Kuukuppeja ja Kestovessapaperia!

Teksti Jasmin

Kestoilu. Siitä sanasta minulle tulee mieleen ensimmäisenä tietysti kestovaipat. 1.5 vuoden kestovaippataipaleen aikana minulle on tullut tutuksi paljon muitakin kestoilutuotteita. Kuu-kuppi on varmasti tuttu väline jokaiselle nais-sukupuolen edustajalle ainakin nimeltänsä. Nuo pikkuhärvelit ovat saavuttaneet kotimyyntiesittelijät, apteekit ja nettikaupat. Askel ekologisuuteen länsimaissa mutta miksei niitä lanseerata kehitysmaihin?

Kesto hedelmäpusseihin törmäsin ollessani ekohippiystäväni kanssa citymarketissa. Ohuita verkkopusseja joissa on pieni paikka tarralapulle. Kesto kuukautissuojissa kulki puolisoni raja. Ompelin kerran testiksi yhden ja sain kehoituksen palata takaisin entiseksi pinnalliseksi minäkseni. Pienenä vinkkinä voin kuitenkin kertoa teille joiden puolisoille on ihan sama mitä haaroissanne säilytätte; älkää tehkö niitä bambusta ellette halua suorittaa brasilialaista vahausta siinä siteenvaihdon lomassa.

Kestopuhdistuspyyhkeet. Näistä minä tykkään. Säilytän niitä keittiön pöydällä tee-laatikossa ja pyyhin niillä aina Koison suun ruokailun jälkeen. Huomattavasti mukavampia iholla kuin paperi eikä yhtä paljon kemikaaleja kuin kosteuspyyhkeissä. Myös kestotiskirätteihin olen tykästynyt. Joustofroteella lähtee aamupuuron jämät sutjakasti keittön pöydästä. Silti täytyy myöntää, että joskus on turvauduttava voiveitsellä raaputteluun. Myös kestotalouspaperia olen nähnyt ja se onkin vielä hankintalistalla. Ne ovat kankaisia palasia jotka ovat toisissaan neppareilla kiinni. Aivan kuin tavallinenkin talouspaperi! Loistava keksintö.

Ainiin, meinasin unohtaa. Kestovessapaperi! Aivan oikein. Se ei ole vitsi eikä urbaani legenda. Kestovessapaperi toimii ison hädän tullessa käsisuihun kanssa, ensin berberi suihkutetaan ja sitten pyyhitään kuivaksi kestovessapaperilla. Pissahädän osuessa kohdalle, voi kestovessapaperilla pyyhkiä värkkinsä tavallisen wv-paperin tavoin  ja heittää käytön jälkeen kankainen paperi kannelliseen astiaan pesua odottamaan. Mutta jos mieheni raja kulkee kestoterveyssiteissä, kulkee minun rajani tässä. Kyllä minä niin paljon vielä luonnonvarojen tuhlaamista ja kulutusta rakastan etten aio missään tapauksessa luopua vanhasta kunnon kolmikerroksisesta Lambista. Mutta ehkä ne menisi hätävarana jos pääsee Lambi loppumaan?

Kestoillaanko teillä? Missä? Mitä kestotuotetta et ikinä käyttäisi?

Kommentit

36 kommenttia
Avatar

Asun ghanassa ja täällä ei tod. ole kuultukaan mistään bideestä. Mielenkiintoista on että täällä on paljon muslimeja, jotka nimenomaan pesevät takamuksensa pyyhkimisen sijaan. Niillä on sitten vessoissaan aina iso tynnyrillinen vettä ja kahvipannua muistuttava vesikannu.

Kuukuppia on vaikeampi tuoda uutena ajatuksena kehitysmaihin kuin kestositeitä. Kuukuppi on aika ufon näköinen kapistus. Myös ennakkoluulot neitsyyden menettämisestä jos emättimeen työntää vierasesineen hidastaa kuukupin käyttöönoton leviämistä joissain kulttuureissa. Kestositeet ovat aika paljon luonnollisempi jatke perinteisille kuukautisräteille. Niitä voi kukin myös valmistaa itse, toisin kuin kuukuppeja jotka pitäisi ostaa tai ottaa vastaan kehitysapuna (kehitysapu ei ole kestävä malli, toisin kuin omavaraisuus).

Avatar

Mitä mä just luin 😀 KESTOVESSAPAPERI. Apua…..

Avatar

Jjep 😀

Avatar

En oo kuullukaan kestovessapaprusta, mutta ei kiitos! Jotenkin pöyristyttävää! 😀

Avatar

😀 en mäkään ollut kuullut ennenkuin ystäväni valaisi asiasta ja ehdotti että voisin ommella vanhoista vaatteista kestopaperia

Avatar

Mä jo luulin että teillä käytetään 😀 hyi, ei olis musta kestovessapapereilemaan 😀

Avatar

😀 no mä myönnän että kokeilin mutta tuntui vähän hankalalta. Johonkin se raja on vedettävä!

Avatar

Juu, saa meilläkin jatkossa mies pestä pyykit, jos kestovessapapereita alkaa pyykkikoriin ilmestyä… 😀 Ja siis miksi tavallinen vessapaperi on jotenkin huono juttu?? Sehän hajoaa luontoonkin nopeammin, kuin kangas? Ja jos joka kerta vessassa käydessä takamus pestään vedellä, niin sehän on paljon enemmän luonnonvaroja kuluttavaa, kuin perus paperilla pyyhkiminen?! Mennään nyt vähä perse edellä puuhun noiden pyllyrättien kanssa :DD

Avatar

Hmm luulisin että kyse on siitä että wv-paperin tuotanto ei ole välttämättä kovin luonnonvaroja säästävää ja siitä tulee ajatus ekoogisuudesta. Kuulin myös että jollekkin se olisi mukavuuskysymys.

Avatar

En nyt tiedä olisiko sitä mitenkään herkullista temppuilla kuukupilla paikoissa, joissa mm. vessan virassa on kirjaimellisesti lentävä paskapussi. Kuukupit kun tarvitsee sen tietyn tason hygienian ja jos maassa kärsitään pulaa puhtaasta vedestä, ne kestositeet ovat hygieenisempia.

Avatar

Aivan, olet oikeassa. En tullut ajatelleeksi tuota asiaa

Avatar

Kestorättejä keittiössä ja kuu-kuupi käytössä.. Mutta että kestovessapaeri.. Apua 😀

Avatar

Voi vessapaperi! 😀 ei ehkä meille ihan heti tuu 😀
Meillä on käytössä mm kestokassit ja tiskirätit. Niin ja kestoliivinsuojat mulla on käytössä. Kuukuppi kiinostaa, pitäs vaa ottaa työn alle ja testata 🙂

Avatar

Kestoliivinsuojat unohinkin listasta 🙂 Mä kokeilin niitä käyttää mutta jotenkin ne ei pysyny paikoillaan

Avatar

Meilläkin on tai on ollut käytössä kestovaipat, kestopuhdistuspyyhkeet, kestorätit talouspaperin tilalla ja kuukuppi. Tein jopa itse kestositeitä jälkivuotoon vanhoista pyyhkäistä ja lakanoista. Kestovessapaperiin ei kyllä taivuta mekään. 🙂

Avatar

😀 joo ei se oikein meillekkään sovi paitsi ehkä hätätapauksessa voisin harkita. Ajatus on kieltämättä hieman häiritsevä.

Avatar

Ei kyllä tulis mieleen säilytellä mitään kusisia rättejä missään rasiassa 🙂

Avatar

😀 nuo rasian rätit on PUHTAITA kestokosteuspyyhkeitä. Kestovessapaperia säilytetään kuulemani ja järkeni mukaan kannellisessa astiassa vessassa, aivan niinkuin meillä säilytetään myös kestovaippoja

Avatar

Hyi hitto yäk kesto vessapaperia :D. Ei kyllä kestoilla ollenkaa muutenkaan. Jotenki ällöttävä ajatus

Avatar

Tässäpä taas hyvä esimerkki länsimaalaisesta laatikkoajattelusta. Sen verran tapoihini kangistunut olen minäkin juu etten kesto vessapaperia ehkä ala suosimaan, mutta silti ihmetyttää tämä ihmisten taivastelu. Mites noin niinkun tavallisen suihkun jälkeen, kuivaatteko te persvakonne wc-paperiin vai hyi helvetti PYYHKEESEEN? Sama perse se on.

Aika pieni osa maapallon väestöstä käyttää vessapaperia noin niinkun ylipäätänsä. (luojan kiitos!) Nää on niin kulttuurisidonnaisia asioita nää. 🙂

Avatar

Tässä varmaan hämää juuri se kestovessapaperi sana eikä ole luettu sen tarkemmin koska eihän se juuri eroa tuosta suihkunjälkeisestä pyyhkeestä mitenkään 🙂

Avatar

Kestositeitä ja -pikkuhousunsuojia olen käyttänyt jo vuosia enkä voisi kuvitella palaavani kertakäyttöisiin. Kestikset ovat tosi miellyttäviä eivätkä haise juurikaan. Vanhoista vaatteista itse tehtynä eivät maksa juuri mitään. Kestiksien myötä olen alkanut tykätä menkoista.

Minulla on kestovanulappuja käytössä ihonpuhdistuksessa. Kestovessapaperia käytän, tosin käytän välillä myös kertakäyttöistä. Olen leikannut vanhoista puuvillatrikoisista vaatteista kahden vessapaperiarkin kokoisia palasia. Trikoota ei tarvitse edes huolitella.

Kiinteää ulostetta pidetään tosi likaisena (ja eiköhän se sitä olekin). Silti on ok pyyhkiä kakkainen takapuoli paperilla. Minä mielummin pesen takapuolen ja kuivaan puhtaan pyllyn kestovessapaperiin. Jos kaadun naamalleni koiran kakkaan, en tyytyisi pyyhkimään kasvojani paperilla, vaan jynssäisin vedellä oikein kunnolla.

Käytän myös kestolakanoita. En ole muistaakseni koskaan edes kokeillut kertakäyttölakanoita. 😉 Kaikissa näissä kestotuotteissa ekologisuuden ja rahan säästön lisäksi hyvä puoli on aivan huippu käyttömukavuus.

Avatar

Tuo on loistava pointti, onhan se vesipesu paljon hygieenisempää kuin paperilla sutiminen! 😀 kestolakanat! Sinäpä sen sanoit 😀

Avatar

Meillä on aina ollut kotikotona (eli lapsuuden kodissani) käytössä vessassa ns. kestovessapaperi, siis puopyyhe, kun tulee kakka pyyhitään kerran ja loput huuhdellaan vedellä ja pyyhitään pyyhkeeseen.
Kestovessapaperi tuskin nyt kovin rupeaisi haisemaan en ainakaan usko. pyyhitäänhän siihen vain pissa, ja voisihan normipaperia olla vieraitten varalle, mutta ehkä se voisi olla meidänkin miehelle vähän liikaa!

Avatar

En mäkään tuohon haisemiseen usko, ei kestovaipatkaan haise 🙂

Avatar

Meillä on lapsuudenkotonakin jo käytetty ”kestovessapaperia”, vaikka ei sitä sillä nimellä kutsuttu. Ehkä se ei ole oikein sama asiakaan, koska se ei muistuta vessapaperia ulkonäöltäkään edes. Olen jatkanut tätä perinnettä itse ja lasteni kanssa.
Eli siis, normaalin vessapaperin ohella käytössä on pienet pyllypyyhkeet. Niitä säilytetään omissa pyyhekoukussa erillään kasvo- ja käsipyyhkeistä, ja lisää niitä on vessassa sijaitsevassa korissa.
Pissalla käydessä pyyhimme tavalliseen vessapaperiin. Mutta ulostamisen jälkeen pestään pylly käsisuihkulla puhtaaksi, ja lopuksi kuivataan pyllypyyhkeeseen. Samaa pyyhettä voi käyttää useamman kerran, ja viedä sitten lopuksi pyykkikoriin, ja ottaa säilytyskorista uuden tilalle.

Koska olen tottunut tähän jo lapsesta asti, en ole ihmetellyt sitä yhtään, eikä se yökötä. Sen sijaan en osaa yhtään olla, jos jossain paikassa ei ole käsisuihkua ja ulostamisen jälkeen on pakko pyyhkiä vain vessapaperiin. Vaikka paperia kastelisi ja pyyhkisi kuinka, siitä jää silti inhottavan likainen ja lopulta kutiseva olo. Pesemällä saa puhtaampaa, mutta samalla myös niin märkää, että sen kuivaaminen vessapaperilla on hankalampaa kuin pyyhkeellä.
Olen myös käyttänyt kestovaippoja lapsilla, kuukuppia ja jälkivuotoon kestositeitä. Keittiössä on käytössä kestotiskirätit.

Avatar

Jälkivuotoon voisin kyllä kuvitella että kestoversiot ovat paljon mukavampia kuin se paksu muovihärpäke!

Avatar

Bidesuihku ja pyyhe on kyllä paras kuukautistenkin aikaan.
Kerran olin kaksi viikkoa Ruotsissa, jossa ei ollut vessoissa bide-suihkua. Reissun aikana oli sitten kuukautiset, jotka minulla kestää melkein viikon. Tuolloin käytin vielä kertissiteitä, enkä ollut kuullutkaan kuukupista.
Olin aina tottunut käyttämään isomman hädän jälkeen ja kuukautisten aikaan bidehanaa ja pyyhettä. Ruotsissa ollessa oli pakko käyttää vain vessapaperia, ja yrittää pestä sitten iltaisin suihkuun päästessä kunnolla. Vessapaperipyyhintä ei riittänyt mitenkään, eikä sillä saanut tarpeeksi puhdasta, vaikka kuinka yritti.
Tästä johtuen olo oli kurja, tahmea ja kutiseva, ja lopulta veren muhiminen ja pyyhittyjen ulosteiden jämistä jääneet bakteerit hautoivat tulehduksen, iho meni rikki ja kipeäksi ja meni monta viikkoa parannella sitä.
En ymmärrä miten ihmiset, etenkin naiset, edes pärjäävät ilman alapesua ja pelkän vessapaperin varassa.
Bidehana + kestovessapaperi <3

Avatar

Miksei ruotsissa ole käsisuihkua? Eikö siellä missään ole? Mitenhän ihmiset kuukautisensa siellä hoitaa, aika kaameeta olisi jos ei olisi bideetä :O

Avatar

Meillä käytetään kertakäyttöisten vaippojen rinnalla kestovaippoja,kestositeitä löytyy,kuukuppi löytyy,nassun pyyhkimiseen pieniä liinoja,kestotiskirättejä,liivinsuojia.
Kestolakanat ja vaatteet kanssa käytössä 😉

Avatar

Selvästi ei tähän monilla kommentoineella ole minkään sortin käsitystä siitä miten paljon wc-paperin valmistaminen kuluttaa vettä 🙂 Pyllyn peseminen + kuivaaminen pyyhkeeseen/kankaanpalaan on todellakin ekologisempaa kuin wc-paperin käyttäminen. Ja 100-kertaa mukavampaa.

Ja tosiaan kuten joku jo kommentoi, jos sotket kätesi kakkaan, pyyhitkö kätesi wc-paperilla vai pesetkö ne ja kuivaat pyyhkeeseen? Mihin kuivaat takamuksesi suihkun jälkeen, pyyhkeeseen? Jos edes hiukan matkustelee niin voi todeta ettei todellakaan wc-paperin käyttöä pidetä normaalina eikä hygieenisenä. Ja naiset, ei mitään ongelmaa pestä valkovuotoisia pikkupöksyjä joihin on pakostikin tullut tippa pari sitä pissaa, mutta kangaslaput joihin pyyhitään vessassa käynnin jälkeen jalkoväli tarkoituksella on ällöttävää? Trikoo sielä jalkovälissä on huomattavasti mukavamman tuntuistakin kuin kuiva paperi, oli se sitten olevinaan kuinka pehmeää ja premium-laatuista tahansa.

Ja esim. kehitysmaissa tytöillä ja naisilla nimenomaan se kuukautiskuppi olisi kaikkein paras vaihtoehto. Sitä tarvitsee tyhjentää kuukautisten runsaudesta riippuen 1-2krt/päivä, se ei vuoda eikä näy, eikä sen käytöstä tule ostamisen jälkeen muita kuluja. Nuorilla tytöillä kuukautiset vaikuttaa jopa koulunkäyntiin ja kertakäyttösiteet on monin paikoin älyttömän suuri kuluerä, mahdoton. Tämä artikkeli vois vähän avartaa ajattelukantoja http://www.huffingtonpost.ca/sabrina-rubli/menstrual-cups-east-africa_b_6313436.html

Kestovessapaperi on kaikenlaisen muun kestoilun ohessa hieno juttu!

Avatar

Tuo pikkuhousuvertaus on ihan loistava! Jostain syystä juuri vain ne siteet ja pyllypyyhkeet ovat muka epähygieenisia mutta alusvaatteet ei!

Avatar

Ja kiitos linkistä, tutustun siihen 🙂

Avatar

Meillä on käytössä kestovaipat, kestositeet, kestoliivinsuojat, ja talouspaperin tilalta käytetään yleensä harsoja. Niin ja tiskirätit tietysti pestään pesukoneessa ja käytetään monesti, on kai sekin sitten kestoa. Lisäksi oon käyttänyt kestovessapaperia, eikä se mun mielestä oo ollenkaan ällöä. Jos pystyy käyttämään kestovaippoja, niin eihän tuossa ole mitään sen kummempaa. Vai onko se aikuisen pissa jotenkin moninkertaisesti ällöttävämpää niissä kestovessapapereissa kuin lapsen pissa vaipoissa?

Meillä on kyllä vessassa silti aina myös tavallista vessapaperia tarjolla, miestä kun en saanut kestovessapapereista innostumaan, ja on se ihan kiva vieraita vartenkin olla. Ei nämä ole mitenkään toisiaan poissulkevia todellakaan.

Kestositeet on kyllä mun mielestä ihan ehdottomasti miellyttävämmän tuntuisia iholla kuin kertakäyttöiset. Kertikset on tosi hiostavia ja liimautuu kiinni ja haisee ja on ällöttäviä, kestot tuntuu aina mukavalta.

Niin ja tosiaan: jos jonkun mielestä kestovessapaperi ja kestositeet on jotain tosi ällöä, niin eikö silloin pitäis vähintään alusvaatteetkin olla kertakäyttöisiä? Niin ja tosiaan ne pyyhkeet. Mä luulen että tää on enemmän vaan tottumiskysymys, uudet jutut voi tuntua ällöiltä, mutta kun niitä miettii ja makustelee hetken niin hoksaakin, että ne on ihan ok.

Avatar

Raskaudenaikaiset virtsankarkailut on tuttuja monille naisille, tuskin pissan kanssa kosketuksissa olleita vaatteita hävitetään? Lasten housuun pissaamiset tai -kakkaamiset, vaatteet roskiin? 🙂 Mites jarruraidat pöksyissä? Tuli syötyä vähän huonosti vaikkapa lomareissulla yms. ja maha ei toimi normaalisti, vessassakäynnin jälkeen pyyhkii pyyhkii ja pyyhkii sitä takalistoa epätoivoisesti sillä kuivalla mutta ah, niin ihanan pehmeäksi mainostetulla paperilla, ja aina vaan saa ottaa uusia arkkeja ja toivoa että josko TÄMÄ olisi nyt se viimeinen arkki vai meneekö hanurin herkkä iho ensin rikki ennenkun paperi pysyy pyyhkäisyn jälkeen puhtaana. Tai ehkä joskus joutuu vain toteamaan että tuli _riittävän_ puhdasta, koska ei kehtaa enää käyttää enempää paperia ettei koko vessa menisi tukkoon? Tai outs se typerä paperi repesikin sormien kohdalla ja nyt on ehkä sormissa sitä itseään? Vai olisiko sittenkin kivempaa huuhtaista se takalisto vedellä puhtaaksi ja sitten vaikka kuivata se puhdas pylly johonkin? Ja sitten normaalisti käsipesulle? 🙂

Nojoo nyt meni vähän överiksi (vai realistiseksi? 😉 ), mutta näitä ajatuskuvioita vaan pitää kirjoittaa auki että yököttelijätkin ehkä miettii hetken perästä ettei se kestovessapaperiajatus ehkä olekaan ihan niin yök kun ensi kuulemalta ajatteli 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä