Keittiöpalo muutti suhtautumisen tuleen

Teksti Jasmin

IMG_9428

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi että kotisi voi palaa? Pyykkikone voi syttyä tuleen tai jääkaappi saattaa alkaa heittämään kipinää juuri kun olet lähtenyt kauppaan. Yleisin mielikuva tulipalon syttymisestä on kynttilä tai ehkäpä hellan napit. Moni tarkistelee kotoa lähtiessä useita kertoja onko kahvinkeitin sittenkin jäänyt kytkemättä. Myös minä olen kääntynyt jo hyvän matkaa ajettuani takaisin, katsomaan etten vain unohtanut levyä päälle. Puolisoni ei ilahtunut. En tiedä johtuiko ärtymys tarpeestani tarkistaa asia neuroottisen varmuuden vuoksi, vai mahdollisesta huolimattomuudestani.

Monesti mietitään, mitä pelastaisi ihmishenkien lisäksi palavasta talosta jos olisi kiire. Valokuvat? Tietokoneen? Asiakirjat? Muistoesineet? Minä pelastaisin varmaankin vain lompakkoni. Vakuutusasiat ja rahan saanti tililtä on paljon helpompaa jos on henkkarit. Nykyisin valokuvat ja muistot ovat pilvipalveluissa. Onko kovinkaan monella huoneistossaan mitään mikä ei ole korvattavissa tai minkä vuoksi kannattaa ottaa palavassa talossa ainoatakaan lisäaskelta? Ihmishenkien lisäksi siis. Jos koko omaisuus palaa, ei siinä paljon läppäri tai pingpong-vaasi lohduta.

Tälläviikolla tulee kuluneeksi 6 vuotta siitä, kun meidän keittiömme paloi. Olen sen jälkeen suhtautunut tuleen hysteerisesti. Kynttilät ja vähänkään vanhemmat sähkölaitteet ovat perheessämme lähes tabu. Minkäänlaista elävää tulta kotiimme ei tule. Ei edes ulkoroihua. Huolimatta siitä, että tulipalo sai alkunsa hellan napeista. Ja niitäkään emme itse olleet unohtaneet. Keittiömme kohtaloksi koitui hellan päälle jäänyt leipäpussi ja kaksi koiraamme. Pienet tassut olivat saaneet levyn kutoselle. Tullessamme kotiin, tasot olivat liekeissä ja hätääntyneet koirat juoksivat vauhdilla ulos. Jokapuolella oli savua.  Menimme kotiin viimehetkillä ennenkuin palo olisi ehtinyt levitä. Vahingot jäivät vähäisiksi, vain työtasot sekä kaapit paloivat ja kaakelit halkesivat. Olimme onnekkaita.

Tulipalohysteria on tervettä. Se säästää koteja ja ihmishenkiä. Minulle kynttilät edustavat hengenvaaraa ja hellan levyt ovat välttämätön paha. Kahvinkeitin menettelee mutta jos sen voisi tehdä mikrossa kelvollisen makuiseksi, olisin onnellisempi. Keittiöpalon jälkeen demonisoin myös takan mutta siitä olen päässyt yli. Me pelkäämme useimmiten juuri näitä konkreettisia ja itsestäänselviä riskejä. Silti harvemmin otamme huomioon, että Suomessa yleisin tulipalon aiheuttaja on sähkölaite. Kun minä sen tajusin, lakkasin pyörittämästä pesukonetta kun en itse ole kotona. Tosin jälkeenpäin kuulin että kukaan muukaan ei tee niin, mutta se johtuu vesivahinkoriskistä eikä tulipalovaarasta. Tunsin itseni typeräksi ja häpesin että olin paljastanut pyörittäväni konetta ilman valvontaa. Mutta parempi kai myöhään kuin ei milloinkaan?

Tämä asia tuli mieleeni jälleen syksyn myötä kun muut postailevat kauniita tunnelmakuvia kynttilöistä ja hämärästä. Meille kynttilöitä ei tule tänäkään vuonna. Se ehkä hieman harmittaa minua mutta hehkulampuilla mennään. En tietenkään kehoita alkamaan hysteeriseksi, mutta hankkikaa nyt ainakin sammutuspeite! Nekin sopivat nykyään oikein kauniisti sisustukseen eivätkä enää ole rumia punaisia mönttejä jotka paljastavat kaikille, että täällä pelätään tulipaloa.

IMG_9451

 

 

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä