Yleinen 23.5.2015
TEKSTI Jasmin

Euroviisuilla suvaitsevaisuuteen

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

bird-616803_1280

Minä en pidä punkista. En oikeastaan voi sietää rähinähuutomusiikkia jossa ei ole kunnollista melodiaa ja sanoma on agressiivista. Uusmelodinen punk on asia erikseen, kuten esimerkiksi Apuanta. Mutta perus underground setti ei iske minuun, ei sitten yhtään.

Ei iskenyt myöskään Pkn:n ”miks mun pitää” -biisi. Musiikillisesti en osaa arvioida oliko se hyvää punkkia, tai oliko se taitavasti tehty. Minun soittolistani on täyttynyt Kirkasta ja Cheekistä joten en ole pätevä arvioimaan punk-biisin musikaalisia avuja.

Olisiko Pkn:n pitäny voittaa silti Euroviisut? Olisi. Se on aivan ilmiselvää. Ei Euroviisut ole enää vuosikymmeniin ollut laulukilpailu vaan musiikkikilpailu ripauksella vapaavalintaista sirkusta ja pyrotekniikkaa. Euroviisuissa välitetään yhteiskunnallista sanomaa ja mielipiteitä. Biiseissä näkyy ajankohtaisuus ja sillähetkellä muodissa olevat aspektit. Laulutaidoilla harvoin on Euroviisuja loistettu. Vai oliko Concita Wurstin viimevuotinen esitys todella musiikillisesti niin loisto että se nousi kirkkaasti 50 maan yläpuolelle? I dont think so. Mutta vaikka”mies pukeutuu naiseksi” on vanha vitsi, se on yhteiskunnallisella tasolla varsin vähäpuheinen aihe.

Niinkuin myös vammaisuus. Pkn:n voitolla olisi ollut se monesti mainitsemani yhteiskunnallinen viesti varsinkin niihin Euroopan maihin joissa vammaisten asema edelleen on heikompi ja edellytykset tasa-arvoiseen elämään ovat huonot. Arvostetun kilpailun voitto mittavalla äänisaaliilla olisi kertonut sen, että maailma haluaa vammaisten äänen kuuluviin ja erilaisuus ei ole este unelmille. Jos kyse olisi ollut lätkästä, asia olisi ollut eri. Urheilussa kyse olisi ollut puhtaasta taidosta. Mutta kyse oli kilpailusta jossa välineenä on itseilmaisu.

Monen olen parin päivän kuluessa nähnyt nalkuttavan, ettei Euroviisut ole mikään säälikilpailu vaan paras kappale voittaa. Säälikilpailu Euroviisut ei olekkaan. Mutta ei viisut kyllä edusta maailmalla menestynyttä huippumusiikkiakaan. Tuskin edes kohdemaassa arvostettua musiikkia. Tai ei Lordi ainakaan edustanut kovinkaan monen Suomalaisen musiikkimakua aikanaan. Pelottaviin asuihin pukeutunut undergroundbändi joka lauloi vähän sinnepäin. Mutta se oli mahtavaa. Uutta ja erilaista. Ei tarvitse olla komea eikä seksikäs voittaakseen Euroviisut. Riittää että tekee jotain mitä kukaan ei ole ennen tehnyt.

Maailma ei ollut valmis Punkkiin, ei Pkn:n eikä varmastikkaan kenenkään muunkaan laulamana. Mutta Piritori on. Suomen edustusbändi, Pkn näytti maailmalle, että Suomessa unelmat voi toteuttaa kuka vain.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (6)

😀 Oikein hienostunut ja epäjunttimainen tapa tuoda esille mielipide!

1 vastaus

Totta joka sana!

1 vastaus

🙂

1 vastaus

Todella hyvin kiteytetty, Euroviisuissa on nimenomaan kyse itseilmaisusta!

1 vastaus

Kiva että pointti tuli esille 🙂

1 vastaus

Et selvästi ymmärrä kulttuurista mitään, juntti.

1 vastaus

😀 Oikein hienostunut ja epäjunttimainen tapa tuoda esille mielipide!

1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Munakoisoni ja minä
Olen vuonna -87 syntynyt äiti. Aloitin Koisoni kasvatuksen lokakuussa 2012. Blogi piirtää sanallista kuvaa perhe-elämästä ja äitiydestä. Rehellisellä rakkaudella. Paikoin ekologisella ja välillä materialistisella otteella. Viha-rakkaussuhteella nykaikaan ja leikkipuistoihin. Yhteydenotot: jasmin.kauko@gmail.com

Arkisto

Instagram

  • #Juoksu on hidastunut mutta onneksi #metsäretket onnistuu. Luokkakokouksen merkeissä #kiikunlähde @kaukokirsikka @kukkis_11 #only #hollola

munakoisonijamina

Artikkelit

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: