on aamu-uninen ja kipuaa aamulla jatkamaan unia vanhempiensa kainaloon.

Katri kuvaa itseään hetkessä eläjäksi, joten vauvan vaihtuviin rytmeihin sopeutuminen oli helppoa.

– Välillä oli enemmän yövalvomisia, sitten uni taas parani. Oli jaksoja, jolloin poikani valvotti tosi paljon, mutta en enää muista, milloin se tapahtui, Katri miettii.

– Ainakin hampaiden tulo valvotti poikaa, mutta allergioita tai muita arkea kuormittavia sairauksia hänellä ei onneksi ole ollut.

Katri piti äitiyslomaa ja vanhempainvapaata yhteensä yhdeksän kuukautta, ja sen jälkeen vastuuta jaettiin muun muassa isyysvapaiden avulla, kunne poika meni päiväkotiin puolitoistavuotiaana.

Katri on tyytyväinen työnjakoon kotona. Vastuiden jakaminen onkin tarpeen, sillä kaksi työntekijää työllistävänä yrittäjänä Katrilla riittää tekemistä. Toisaalta hänellä on myös yrittäjän vapaus, ja hän saa päättää itse aikatauluistaan.

– Perheen ja työn yhdistäminen onnistuu, kun erotan selkeästi työn ja kodin. Päivähoidon myötä erottaminen on helpottunut paljon, ja teen nykyään pääasiassa päivätöitä.

Joskus Katri piirtelee ja suunnittelee iltaisinkin lapsen mentyä nukkumaan, koska parhaat ideat tulevat iltavirkulle toisinaan hämärissä. Ennen äidiksi tuloaan Katri teki huomattavasti enemmän ilta- ja viikonlopputöitä.

Lue myös: Marja Hintikka Liven Jenny Lehtinen: ”Hyvä äiti huolehtii itsestään”

 Juttu on katkelma Kaksplussassa 10/16 ilmestyneestä jutusta. 

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X