Natsimutsi sanan käyttö lopetettava!

Teksti

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nykyään on muodikasta kutsua itseä tai toisia natsimutsiksi jos on liian tiukkapipoinen. Myönnän itsekkin syyllistyneeni siihen joskus ja ystäväni vitsailevat minun olevan natsimutsien äiti. Mutta nyt minua on alkanut koko natsimutsi sanan käyttäminen ärsyttämään. Tai oikeastaan raivostuttamaan. Varsinkin kun ystäväni vapun aikaan heitti minulle päin hölmistyneitä kasvojani että ajatukseni siitä että lapseni päähän ei pirunsarvia tule on hänen mielestään natsimeininkiä.

Siis NATSIMEININKIÄ?! Kerrataampas hiukan tuon sanan historiaa. Natsi tarkoittaa kansallissosialismin kannattajaa. Kansallissosialistista puoluetta johti aikanaan Aadolf Hitler. Ideologiaan kuului jalostaa Saksalaisista mahdollisimman arjalainen kansa. Rotuhygienia vammaisten, homojen, romanien ja mielisairaiden eliminointineen kuului siihen 40-luvun synkkään historiaan myös. Holokaustissa kuoli 5-7 miljoonaa juutalaista. Arvon kanssaäidit, mitä hiton tekemistä tällä kaikella on sen kanssa että minä en anna lapselleni simaa?

Minä tiedän että tämä nykypäivän natsimutsikortin heittely on vitsailua. Ei uppoa. Natsisaksassa ei niinkään rajoitettu sokerin syöntiä, siellä toteutettiin kansanmurha. Minä olen huumorintajuton. Mutta minä olen myös kypsähtänyt natsimutsi-ilmiöön. Se oli huvittavaa kun siitä kuuli ekoja kertoja; ai teillä ei katsota televisiota. Natsimutsi. Ha ha.

Nykyään natsimutsiksi itseään puolustelevasti kutsuu äiti jonka lapset eivät saa juoda limua ja jonka lapset eivät saa katsoa pikkukakkosta. Natsimutsiksi nimitetään oikeastaan kaikkia joiden lapset eivät saa tehdä jotain mitä omat saavat.

Minun lapseni ei saa virpoa, eikä pukea vappuna pirunsarvia. Koiso ei saa katsoa youtubesta kuin hetken pipsapossua tai luontoklippejä. Meillä ei koskaan juoda kotioloissa mehua ja sokerinkäyttö on rajoitettua muutenkin. Kaupassa ei availla suklaapatukoita ennen maksamista kiukuttelun tyynnyttämiseksi. Leluiksi ei osteta mitään aseita esittävää tai minun mielestäni kammottavaa kuten leikkiluutia tai noitahattuja. Vaadin lapseltani ikätasoisensa mukaisia hyviä käytöstapoja.

Joissain asioissa olen tiukempi kuin toiset äidit. Kansallissosialistisen aatteen kanssa en silti näe mitään yhtäläisyyttä edes huumorimielessä. Miksei koko mautonta vertauskuvallista sanaa voisi hävittää kulttuuristamme kokonaan? Hirveä haloo milloin mistäkin epätasa-arvoisesta asiasta mutta natsi-nimitystä voi äiti-ihmisisä surutta käyttää. Natsisaksa muuten ihannoi äitien kotona olemista ja sitä asiaa ajettiin aktiivisesti. Työttömyyttä vähennettiin palauttamalla naiset työelämästä kotiin ja antamalla paikat miehille. Ei kovin nyky-aikaista. Onneksi se on historiaa. Niin pitäisi olla natsimutsi-nimityksenkin.

 

Kommentit

10 kommenttia
Jasmin

kyllä vain!

Avatar

Hah, no ite käytän aika useinki tota natsimutsi sanontaa, enkä kyllä koe siitä huonoa omatuntoa :).

Jasmin

😀 mää aloi vast nyt lähemmin miettimään sitä ja alko nakertamaan

Avatar

Täsmälleen samaa mieltä!

Jasmin

jes! 😀

Avatar

Mielenkiinnosta kysyn, että mikä noitahatuissa/luudissa on mielestäsi pahaa? 🙂

Itse en näe noitia pahana, siis noidathan on vain demonisoitu yhteiskunnan toimesta. Mutta ihan yhtälailla noita voi olla kiltti, ystävällinen ja mitä tahansa muuta. Satuhahmohan se on. Siksipä siis annan lapseni pukeutua vaikka noidaksi jos haluaa. 😀 Te toki teette miten teistä tuntuu hyvältä, mutta haluaisin vaan kuulla, että miksi? 🙂

Mulla tulee noidasta mieleen vain Charmed niminen sarja ekana 😀

Jasmin

Mä en pidä mistän taikuusjutuista ja jotenkin lähtökohtasesti ne vaan tuntuu tympeiltä 😀 Ei mun mielestä vaan sovi lapselle. Eikö toi Charmed oo siskoni on noita sarja?

Avatar

Mulla on samanikänen tyttö kun sulla, ja myöskin kasvatuksessa aika samanlaiset arvot, ja mietin välillä vaan että oon ehkä hieman tiukempi kuin muut, mutta ’natsimutsiksi’ en itseäni kutsuisi 🙂

Jasmin

En mäkään 🙂 Mun mielestä tiukkuus nykymaaimassa pitäs olla positiivista

Avatar

ootsä nyt ihan tosissas?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä