Rimanalitus -avoin kirje Googlelle

Teksti

Hyvä Google. Te mainostatte itseänne maailman suurimpana ja monipuolisimpana hakupalveluna. Teidän yrityksenne alta löytyy pilvipalvelua, hakupalvelua ja karttapalvelua. Kaikelle on niin Apple kuin Android sovelluskin. Olette onnistuneet korvaamaan Altavistan, muistilaput sekä vanhat kunnon navigaattorit. Ette ehkä ole saaneet Maps-navigointiinne seksikästä italialaista miesääntä(toisin kuin Tomtom), mutta sovelluksen helppokäyttöisyys peittoaa tässä tapauksessa aistien miellyttämisen.

Teillä on kuitenkin ongelma. Ette ole ottaneet huomioon, että 50prosenttia käyttäjistä on lapsiperheitä. Olette jättänet metritonttujen vanhemmat täysin huomioimatta. Onko yrityksenne brändi vain sinkkuihmisille? Minä matkasin Lahdesta Kuopioon 2 vuotiaan tyttäreni kanssa. Te olette tietääkseni sieltä isosta Amerikkamaailmasta joten selvyyden vuoksi kerrottakoon että matkan pituus yhteen suuntaan oli 300km. Meillä sitä ei toteuteta lentokoneilla, toisin kuin ymmärtääkseni siellä suunnalla on tapana.

Googlemapsinne antoi matka-ajaksi 3 tuntia. Yritin etsiä tagia ”lapsen kanssa matkustus” mutta löysin vain vaihtoehdot kävellen julkisilla tai autolla. Sen lisäksi valittavana oli kohdat vältä valtateitä, näytä tietyöt ja maisemareitti.  Varoituskellojeni olisi pitänyt soida mutta ilmeisesti viimeviikkoinen korvatuehdus oli heikentänyt kuuloani. Jos kehittäjäinsinöörinne ovat perheettömiä uroksia joilla ei ole mitään käsitystä matka-ajoista alle puolitoistametristen seurassa, pyydän ottamaan huomioon seuraavat matkan hidastuttajat tietöiden ja nopeusrajoitusten ohessa.

Matkaan sisällytettävä 80km välein pissatauko ja yksi kakkatauko. Yhteensä 45min. Lapsen ollessakovin nuori, juomatauko sekä ruokatauot lisättävä sovelluksen aikalaskentaan. Yhteensä 80min.

Matkaan sisällytettävä ratissa olevan keskittymiskyvyn herpaantuminen kiukkuisen huudon ylittäessä turvalliset desipelirajat. Tämä aiheuttaa Googlemapsin osoittamalta reitiltä poikkeamisia keskimäärin 20km verran. Jos reitti kulkee moottoritietä, sopiva määrä lienee 60km. Siis 40min lisää matka-aikaa. 

Matka-aikaan sisällytettävä alinopeudella ajaminen. Ei edes naissukupuolen edustajat kykene keskittymään 120km/h vauhdissa kysymyksiin siitä, miksi linnuilla ei ole pippeliä.

Matka-aikaan sisällytettävä kohtaamiset virkavallan kanssa. Lasten kanssa tulee väkisinkin pysäköityä kaupungintalon kukkaperennojen päälle jos vessataukoja ei ole ollut riittävästi. Myöskin erilaiset ikkunoista lentelevät päivittäistavarat (kuten paprikat ja vessapaperirullat) saattavat kiinnittää poliisien huomion. Ainakin meillä Suomessa.

Matka-aikaan sisällytettävä poikkeamiset suurissa kaupungeissa ohikulkumatkalla. Huoltoasemilta ei löydy lapselle kumisaappaita eikä useimmiten mitään muutakaan mitä lähtökaaoksessa unohtui koti-eteiseen. Täällä pohjolassa Burger King ei pyyhi kyyneleitä.

Joten hyvä Google-toimitusjohtaja. Voisitteko ystävällisesti lisätä ohjelmaanne kohdan josta saa valittua matka-ajan myös lapsiperheen näkökulmaa ajatellen. Eri ikätasoille tietenkin omansa. Vai olisiko parasta jos Mapsiin voisi ohjelmoida eri vaativuustasoja? Jotain teidän kuitenkin on tehtävä. Minä myöhästyin reitti-oppaanne vuoksi määrä-ajasta 2h50minuuttia. Täällä hyisessä oikeusvaltiossa raastupaan tarvitaan hieman järeämmät perusteet mutta siellä Amerikassa tämä epäkohta voi tulla teille kalliiksi.

Ystävällisin terveisin lapsiperheet from Finland.

 

Kommentit

22 kommenttia
Jasmin

😀 😀 kiitti

Avatar

Luin huvittuneena tän postauksen, koska vaan ei 😀 ei mikään sovellus voi ottaa huomioon kaikkien käyttäjien yksilöllisiä tilanteita ja tarpeita. Jokainen lapsiperhe tekee asiat tavallaan, ei jokainen perhe tarvitse yhtä paljon pysähdyksiä kuin esimerkiksi teidän perhe. Toiset taas voivat tarvita jopa enemmän. Mutta se kaikkien perheiden pitäisi tajuta ottaa mukaan laskuihin, kun miettii, kuinka kauan meillä menee paikasta A paikkaan B. Maalaisjärkikin sen jo sanoo.

Tietysti olisi hyvä, jos ko. sovelluksessa olisi enemmän vaihtoehtoja eri tilanteisiin. Mutta ei niiden kehittäminen tapahdu ihan hetkessä, ja mistäpä sitä tietää, jos ne siellä Googlella kehittelevät jo asiaa.

Mutta pointtina oli se, että maalaisjärjen käyttö on sallittua, varsinkin kun niitä lapsia on siunaantunut. Jollain tapaa toivon, että olet kirjoittanut tän huumorilla tai jopa ihan vaan provosoidaksesi ja saadaksesi keskustelua aikaiseksi 😀

Jasmin

😀

Avatar

Ootkohan sä nyt ihan tosissas? :DDDD

Jasmin

Mitäs luulet?

Avatar

Mä toivon ettet oo tosissasi. Kyllä sitä vaan keksitään kaikesta valittaa.

Jasmin

😀 mä toivon että etsit jostain vähän hymyä elämään

Avatar

Mä en ole ihan varma ymmärsinkö pointtisi oikein tai oliko tää koko juttu vaan vitsi, mutta ei kai navigaattorin/reittioppaan tule ottaa huomioon kaikkien ihmisten taukoja ja ajonopeuksia? Eikö ne nyt kaikkien matkaan lähtijöiden tule itse huomioida? Me ollaan matkustettu aika paljon navigaattorillakin, eikä kyllä ole sitä nähty ongelmaksi, että matka-ajat annetaan oletuksena ilman taukoja. Ja olettaen, että ajetaan nopeusrajoitusten mukaan. Hienoimmat osaa jo varoittaa tietyömaista ja ruuhkista ☺️

Jasmin

😀 pahoittelen ilmeisen huonoa vitsiä

Avatar

Tota…

…mää luulen että tää oli niinku vitsi…

Jasmin

😀 jes!

Avatar

Loistavaa sarkasmia ^^ piti tässä itsekin jäädä pohtimaan, miksei linnuilta löydy kikkeliä!

Jasmin

😀 <3 täytyy ihan googlata, nyt muakin alkoi häiritsemään

Avatar

Ihanaa huomata, että joiltain ihmisiltä vain todellakin puuttuu ymmärrys sarkasmia kohtaan 🙂 kiitos mahtavasta kirjoituksesta ja perjantain piristyksestä!

Jasmin

😀 tuli yllätyksenä mullekkin! kiitos itsellesi, palautit mun uskon sarkasmiin 😀

Avatar

Haha, loistavasti kirjotettu! Sarkasmi on ihan paras huumorin laji! Ja hauskuutta lisää vielä toi miten sitä ei kaikki ymmärrä… 😀

Avatar

Ihanaa, että teitä sarkastisia kanssasiskoja löytyy ^^

Jasmin

😀 <3 todellaki, sarkasmi ei kuole koskaan!

Avatar

🙂 Tuo on niin kovin tuttua!
Esikoisen ollessa vauvaiässä erehdyin kerran ajamaan hänen kanssaan kahden vastaavan matkan. Päikkärit eivät riittäneet alkuunkaan matkaa lyhentämään eikä sen ikäinen viihdy autossa omiaan puuhaillen.
Vatsan ollessa täysi hän olisi halunnut vain seurustella. Mikä ei takapenkiltä selkä menosuuntaan oikein onnistu. Joten ajelimme pitkän tovin joka toiselle pysäkille pysähdellen.
Paluumatka taidettiinkin sitten ajella viisastuneena aijemmasta lapsen yöunien avulla.

Jasmin

😀 me kans hyödynnetää uniaikoja mut ei se pitkillä matkoilla sekään riitä! Ihanaa etten olekkaan ainut!

Avatar

Ihan paras postaus!!! 😀 Nauroin vedet silmissä. Kiitos, tän illan piristys. 😀

Jasmin

😀 kiitti, sun kommentti oli mun illan piristys 😀

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä