11 hyvää syytä käyttää kestotuotteita!

Teksti Jasmin

 

IMG_9316

Kestoilu on omissa piireissään aivan oma kulttuurinsa. Melkein kulttinsa. Johan sen erikoisen kuuloinen sanakin kertoo. Kestoilu herättää mielikuvan fanaattisuudesta ja hipistä, rastoista sekä kanamunalla pestyistä hiuksista. Se on osittain totta. Mutta vain pieniltä osin. Kestoilusta saa tehtyä jäätävää välineurheilua tai sen voi viedä niin pitkälle että pyyhkii takapuolensa kestovessapaperiin (siitä juttua täällä). Kuitenkin suurin osa meistä harrastaa jonkinlaista kestoilua. Siitä ei vain ole tehty numeroa, koska se on luontevaa. Useimmiten tiskirättejä pestään ja monelle kuukuppi on tuttu kapine vaikka kestositeet aiheuttaisivatkin nenännyrpistyksen.

Toiset ovat vaihtaneet kaiken mahdollisen kestoversioihin ja muutama onnekas on tehnyt kestotuotteista itselleen yrityksen muodossa työn. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse tehdä tässä asiassa täysillä. Kestovaippoja voi pitää varastossa ja käyttää niitä kotosalla sillointällöin vaikkapa hätävarana ja saman voi tehdä vanulappujen kanssa. Tunne, kun jokin kertakäyttöinen on loppu mutta kotoa löytyykin kestoversio, on koukuttava. Harmi että esimerkiksi hermoja ei ole olemassa kuin kertakäyttötavarana.

 

Varsinkin lapsiperheissä näinä lama-aikoina kannattaa pohtia, haluaisiko koettaa säästää joistain kertakäyttöisistä itsestään selyyksistä. Monissa kestoversioissa myös käytännöllisyys voittaa kertakäyttöisen mennentullen. Monelle sisustus on tärkeää. Kestotuotteet mahdollistavat myös keittiön sisustamisen aivan eri sfääreihin. Tällätavalla tiskirätin ja talouspaperin saa synkronoitua verhojen kanssa sopiviksi. Tosin minulla tämä on himan vielä vaiheessa.

11 syytä valita kesto kertakäytön sijaan.

 1. Kestotiskirätit pyyhkivät likaa paremmin. Et ehkä usko sitä, mutta kokeile joustofroteeta kerran normaalin sienirätin sijaan, et pety.
 2. Kestovaipoista voi olla montaa mieltä mutta edullisuudessaan ne pesevät kertakäyttöiset mennen tullen. Meillä on 2 vuodessa mennyt rahaa vaippoihin 300 euroa.
 3. Kestovanulaput ovat huomattavasti hellävaraisempia kasvoille kuin pumpulit. Eivätkä ole aina loppu.
 4. Kestopikkuhousunsuojat ovat kemikaalivapaita eikä niissä ole ylimääräisiä tuoksuja.
 5. Kuukuppi on aina saatavilla eikä tarvitse lähettää puolisoa tamppoonikauppaan. Ja kyllä värkki enemmän silikonista kiittää kuin tiiviistä pumpulituposta.
 6. Kestotalouspaperi imee triplasti sen mitä kertakäyttöinen
 7. Kestopeppupyyhkeissä on oma vaivansa mutta niiden tekeminen ruusuvesineen on hurjan hauskaa!
 8. Jos sattuu hurahtamaan, voi löytää uusia ystäviä ja harrastuksia. Kestovaippaompelutalkoot ovat vertaansa vailla.
 9. Kaikki kestoversiot ovat lopulta ekologisempia kuin kertakäyttöiset. Voimme näin vähentää riskiä siirtää ekokatastrofi lastemme niskaan.
 10. Jos olet itse kävelevä ekokatastrofi esim kierrättämisen osalta, voit lieventää syyttävää omaatuntoasi tekemällä jotakin sinulle mieluisampaa luonnonsuojelun hyväksi.
 11. Kemikaalivapaus. Maailma on täynnä kemikaaleja eikä kertakäyttövaipat vauvaa myrkytä. Mutta vaipat eivät ole ainoa kemikaalilähde eikä kukaan voi vielä tietää mitä nykyajan joka suunnasta pursuava kemikaalikuorma aiheuttaa jälkipolville. Kestotuotteilla sitäkin voi hieman pienentää.

Keksitö sinä hyviä syitä kestoilulle? Vastaa kommenttiosioon ja osallistu kestotiskirättien arvontaan! Facebooksivuista tykänneille tietenkin lisäarpa! Arvonta suoritetaan 27.9. (Älkää välittäkö ruotsinkielisestä tykkäyspainikkeesta tällä sivulla, se on buki). Jätäthän mailiosotteen mahdollisen voiton varalta!

IMG_9338

Kommentit

28 kommenttia
Avatar

Keittiöstä löytyy kestorätit, muuta kestoa ei vielä täältä löydy. En kuitenkaan kestoilua vastusta, niin ehkäpä tulevaisuudessa sitä on vielä enemmän.

Avatar

Olen huono kestoilija, voisin opetella paremmaksi. Kestoliivinsuojia käytän ja ne ovat hellävaraisemmat kuin kertakäyttöiset. Ja tein ne jopa itse! 🙂

Jasmin

😀 Ei kukaan ole huono kestoilija! Kestoliivinsuojathan on loistavaa kestoilua! Jätä vielä maili arvontaa varten 🙂

Avatar

Ostoskassit! Voi että ottaa pattiin, jos joskus on kassit unohtunut kotiin ja joutuu raahaamaan ruokaostoksia muovipusseissa! Kahdella arvalla mukana.

Jasmin

Aivan! Niitä meillä ei olekkaan! Jätätkö vielä mailin arvontaan. Unohdin laittaa sen ohjeeseen, muokkaan sitä

Avatar

Yksi parhain plussa on se, että niitä kaikkia ei tarvitse joka kuukausi raahata kaupasta mukanaan, ja hetken päästä kantaa roskapusseina ulos! Esim kestositeet ja vaipat. Miten paljon säästyy rahaa ja vaivaa jo pelkästään siinä, että ei tarvitse joka kuukausi raahata niitä pakkauksia kotiin kaupasta?!

Jasmin

Aivan! Tuotakaan en ollut tullut ajatelleeksi! Mahtavaa!
Jätätkö vielä mailin arvontaa varten 🙂 Unohdin sen tekstistä, muokkaan sitä

Avatar

Meillä käytössä kestorätit, jotka on kyllä ihan ykkösiä. Kaupassa on myös yleensä aina mukana kestokassit. Naamanpesu lappuina on mulla myös kestolaput.

Avatar

Upeeta, meillä ei olekaan joustofroteisia rättejä vielä kokeiltu… Kestovaipat on kertiksien kanssa, kestovanulaput, kuukuppi ja kestositeet, imetysaikana kestoliivinsuojat, kankaiset kauppakassit… Haluaisin kestohedelmäpussit myös 🙂

Avatar

Mä oon vaan niin laiska lähtemään kauppaan ostaa milloin mitäkin rättejä vaippoja tai pumpulilappuja ynnä muuta. Siis helpommalla täällä korvessa selviää kun pyörittää pyykkikonetta 😀 rahansäästö on kyllä silti nro 1. syy miksi.

Avatar

Ompelin kestoliivinsuojien coolmax-puolen täälle kangaspalat kivoista trikoo-ja joustofroteekankaista: sain itsetehtyjä meikinpoistolappuja pienellä vaivalla. Käytän näitä myös lapseni suun pyyhkimiseen. Jaoin muutaman kavereillenikin ja innostuivat kestomeikkilapusta! 🙂

Avatar

Onko syytä, miksi ei edes jossain asiassa kestoilisi? Se on helppoa, säästää rahaa, kuosit ovat kauniita ja ympäristö kiittää! 🙂 meillä käytössä ainakin kestovaipat, -rätit, -siteet, -talousliinat, kuukuppi, kauppakassit ja aiemmin myös kestoliivinsuojat.

Avatar

Käytössä tiskirätit, liivinsuojat ja kauppakassit. Kestovaipat pitäisi ottaa kaapin perukoilta käyttöön.

Avatar

Kestokauppakassit ovat kyllä parhaat. Harvoin tulee enää muovikasseissa ruokaa kotiin kannettua.
Kestoilua tämä ei ole, mutta meillä käytetään kaikki epämääräiset pussit kakkavaippapusseina. Edes pientä hyötykäyttöä eikä vain roskiin nakkaamista.

Avatar

Kestovaipoissa rahan ja luonnon säästämisen ohella plussaa on myös hengittävyys sekä erilaiset materiaalit ihoa vasten. Vaikka nykyajan kertakäyttövaipat ovat jo aika hyvin hengittäviä, ohuita ja melko ihoystävällisiä, uskon silti, että kestovaipat ovat iholle vielä mukavamman tuntuisia – samalla tavalla kuin myös kestoliivinsuojat itselläni. Tykkään käyttää lapsella vaihdellen eripintaisia ja muutenkin erilaisia kestovaippoja, jotta iho ei joudu olemaan aina samanlaista pintaa vasten. Uskon, että myös kestositeet ovat vastaavalla tavalla kertakäyttösiteitä hengittävämpiä ja ihoystävällisempiä, vaikka niitä en vielä itse käytäkään. Mutta ehkä joku päivä kokeilen niitäkin 🙂

Avatar

Nuhjuuntuneet harsot toimii siivouksessa, samoin pieneksi jääneet, jälleenmyyntiä ajatellen liian kuluneet vauvanvaatteet (esim bodyt siivoushanskana, peukalo hihaan). Aikoinaan keksimäni hölmö nimimerkkini vähän jo naurattaa itteänikin tässä yhteydessä 😀

Avatar

Ekologisuus, edullisuus, käytännöllisyys… Mutta myös hyvä mieli! Vaikka olisi päivässä ehtinyt käyttää vain yhden kestovaipan, niin se on jo yksi eteenpäin! Saa siis ihan luvan kanssa olla tyytyväinen, että on jotain tehnyt ympäristönsä (ja taloutensa :D) eteen 🙂

Avatar

Niin ja kahdella arvalla täälläkin mukana! 🙂

Jasmin

🙂 todella! Yksi kestovaippa/vrk on kuitenkin 365 kertsiä vähemmän 🙂

Avatar

Keittiössä käytämme kertakäyttöastioiden sijaan sellaisia tikikoneessa pestäviä KESTOastioita. Myös vuoteeseen petaan kaertakäyttölakanoiden sijaan pestävät kankaiset lakanat.
Sadetakkikin on sellaista ”kestävää mallia” kertakäyttöisen sijaan.
Kestovaipat, kestositeet ja kangaskassit ovat tuttua juttua.

Jasmin

😀

Avatar

Meillä käytössä kestokassit kauppareissuilla ja liivinsuojia löytyy myös! Hankinta listalla olis kestotiskirätti 🙂 mukaan arvontaan !

Jasmin

Toivotaan arpaonnea 🙂

Avatar

Koska ne on niin syötävän hyvännäköisiä, nuo kuosit siis ! 😀 kamgaskassit aina laukussa mukana jos sattuu kauppaan tulla asiaa. Muu kestoilu riippuu päivästä , millä tuulella sitä sattuu olemaan 🙂 vanhoista vaatteista mitä ei enää kehtaa kirppikselle eikä uffiin viedä olen tehnyt rättejä mitä voi likaisimmissa paikoissa käyttää , esim remontointi ja autohommat.

Avatar

Täällä kyllä kestoillaan kestovaippojen muodossa. Vain öisin käytämme kertakäyttövaikkaa lapsellamme. Kerran tein froteesta itse kestotiskirättejä mutta kangasvalinta lienee väärä koska alkoivat haista todella nopeasti. Toivottavasti voitto osuisi kohdalle niin pääsisi testaamaan ammattilaisen versiota tiskirätistä 🙂
suddenconnection(at)hotmail.com

Avatar

Ah, kestoilu! Kirjoitin juuri viimeksi blogiinikin pienen ragepostauksen muovipussien käytöstä, joten meillä kestoillaan etenkin kesto- ja kangaskassien muodossa. Yritän kyllä muutenkin suosia kestäviä ratkaisuja arjessa ja esim. kuukuppi on ollut jo pitkään hankintalistalla nykyisen biohajoavien suojien korvaajaksi. Kestovessapaperista taas en ole kuullutkaan, ehkä muoviton elämä voisi sittenkin olla vielä tänä päivänä mahdollista.

Kestoilusta kiittävät niin luonto, lompakko kuin allekirjoittanut kassatätikin. 🙂

Jasmin

Voin kyllä suositella kuukuppia! Ihan paras!

Avatar

Mä tykkään kun kesto jutuissa on niin kivoja kuoseja. Ja siitä, että roskikset ei oo kokoajan täynnä haisevia vaippoja.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä