Oletko sinä white trash?

Teksti

IMG_8671

Jokainen joka on joskus lukenut keskustelupalstoja, tietää mikä on WT. Selvemmin sanottuna White trash. Suomennettuna Valkoinen roska. Tämä luonnehdinta on tuonut internetmaailman kautta luokkayhteiskunnan takaisin. White trash -ihmiset luokitellaan roskasakkiin. Moni luokittelee White trashiksi myös ihmiset jotka tietyillä pinnalla olevilla asioilla pyrkivät peittämään todellisen roskasakkisuuden. Alunperin ilmaisu tarkoitti pikkurikollista, auktoriteeteistä välittämätöntä sekä päihteitä käyttävää ryhmää. Eräs keskustelupalstalainen sanoo alkuperäisestä White trash käsitteestä näin:

Käsitehän on peräisin Yhdysvalloista. Sillä tarkoitetaan alhaisen tulotason omaavia ihmisiä, jotka asuvat keskimääräistä huonommissa olosuhteissa ja joilla on ongelmia yhteiskunnan auktoriteettien kanssa. Päihteet ja rikollisuus yhdistetään usein kyseiseen luokkaan.

Wikipedia sanoo taas näin: White trash is a derogatory American English term referring to poor white people, especially in the rural South of the United States, suggesting lower social class and degraded standards of living. The term suggests outcasts from respectable society living on the fringes of the social order, who are seen as dangerous because they may be criminal, unpredictable, and without respect for authority whether it be political, legal, or moral.[1] The term is usually a slur, but may also be used self-referentially by working-class whites to jokingly describe their origins or lifestyle

Nykyään white trashista on tullut ilmiö. Se on haukkumanimi ja sitä käytetään ihmisestä hyvinkin kepein perustein. Lukemani perusteella 90 prosenttia Suomalaisista kuuluu tähän joukkoon. Enää ei tarvitse olla päihteitä käyttävä tai rikollinen, ollakseen Wt. Siihen riittää pelkkä hiustyyli.

Keskustelupalstalta poimittuja White trash tuntomerkkejä:
Ammatti: työtön, lähihoitaja, kampaaja, maalari, sosiaalietuuksilla elävä, raksamies.
Perhestatus: Naimisissa (puolisoista toinen työtön), Avoliitossa tai yksinhuoltaja. 1-2 lasta. Ensimmäinen vahinko.
Ulkonäkö: Punaiset hiukset. Platinablondi. Kerrosvärjäys. Volyymiripset ja värikkäät rakennekynnet. Tatuointeja sekä lävistyksiä.
Lapsen nimet: Kaikki J-alkuiset nimet. Kaikki uudemmat ja hieman erikoisemmat nimet sekä ulkomaalaiset nimet.
Kiinnostuksen kohteet: Katsoo televisiosta toimintaelokuvia, toimintakomedioita, salkkareita realityä ja putousta.
Koti: Asuu rintamamiestalossa tai vuokralähiössä.
Sisustus: Ikeaa, Täysvalkoista. Seinällä sisustustekstejä. Tähtikuosit. Olohuoneessa iso televisio.
Keräilyt: Kerää muumimukeja, Finnlaysonia ja mariskooleja.
Elämäntavat: Ostaa sikanauta-jauhelihaa, polttaa tupakkaa, juo baarissa sex on the beachin tai omenasiideriä.
Vaatteet Guessia tai markettivaatteita. Feikkilaukut ja aidot Louis Vuittonit.
Auto: 1990-2007 vuosimallin mikä tahansa merkki paitsi audi tai mersu. Usein amistuunattu ja kajarit.

Aika monta toisensa poissulkevaa tuntomerkkiä. Tiivistettynä, Wt voi olla Vähävarainen tai parempituloinen. Hän voi olla työtön tai hänellä voi olla ammatti. Yleensä korkeasti koulutettu ei pääse Wt kategorisointiin vaikka mitä tekisi. Wt:kulttuuriin kuuluu matala koulus ja matalapalkka-alat. Jos on Louis Vuitton, siihen on säästetty kolme vuotta ja sitä käytetään pieruverkkareiden kanssa valintatalossa. Wt on negatiivinen ilmaisu ja kaikki mitä se sisältää on negatiivista joten here we come kastijärjestelmä!
Jos siis olet esimerkiksi lähihoitaja (kuten minä) ja keräät muumimukeja (kuten minä) ja asut vuokralla (kuten minä), kodissasi on sisustustarroja (kuten minun) sekä nimesi alkaa J-kirjaimella (kuten minun) on keskustelupalstat tuominneet sinut White trashiksi. Puhtaalla rikosrekisterillä tai joka kuukausi tilille kilahtavalla palkalla ei ole väliä.  Vauva.fi palstan määritelmän mukaan minä peitän matalapalkkaisuuttani kalliilla mutta antiikkiin verrattuna halvoilla muumimukeilla, yritän hämätä sisustuksella vuokralla asumistani ja koetan olla hienompi kuin olenkaan sisustamalla valkoisella. Koska nimeni alkaa J-kirjaimella on lapseni tuomittu samaan kohtaloon koska kaikki tämä periytyy (vaikka hänen nimensä alkaa K-kirjaimella). Wt:n on muuten sopivaa avioitua vain toisen WT:n kanssa. Jos korkeasti koulutettu hyvätuloinen hieno nainen avioituu Wt-miehen kanssa, on koko kuvio omituinen ja herää kysymys, onko miehellä valtavan suuri penis?

Wt-miehen tuntomerkit muuten ovat kaljamaha, suomileijonakorut, ammattikoulutus, kalju, siilitukka, hihattomat t-paidat, suomipopin kuuntelu sekä lätkän katselu.

Minun puolisollani on Amk-koulutus, pitkä tukka ja hän on viettänyt lapsuutensa omakotitalossa. Minä kerrostalolähiön kasvatti olen siis mennyt naimisiin väärän kastilaisen kanssa. Se ei silti pelasta yhteiskuntaluokkaani aihevapaa-palstan silmissä. Kaikki mikä on Wt-määritelmän ulkopuolella, esimerkiksi puoliso on vain suurta peiteoperaatiota jottei todellinen roskasakkisielu paljastuisi.

Näin kovasti vaivaa selvittääkseni mikä EI ole white trash tyyliä. Sellaisia asioita tuntui löytyvän kovin vähän
-Suomenruotsalaisuus
-vanhat Suomalaiset nimet, esimerkiksi Aatos
-Omakotitalo vähintään 200 000e pankkilainalla. Myös rivitalo käy jos se on hyvältä alueelta
-Korkeakoulutus tai yliopistokoulutus
-Designhuonekalut
-32-tuuman televisio joka on piilossa kaapissa
-Klassinen musiikki
-yli 24e/pullo maksavan punaviinin juonti
-Viskin juonti
-Kasvimaa
-Luomuliha

Yllämainituista kriteereistä useamman pitää täyttyä ollakseen ei-Wt.

Nyt minä olen kuitenkin tunnustanut teille rakkaat lukijat, että minä olen yhteiskuntamme pohjalla kotihoidontuella (sosiaalietuus) makoileva valkoinen roska joten minun ei tarvitse enää peitellä mitään! Voin siis lopettaa muumimukien keräilyn sekä sisustustarrojen liimaamisen. Kehoitan kaikkia jotka kokevat tulleensa leimatuiksi White trashiksi seisomaan selkä suorana rintamamiestalonsa portailla. En käytä päihteitä enkä ole koskaan tehnyt rikoksia. Minä kuulutan maailmalle lähihoitajan paperit kädessä olevani ylpeä ammatistani, sisusustarroistani ja vanhasta autostani. Me kastijärjestelmän alimmat valkoiset portaat olemme etulinjassa luomassa suvaitsevampaa suomea. Kaikkien ei tarvitse olla korkeasti koulutettuja eikä omistaa pientä televisiota. Jos se tekee ihmisestä roskan, minä aion olla ylpeä roska.

Oletko törmännyt White trash luokitteluun? Oliko käsite täysin tuntematon? Sitten et lue keskustelupalstoja. Onnea. Olet askeleen edellä. Kaikkien pitäisi pyrkiä samaan!

(huomaathan että teksti on kirjoitettu pilke silmäkulmassa. Määrittelyt lainattu vauva.fi aihevapaa-palstalta)

IMG_8673

Kommentit

9 kommenttia
Avatar

pari pointtia.

Yleisesti: melkein kaikki tuontikäsitteet istuvat enemmän tai vähemmän huonosti Suomeen. Eikä vähiten siksi että koko konteksti muuttuu, tai sovelletaan valikoivasti. Sama pätee WT:hen.

Sitten: tottakai wt sisältää niitä paljon puhuttuja yleistyksiä ja kärjistyksiä. Asia pitää silti tajuta eräällä tapaa sisäisesti (ja jos kaikkea joutuu selittämään on olemassa vaara ettei siltikään ymmärretä).

Kyse ei liioin ole siitä, että täyttää osan tai useimmat listan ehdoista, kyse on siitä millainen ihminen ne täyttää. Vähän sama kuin yrittäisi selittää millainen ihminen on juntti: jos sen joutuu selittämään, ….jne.

Sitten vielä: aivan sama mitä mistäkin ammatista saa palkkaa. Työtön ei edes palkkaa saa. Silti: kyllä köyhyys voi näkyä vaikka kunka hommataan se velkainen Audi tai BMW. Toisaalta, paikkojen pitäminen kunnossa ja siisteinä sekä itsestään ja asioistaan huolehtiminen ei välttämättä MAKSA YHTÄÄN MITÄÄN.

Entropian laki on sellainen että epäjärjestyksen määrä kasvaa lakkaamatta ellei sitä estetä tuomalla systeemiin ylimääräistä energiaa (so. vaivannäköä). Vanhastaan Ranskassa vallitsi ns. laissez-faire -ajattelu (suunnilleen ”annetaan vaan kaiken olla”, siis rempallaan) ja ”trailer park” tuo myös tiettyjä mielikuvia. Ei kai siihen mielikuvaan mitenkään vaikuta millaista tulotasoa kantaja nauttii? Kyse on siitä millainen ihminen päästää asiat rempalleen, siis sallii ja hyväksyy sen ja miten ihminen sisäisesti voi, eikä ainoastaan ulkoisesti. Kuinka vastuulliseksi vanhemmat ovat kersansa vaivautuneet kasvattaa.

Avatar

En oo koskaan kuullut termiä 😀 hauskan järkyttyneenä luin. Näiden määrittelijällä ei taida olla mitään tietoa esim raksamiesten palkkatasosta 😀

Näillä määrityksellä taidan olla itsekin paskasakkia mutta ylpeä siitä 😀 en tosin täytä puoliakaan näistä mutta täytyy varmaan hommata järjettömät popit autoon et amis pop never stop 😀

Jasmin

😀 sepä se! Kyse on ilmeisesti juuri siitä koulutuksesta. Jos ei ole korkeasti koulutettu, ei voi olla sivistynyt ja fiksu vaikka olisi rahaa 😀

Avatar

jenkkien white trash ja suomalainen alempi keskiluokka aivan eri maailmoista. Suomessa white trashia ovat lähinnä ne peruskoulusta hädin tuskin läpipäässeet teiniäidit ja -isät, jotka eivät edes yritä kouluttautua, työllistyä tai avartaa maailmankuvaansa.

Jasmin

Nojuu mutta pointti oli lähinnä että suomessa ne ketkä WT-termiä käyttää määrittelee WT:ksi lähestulkoon mitä tahansa mielensä mukaan

Avatar

:’D joskus olen jossain jenkkileffassa kuullut tämän nimityksen, mutta mulle tuli ihan yllätyksenä että tätä käytetään Suomessa ja vielä noin, öö.. Huonosti? Liikaa? En tiedä, mutta yllätyin! Haha, ilmeisesti valtaosassa väestöä on wt-piirteitä, ja täälläkin siis yksi valkoinen roska.. 😀

Avatar

Olen ylpeä jos joku sanoo minua white trashiksi. Se on vain heikon mielen keinoja kun joutuu turvautumaan leimaamiseen. Itse kapinoin joten olen valmistautunut, että juntit joita on 99% ihmisistä arvostelee minua. Täytän monet noista kriteereistä. Tosin minusta koulutus ei näytä tekevän ihmisestä älykkäämpää vaan useamminkin päinvastoin, ahdasmielisempiä.
Minusta junttius on selkeästi yhdistävämpää ihmisille kuin white trash joka on epämääräinen käsite. Luonnonsuojelija downshiftaaja ja anarkisti ja peräkammarinpoika siis luokitellaan ryhmään white trash. Tulotaso ei takaa ettetkö ole juntti eikä koulutuksesi, joskus ne jopa varmistavat sen. Sen lisäksi ajattelematon robotti elämää elävä ”uskovainen”(muutkin kuin uskonnot) juntti voi olla siis töineen tuloineen ja koulutuksineen, edesvastuuttomampaa ja vaarallisempaa ainesta yhteiskunnalle ja planeetallemme kuin me white trashit. Jopa valtiot voivat käyttäytyä edesvastuuttomasti ja tekevätkin niin.

Avatar

Olen tiskirätti tiedän sen, mutta ylpeä sellainen. 🙂

Avatar

Suomalainen kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä