Jälleen naisia polkeva säästökuuri

Teksti Jasmin

Hyvä hallitus. Olen hoitaja. Voisin kirjoittaa jotakin liikuttavaa tai sykähdyttävää. Niitä riipaisevia totuuksia nimittäin riittää. Te kuitenkin saitte minut pöyristymään lähes sanattomaksi. Minun ärtymykseni läikkyy yli joten kauniit sanat hoitajan työn tärkeydestä jätettäköön muille.

Säästöohjelmanne jälleen kerran halventaa ihmisoikeuksia. Ei siksi, että ne kurittavat köyhiä vaan siksi, että te kohdennatte ne epätasa-arvoisesti. Epäsuorasti pääasiassa naisiin kohdistuvat leikkauksenne tuovat mieleen lähinnä 30-luvun teollistumisen aikakauden. Naisten työtä ei arvostettu silloin, eikä sitä arvosteta nyt. Jostain pitää säästää, minä ymmärrän sen. Mutta te, hyvä porvarihallitus haluatte nipistää matala-palkka aloilta joilla 85%työntekijöistä on naissukupuolen edustajia. Kuvitteletteko että me emme nouse barrikadeille? Luuletteko että nielemme sukupuolemme mitättömän arvostuksen ja työmme polkemisen pienellä narinalla ja annamme sitten periksi? Unen näitte.

Teidän ongelmanne on selkeästi kapeakatseisuus. Ymmärrättekö te mitä esimerkiksi karenssipäivä tuo tullessaan? Päivystystyössä infektioaallon pyyhkäistessä, potilaiden hoito huononee. Hoitajat alkavat pelkäämään tauteja, koska sairasloma voi kaataa talouden. 3 päivän flunssa maksaisi 155e. Se on monelle liikaa. Verojen jälkeen lähihoitajan palkasta jää käteen 1500e. Jos saisitte samanverran, olisiko teillä varaa sairastaa?

Potilasturvallisuus kärsii jo tässä vaiheessa kun hoitajat yrittävät pysyä potilaista etäällä ja välttyä sairastumasta. Entäs sitten, kun se sikainfluenssa iskee? Hoitajan täytyy valita. Ostaakko perheelle ruokaa ensikuussakin vai tullakko sairaana töihin tartuttamaan? Suurin osa tulee sairaana töihin. Miksi hoitajan täytyy maksaa palkastaan muiden terveenä pysyminen? Millälailla se on oikeudenmukaista, kysympähän vain. Kutsutte karenssipäivää omavastuuosuudeksi. Kantaako työpaikka sitten vastuunsa seurauksista joita syntyy, kun kotiin ei jäädä enää sairastamaan?

Tiukentamalla jo valmiiksi tiukoilla olevien elämää syvennätte eriarvoisuuden kuilua ja ennenkaikkea säästökuurinne pohja ei pelkästään nakerru vaan se romahtaa. Kolmivuorotyöläiset vaihtavat tätä menoa alaa ja etenkin hoitoala joutuu turvautumaan kouluttamattomiin ja kokemattomiin työntekijöihin. Luuletteko sen tulevan halvaksi? Iäkkäämmät hoitajat ajetaan piippuun nopeammin ja he eläköityvät aiemmin. Eikös teillä ollut joku suunnitelma työurien pidentämisestä? Se taitaa olla menneen talven lumia, sillä uusi säästöohjelmanne lyhentää niitä ihan huomaamatta. Emmekä me puhu pelkästään hoitajista. Tämä koskee kaikkia aloja joiden työntekijät odottavat palkkapäivää ja tekevät sunnuntaityötä jotta saavat sähkölaskun maksettua.

Teidän puheenne yhteisistä talkoista on lähinnä vitsi. Näillä talkoilla Suomi syöstään perikatoon ja ihmiset ajetaan loppuun kilpaa puolueidenne kannatuksen syöksylaskun kanssa. Vähentämällä etenkin naisten ostovoimaa, saatte aikaan kilpailukykyä ainoastaan leipäjonoissa ja korkeintaan kirpputoreilla.

Arvoisa hallitus. Minä olen tällähetkellä hoitovapaalla. Harkitsen kuitenkin pikaista töihinpaluuta. En siksi, että voisin parantaa omaa ostovoimaani, vaan jotta voisin seistä yleislakossa eturivissä.  Naiset voidaan pitää omassa lestissään matalilla palkoilla, mutta niitä palkkoja ei leikata enää senttiäkään.

(Pyhäkorvauksen säilyttämisestä ennallaan enemmän perusteluja postauksessa Herra Häkämies, oletko järjiltäsi? )

 

Kommentit

2 kommenttia
Jasmin

Teille osuu tuplana nuo leikkaukset :/ ompas ikävä tilanne. Tosi monta tonnia vuositasolla osuu yhteen perheeseen näissä tilanteissa. Mä en oo tota päivähoitomaksujuttua vielä rekisteröinyt. Pitääkin perehtyä

Avatar

Mua hirvittää ja haluan tehdä asialle jotain. Me ollaan sairaanhoitaja ja palomis, joten tää palkanalennus koskee kumpaakin meistä. ONKOHAN TÄTÄKÄÄN HUOMIOITU MITENKÄÄN?! Samoin päivähoitomaksujen nosto ja moni muu seikka näistä ”säästötoimenpiteistä” kolahtaa samaan talouteen. Lapsia on kolme.. Ja meitä tällaisia perheitä on taatusti paljon.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä