Pakolaiset tulevat -oletko valmis?

Teksti Jasmin

186H

Pakolaisvirta kiihtyy. Heitä tulee ja heitä tulee paljon. Useisiin kaupunkeihin. Myös minun kotikaupunkiini saapuu useilla kuljetuksilla valtava määrä eri maista tulevia pakolaisia. Keskustelupalstat ovat täynnä vihakirjoittelua, Facebookissa kiertää provosoivia kuvia ulkomaalaisen pahoinpitelemistä ihmisistä ja poliittisesti valveutuneiden pakolaisvastaisten ihmisten päivityksiä ja kirjoituksia kiertää kulovalkean tavoin.

Ihmiset ovat huolissaan. Mitä Suomelle käy? Sekoittuuko kansa? Uskaltaako kohta kävellä kaduilla rauhassa? Alkavatko rikokset pakolaistulvan myötä lisääntyä ja rakennetaanko Helsinkiin suurmoskeija? Ja mikä huolestuttavinta, vievätkö pakolaiset meidän rahamme ja sosiaaliturvan?

Huoli on joiltain osin aiheellinen. Kotoutuminen vaatii paljon pakolaisilta. Suomi on erilainen maa kuin yksikään pakolaisten asuttama seutu. Suomalaiset ovat sisäänpäin kääntyneitä ja rakastavat sitä. Minä mukaanlukien. Suomalaiset eivät helpolla kutsu kotiinsa yhtään vieraampaa ihmistä eikä jää juttusille jos ei ole asiaa. Pakolaiset jäävät täällä hyvin herkästi yksin vailla ystäviä, perhettä ja sosiaalista elämää. Sosiaalitoimistosta saa rahaa muttei seuraa. Kuvitteleppa miten yksinäistä esimerkiksi nuoren 18 vuotiaan elämä voi olla maassa jossa ei tunne ketään? Tai tuntee vain ne samalla salaisella laivalla tulleet yhtä eksyksissä olevat nuoret? Rikoksen polulle ja huonoon seuraan on helppo ajautua. Minä en puolusta rikollisuutta. Minun puolestani ensimmäisestä rikoksesta voisi seurata maasta karkoitus. Mutta minä puolustan kotoutumista.

Pakolaiset tulevat, halusimme sitä tai emme. Siihen ei auta Facebookissa uhoaminen, eivätkä vetoomukset. Ei järki/vähäjärki puheet poliitikoille. Kysymys kuuluukin, mitä sinä voisit tehdä sensijaan että valitat asiasta johon et voi vaikuttaa suusi tai näppäimistösi liikkeillä?

Sinä voisit yrittää olla hieman epäsuomalainen ja hymyillä kaupassa kun törmäät pakolaisiin. Joskus hymy voi olla aika arvokas. Sitä saattaa lähikaupassa tuntea itsensä tervetulleemmaksi kun ihmiset ovat ystävällisiä. Ystävälliset ihmiset saattavat rohkaista pakolaisia tutustumaan meihin suomalaisiin.

Oletko äiti? Käytkö perhekerhossa? Asutko vastaanottokeskuksen vieressä? Mitäpä jos hakisit sieltä jonkun äidin ja lapsen kanssasi kerhoon? Ei niissä tilanteissa kieltä tarvita.

Mene juttelemaan naapurille joka on juuri muttanut alakertaasi vastaanottokeskuksesta. Jos et kykene sen suurempaan smalltalkiin, tervehdi edes.

Ystäväni kehoitti Facebookissa tarttumaan haasteeseen jossa haastetaan ihmisiä ottamaan pakolaiskaveri/perhe. Se on loistava ajatus. Ymmärrän toki että se voi tuntua aika hurjalta ajatukselta pohjolan ihmisille jotka eivät ystävysty muutenkaan helposti. Mutta ehkä olisi aika ottaa ensimmäinen askel kohti sosiaalisuutta ja hypätä sanoista tekoihin? Mikään ei auta kotoutumaan paremmin ja oppimaan maan tavoille kuin toiset suomalaiset. Maassa maan tavoilla mutta kuinka se onnistuisi jos kukaan ei opeta maan tapoja eikä tutustu pakolaisiin?

Jos sinä olet antisosiaalinen etkä syystä tai toisesta uskalla ottaa kontaktia pakolaisiin ja haluat silti tehdä kotoutumisen edistämiseksi jotakin, vie vastaanottokeskuksiin vaatteita. Tai jotakin. Osoita vieraanvaraisuutta. Jos et halua tehdä sitäkään, ole sitten kokonaan hiljaa. Valittaminen ei auta. Pakolaisia tulee, olit sinä valmis siihen tai et.

Kommentit

6 kommenttia
Avatar

Kyllä suomalaiset ottavat ne ”paskaduunitkin” vastaan, kunhan vaan tarjotaan. Ainakin kun itse olin vajaan vuoden työttömänä, niin ei työkkäristä tullut yhtään tarjousta ”paskaduunista” (kuten voisi kuvitella, jos siellä kerran on työvoimapula) vaan ihan itse sai sen työpaikkansa hankkia. Ja ”paskaduunihan” on määritelmänkin mukaan sellainen työ, jossa ei tarvita mitään koulutusta tai korkeintaankin hyvin lyhyt koulutus, eli myöskään pätevyysvaatimuksista ei voi olla kyse.

Suuret ikäluokat taas ovat jo jääneet eläkkeelle, 1950 syntyneetkin täyttävät tänä vuonna 65. Ja eipä ole silti kuulunut sitä työvoimapulaa.

Suomi on korkeasta kehitystasosta, yleissitovista työehtosopimuksista ja runsaasta sosiaaliturvasta johtuen yksi niistä maista maailmassa, missä on kaikkein vähiten kysyntää kouluttamattomalle ja usein myös kielitaidottomalle työvoimalle, mitä kehitysmaista tulevat mamut edustavat. Ja lisäksi tekninen kehitys ja automatisointi koko ajan vähentää näitä työpaikkoja. Tämä tekee sen, että hyvin pienelle osalle mamuja voi edes teoriassa löytyä Suomesta töitä, jollei työelämän ja sosiaaliturvan sääntöjä uudisteta totaalisesti (esim. poisteta työttömyystukia ja sallia 1-2 euron tuntipalkat). Toisin sanoen valtaosa kehitysmaista tulevista mamuista on käytännössä tuomittuja pysyvään työttömyyteen, mitä maamme talous ei kestä. On pakko tehdä joko valinta maahanmuuton lopettamisen tai sosiaaliturvan ja minimipalkkojen romuttamisen välillä. Molempia vaihtoehtoja ei voi valita.

Avatar

Muutama kommetti ”pakolaisvastaiselta” henkilöltä (toivottavasti et pahastu):

Kaikkein isoin ongelma tässä ilmiössä on se, että se maksaa rahaa ja paljon. Erittäin huomattava osuus turvapaikanhakijoina oleskeluluvan saaneista ulkomaalaisista syrjäytyy tähän astisten kokemusten perusteella pysyvästi, eli on aina eläkeikään asti työttöminä. Muilla taas edes matalapalkkaisempaan työhön pysyvästi kiinni pääseminen kestää herkästi jopa vuosikymmenen tai enemmän. Jokaiselle oleskeluluvan saaneelle työttömälle maahanmuuttajalle maksetaan tällä hetkellä normaali suomalainen sosiaaliturva, mikä tulee sangen kalliiksi veronmaksajille. On laskeskeltu, että ihan kotimainenkin pitkäaikaistyötön elinaikanaan maksaa veronmaksajille nettona suuruusluokkaa miljoona euroa. Suomen valtion talous ei kestä tämän sorttista kulujen lisäystä (noin 500 uutta työtöntä joka päivä) varsinkaan nyt, kun kaikesta yritetään säästää.

Toki voidaan yrittää esittää, että jos vaan kotoutetaan tarpeeksi hyvin, niin tp-hakijataustaiset työllistyvät yhtä hyvin kuin muu väestö. Näin hyvä kotouttaminen ei vaan missään päin maailmaa ole toistaiseksi onnistunut. Ei edes täällä Suomessa, missä on jo ennestään lähes maailman kehittynein kotoutuskoneisto. Tyypillisellä tp-hakijataustaisella maahanmuuttajalla Suomen työelämässä tarvittavat valmiudet ovat moninverroin heikommalla tasolla kuin keskimääräisella suomalaisella työttömällä. Iso osa heistä ei edes osaa lukea ja kirjoittaa. Jos edes syntyperäisiä suomalaisia työttömiä ei saada töihin (nollatyöttömyys), niin aika turhaa on kyllä kuvitella, että tp-hakijataustaisten työttömien kohdalla onnistuttaisiin sitä paremmin.

Niin ja turvapaikanhakijoiden tuleminen ei ole mikään väistämätön asia. Esim. Tanskassa on saatu hakemusten määrää vähennettyä murto-osaan karsimalla tp-hakijataustaisten sosiaalietuuksia. Myös Suomessa tällainen etuuksien karsinta on parhaillaan kiireellisessä valmistelussa hallituksessa. Tulijoiden määrä voidaan myös halutessa nollata kokonaan ottamalla käyttöön ns. Australian malli, jossa turvapaikanhakijat (ne harvat, jotka enää sen päätöksen jälkeen haluavat hakea turvapaikkaa) köyhiin mutta turvallisiin kolmansiin maihin, joille maksetaan tästä korvaus.

Jasmin

En tietenkään pahastu! Sulla on oikein hyviä pointteja. Olen kuitenkin hieman eri mieltä ainakin osittain. Maahanmuuttajat tekevät paljon töitä mitä Suomalaiset eivät välttämättä tee. Esimerkiksi hotelli/laivasiivous. Hoitoalallekkin maahanmuuttajia työllistyy paljon, toki toivoisin parempaa kielitaitoa sille saralle. Todennäköisesti iso osa pakolaisista ei ole tullut jäädäkseen vaan palaavat kotimaahan kun tilanne siellä rauhottuu. Tuosta taloudesta olen silti samaa mieltä, se on tässä lamatilanteessa ihan todellinen ongelma mutta vihapuheet eivät auta. Ja ne vihapuheet keskittyvät enemmän ennakkoluuloihin kuin suomen valtion talouteen. Silti mielestäni voisimme kohdella paremmin niitä pakolaisia ketkä tänne jokatapauksessa tulevat. Ehkäistä näin syrjäytymistä ja tehdä se mikä on voitavissa.

Avatar

Toki tekevät sellaisia töitä, mitä suomalaiset eivät ainakaan (enää) tee. Mutta siinäkin asiassa on useampi puoli. Osin se toki johtuu siitä, että ne hommat eivät suomalaisille kelpaa. Mutta toisaalta yliedustus vaikka siivoojina johtuu myös siitä, että köyhistä maista tulevien maahanmuuttajien puutteellisella koulutuksella ja kielitaidolla ei voi muun tyyppisiä töitä saada, kuin niitä kaikkein vähiten/ei lainkaan koulutusta vaativia (ja niimpä heitä päätyy poikkeuksellisen paljon sinne). Joistakin töistä kuten vaikka bussikuskeista on myös tietoisesti lähdetty tekemään ”maahanmuuttajien töitä” esim. koulutusjärjestelmän kautta (systemaattisesti koulutetaan heitä siihen työhön omilla kursseillaan). Itse en usko siihen joskus esitettyyn teoriaan, että vaikkapa bussit jäisivät kulkematta ja vanhukset hoitamatta jos tp-hakijataustaiset maahanmuuttajat poistuisivat maasta. Sitten niihin töihin tulisi vaan uudestaan suomalaisia, vaikka se ehkä vaatisikin joillain aloilla palkankorotuksia. — Vihapuheet ovat typeriä, varsinkin ne joidenkin harrastamat pyrkimykset vaikka leimata kaikki muslimit raiskaajiksi ja ryöstäjiksi. Pitää myös koko ajan muistaa, että ne turvapaikanhakijataustaisetkin ovat ihmisiä ihan siinä missä muutkin, ja valtaosin hyvin mukavia ja kohteliaita sellaisia, kuten ihmiset yleensäkin tapaavat olla joka puolella maailmaa. Toisaalta se, että joku on mukava ei ole itsessään mikään peruste sille, miksi kyseiselle henkilölle vaikka pitäisi myöntää oleskelulupa ja elanto Suomessa. Maailma on täynnä mukavia ihmisiä ja jos heillä kaikilla (tai edes joka sadannella) olisi tämä lähtökohtainen oikeus, niin ei siitä mitään tulisi.

Avatar

Muuten vähän epäilen tuota, että turvapaikanhakijoina Suomeen joskus tulleet olisivat minään isompina joukkoina palaamassa kotimaihinsa levottomuuksien päätyttyä. Esim. Kosovon albaanitkaan eivät näin ole tehneet, vaan enemmänkin heitä olisi yhä muuttamassa isoja määriä Suomeen jos vain oleskelulupia yhä myönnettäisiin. Elämänlaatu Suomessa (myös työttömyyskorvauksella eläessä) nyt vaan on niin paljon parempi kuin vaikka siellä köyhässä ja työttömyyden riivaamassa Kosovossa.

Avatar

Hyvä kirjoitus! Fku:lle tiedoksi: Ilman maahanmuuttajia Suomi ei pärjää enää. Suomalaiset ei suostu ottamaan niitä ns. ”paskaduuneja” vastaan ja kiitos huonon taloustilanteen ne hyvinkoulutetut suomalaiset lähtevät tästä maasta. Kun suuret ikäluokat vielä jäävät eläkkeelle niin tähän maahan syntyy oikeesti työvoimapula. Se ei vielä näy koska talous on kurjassa jamassa ja Yt:t pyörii mutta pohjaltakin noustaan aina ylös. Mistäs sitten hommaat työntekijöitä kun kantaväestö on joko eläköitynyt tai muuttanut muualle? Maahanmuuttajat on ainoa vaihtoehto.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä