Vanhenemisen sietämätön keveys

Teksti

Vanheneminen on sitä, että olen tänään elänyt yhden päivän kauemmin kuin eilen. Minulla oli alkuviikosta syntymäpäivät. Täytin 28 vuotta. Se on kamalan paljon. Koko edeltäneen viikon mielessäni pyöri se etten ole eläessäni ollut näin vanha. Vanhuuden tunnetta lisäsi 10 vuotta nuoremman pikkuveljen ammattiinvalmistuminen. Kuinka minua 10 vuotta nuorempi voi olla armeijaikäinen?

IMG_9011

Onko minulla kolmenkympin kriisi? Ei. Minulla on ikäkriisi ja se on moninverroin pahempaa. Tasakymppikriisit tulevat ja menevät mutta ikäkriisit pysyvät ikuisesti, kun ne kerran ovat alkaneet. Kaikenkattavia voivotuksia kuulee jatkuvasti, kun ihmiset päivittelevät ikäänsä, varsinkin  kolmenkympin tappavammalla puolella olevilta. Se on jonkinlainen rajapyykki. 35 vuotiaana hedelmällisyys on olennaisesti laskenut, 36 vuotiailta otetaan rutiinisti lapsivesipunktio raskausaikana ja 40 vuotiaana ei enää yleensä yritetä tehdä lapsia. 30 vuotiaan ei tarvitse enää suorittaa varusmiespalvelusta, jos siitä on siihen asti onnistunut luistelemaan. Tinderissä tulee joidenkin sovellusten käytöstä lisämaksu yli 30 vuotiaille ja erään tutkimuksen mukaan ihminen jää pysyvästi sellaiseksi, kuin hän on kehittynyt 30 vuoden ikäisenä. Ei siis voi sanoa, että lähentelevät pyöreät vuodet olisivat jotenkin merkityksettömiä. Olen vain päivän vanhempi kuin eilen. Mutta ylittäessäni sen yhden päivän 2 vuoden päästä, se yö muuttuu vuosikymmeneksi.

Aika paljon asioita joihin kolmekymppisyys jotenkin liittyy. Joku varmaan ajattelee tämän olevan aivan selkeää kolmenkympin kriisiä koska listaan sen ikäkauden rajapyykkejä. Mutta pointti on se, että tästä ne rajapyykit vasta alkavat! Neljän -ja viidenkympin kohdalla paalut tuplaantuvat, puhumattakaan kuudestakympistä. Ei tarvitse kuin vilkaista käypähoitosuositusten erilaisia riskitaulukoita. Jokaisen mahdollisen sairauden sairastumisriski kasvaa asteittain 40vuotiaasta ylöspäin. Joten  ei tämä ole pyöreiden numeroiden kriisi. Tämä on loppuelämän mittainen ikäkriisi. Kasvun paikka siis. Tai oikeastaan vanhenemisen paikka. Henkistä kasvuikäähän minulla on jäljellä enää vain 2 vuotta. Kiirettä pitää.

IMG_9003

Ikä on tuonut minulle varmuutta olla se kuka olen, mahdollisuuden toteuttaa unelmiani sekä vapauden vaikuttaa elämäni kulkuun tietyiltä osin. Sensijaan ikä on vienyt minulta roppakaupalla idealismia, hienoja lauseita ja mahdollisuuden kutsua itseäni nuoreksi.

28 vuotisen elämäni aikana olen ehtinyt olemaan onneton ja riemuita sydämmeni kyllyydestä. Olen kadottanut itseni ja löytänyt uudestaan. Pistänyt pääni pensaaseen ja ottanut sen sieltä pois. Olen oppinut katsomaan maailmaa eriväristen lasien läpi ja opetellut myös sulkemaan silmäni. Istunut pohjalla ja seissyt oman elämäni huipuilla. Vaikka tunnen itseni auttamattoman vanhaksi, lohduttaudun sillä, että jos kaikki menee hyvin, elämää on edessä enemmän kuin takana ja ehdin vielä täyttää idealismin jättämät aukot. Hyvää syntymäpäivää kaikille vanhoille kaikkina vuoden päivinä.

IMG_9010-Recovered

Kommentit

11 kommenttia
Jasmin

Kiitos ja kiitos blogilinkistä, jään ehdottomasti seuraamaan blogiasi 🙂 Tosi hyvä kestoaiheinen postaus sinulla ja ei tietenkään haittaa linkkaus! Ihanaa että kestoilusta puhutaan nykyään myös oikasti ei-syyllistävään sävyyn!

Avatar

Haha. Jotenkin todella koomista, kun nuori ihminen selittää kovinkin tietäväisenä ja pikkuvanhana siitä, kuinka on tyyliin toinen jalka haudassa eikä enää nuoreksikaan voi itseään kutsua (mikä sitten olet jos et nuori? 28-vuotias kun ei oikein keski-ikäisestä, vanhasta, lapsesta tai teinistäkään mene..).

Toivottavasti kehitys ei kohdallasi lopu 30-vuotiaaseen, sillä kaksi vuotta on aika lyhyt aika kehittää todella yksinkertaista maailmankuvaa ja ajatusmaailmaa – vaikka en mä yhtään ihmettelisi vaikka loppuisikin, kun vaikutat blogisi perusteella muutenkin niin henkisesti jumiutuneelta ihmiseltä ja toisaalta joku kolmenkympin rajapyykin tuoma ”kehityksen pysähtymisen”-turva on varmasti kaltaisellesi ihmiselle hunajaa, tekosyy pitäytyä poterossaan.
Niin eli jos et tosiaan tiennyt, ihminen kehittyy _johonkin_ suuntaan koko ajan, elinikänsä.
Toisilla kehitys on positiivista, toisilla lähinnä takapakki-tyyppistä voivottelua ja/tai katkeroitumista ja ymmärtämättömyyttä.
Jälkimmäiset usein myös kuvittelevat numeroiden eli iän tuovan jotain perusteetonta turvaa juurikin vaikkapa tuossa muodossa, ettei enää tarvitse kehittyä, ”mä oon mikä mä oon” ja ”kunnioittakaa mua koska olen vanhempi”.

Läskiä olet kyllä onnistunut ikäiseksesi kerryttämään yllättävän ”hyvin”, toivottavasti sen kehitys pysähtyisi ja ottaisi mielellään vaikka takapakkia laihtumisen muodossa.
Itsekin tuossa kirjoitit iän mukana tulevista terveydellisistä riskeistä – et kai halua lihavuudellasi itse edesauttaa ja nopeuttaa terveyden rappeutumista?

Avatar

Sinulle ”huvittunut” : aivan järkyttävää kommentointia, toivottavasti sinua hävettää oma kommenttisi. Aivan älytöntä.. Et tainnut ymmärtää jutussa piilevää sarkasmia? Ja mikä on tuo sinun läski kommenttisi, ei liity millään tavalla aiheeseen. Miksi ihmisten tulee olla samasta muotista veistettyjä? Itse olen hoikka kahden lapsen äiti, entinen SM tason urheilija ja nykyinen aktiiviliikkuja ja liikunta-alan ammattilainen. Ei tulisi mieleenkään arvostella kenenkään ulkomuotoa tuolla tapaa. Todella lapsellista.

Jasmin

kiitos sinulle <3

Avatar

Vaikka en kaikesta olekaan aina samaa mieltä kanssasi, niin kyllä sä kirjoittaa osaat 😀 Ja tämä teksti vei mut suoraan noihin fiiliksiin viidentoista vuoden taakse -kääk 😀 No onneks tilastoissa on aina ne (me) poikkeamat! Mutta elämän lyhyyden, väliaikaisuuden, tajuaminen on yksi elämäni suurimpia kriisejä, kyllä.

Jasmin

😀 kiitos! Ei kaikesta tarvihe olla samaa mieltä 🙂 Sinäpä sen sanoit, Se tämän kriisin varmaan laukaisikin, elämän väliaikaisuuden tajuaminen. Joskus on ihan hyvä pysähtyä 🙂

Avatar

Ja siis onnea 🙂

Jasmin

Thanks 😀

Avatar

Kiva blogi sinulla! Linkkasin kestovessapaperi -kirjoituksesi omaan kestoaiheiseen postaukseeni, toivottavasti se sopii sinulle. 🙂 niin ja onnea synttäreiden johdosta! t. Jenni

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä