Pyhäkorvauksen poistaminen. Häkämies, oletko järjiltäsi?

Teksti

Herra Häkämies. Sanoisin Arvoisa herra Häkämies mutta olen niin raivoissani etten tällähetkellä kykene pieneenkään arvostuksen muruseen.

Todellako sinä olet sitä mieltä, että sunnuntai on päivä muiden joukossa? Ihan tosissasiko ajattelet, että sunnuntaipäivistä pitäisi maksaa arkipalkkaa koska kaupatkin ovat tällöin nykyisin auki? Oletko vieraantunut täysin työelämästä ja siinä samalla kaikesta muustakin elämästä kuvitellessasi sunnuntaipyhäkorvauksen olevan muinaisjäänne? Minäpäs hieman valaisen sinua, mitä se sunnuntaipäivä meille perheellisille ihmisille merkitsee.

Sunnuntaisin lapset eivät ole koulussa. Kaupan kassa kaipaa kotiin lastensa ja puolisonsa luokse lounaalle. Edes kerran viikossa samaan aikaan.  Insinööripuoliso on sunnuntaisin kotona. Televisiosta tulee formulat. Arkisarjat ovat tauolla. Ravintolaruoka maksaa sunnuntaisin seisovasta pöydästä 20prosenttia enemmän kuin perjantaina. Julkinen liikenne hiljenee puoleen normaalista eikä mistään saa kookosrasvaa ennen puolta päivää. Sunnuntaisin on klo 10 Jumalanpalvelus ja koska edelleen suurin osa tekee virastotyöaikaa, sunnuntai on kyläilypäivä. Viikossa on kaksi päivää jolloin lapset eivät ole koulussa, sunnuntai on niistä toinen. Nämä kaksi päivää ovat ainoa mahdollisuus viedä lapsi esimerkiksi kesäisin Kuopiosta Linnanmäelle tai mummolareissulle. kylpylälomalle, risteilylle tai laskettelemaan. Arkena lapsi on sidottu kouluun. Ymmärrätkö pointin? Viikonloppua ei voi rinnastaa arkeen koska lapsi ei tee vuorotyötä ja lapselle viikonloput ovat vapaita. Perheellisiä ihmisiä on Suomessa erittäin paljon, tällöin sunnuntaipäivä todellakin merkkaa lähes kaikkea vapaa-aikaa jonka voi käyttää rakkaidensa kanssa. Siitä luopuminen on ollut ammatinvalintakysymys, mutta nykyisessä työtilanteessa ei paljon valinnanvaraa ole. Pieni lohtu on ollut menetetystä perheenkeskeisestä ajasta se tuplapalkka. Sekään ei paljoa lämmitä kun lapsi kysyy itkien ”äiti, mikset koskaan ole kotona”. Se on hieman dramatisoitu kysymys dramaattiselta lapselta. Onhan äiti kotona yhden viikonlopun kuukaudesta. Se on paljon se. Vai onko sinusta, herra Häkämies?

Sunnuntain rinnastaminen arkeen on naurettava ajatus ja korostaa perheettömien tietämättömyyttä ja ymmärtämättömyyttä perhe-elämästä. Jokainen vuorotyötä tekevä jolla on lapset koulussa tai hoidossa, ymmärtää että sunnuntait ovat niitä päiviä kun itse ollaan töissä ja lapsi sekä mies viettävät viikon ainoita vapaapäiviä. Ilman äitiä. Äidin vapaapäivät ovat keskellä viikkoa, kun muut ovat koulussa ja töissä. Vuorotyöläinen viettää vapaansa yksin.

Sunnuntaityöt ovat menetyksiä. Ne voidaan rinnastaa arkityöhön vasta, kun lapset ovat sunnuntaisin koulussa ja jokaisen Suomalaisen virastotyöaikaa noudattavan virastotyöaika siirtyy myös sunnuntaipäiville. Sunnuntain alentaminen arkityöhön asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan. Miksi toisen täytyy tehdä töitä viikonloppuisin pois perheensä parista silloin kun toinen saa tehdä työnsä lapsen kouluaikana ma-pe ja silti korvaus on sama? Sunnuntaikorvaus on perheelliselle korvaus siitä että antaa palvelunsa perheensä sijaan toisille. Ja se 80e/sunnuntai on pieni korvaus siitä minkä vuorotyöläinen menettää. Ei vuorolisät ole lisiä siitä että toinen päivä olisi raskaampi kuin toinen. Ne ovat korvauksia menetyksistä.

Herra Häkämies. Olisitko sinä pois perheesi parista 3 viikonloppua kuukaudesta, jättäisit väliin kyläilyt, ylioppilasjuhlat, perheperinteet ja mahdollisuuden viettää viikossa edes yhden kokonaisen päivän lastesi kanssa ja tuon kaiken tekisit vuodesta toiseen samalla korvauksella kuin työttömyyskassan kirjuri ma-pe 8-16? Eikö sinusta todellakaan mitään lisäkorvausta kuulu sille joka työnsä vuoksi näkee lapsiaan 80 prosenttia vähemmän kuin toinen? Ja se palkka. Lähihoitajan peruspalkka on tällähetkellä esimerkiksi minulla 2100e. Sunnuntaikorvauksista tulee päälle 180e. Herra Häkämies, alennetaanko sinunkin palkkaasi 14 prosenttia? Perusteeksi sopisi ihan vain se että liian iso palkka saattaa hämärtää todellisuuden tajua. Ja elinkeinoelämässä todellisuudentaju on elintärkeää.

Jos sunnuntailla ei ole mitään väliä, avataan eduskuntatalon ovet myös muinaismuistoisina pyhäpäivinä ja olkoon auki terveyskeskukset, Kela, verotoimisto ja etenkin ne koulujen ovet. Avataan rehtorin kanslia sunnuntaiaamuisin klo 7 ja pidetään Historian tunnit Formuloiden aikaan.  Tehdään maailma sellaiseksi, että pyhäpäivillä ei oikeasti ole merkitystä. Jokainen perhe voisi esimerkiksi valita koska lapsi menee kouluun jotta koulun saa sovitettua perheen työpäiviin. Ainut tapa tehdä arjesta ja pyhästä samanarvoisia, on mahdollistaa arkena ja pyhänä kaikille samat toiminnot ja samanverran vapaapäiviä samaan aikaan. Jos koululaisen ainut vapaa on viikonloppu, viikonloppu ei voi olla samanarvoinen arjen kanssa. Jos romutetaan pyhäpäivät, romutetaan kaikilta! Lapsiperheiltä on riistetty tarpeeksi.

Herra Häkämies. Kiitos. Palautit uskoni ihmisten itsekeskeisyyteen. Oikeudenmukaisuuden aika on ohi.

surgery-708507_1280

Tarvitseeko kutsumusammatissaan olevan maksaa vuokraa tai välittää perheestään?

 

Kommentit

41 kommenttia
Avatar

Haluan vain huomauttaa, että vuorotyötä ei voi verrata arkityöhön. Se on paljon raskaampaa, kun ei ole minkäänlaista rytmiä. Teet ensin iltaa, pari aamua ja yöt, sulla on katkonaisia yhden päivän vapaita. Siitä on ihan tutkimuksiakin , kuinka paljon vuorotyö kuormittaa työntekijän terveyttä ja altistaa eri sairauksille. Puhumattakaan sosiaalisen elämän haitasta. Lisät on ihan ansaittua! ! Hoitoalan työt on lisäksi fyysisesti ja henkisesti raskasta. Ja esim viikonloppuisin vastuu lisääntyy, kun ei ole tosiaan sitä porukkaa niin paljon töissä. Puhin kokemuksesta. Olen tehnyt molempia, siis sekä vuorotyötä ja pelkkää arkea.

Avatar

Hyvin kirjoitettu

Jasmin

🙂 kiitos

Avatar

Hra Häkämies on saanut häkämyrkytyksen eikä ymmärrä mennä hoitoon.

Avatar

Olen tekemässä pientä selvitystä ihmisten tämänhetkisistä ajatuksista blogeja kohtaan ja olisin erittäin kiitollinen, jos voisit vastata kyselyyni. Kysely ei ole pitkä. Teen vastauksista postauksen blogiini kesäkuun lopulla. Kiitos!

https://fi.surveymonkey.com/s/GWZG9XM

Avatar

Juuri näin!

Avatar

Tämän kirjoituksen perusteellahan esim sinkut ja lapsettomat eivät kuuluisi sunnuntaikorvausten piiriin, koska heillä ei ole niitä lapsia viikolla koulussa tai edes perhepäivällistä (eikun lounasta ) odottamassa kotona. Vähän oli ykskantainen kannanotto. Myöskään en pitänyt sitä, että tunnuit ottavan toimistotyöntekijän arkipäivät tähän esiin – tokihan sinulla on ihan yhtä mahdollisuus valita se toimistotyöntekijän koulutus ja hakea sellaista työtä jos sinä olet heille viikonloppuvapaista kateellinen. Entäpä lauantait? Onko silloin joku koulussa? Entäpä koulujen kesälomat? Korvausta jokapäivältä vaan silloin koululaisten vanhemmille, koska silloin joudutaan olemaan poissa lastensa tyköä ja se on niin yhteiskunnan vika kuin voi olla. Niinkö? Ok, ehkä kärjistin, mutta oli syytäkin 😀

Jasmin

Hei kupla. Tämän kirjoituksen perusteella ei voi arvioida ettei sinkut ja lapsettomat kuulusi sunnuntaikorvauksen piiriin. Tämä oli minun näkökulmani perheellisenä asiaan. En mitenkään voi yhdessä kirjoituksessa ottaa huomioon kaikkien maailman ihmisten kaikkia tilanteita joten kirjoitin omasta näkökulmastani miksi minulle sunnuntai on arkea arvokkaampi. Toimistotyöntekijöiden vapaille en ole kateellinen, kirjoitinkin että tämä oli ammatinvalintakysymys mutta tässä työllisyystilanteessa ja lamassa ei ole paljoa varaa valita sitä mitä haluaa. En ottanut kantaa vapaiden määrään vaan niistä saataviin korvauksiin ja siihen minkä vuoksi sunnuntaityöntekijöille kuuluu tuplapalkka eikä sunnuntaityötä tarvitse tehdä toimistotyöntekijän ma-pe 8-16 palkalla. Vai tekisitkö itse toimistotyötä sunnuntaisin samalla palkalla kuin arkena?

Avatar

Tottakai tekisin, tai itseasiassa: teen 😀

Jasmin

😀 en usko, sunnuntaikorvaus on tällähetkellä ihan lakisääteinen, kenenkään ei tarvitse vapaaehtoisesti sunnuntaina tehdä töitä samalla palkalla kuin arkena.

Avatar

Niin, paitsi jos olet esimerkiksi yrittäjä 😉

Avatar

Haluaisin itse asiassa vastata Kuplalle, mutta ”vastaa mahdollisuutta ei jostain syystä ole…

Yrittäjäkin _on_ ammatinvalintakysymys. Tämäkin on siis ihan vapaaehtoista, oletko toimistotyössä sunnuntaina ja maksatko siitä itsellesi tuplapalkkaa.

itse toimistotyöläisenä en kovinkaan iloisesti lähtisi normipalkalla sunnuntaityöhön. eihän julkinen liikennekään toimi samalla tavalla kuin arkisin. enemmän vapaa-aikaa menee, kun joutuu saapumaan aikaisemmin työpaikalle.

kirjoittajan kanssa samaa mieltä, jos sunnuntaisin osuu työvuoro, niin siitä pitää saada kohtuullinen korvaus. kuka haluaa sunnuntaisin tulla normi palkalla töihin? kaupan-alalle joudutaan sunnuntaisin palkkaamaan sunnuntai-apulaisia ja esimiehet töihin… ketä tämmöistä haluaa?

Avatar

Räkämies on vieraantunut normaalista elämästä.

Avatar

Hyvä kirjoitus kyllä, mutta valitettavasti yksi asia särähtää korvaan. Olen itsekin hoitoalalla, joten ymmärrän pointin. Mutta olet kirjoittanut perheellisen ja perheettömän ihmisen näkemyseroista. Olet sitä mieltä että perheelliselle korvaus on menetetystä laatuajasta jota perheetön ei ymmärrä. Itse olen perheetön, olen lapseton valitettavasti ja aivan samalla viivalla lapsellisten kanssa. Ei elämä ole niin mustavalkoista. KAIKILLE kuuluu korvaus, niille keillä on lapsia, niille joilla ei ole, käyvät sitten kirkossa tai eivät käy. Vaikkei minulla ole lapsia niin minulla on mies ja omat vanhempani.

Jasmin

Hei! Tämä on perheblogi joten kirjoitin perheellisen näkökulmasta. Tietenkin perheettömille kuuluu yhtälailla samat oikeudet ja korvaukset kuin perheellisillekkin. Kerroin tässä kirjoituksessa mitä sunnuntai meille merkitsee ja miksi minulle sunnuntai on eriasia kuin arki. Perheettömillä syyt ovat erilaisia eikä kaikilla perheellisilläkään ole samat syyt kuin minulla. Tällaisissa kirjoituksissa on mahdoton ottaa kantaa kaikilta eri näkökulmilta ellei halua kirjoittaa romaania.

Avatar

Aamen!

Avatar

Lisäksi vuorotyöaloilla on usein jo lähtökohtaisesti pienemmät palkat kuin näillä perus virastotyöaikaa tekevillä. En tiedä mitä hyötyä näistä lisien poistoista olisi. Se heikentäisi pienituloisten ostovoimaa entisestään, jo nyt karunnäköisestä säästölistasta.

Jasmin

Aivan! Olet ihan oikeassa! Tässä taloustilanteessa nimenomaan pitäisi säilyttää ihmisillä ostovoima jota kautta yritykset pysyy pystyssä ja tulee verotuloja. Lisien poisto tietäisi monelle satojen eurojen palkanalennusta.

Avatar

Ja omalla alallani, eli ravintola puuhissa, vain joka kahdeksas viikonloppu on pakko olla vapaa. Meillä tuo vkl vapaa on joko pe-la, la-su tai su-ma. Että jos ei mitään lisiä heruis, niin alkaisin työttömäks.

Avatar

Apua, millä osoitteella sun blogiasi voisi seurata Bloggerin kautta? Jos yrittää lisätä tuon osoitteen, ei onnistu…

Jasmin

En tiennyt tätä mutta Demi ystävällisesti neuvoi näin: ” Bloggerin lukulistassa on se ”Lisää url-osoite” tmv kohta, siihen blogin http-osoite ja perään /feed/”

Avatar

Olen myös hoitoalalla ja meillä on hyvällä tuurilla joka 6 viikonloppu vapaa, joskus voi mennä jopa 9 viikonloppua putkeen töissä. Sitten vielä kun viikolle sattuu useampi iltavuoro, voi mennä pitkiä aikoja ettet näin lapsiasi kuin heidän nukkuessa Ei ole meillä juuri perhe elämää, mies päivä töissä ja lapset koulussa. Vähissä on viikonlopoujen laskettelu reissut, ym yhteinen tekeminen. Ja tästä hyvästä että olen vuodessa suurimman osan lauantaista ja sunnuntaina töissä, sekä monta iltaa viikosta, saan keskimäärin lisiä kuukaudessa 300-500e. Ei siis kovin suuri summa menetetystä ajasta. Ja iso osa näistä lisistä kertyy yö töistä, koska meillä on paljon yö vuoroja 1-4 per viikko. Kyllä monesti tuntuu pahalle kun lapset kyselee että miksi sinä äiti olet aina töissä. Mutta en minä päivä töihin edes halua ja tykkään työstäni. Mutta pistää vihaksi kun jo valmiiksi pienestä palkasta vietäisiin se pienikin lisä. Vähentäisivät nämä arvon päättäjät itseltään jo sitä palkkaa kun säästöjäkin pitää saada. Kyllä Suomessa on jo lapsiperheet, vanhukset ja huonompi tuliset kärsineet ihan nokka. Mutta kyllä ne nämä arvon päättäjätkin vielä sairaala ja vanhain koti paikkoja tarvitsevat. Sitä kannattaisi heidänkin jo miettiä!

Avatar

Samaa mieltä osittain.. mutta samasta syystä minulle aina sanotaan töissä ”et sähän voit olla pyhät töissä kun sulla ei oo lapsia.” Olisin toivonut ymmärrystä myös lapsettomia kohtaan, koska meilläkin on elämä. Ja lapsiperheiden olisi hyvä muistaa, että Helsingin asukkaista puolet asuvat yksin ja koko Suomessa viidesosa. Ymmärretään kaikki toisiamme ja yritetään käsittää ettei maailma pyöri pelkästään oman napamme ympärillä.

Jasmin

Olet ihan oikeassa. Tämä koskee lapsettomia yhtä paljon. Kirjoitukseni oli vain perheellisen näkökanta ja yksi ajatus tästä koko hommasta. Myös lapsettomilla tai työntekijöillä joiden lapset ovat jo aikuisia, on sosiaalinen elämä.

Avatar

Jannelle, joka vastasi kommenttiini ja jonka kommenttia en valitettavasti pysty kunnolla lukemaan koska sanoista näkyy vain puolikkaita, mutta lukaisepa blogistani ”Yrittänyttä ei laiteta ”-teksti, siinä vastaukseni ihan mihin vaan tähän aiheeseen liittyvään 🙂

Avatar

Häkämies tervetuloa vetämään kehitysvammaisten ryhmää viikonloppuisin jolloin ei ole päivätoimintoja, eikä mitään kodin ulkopuolista toimintaa. Kaikki ovat kotona ja yksin vedät ja teet työt oli sitten aamu tai ilta. Se pieni lisä minkä palkka tuo on ansaittu, sillä henkilökuntaa ei tule kyllä lisää oli asiakkaita 1 tai 10. Kannattaa tulla kokeilemaan ja kertoilla sitten niistä tuplapalkoista!

Jasmin

Näimpä

Avatar

Lapset eivät ole myöskään koulussa kesällä, siispä kaikki paikat sairaaloja myöten kiinni kesäisin? Ala-asteikäiset pääsevät koulusta monesti jo klo 12, pitäisikö vanhempien päästä myös tuolloin kotiin ja kauppojen laittaa ovensa kiinni? Miksi ravintolat ovat auki viikonloppuisin, jos kerran vanhemmat haluavat olla pelkästään lastensa kanssa?

Insinööri-isä ei olisi kotona sunnuntaisin, mikäli päivältä ei maksettaisi tuplapalkkaa. Jos iskän firmalla olisi varaa antaa työntekijöiden tehdä sunnuntainakin, iskäkin voisi purkaa sähköposteja pois halutessaan.

Julkinen liikenne toimisi normaalisti sunnuntaisinkin, sitä käyttäisi enemmän ihmisiä, jos ei olisi tuplapalkkaa. Nyt täytyy olla minimimäärä, koska ei ole varaa maksaa tuplapalkkaa.

Virastoissa voisi käydä sunnuntaisin, jos ei olisi tuplapalkkaa. Kirjastossa voisi käydä sunnuntaina, jos ei olisi tuplapalkkaa.

Aikuisilla on se tietty määrä lomaa vuodessa, jolloin lapsia voi viedä paikkoihin. Ei aikuisillekaan anneta sitä muutamaa kuukautta lomaa, siksi koska lapsilla on.

Voidaan tietysti muuttaa sekin, tosin kuinka moni haluaisi olla muutaman kuukauden ilman palkkaa vuodessa? Epäilen, ettei monikaan.

Kaksi vapaapäivää viikossa voisi olla minä päivänä vain. Ei aina aikuisilla ole vapaata silloin kun lapsilla on. Mieti ravintolatyöntekijöitä ja sairaanhoitajia. Heillä on töitä nimenomaan silloin kun muilla on vapaata. Vai haluaisitko, heidän lastensa vuoksi, että ette pääsisi kyseisiin paikkoihin, koska heidän lapsillaan on viikonloppu?

Sairaaloissa on sunnuntaisin minimimiehitys. Miksi? Koska on tuplapalkka maksettava, yhdelle henkilölle kahden henkilön palkka. Se tarkoittaa sitä, että hän joutuu myös tekemään kahden henkilön verran töitä. Vai etkö ole kuullut, että vanhuksilta on jäänyt vaipat vaihtamatta, koska henkilökuntaa on liian vähän ja on liian kiire? Tämä tuplapalkka tarkoittaa sitä, että otetaan sen kollegan palkka sinä päivänä. Jos sairaanhoitaja olisi normipalkalla sunnuntaisin, hänellä olisi enemmän kollegoja auttamassa potilaiden kanssa, ihmisiä ei palaisi loppuun, hoitotyö ei olisi tehty vähän sinnepäin ja niin edelleen.

Ilman tuplapalkkaa ihmisiä työllistyisi enemmän, olisi enemmän ihmisiä, jotka maksaisivat veroa. Tällä hetkellä sunnuntaina töitä tekevät maksavat enemmän veroa sen vuoksi, ettei lisää työvoimaa voida palkata heidän tuplapalkkansa takia. Verot menevät työttömien tukiin, heidän, jotka mielellään tekisivät kanssasi sunnuntaina töitä, mutta työnantajalla ei ole varaa työllistää.

Mitä laajemmalle raha jakaantuisi yhteiskunnassa, sitä paremmin se kiertäisi ja sitä enemmän se toisi hyvinvointia. Siksi perintöveron voisikin laittaa korkeaksi ja voisi kieltää, ettei pankkitilillä saisi makuuttaa yli 500 000 euroa vuodesta toiseen. Raha on saatava liikkumaan.

Ymmärrän, että jos on vain pari päivää viikossa töitä, niin se sunnuntain palkka auttaa kummasti. Mutta silloinhan on myös sitä aikaa lapsen kanssa, jos on vain pari päivää viikossa töitä? Jos sunnuntain tuplapalkka poistettaisiin, tulisi osa-aikaisten tunteja lisätä, ettei tippuisi tuille elämään.

Olen myös sitä mieltä, että sunnuntain tuplapalkan lisäksi voisi poistaa iltalisät ja lauantain lisät. Olen ollut työtön 2 vuotta, kunnes sain osa-aikaista työtä.

Toiset ovat vailla työtä sen vuoksi, että toiset haluavat tehdä 100h työviikkoa ja kuitata isot palkat. Ei sen niin kannata mennä, elleivät tosiaan halua maksaa työttömien tukia ja mielenterveyden hoitamista. Enkä usko, että haluavat, vaan pitävät työttömiä laiskoina, varsinkin kun itse tekevät niin paljon töitä.

Ruuan arvonlisäveroa voisi myös madaltaa siihen 20%, koska ihmiset pystyisivät ostamaan parempaa ruokaa itselleen, käymään ravintoloissa ja työllistämään sitä kautta muita.

Työllistäminen on nimenomaan se idea tässä.
Voidaan tietysti valita, että joko kaikki ovat ilman palkkaa kotona sunnuntaina, tai sitten moni työtön pääsisi tekemään töitä viikonloppuisin normaalilla palkalla. Mielestäni jälkimmäinen vaihtoehto olisi parempi, koska se toisi hyvinvointia laajemmalle.

Jasmin

Eli sillä ei ole mitään väliä että vuorotyöläinen joutuu ilman lisäkorvausta olemaan poissa perheensä luota? Insinööri ei ole töissä sunnuntaisin koska 40h työviikko on riittävä ja sen voi suorittaa arkena. Jos vapaapäivät voivat olla koska tahansa, vapaapäivien arvo murenee koska ne eivät olisi enää sitä aikaa kun voi olla perheensä kanssa. Tai ystäviensä kanssa. Koko vapaapäiväjärjestelmän romuttaminen romuttaa samalla sosiaaliset suhteet. ITse vuorotyöläisenä voin ainakin sanoa että elämä on todella yksinäistä koska ne vapaat pääasiassa arkena ja perhettä näen todella vähän. Kerran kuukaudessa 2 kokonaista päivää. Mielestäni siitä kuuluu maksaa kunnollinen korvaus, että suostuu sen uhrauksen tekemään ja että siitä on myös jotain hyötyä. Ei niitä vuorotöitä kukaan tee ja maksa sitä hintaa että on pois perheen luota kun samalla palkalla voi olla töissä arkena.

Kunta ja yritykset säästävät kokoajan. Ei niillä palkkakustannusten säästöillä lisää työpaikkoja vapaudu vaan yritykset käärivät vain enemmän voittoa.
Sairaanhoitajille palkanalennus on 400e luokkaa/kk. Sama esim vartijoilla joiden keskipalkka on 1400e/kk. Palkanvähennyksen vuoksi esim asumistukea jouduttaisi maksamaan useammalle ja enemmän. Se että sama palkka vaan siirretään jollekulle toiselle ei lisää ostovoimaa. Se vain syöksee ojasta allikkoon. Esim hoitoalalle ei meinaa riittää työntekijöitä nytkään, saati sitten kun lisät poistetaan eikä vuorotyöstä ole enää sitäkään vähää iloa.

Avatar

Sulla on monta ihan hyvää pointtia, mutta tämä liioittelu harmittaa silti. Näet perhettä 80% vähemmän?

Mites ne arkivapaat (tai yövuoron jälkeiset päivät), kun olet vastassa koulusta tulevia lapsia? Ja toimistotyöläisten lapset saa odottaa vanhempaa vielä 4-5 tuntia? Iltavuorot, kun ehdit lähettää lapset kouluun? Hoitoalalla sunnuntaityö ei myöskään tarkoita sitä, että oisit töissä aamusta iltaan, vaan yleensä kahdeksan tuntia aamulla tai illalla.

Mä kannatan sunnuntailisistä luopumista, mutta siinä sivussa isompaa palkkaremonttia niin, että työstään saa kunnon korvauksen. Tää nykyinen systeemi tehokkaasti vain estää kaikki uudistukset.

Jasmin

Monesti vuorotyöläisen iltavuoro alkaa klo 12. Ei siinä olla koululaisia vastaanottamassa. Lapset ehtii kyllä lähettää kouluun joten aamulla heitä näkee tunnin. Jos on 4 iltavuoroa viikossa, lapsia näkee tunnin aamulla ja illalla kun tulee kotiin, he ovat nukkumassa. Samaa putkeen useita päiviä. Arkivapaina lapsia näkee toki illalla mutta on se tosi paljon vähemmän mitä toimistotyöläinen. En laskenut tuota 80 prosenttia joten se ei välttämättä ole ihan validi. Pahoittelen. Lasken sen ja palaan aiheeseen myöhemmin.
Tuo mainitsemasi palkkaremontti voisi oikeasti kyllä toimia jos se todella toteutuisi. Silloin sunnuntailisästä luopuminen ei harmittaisi jos palkka kohoaisi em lisän verran.

Avatar

Olen sitä mieltä, että nämä päättäjät ovat ihan järjettömiä suurin joukko ja ne joilla on jokin järjen hiven tallella, ei saa ääntään kuuluviin. Laitetaan Eduskunnan väelle palkanalennus kaikilla ja käteen jäävä osuus saa olla korkeintaan 1500 euroa kuukaudessa kuten minullakin ja minulla on kolme lasta ja elätän niitä yksin.. Katsotaan sitten miten he ostavat kaikki mitä ihmisen kuuluu ostaa ja maksaa elääkseen. Lainaa kuukaudessa menee 550€. Kaikki taksikyyditykset ja etuudet pois ja palkkaa saa vain siltä ajalta mitä on eduskunnassa sisällä. Joka päivä pitää tulla tulosta ja se pitää esittää kansalle mitä on tehnyt. Perseestä koko eduskunnan väki.. Siellä juhlitaan ja lähetetään tekstiviestejä naisille meidän laskuun..

Avatar

Kirjoituksesi on paras näkemäni kiteytys siitä, mikä tuollaisissa ”ihan tavallinen päivähän se sunnuntai on” -heitoissa eniten mättää. Kiitos! Jaoin tekstisi facebookissa.

Jasmin

😀 kiitos ihanasta kommentista <3

Avatar

Perheellisenä ja vuorotyöläisenä kiitos tästä kirjoituksesta.

Jasmin

Kiitos itsellesi, palautteen saaminen tämmöisestä mielipidepostauksesta on tosi arvokasta <3

Avatar

Kiitos hyvästä kirjotuksesta. Ite mietin tässä jo alan vaihtoa kun lapset kouluun menevät. Ensi syksynä alkaa eskari vanhemmalla ja toinen heti perään. Itse tykkää että saan arkivapaita. Ei ruuhkaa kaupoissa ja halvempi käydä ulkona syömässä. Tällä hetkellä meillä ei ole arkea. On vapaapäivä ja työpäivä. Mutta tiedän miltä tuntuu kun ei nää lapsia. Ja tiedän omasta lapsuudesta kun omat vamhemmat meni töihin koulupäivän aikana ja tuli kotiin yöllä jossain vaiheessa. Itse en tykänny sellasesta mutta minkäs teet 90-luvun laman aikaan. En tahtoisi omien lasten kokevan samaa. Olisihan sekin ratkaisu että lapset on koulussa sillon kun itse töissä. Mutta eihän sellasta pysty noin vain muuttamaan. Enkä myöskään halua että mun lisiin mennään sörkkimään millään muotoa koska elätän lapseni yksin ja se viikonloppu kun olen töissä tietää leipää pöytään ja kattoa päänpäälle. Ymmärrän kyllä työttömiä että se söisi heiltä työn ja palkan. Mutta en ukso että sunnuntaina olisi enempää bussi vuoroja jos kela olisi auki sunnuntaina. Ja mitä me voitas poistaa ekana olisi kellojen siirrot keväisin ja syksyisin. Tosin siitäkin jää joltakin työtä pois. Minusta olisi myös reilua että koko eduskunta eläis sillon samaa rataa muiden kanssa. Eikö niil ole jotain ylimääräsiä vapaitakin. Oikeestaan koko EU ja Brysseli vois olla auki sunnuntaisin kun Suomikin on.

Avatar

Hyvä kirjoitus! Juuri näin! Itsekin perheellinen ja töissä myös iltaisin ja viikonloppuisin ja se ei todellakaan ole sama asia kuin olla töissä 8-16. Ja tein samaa työtä myös aikaa ennen lapsia ja ei se ollut sama asia silloinkaan, MUTTA vasta lapset saatuani olen ymmärtänyt, että perheelliselle se sunnuntain tai monen iltavuoron tekeminen on todellakin vielä paljon,paljon kamalampaa. Samoin kuin se jos kesäloma on toukokuussa tai syyskuussa. Olepa lomalla silloin kun pieni koululaisesi on koulussa ja töissä silloin kun lapsesi on lomalla.Siinä ei perheen yhteisiä kesäreissuja silloin tehdä yhtään kappaletta. Kyllä nämä asiat on perheelliselle vielä vaikeampia ja vaikuttavat useamman ihmisen vapaa-aikaan kuin lapsettomalla.

Avatar

Minusta sunnuntailisien alentamista kritisoidaan osittain aika yksipuolisesti. Voisiko ajatella esim. niin että hoitoalalla sairaanhoitopiiri x:llä on budjetoitu palkkakustannuksia vaikkapa 5mme ajalle 1.1 -31.12. Töissä piirissä on vaikkapa 500 henkilöä jolle vuorollaan sunnuntaihuki iskee. JOS sunnuntaikorvausta alennettaisiin vakkapa 25 % eli 100 % työstä ei saisi enää 200 % palkkaa vaan vain 175% niin tuolla 25%:lla voitaisiin palkata lisää työntekijöitä jakamaan työtä – tämä vaikuttaisi myös sunnuntaityöhön niin että sunnuntaihuki iskisi hieman harvemmin ja näinollen kullekkin jäisi tuota toivomansa aikaa olla enemmän perheen kanssa myös viikonloppuna. Arvostan kovasti hoitoalalla työskenteleviä ja toivon jaksamista – onko kuitenkin niin että oikein kohdennettuna säästöllä voitaisiin kunkin jaksamista vielä parantaa / taakkaa keventää ja samalla vaikuttaa työllisyyslukemiin. Kyllähän me suossa ollaan – eikä nousta ellei jotain ikäviäkin toimia tehdä – toki säästöjen on kohdennuttava jollain tavoin eri tuloryhmiin tasapuolisesti. Nythän on vain niin että jos kaikki ovat vastaan omalle kohdalle osuvia säästötoimia – ollaan tilanteessa joka vain pahenee ja kun muistaa kuka sen kaiken aina maksaa 🙁 (tai millä se kaikki maksetaan – verorahoilla).

Jasmin

Heippa! Pointtisi on hyvä. Tuo sunnuntaihukin harveneminen toki toisi tähän asiaan ratkaisunpoikasta. Itse ainakin voisin vähentää sunnuntaikorvaustani 25pros jos silloin olisi esim yksi sunnuntai/lista vähemmän. Ikävä kyllä todellisuus todennäköisesti ainakin kunta-alalla olisi säästöt eli lisää hoitajia ei palkattaisi. Ja jos palkattaisiin, se tarkoittaisi lisää työvoimaa/vuoro eli hoitajamäärä kasvaisi esim sunnuntaivuoroissa. Tällöin pyhätöitä olisi yhtä paljon. Mutta jos se menisi noin niinkuin ehdotat, saattaisin olla mukana 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä