Lapsi hihnan päässä

Teksti

minttunuuskii

Jaa että saammeko katseita? Kyllä me saaamme. Meille hihitellään, meitä osoitellaan ja minua paheksutaan. Vauvasta vaariin. Missä ikinä kuljenkin lapsi valjaissa, saan tuntea sen nahoissani. Ja me kuljemme näin sentään vain paikoissa joissa sen luulisi olevan perin inhimillinen tapa toimia. Valjasreppu on ollut käytössä huvipuistossa, markkinatorilla ja suurissa tapahtumissa. Joskus myös ruuhka-aikaan Prismassa.

Olen aiemminkin maininnut ettei Koisomme viihdy kovin hyvin rattaissa. Ikä ei ole tuonut helpotusta asiaan. Liputan minä tosin itsekkin sen puolesta, että lapsi ennemmin liikkuu kuin istuisi passiivisesti penkissä ja katsoo kun minä liikun.

Nämä katseidenluojat varmastikkin ajattelevat, että miksen kouluta lastani kävelemään vierelläni kauniisti käsi kädessä?  Valjaillahan lapsi oppii että saa narun päässä kiskoa minne tykkää ja kun niitä ei ole, juoksee hän päistikkaa auton alle parkkipaikalle. Ei ei ja EI!

Meillä on aivan samanlainen koulutus ja kävelykuri kuin kaikilla muillakin. Käsikädessä kävelyä ja nätisti oloa harjoitellaan kaupoissa, ulkona ja jokapäivä matkalla omalle autolle. Ja niin edelleen. Myös valjaissa kuljetaan nätisti eikä rynnitä päättömänä kanana sinne tänne.

Valjaiden naru on kiinni ranteessani ja lapsen käsi minun kädessä. Valjaiden funktio on turvallisuus. Jos huvipuiston lippukassalla minä lompakkoa kaivaessa joudunkin irrottamaan oman käteni lapsen kädestä luotanko siihen että 2 vuotias pysyy paikoillaan hyvän kasvatuksen ansiosta? Vai onko siinä riski, että joudun naaraamaan lapseni seuraavassa sekunnissa vonkaputouksesta? Siinä on riski. 2 vuotiaiden kanssa elämä on pelkkää riskinottoa. On riskejä joita voi minimoida ja riskejä joita ei voi. En voi vaikuttaa siihen, sytyttääkö dementikkonaapuri ensiyönä tulipalon. Mutta voin laittaa lapseni tuhansien ihmisten seassa narun päähän siltä varalta, että hän näkee tien toisella puolella Pipsa Possun juuri silloin, kun minä joudun nostamaan tippumassa olevia housujani molemmilla käsillä. Minä en missään tapauksessa vertaa lastani koiraan. En kuitenkaan voi olla pohtimatta, miksi koirien karkaaminen on suotavaa, jopa lainmukaista estää hihnalla mutta taaperoikäisen lapsen turvallisuudesta huolehtiminen on huonoa kasvatusta, kurittomuutta ja laiskuutta.

Tämän koko asian ongelmahan on hihnan ja valjaiden yhdistyminen mielikuvissa koiran talutukseen. Ehkä yrityksillä olisi tässä pienoinen markkinarako. Turvallisuusväline joka ei muistuta lemmikin ulkoilutusta. Ehkä jokin naru joka on kiinni äidin ranteessa ja lapsen ranteessa ilman että tulee vaikutelmaa taluttamisesta?

Vaikka tiedän tekeväni oikein, ajoittain minua ahdistaa ihmisten katseet. Paheksuvat, tuomitsevat ja arvioivat ilmeet. Mutta olenko minä ennenkään välittänyt lastenkasvatusasioissa siitä mitä muut ajattelevat? En tietenkään. Tai no se ei pidä aivan kokonaan paikkaansa.

Ihmisten tuijotuksesta huolimatta valjasreppu on ja pysyy niin kauan, kunnes Koisomme oppii syy-seuraus suhteen ja ihmisvilinän vaarallisuuden. Mitä oppimiseen tulee, jos sinusta tuntuu että sinulla on suuria haasteita katseenhallinnassa, käytä aurinkolaseja myös sisällä. Katseiden luonti on epäkohteliasta.

Valjaslapset oppivat sitäpaitsi jo nuorella iällä kantamaan oman kuormansa. Enää ei äidin käsilaukunpohja ole täynnä liiskaantuneita rusinoita. Pienet eväät, lelut ja lapsen leikkipankkikortti kulkevat pienen käyttäjänsä omassa selässä.

Ulkoiluttakaamme lapsiamme massatapahtumissa, tai ihan vain kotipihassa ylpeydellä naru selässä. Turvallisuus on rakkautta. Uskon parempaan huomiseen, sellaiseen päivään jona ihmiset paheksuvat välinpitämättömyyttä enemmän kuin välittämistä.

 

 

Kommentit

33 kommenttia
Avatar

Toi on musta vaan niin lapsen ALISTAMISTA, en voi muuta sanoa.

Avatar

Nyt täytyy sanoa, että ilahduin aiheesta. 🙂 Olen jo tovin kuvitellut olevani ainoa ”taluttaja” ihan kanssaeläjien tottumattomista ja pahansuopaisista mulkoiluista ja hämmentyneestä hihityksestö päätellen. 😀 Mun mielestäni valjasreppu on hirmu hyvä keksintö, nimenomaan turvallisuuden kannalta..Kun lapsia ei ole enää 1 tai 2, korostuu yhden 2v uhmarusinan kirmailu vielä entisestään.

Jasmin

😀 uhmarusina! Mikä ihana sana <3
Se on todellakin elintärkeä keksintö. Mä en ymmärrä paheksujia alkuunkaan.

Avatar

Hyvä jos possu toimii! 🙂

Jasmin

😀 possu toimii loistavasti!

Avatar

Ihanaa, etten ole ainoa 🙂 Kun 2-vuotiaan innokkaan kävelijän ja vauvanvaunujen kanssa odotellaan bussia Kehä I tai Länsiväylän varrella autovilinää seuraten en todellakaan mieti muiden katseista.

Avatar

joo kyllä todellakin on valjaat tarpeen pysäkeillä- 2v säntää vaikka kirjavan jäätelömuovin perään tai linnun..

Avatar

Meillä käytettiin valjasreppua kuopuksen kanssa. Mm. Lentokentällä ja ulkomaanmatkoilla se oli ihan paras ratkaisu pari-kolmevuotiaalle. Vaikka oma keskittyminen olisikin hetkeksi herpaantunut, oli lapsi aina metrin päässä ranteessa kiinni.

Jasmin

Mahtavaa etten ole ainut 😀 <3

Avatar

Itse talutin yhdessä vaiheessa 5-vuotiasta erityislasta (autisti) valjaissa kaupungilla, enkä kyllä ainakaan muista, että ihmiset olisivat minua jotenkin pahalla silmällä katsoneet, kommentoinnista puhumattakaan… Valjaat olivat ne ihan perinteiset jotka myös sopivat syöttötuoliin, rattaisiin ym.

Jasmin

Noita syöttötuolivaljaita etsin joskus mutten löytänyt. Saattaa olla että itse vain kiinnitin erityistä huomiota katseisiin tai täälläpäin vain ollaan tuomitsevia 😀

Avatar

Varmaan lastentarvikeliikkeissä ainakin myydään niitä valjaita. Itse ostin ne ihan vaan S-marketista…

Avatar

Hei. Minä olen sisarusparvestani vanhin ja olemme syntyneet kaikki neljä lasta viidenvuoden sisällä. Lisäksi voin kertoa että lapsena emme olleet rauhallisinta kastia – vauhtia ja vilskettä kyllä riitti. Ja kyllä, meidän äitimme käytti jo 90 -luvulla näitä lasten valjaita liikkuessaan yksin ”lauman” kanssa ihmisrikkaissa paikoissa. Pienimmät tuplarattaisiin ja ”isot” valjaisiin. Pitääkin kysellä saiko tuolloin paheksuvia katseita. Aivan ehdoton apu nuo valjaat olivat esim. huvipuistoissa tai vaikkapa markkinoilla. Rauhallisilla teillä, lähipuistoissa, maitokaupassa yms käytiin toki ilman ”valjastusta”. Minulle jäi lapsena mukava ja turvallinen olo valjaista. Sain jäädä ihmettelemään maisemia ilman pelkoa ”äidin häviämisestä”. Vielä en omilla lapsillani ole valjaita käyttänyt, mutta ehdottomasti otan kokeiluun kun/jos sen aika tulee 🙂

Jasmin

Kerro sitten oliko katseita jo silloin vai onko se tämän ajan ilmiö! Tuo lapsen näkökulma on muuten ihan loistava. En ole tullutkaan sitä ajatelleeksi että ne voivat tuntua MYÖS lapsesta turvalliselta, kiitos 🙂

Avatar

Kyllä meilläkin oli valjaat taaperon kanssa,puhtaasti turvallisuus syistä. Lapsella oli kaksi vaihdetta, ei liikuta ja ryntäillään päättömästi heti kun on opittu kävelemään. Kävellä se ei kerenny. Valjaissa kulki mielellään ja anto ne pukea sen sijaan että ois joutunu olemaan kokoajan kädessä tai kärrissä. Hermot säästy kaikilta. Viimeisen kerran puin ne päälle kun lapsi oli 2v ja osasi kulkea jo kädessä tai kiinni pitäen mutta mentiin semmoseen vaaranpaikkaan että halusin varmistaa jotta hän ei pääse putoamaan vahingossakaan.
En siis paheksu kun näen pikkasen menossa narun kanssa, ajattelen että viisaat vanhemmat kun turvaavat kulkua iässä kun vauhtia piisaa mutta järkeä ei yhtään.

Jasmin

Allekirjoitan tuon vaihdeteorian täysin!

Avatar

Hei! Siis onko teillä muksu erityislapsi vai mistä vaarantajuttomuus kumpuaa? Meillä esikoinen, joka ei ole kehitysvammainen pärjää kyllä ilman valjaita, mutta down pojan kans ei enään pärjää. Hänellä ei ole minkäänlaista vaarantajua ja karkailuvietti on ihan kauhea. Itse olen siis törmännyt erkkalasten kans valjasrepun käyttöön, mut harvemmin ihan tavislasten kans..

Jasmin

Hei! Ei ole erityislapsi vaan ihan tavallinen 2 vuotias. Ei sen ikäinen vielä välttämättä ymmärrä miksei voi sännätä kaupan kassalta kohti ulko-ovia ja suurissa tapahtumissa saattaa napata käden irti ja lähteä juoksemaan jonkin mielenkiintoisen perään. Lapset ovat erilaisia.

Avatar

Meillä käytettiin surutta kaikilla lapsilla hienoja valkoisia valjaita, joita myös hihnan toisessa päässä ollut on käyttänyt taaperona. Pahimpana aikana 2000-luvulla, kun mummujen paheksunta oli pahimmillaan,jätin heille koko lauman (4-7 omaa ja varastettuja) ilman valjaita, kun menin esim. sovittamaan housuja. Yleensä kukaan vartijaksi joutunut, ei enää suutaan valjaista aukaissut.

Jasmin

😀 haha, totahan mä kokeilen enskerralla kun mummo valittaa valjaista!

Avatar

Siis todellakin,niin samaa mieltä! Mä olen katunut nyt jo pitkään,et miksen tajunnu hankkia esikoiselleni valjaita! Huhhhuuu mitä touhua se oli! Ja kuin vaarallista,aina kun ei saa välttämättä ajoissa kiinni. Nyt esikoinen 3v.ja on kyllä hivenen tullut järkeä jo päähän,mutta se 1-2v.oli kyl hirveetä menoa. Ja lapset on niin erilaisia,tätä ei tosiaan ymmärrä ennen ku on omakohtasta kokemusta,mullakin toinen lapsi on ihan erilainen. Ja joillain on lapsia ketkä nököttäis vaiks kolme tuntia rattaissa,se vasta ihme touhua onkin! ? lapsi on terve kun se liikkuu! ?

Jasmin

Mä kans vierastan tuntitolkulla rattaissa istuttamista, liikkumiseen pitää kannustaa! Toivottavasti vuoden päästä meilläkin on enemmän järkeä tytön päässä 🙂

Avatar

Itse sain hoitolapsen kanssa vain positiivistä palautetta (enimmäkseen mummoilta) vihreän kilppari repun kanssa. Kätevä se oli kun lapsi sai itse kävellä ilman että piti olla kiinni hoitajan kädessä kokoajan. Enemmän katseita sai siitä kun näin nuori kulki 2veen kanssa. (:

Jasmin

Oi ne kilpparit on ihania <3

Avatar

Mä oon kanssa ajatellu tällästä meidän 1,5v tytölle. Kun hänet päästetään kävelemään niin korvat häviää tai ne jäivät kotiin! Joten ihan mahdotonta on olla sen kanssa missään, jos mimmi kävelee, koska silloin vain paahdetaan pitkin mantuja ilman päämäärää!

En ikinä ole tullut ajatelleeksi, että ihmiset kattoisivat pahasti?! Hämmästyttävää, koska se on lapsen turvallisuuden kannalta hyvä vaihtoehto. Sekä jotkut lapset tykkäävät pitää reppua selässä?! Tuli todella yllätyksenä, että moni ihminen on katsonut pahasti.

Meille tälläinen tulee ja piste. Katsokoot ihmiset sitten. -.-”

Jasmin

Kannattaa ainakin kokeilla!
Mä hämmästyin myös ihmisten katseita. Kai se jotenkin sitten mielletään vanhemman laiskuudeksi -_- Omalla tyylillä rohkeesti vaan!

Avatar

Ihana oivallus ja pysy siinä! Niin kuin laitoin tonne että parempi valjaissa kuin mullan alla tai teholla–

Avatar

Jos tavaroiden kantamista haluaa opettaa, lapsellehan voi laittaa selkään ihan normaalin repun… Eli ei musta kovin järkevä peruste käyttää valjaita 😀 Ja mitä turvallisuuteen tulee, suurin osa vanhemmista pystyy kuitenkin pitämään lapsensa turvassa ilman remmiä, eikö???

Jasmin

Siinäpä meneekin kaksi kärpästä yhdellä kertaa. Suurin osa ehkä pystyy pitämään lapsen turvassa ilman hihnaa mutta kuten tästä kommenttitulvasta voi päätellä, suurin osa taitaa sitä kuitenkin käyttää?
Ja vaikka suurin osa ilman hihnaa kulkisikin niin eihän se sitä tarkoita että lapsi olisi yhtä turvassa. He vain luottavat siihen että jos päästää kädestä irti, lapsi ei säntää mihinkään. Minä en luota 2 vuotiaaseen ja joskus on tarve esim markkinoilla lompakkoa kaivaessa se käsi irroittaa.

Avatar

Joo ymmärrän että käsi on joskus tarpeen irrottaa, mutta sehän ei estä seuraamasta lasta silti katseella. En sitte tiedä juokseeko sun lapsi valonnopeudella vai onko sulla itellä poikkeuksellisen hidas reaktiokyky, koska vaikka en pitäisikään lasta joka sekunti kädestä, kykenen seuraamaan häntä silti silmillä niin tiiviisti (vaikka tekisinkin samalla jotain muuta), että hän ei muutamaa metriä kauemmas ennätä ennen kuin saan napattua hänet kiinni. Missään megavaarallisessa paikassa, tyyliin ison tien varrella, kättä ei tietenkään lasketa, vaan ne lompakon kaivelut hoidetaan sen verta turvallisemmalla paikalla, että on se muutaman metrin liikkumavara…

Avatar

siis todellakin tommoinen reppu-hihna on mainio vilkkaan lapsen kanssa joka ei oikein osaa varoa vaaroja liikkuessa- parempi söpön repun kanssa kuin meillä pelkät retrovaljaat:)
mieti: lapsi valjaissa turvassa vaiko kohta mullan alla/teholla – ei liene kovin vaikea valinta vastuulliselle vanhemmalle jonka lapsi ei pelkällä puheella tottele ja vaikka totteleekin niin noin pieni menee aina impulssien perässä karannen pallon tai nähtyään pulun…

Avatar

Olen joskus käyttänyt nopsalla erityislapsella itse tehtyjä ”rannevaljaita”. Eli minulla ja lapsella kissan kaulapanta ranteessa ja hihna niissä kiinni.

Sama idea kuin noissa taaperoiden reppuvaljaissa mutta huomaamattomampi.

Avatar

Mun täytyy sanoa, että ensin ajattelin että voi hyvän tähen 😀 En niinkään pahalla vaan pikemminkin niinkuin uusavuttomia ”katsotaan”. Tottakai mielessäni on nämä omat kahdeksan, joista nuorin nyt 2v ja kellään ikinä milloinkaan en ole käyttänyt mitään valjaita, ihan on omissä käsissä ja silmissä olleet nämä lapseni pitkin maailmoita. MUTTA. Sitten rupesin tätä asiaa miettimään, että miksi olisin dinosaurus ja ajattelisin että ”ollaan sitä ennenkin ….” jne. Hieno asia siis tuo reppsu/vajassysteemi ja hienoa että kirjoitit tämän kirjoituksen, koska se sai mut ainakin askelta kauemmaks dinosaurusten muinaismaasta ja askeleen kohti tätä nykymaailmaa <3

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä