2 vuotias teki ison laskun mobiilipelillä. Voiko sen perua?

Teksti

IMG_8220

Oletteko ikinä antaneet älylaitetta 2 vuotiaan käsiin? Minä olen. Useimmiten silloin kun istun vessassa ja haluan Koison pysyvän vieressäni sen sijaan että kiipeilisi pitkin helloja ja keittiön yläkaappeja. Olen ajatellut että muutaman minuutin näperryksestä ei voi olla mitään haittaa. Olin harvinaisen väärässä.

Tänäaamuna herätessäni sähköpostiini oli kilahdellut 5 kappaletta kuitteja microsoftilta. Mietin kuumeisesti ja lähes pakonomaisesti, että mitä ihmettä on tapahtunut. Mikä on Bubble legend? Mikä on Crediitti? Koin järisyttävän takauman edellispäivään.

Pieni noin 3cm pitkä etusormi. Nap nap nap nap. Se naputtaa näyttöä. Välillä ilmoille kajahtaa kimakka nauru. Nap nap nap. Ajattelin ettei ainakaan soittamaan pystyisi sillä etusormi näytti napsahtavan aina samaan kohtaan.

Kömmin vaivoin muistoistani. Niin sen oli täytynyt mennä. Koiso oli yhdellä etusormellaan onnistunut tilaamaan pelicrediittejä 50 euron edestä 5 eri ostokerralla jotka kaikki olivat tapahtuneet 2 minuutin sisään. Armottomat kuitit sähköpostissa tiesivät kertoa, että palvelut on veloitettu puhelinlaskussa.

Varmistin vielä puolisoltani ettei hän sattumoisin kärsi bubble-legend riippuvuudesta. Kieltävän vastauksen saatuani soitin Saunalahdelle josta minulle neuvottiin Microsoftin hoitavan tämänkaltaiset asiat. Soitin Microsoftille josta ystävällinen asiakaspalvelijahemmo ilmoitti että asia kuuluu operaattorille. Arvaatte varmaan että otin uuden puhelun Saunalahdelle ja sain samanlaisen vastauksen kuin ensimmäsellä puhelulla. Minä inhoan pallopelejä eikä tämänkaltainen pompottelu ollut poikkeus. Muutaman vihaisen puhelun jälkeen Saunalahti kuitenkin otti asian hoitaakseen, asensi puhelimeeni palveluviestieston ja lupasi korvata meille laskun koska kyse oli alaikäisen tekemästä vahingosta. Mielestäni alaikäinen oli suhteellisen lievä ilmaus. Se oli TAAPERON tekemä vahinko. Tämänkaltaista mokaa ei kannata toistaa koska korvaus on kertaluontoinen. Toistamiseen operaattori ei palauta rahoja.

Kaikki kiitos siis Saunalahdelle mutta miten on mahdollista että kännykällä pystyy ETUSORMELLA 2 vuotiaskin tilaamaan isoilla summilla palveluja muutamassa minuutissa? Tilaaminen on tehty lapsellisen helpoksi. Kirjaimellisesti. Ei koodeja, ei varmistuksia, ei mitään. Pelkkä sormen painaminen samaan kohtaan pari kertaa riittää mahdollisesti satojen tai tuhansienkin eurojen laskun muodostukseen.

Kännykkään ei meillä enää alamittaiset koske joten jatkossa tätä ei tule tapahtumaan mutta harmittaa silti, miten helpoksi on ostaminen tehty. Saunalahdelta tiesivät lopulta kertoa, että heille tulee päivittäin tämänkaltaisia puheluita. Moni ei varmasti ole lähtenyt peräämään rahojaan takaisin koska on kuvitellut että tehty mikä tehty. Onko tämä vain helppo myyntikikka?

Kommentit

4 kommenttia
Avatar

Tuo on kyllä todella epäreilu myyntitaktiikka! Ennen ostamista voitaisiin vaatia edes varmistuskoodi, ettei suurta vahinkoa lapsi tietämättään pääsisi tekemään.

Avatar

Kyllä olen antanut sekä kännyn että tabletin. 😀 Kummassakin on kaikkiin maksullisiin toimintoihin estot päällä.
Varmistuksen saa laitettua kauppaan (ainakin Nokia Lumia/ Microsoft kännyköissä) ihan kännykällä. Itselläni kysyy tiettyä koodia jota ilman ei mikään tilaus onnistu. Myöskin paypalin olen linkittänyt joihinkin ja siihen tarvitaan sähköposti ja sen salasana. Ja on minulla jotain estojakin päällä. 🙂
Kyllä, tilaaminen on noin helppoa jos ei ole tehnyt suojauksia. Ja niistä ei tiedoteta missään, ellet itse lue kaikkia käyttöehtoja ym. sopimuksia joissa on maininta (itse olen tämän tehnyt kerran ja sen takia on kaikki suojaukset päällä).
Anteeksi jos joku kokee tämän hyökkäävänä, se ei ole tarkoitus. Eipä tässä Suomen matsia katsellessa saa kaikista järkevintä ”ulosantia”. 😀

Avatar

Iphonessa ainakin ensimmäinen ostos vaatii salasanan. 🙂 Onneksi ei koskaan tule ostettua mitään app storesta, kun pitäisi luottokortin tiedokin löytyä, eikä moista ole 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä