Halloween=pyhäinhäväistys

Teksti

halloween-993701_1920
Taas on yksi niistä vuodenajoista käsillä joka saa verenpaineeni kohoamaan. Luoja minua verenpainetaudilta varjelkoon. Nimittäin halloween. Sen enempää kuin minä en siedä pääsiäisen noitimiskulttuuria, ei minun psyykkinen tasapainoni kestä halloweeniakaan. Tällä kertaa minua ei kuitenkaan häiritse karkki ja kepposkiertelyt, toisin kuin virpomisen kohdalla. Tuo Amerikkalainen hapatus on pikkuseikka sen rinnalla miten rasittava ja kaksinaismoralistinen koko ”hirviöpyhä” muutoin on.

Halloween on Suomessa pyhäinpäivä. Kuolleiden muistopäivä. Tai oikeastaan sen aatto. Vähän niinkuin jouluaatto. Kuolleiden muistopäivänä on tapana sytyttää kynttilä ikkunalle ja puhua kivasti kuolleista läheisistä. Myös niistä kiukkuisista narsisti-isotädeistä jotka elämänsä aikana lähinnä keskittyivät puhumaan lastenlastensa olemattomasta ylipainosta, jättäen heidät lopulta perinnöttömäksi. Hieman tekopyhää siltä osin, myönnettäköön. Pyhäinpäivänä pyhistelyn lisäksi haudalle viedään kynttilöitä ja haravoidaan vaahteranlehdet pois hautakiven reunuksilta.

Entä mitä tekevät nykyajan lapsiperheet tämän sijaan? No viettävät tietenkin halloweenia, jolloin kaduilla vanhan perinteen mukaan vaeltaa vainajahenkiä, joita pyhäinpäivän aattona  pyritään pelottelemaan pois kammottavilla asuilla. Lapset puetaan hirvittävän näköisiksi otuksiksi, luurangoiksi tai kummituksiksi. Juhlaan valmistaudutaan leipomalla amputoitu jalka-keksejä ja myydään lapsille ajatus siitä, että pelottava on kivaa. Nukkumaan mennessä googlataan mörkökarkoitteen ohjetta ja luetaan Sinkkosen artikkeleita siitä, mitä tehdä kun lasta pelottaa.

Tarkoituksellisessa hauskassa pelottelussa saattaa toki piillä pieni tervehenkisyys sen osalta, että pelottavillekin asioille voi nauraa eivätkä ne ole niin vakavia. Pelko murenee kun kikattaa. Oppivatko lapset kuitenkaan pelkäämään muumioita ja frankenstaineja, jos niitä ei edes tuoda heidän silmiensä eteen kauppakeskusten halloweenkarkeloissa? Mörkökarkoitteelle toki on paikkansa. Miksi kuitenkaan luoda pelkoja alitajuntaan kytemään tarkoituksella? Päivällä nauretaan ja yöllä pelätään. En ymmärrä. Tyttäreni kysyi ”mikä tuo on” nähdessään verisen sormen kuvan edellisvuoden lastenkutsuilta ystäväni perhealbumissa. Miten selität taaperolle, että se on verinen raaja ja se on hauskaa, niitä syödään?

Kaikkein häiritsevintä on koko päivän tarkoitus. Miten se sitten lapsille selitetään? Tuskin totuudenmukaisesti ainakaan. ”Pikku-Iines, jotkut uskovat että tänäiltana ulkona vaeltaa kuolleita ihmisiä henkien muodossa. Siksi me pukeudutaan hirviöiksi ja pelotellaan ne pois.” En usko. Ainakaan toivottavasti. Vaikka toki uskonnonvapaus on ihan fine…

Ensinnäkin, miksi kukaan selittäisi lapsille että halloween on vainajahenkien vaelluspäivä? Toisekseen, miksi vietämme päivää jonka merkitystä ei voi kertoa, koska se on niin typerä ja ahdistava? Ja lisäaspekti. Se minua karmiva. Miten kukaan, siis kukaan voi saada päähänsä pukea lapsen muumioksi ja antaa vetää narun päässä pahvista ruumislootaa? Mitä hauskaa siinä on? Vai onko tämä joku tapa tuoda kuolema nyky-yhteiskunnassa lähemmäksi elämää? Ei missään tapauksessa mennä katsomaan kuolevaa mummoa vanhainkotiin. Ei. Puetaan lapsi hauskaksi pikkuruumiiksi ja päästetään karkki/kepposkierrokselle vetäen perässä omaa pahvisinkkiarkkuaan.

Halloween häpäisee pyhäinpäivän. Jos tämmöinen pelottelupäivä pitää olla, miksi se on sotkettu kunnialliseen vainajien muistelupäivään? Vai eikö kuolleita tarvitse enää muistella? On modernimpaa ajatella heidän vaeltavan keskuudessamme kurpitsalyhdyn kajossa? Tosin, elämä on hauras eikä sitä kovinkaan paljon kunnioiteta, ei ainakaan ylinopeusakkojen valossa. Tehdään kuolemasta siis hauskaa!

Minä voisin oikeastaan käyttää aikani ja tarmoni kurpitsalyhtyjen hirviöiden sekä kummitusten kieltämiseen päiväkodeissa ja kouluissa. On se kumma kun kaikki ”ei pelottava” kuten joululaulut menevät banniin mutta päiväkodin halloweenbileissä saa hiippailla vamppyyreja, ruumiita demoneja ja irronnut silmä-karkkeja. Miten kummassa voidaan kieltää suvivirsi koska neljännessä säkeistössä sanotaan ”Jumala” mutta silti lapsia kannustetaan pukeutumaan kerran vuodessa esimerkiksi pikkusaatanoiksi?

Meillä ensiviikonloppuna vietetään pyhäinpäivää. Sytytetään kynttilä ikkunalle, syödään kurpitsakeittoa ja heitetään kurpitsan kuori kovertamattomana roskiin. Leivotaan kurpitsapiirakkaa, herkutellaan satokausikasviksista tehdyillä sipseillä ja vietetään perhe-aikaa. Matojen syönnillä voidaan harkita hassuttelevamme mutta vain koska mato on mato. Ja ei. Katkenneiden sormien syönnissä ei ole mitään hauskaa. Enkä tarkemmin ajateltuna niistä madoistakaan niin tiedä…

Ja kyllä. Päässäni on tulppaanipipo. Mielummin vedän  syvälle silmilleni kukkahatun kuin kurpitsalyhdyn.

Kommentit

62 kommenttia
Jasmin

🙁 kammoa

Avatar

Juuri näin! Allekirjoitan täysin ajatuksesi. Sanoitat asiat ihailtavan suorasti ja rohkeasti, ja siksi toivonkin, että pääsisit vaikka kolumnistiksi johonkin sellaiseen lehteen, joka rohkenisi poiketa valtavirrasta ja julkaista maistuvan rehellisiä ja sisältörikkaita tekstejäsi! Jatkaa samaan malliin!

Jasmin

Voi miten ihanasti sanottu, kiitos! Tosi kiva myös lukea että joku on samaa mieltä tästä. Tuntuu että poikkean tämän ajatuksen kanssa täysin valtavirrasta ja teen sen yksin. <3 Ihanaa että meitä on muitakin!

Avatar

Hei taas! Et todellakaan ole yksin 🙂 Jätä omaan arvoonsa ne, joiden nenää meidän rohkeiden ajatusmaailmat rapsuttavat ja joilla ei ole mitään rakentavaa sanottavaa <3

Avatar

Et ollenkaan poikkea valtavirrasta! Saattaa taas vain olla niin, että monet menee sen virran mukana eikä uskalla poiketa ja sanoa mitä mieltä ovat 🙂

Monet aikuisetkaan ei tiedä halloweenin ja pyhäinpäivän eroa vaan sekoittavat ne keskenään ja jos tarkkoja ollaan, niin halloweenia ei ole sotkettu Suomessa pyhäinpäivään… Halloween on maailmalla pyhäinpäivän aatto, mutta Suomessa se on aina 31.10. riippumatta viikonpäivästä. Pyhäinpäivän ajankohta on puolestaan lokakuun viimeisen päivän ja marraskuun 6. päivän väliin sattuva lauantai. Tänä vuonna halloween ja pyhäinpäivä sattuvat samalle päivälle, mikä kyllä sekoittaa entisestään.
Minua ihmetyttää se, että tuossa ei pidetä tiukempaa linjaa vaan esim. kauppiaat saavat mainostaa halloweenia pyhäinpäivänä ja toisinpäin ja pyhäinpäivän mainokset on koristeltu kurpitsoin ja noitateemalla. En myöskään tykkää siitä, että halloween on krääsäjuhla ja kaupat täyttyy kaikesta teematarvikkeesta jo syyskuussa!

Minusta halloween on kiva piristys syksyyn ja minä olen halloween-fani, mutta olen kyllä pohtinut samoja asioita kuin sinäkin. Ja nimenomaan tuota, että miksi se Suvivirsi on niin pahis ja ne pikkusaatanat ei?

Pyhäinpäivä kuuluu meidän omaan perinteeseen ja vaikka ei kristitty olisikaan tai kirkkoon kuuluisi, niin ei olisi pahitteeksi hiljentyä, sytyttää kynttilä ja vaikka puhua lapsille edesmenneistä. Koen sen helpommaksi kuin sen selittämisen, että pelotellaan noita-asuilla pahoja henkiä 🙂 Suurin osa muksuista ei edes ajattele minkä takia pukeudutaan vaan he rinnastavat halloweenin vappuun ja suhtautuvat karnevaalina. Joku pedagogi perusteli halloweenin juhlimista kouluissa sillä, että se on hyvä tapa käsitellä kauhua ja kuolemaa. En ole siitä samaa mieltä. Mutta oppilaat ovat ainakin ihan superinnoissaan halloweenista, joten saat kyllä taistella tuulimyllyjä vastaan tässä asiassa 😀

Jasmin

Kiitos selvennyksistä, vähän hankalasti tajuttava setti tosiaan noiden päivämäärien vuksi. Ja just toi mainostaminenhan sitä myös sotkee. Enkä kyllä ole yhtään sitä mieltä että kuolemaa ja kauhua pitäs käsitellä niin. Sama kuin käsittelisi kuolemaa viemällä lapset kummitusjunaan! Huoh.
😀 mä niin jo odotan noita tuulimyllyjä, ehkä mä kestäisin ton yläasteikäisten kanssa mutta pienet ala-asteella olevat mun mielestä sais pitäytyä siinä vapussa.

Avatar

Olen aivan samaa mieltä!

Jasmin

huh, mä todella luulin olevani ainoa, mut onneks meit on muitakin 😀

Avatar

Minäki täysin samaa mieltä kanssasi. En voi ymmärtää koko halloweenia. Jatka samaan malliin. 🙂

Jasmin

<3

Avatar

Olen samaa mieltä sun kanssa. Ihmettelen tätä villitystä! Katson tilannetta toisessa Pohjoismaassa, mutta samat jutut ovat siis Suomessakin. Perheemme kaikki lapset on kutsuttu ERI juhliin, lukuunottamatta 3-vuotiasta. Me olemme kieltäytyneet kutsuista, koska kukaan lapsista ei itse halua mennä eikä varsinkaan pukeutua. Ja sitten on jotenkin vastarannankiiski ja outo maahanmuuttajajyyrä. Dessverre! Rauhallista pyhäinpäivää teidän perheelle.:)

Jasmin

Onneksi teillä lapset ei halua mennä! Toivottavasti omani ois tulevaisuudessa samaa mieltä. Tosin noit kutsuja ei oo tullu kuin muutama tänävuonna ja nekin aikuisten juhliin.

Rauhallista pyhäinpäivää teillekkin 🙂

Avatar

Oon ihan samaa mieltä! Meillä ei juhlita halloweenia nyt eikä ikinä! Aivan ehdoton en kuitenkaan ole ja lapset saavat tulevaisuudessa esimerkiksi päiväkodissa osallistua halloweenpirskeisiin mutta meillä kotona se ei kyllä tule koskaan näkymään mitenkään. Typerä juhla ! :/

Jasmin

Mä en viel oo miettiny et mitäs sit ku lapsi haluaa osallistua.. Tympeää kieltää mut ahdistaa silti ajatus.

Avatar

kaivamalla löytää vinkua kaikesta…

Jasmin

No ei tätä teemaa tarvi kaivaa kun se hyppii silmille jokapuolelta 😉

Avatar

Ai, mistä se hyppii?
Eletäänköhän jossain toisen todellisuuden Suomessa, kun en mä ole ikinä Suomessa nähnyt mitään suurieleistä ja ”silmille hyppivää” halloweenjuttua?

Ellet sitten tosiaan koe kauppojen pieniä Halloween-osastoja silmille hyppimiseksi… Naurettava ajatus.

Avatar

En kyllä ole juuri törmännyt halloweenjuttuihin. Tarhassa taisi jonkun lyhdyn tehdä, siinä kaikki. Kaupassa en edes huomannut sitä halloween-hyllyä kun se taitaa yleensä olla joku säälittävä koju nurkassa. Suomalaiset kun eivät ole kovin innostuneita halloweenista. Ei sillä, että minua kiinnostaisi vaikka olisivatkin. En minäkään pidä hirviöpukuja hauskoina tai edes innostavina, so? Ei kai siitä silti tarvitse mitään ongelmaa vetää, jos marginaalinen ryhmä suomalaisopiskelijoista innostuu järkkäämään naamiaisjuhlat? 😀 Saattaisin mennä mukaankin, pukeutuen johonkin ei-ällöttävään asuun, ihan se ja sama oikeastaan.

Joulu on minulle aika pyhä, mielestäni vain tietynlainen joulu on ”oikeanlainen”, enkä mitään muuta haluaisi jouluna tehdä kuin sitä perinteistä, meille tärkeää. Miksi silti haukkoisin kauhusta tai loukkaantuisin jos jotkut opiskelijat haluaisivatkin silloin juhlia rannalla juhannusta? Mitä vitun väliä, oikeasti. Rentoudu.

Jasmin

mun silmille halloween taas on ryöminyt jokapuolelta. Kauppakeskuksissa on halloweenjuhlia ainakin täälläpäin. lapsille järkätään kerhoissa ja harrastuksissa halloweennaamiaisia ja facebookin joka ikinen leivonta ja käsityöryhmä on täynnä halloweenaiheisia käsitöitä ja leivonnaisia. Mutta hyvä jos sinua ei häiritse. Minua häiritsee ajatus koko halloweenista.

Jasmin

ks hmmmmm:lle vastattu kommentti

Avatar

Jonain päivänä kasvat siihen pisteeseen, ettet enää jaksa kiukutella jokaisesta pikkuasiasta, etenkään asioista, joita sinun ei itse tarvitse tehdä.

Jasmin

Voi kyllä minä jaksan <3

Avatar

”Halloween on Suomessa pyhäinpäivä” – itseasiassa ei ole, vaan halloween on halloween ja pyhäinpäivä pyhäinpäivä.
Suomessa pyhäinpäivää pidetään tärkeämpänä kuin halloweenin juhlimista, eli suurempi joukko viettää pyhäinpäivää.
Typerä väitteesi ”nykyajan lapsiperheistä” on siis vailla totuuspohjaa, sillä suurinosa lapsiperheistä EI vietä halloweenia, vaan halloween on Suomessa lähinnä opiskelijoiden suosima juhla – tosin heidänkin keskuudessa erittäin minimaalinen.

Tekstisi on kokonaisuudessaan koominen ja liioiteltu, vailla mitään todellisuuspohjaa.
Suomessa ei yksinkertaisesti vietetä Halloweenia juurikaan eikä se näy täällä mitenkään (ellei sitten häiriinny jostain kaupassa olevasta pienestä Halloween-tuotteita sisältävästä korista/hyllystä ja niistä harvoista lapsiperheistä, jotka ko. juhlaa viettävät), eli on lähinnä noloa häiriintyä siitä noissa määrin kuin sinä.
Jopa kurpitsalyhdyt häiritsevät, ei jeesus. Oikeasti, se on vain kynttilälyhty. LYHTY.
Ihme, että uskallat edes tehdä piirakkaa saatanallisesta pahakurpitsasta.;)

”Ei minun psyykkinen tasapainoni kestä halloweeniakaan” – jos ja kun psyykkeesi horjuu jostain Suomen kärpäsenpaska-tyylisestä halloweenista, ei sinulla mitään psyykkistä tasapainoa ole olemassakaan ja sen kyllä huomaa teksteistäsi muutenkin.

Tsemppiä! Ehkä sinäkin vielä joskus kasvat siihen pisteeseen elämässä, ettei kärpäsenpaska meressä saa psyykettä horjumaan. 😉

Jasmin

Kyllä sitä vietetään ja kyllä se näkyy. Jos et ole huomannut niin eihän siitä käy minua syyttäminen 😉

Taisit hukata postauksen pointin mutta sitä sattuu 😀

Avatar

Hauskuus on nykyään ihan hirvee peikko joillekin. Hauska ei voi olla tärkeetä, hauska ei voi olla mitään hyödyllistä, haska on vaan ihan turhaa. Vai? Kun meillä kaikilla ei ole samanlainen huumorintaju laisinkaan, niin silti ei mieleeni tulisi kieltää muita ihmisiä nauramasta jollekin harmittomalle vaikka se ei mua naurattaiskaan. Sitä kutsutaan suvaitsevaisuudeksi….

Jasmin

No enemmänkin postauksen pointti oli se, että miksi pelkoja lietsotaan ja onko siinä sivutuotteena muutakin kuin hauskuus. Aikuinen on kuitenkin se joka lapselle rajat asettaa. Myös sen hauskan suhteen jossa hauskan ja pelottavan raja on häilyvä. Missä suvaitsevaisuus on sen suvivirren ja uskonnonvapauden kohdalla?

Avatar

Nyt mää en ymmärtänyt yhtään mitään 😀

Avatar

Asiaa. Täysin samaa mieltä! Kiitos hyvästä kirjoituksesta!

Jasmin

Kiitos 🙂 ja kiitos kommentista 😀 ihanaa, etten ole ainoa

Avatar

Meillä askarreltiin kurpitsalyhty elämäni ensimmäistä kertaa ja pojan hoitopaikassa on kuulemma huomenna joku pieni halloweenjuhla, joka on mulle ihan fine, mutta se ottaa todellakin kaaliin, että monet (erityisesti nuoret) sekoittavat pyhäinpäivän ja halloweenin toisiinsa…

Avatar

Noh, jos joka asiassa pitää olla järkeä ja kaiken täytyy olla kehittävää, niin voihan sen noinkin ajatella. Minusta silläkin on arvonsa että on ihan vaan hauskaa, ja auta armias, niin on lapsistakin. Muistan elävästi fiilikset omasta lapsuudesta tällaisiin asioihin liittyen. Vaikka silloin ei oikein vielä halloweenia vietetty yleisesti täällä, niin keksittiin kyllä vastaavat hirvitykset kaverin kanssa ihan muuten vaan milloin vaan. Yökyläillessä nukuttiin itse tehdyssä kauhumajassa, jossa roikkui kaikenlaisia luovuuden tuotteita, kuten silmiä ja katkaistuja käsiä ym. Se oli vaan ihan älyttömän hauskaa! Jännä on hauskaa eikä se siitä muuksi muutu. Eikä kaikkea tarvitse ottaa niin vakavasti! Nuo leikit on ihan parhaiden muistojen joukossa, ja kaikki sellainen itse tekeminen – niin innoissaan!- nykyisen ehtymättömän mielikuvituksen ja luovuuden lähde. Eli sekin minkä ei ajattele olevan kehittävää, voi olla! Juuri se mistä lapset innostuu, on kehittävää 🙂 Ja vieläkin tämä aihe jaksaa innostaa, olen ihan tohkeissaan koko päivän ideoinut ja toteuttanut lasten halloweenbileisiin kaikenlaista. En edes muista milloin olisin viimeksi ollut näin tohkeissani 😀

Avatar

Kyllä, kaikki lapsille mukavat ja hauskat asiat on välittömästi kiellettävä ja tilalle toimeenpantava 1500-luvun hengessä toteuttettu 9 tuntia kestävä pyhäinpäivänhartaus kalmolta tuoksuvassa ja kylmässä kivikirkossa!

Avatar

Teillä ei varmaan jouluna anneta lahjoja? Tai juhannuksena herkutella, saunota / mökkeillä?

Jasmin

Annetaan ja saunotaan. Mutta Joulupukkiin ei silti uskota.

Avatar

Jos Halloween on pyhäinhäväistystä, se on sitä, koska alkuperältään pakanalliseen juhlaan on tungettu päälle kristillinen viitekehys ja sitten vielä lisätty karnevaalimeininki päälle.

Tässä Suomalaisen kirjallisuuden seuran lyhyt selvitys Halloweenin historiasta:

”Muinaiset keltit viettivät sadonkorjuujuhla Samhainia, joka lopetti kesän ja aloitti talven.

Kristillisten vaikutteiden myötä juhla sai nimekseen All Hallow’s Day, kaikkien pyhien päivä.

Vainajien uskottiin olevan liikkeellä kaikkien pyhien aattona. Aatto All Hallow’s Eve muuttui myöhemmin muotoon Halloween.

Kristityt pitivät vaeltavia vainajia paholaisen työnä ja pahoiksi uskotut voimat ottivat paikkansa perinteessä.

Eurooppalaisten siirtolaisten mukana halloween levisi Yhdysvaltoihin, jossa sadonkorjuujuhla sai kaupallisen karnevaaliluonteensa.”

Minulle on yhdentekevää, kuka mitäkin juhlaa viettää. Kristittyjen pyhäinpäivä ei ole minulta pois eikä ole jonkun muun Halloween-kemutkaan. Itse vietän Samhainia ja aion sitä myös viettää jonain päivänä lasteni kanssa (jahka sellaisia siunaantuu). Myös siitä huolimatta, että joku siitä varmasti vetää herneen nenään.

Avatar

Olet kyllä ihan oikeassa, ettei tätä Suomessa pitäis ihan kyseenalaistamatta juhlia…. ja valtavirrassa olet myös. Itse joudun sitä usein puolustelemaan, että rakastan Halloweenia 🙂
Hyvää Pyhäinpäivää! <3
PS. älä lue mun viimeisintä postausta, kun se on vaan Halloweenistä 😉

Jasmin

samoin teille <3 😀 haha oon mä muutaman halloweenijutun lukenu ihan mielenkiinnosta 😀 myös sun <3

Avatar

Halloween ja muut samantyyppiset juhlat ovat ristiriidassa Raamatun opetusten kanssa. Raamatussa varoitetaan: ”Keskuudestasi ei saa löytyä ketään – – taikuuden harjoittajaa eikä enteiden tähyilijää, ei noitaa eikä sellaista, joka kietoo toisia loitsulla, eikä ketään, joka kysyy neuvoa meediolta tai ammattimaiselta ennustajalta tai tiedustelee kuolleilta.” (5. Mooseksen kirja 18:10, 11; ks. myös 3. Mooseksen kirja 19:31; Galatalaisille 5:19–21.)
Sellaiset pyhäpäivät, joissa kunnioitetaan ”kuolleiden henkiä”, ikään kuin he olisivat elossa jossakin toisessa maailmassa, ovat ristiriidassa Raamatun kanssa, joka kuvailee kuoleman täydellisen tiedottomuuden tilaksi (Saarn. 9:5, 10; Ps. 146:4).

Avatar

Mites Jeesus ja Jumala? Onkos ne elossa jossain???

Avatar

Samaa mieltä!
En vaan voi ymmärtää miksi joku haluaa tuoda lapsiensa elämään pelkoa, kauhua, kuolemaa ja pahuutta…
Me kylvämme lapsien elämään iloa, rauhaa, hyvyyttä ja valoa.
Hyvää pyhäinpäivää ja syksyä!

Jasmin

Samoin sinulle <3 Iloa päin 🙂

Avatar

Täydelleen samaa mieltä.

Avatar

Kiitos. Hyvä että joku muistuttaa pyhäinpäivän tarkoituksesta. Jos kuolemalla on pakko leikkiä, tehtäköön se joskus muulloin kuin pyhäinpäivänä.

Jasmin

No tämäpä!

Avatar

Onpa ihana löytää samalla tavalla ajatteleva ihminen! Minua myös nämä ”ruumisjuhlat” ärsyttävät. Vuosi vuodelta ne muuttuvat karmeammiksi. Ja se kauhea kaupallisuus! Mutta täytyy myöntää, että mielipiteensä kertominen varsinkin täällä somessa mietityttää, kun täällä voi saada kurpitsasta päähän.😄. Iso peukku sulle! Respect!

Jasmin

<3 Samoin, olemme vähemmistössä. Tosin päiväkodissa toissapäivänä eräs hoitaja kertoi halloweenjuhlista. Sanoin hänelle että meillä on ollut tapana viettää pyhäinpäivää. Hoitaja sanoi että niin heilläkin mutta tää nyt on tämmönen naamiaisjuttu vaan. Noh tyttäreni pomppi innosta ja halusi pukeutua kukkaislepakoksi. Ostin sitten hänelle lepakon siivet ja pinkin kukkapannan ja hameen. Hän meni näihin naamiaisiin päikkyyn, ei ollut vaihtoehtoja oikein sinä päivänä töiden suhteen. Siellä oli kuulemma suurin osa ollut prinsessoja ja sisälle oli rakennettu aistihuoneita jossa hipelöitiin riisiä ja limaa jne. Voin elää tämän asian kanssa, mutta kontekstina suvivirren kieltäminen kyllä ärsyttää ihan tuhottomasti. Onneksi mitään kuolemajuttuja ei ollut, mutta hirvittää kun koulut alkavat ja siellä varmasti enemmän kaikkia zombijuttuja jne

Avatar

Olipa hyvä kirjoitus! Tätä mieltä minäkin olen.

Avatar

Hei Jasmin!
Suvaitsevaisuus on vaikea asia – miksei anneta ihmisten viettää elämäänsä siten, miltä mikä tuntuu oikealta omassa perheessä.

Itse kuulun joukkoon, joka viettää pyhäinpäivää muistellen jo täältä lähteneitä rakkaitani, mutta en todellakaan ole tuomitsemassa omien perinteideni pohjalta toisten samoihin aikoihin asettuvaa Halloween-hauskanpitoa. Lisäksi sekoitat kirjoituksessasi nämä kaksi pyhäpäivää – eivät ne ole sama asia.

Avatar

Todellakin juuri näin kuten sanot, en ole minäkään koskaan ymmärtänyt, mitä niin mahtavaa on halloweenissa.

Avatar

Täällä myös yksi äiti ja lastentarhanopettaja, joka ei ymmärrä tätä raatona heilumista pyhäinpäivän aikaan. En ymmärrä myöskään sitä, miksi amerikkalainen perinne valtaa koko ajan enemmän alaa suomalaiselta kekriltä ja pyhäinpäivältä. Meillä nyt kun omat lapset on kasvanu isommaks, he haluavat osallistua lapsille tarkotettuihin halloween-juttuihin esim koulussa ja harrastuksissa. Sitä on hankala enää kieltää. Halloween on ilmestynyt kuvioihin hoito- ja koulupäivien aikana. Mutta pikkusaatanoina meiltä ei lähdetä, joku lepakkoasu saa riittää ja vähä hämähäkkimaalauksia naamaan. Mutta minusta järkyttävää, jos joku pedagogi väittää, että halloween on hyvä tapa käsitellä kuolemaa! Minä kyllä väitän (sekä äitinä, että lastentarhanopettajana), että kyllä niinkin yksinkertainen keino, kun sytyttää kynttilä haudalle, aiheuttaa huomattavasti syvällisempää ja totuudenmukaisempaa keskustelua lasten keskuudessa kuin tämä raatona juhliminen! Olen myös huolissani siitä, että vaikka pidetäänkin hauskaa pimeän syksyn keskellä ja juhlitaan halloweenia, ei edes kouluissa ja päiväkodeissa enää mainita sanaakaan pyhäinpäivästä. Tai edes siitä kekristä. Meidän kotona ja päiväkotiryhmässä sytytetään kynttilä haudalle tästä eteenpäinkin pyhäinpäivän aikaan. Hauskoja naamiaisjuhlia voi viettää jonain muunakin pimeänä ja syksyisenä ajankohtana.

Avatar

Täällä myös yksi äiti ja lastentarhanopettaja, joka ei ymmärrä tätä raatona heilumista pyhäinpäivän aikaan. En ymmärrä miksi tällainen amerikkalainen kaupallisuus valtaa alaa suomalaiselta kekriltä ja pyhäinpäivältä. Nyt kun omat lapset ovat jo isompia, he haluavat osallistua mm.koulun ja harrastusten halloweenjuhliin, koska niitä järjestetään jo hoito- ja koulupäibän aikanakin. Osallistumista on vaikea (jopa mahdotonta) enää kieltää. Mutta pikkusaatanana meiltä ei lähdetä, lepakkoasu ja joku hämähäkkimaalaus naamassa saa riittää. Ja minusta on järkyttävää, jos joku pedagogi väittää, että halloween on hyvä keino käsitellä kuolemaa! Minä kyllä vahvasti väitän, että kynttilän sytyttäminen hautausmaalla on huomattavasti tehokkaampi keino saada aikaan syvällistä ja totuudenmukaista keskustelua lasten keskuudessa. Minusta on huolestuttavaa, että monelle lapselle hautausmaa ja kuolemaa koskevat keskustelut ovat niin uusia ja ihmeellisiä asioita. Ja minusta on huolestuttavaa, että vaikka kouluissa ja päiväkodeissa juhlitaan halloweeniä, ei edes siellä enää puhuta sanaakaan pyhäinpäivästä tai edes siitä kekristä. Meidän kodissa ja päiväkotiryhmässä viedään kynttilä hautausmaalle vielä tästä eteenpäinkin pyhäinpäivän aikaan. Hauskoja ja piristäviä naamiasjuhlia pimeän syksyn keskellä voi viettää jonain muuna ajankohtana. Kyllä tätä syksyä riittää.

Avatar

Ihanaa kun joku uskaltaa vihdoin sanoa tämän ääneen!! Kiitos

Avatar

Osittain ok kirjoitus, mutta katkeruutesi paistaa kovasti läpi. Jäit ilmeisesti ilman perintöä ja et muista mitä kaikkea hyvää iso-tätisi sinulle ja sinun hyväksi teki. Toki ajat oli silloin erilaiset ja resurssit rajalliset, mutta kannattaa silti muistella hyviä asioita ja unohtaa katkeruus, jota itse kylvät kirjoituksellasi.

Avatar

Mainio kirjoitus, ilahduttavaa kun jollain on silmät auki nähdä ilmiöiden taakse.

Avatar

Itseasiassa suomalaisille tämä päivä on Kekri, joka lopettaa vanhan vuoden satokauden päätösjuhlaan, ja aloittaa tasausajan, jonka aikana päivitetään aurinko- ja kuukalenteri, kunnes uusi aika alkaa. Ja tänä päivänä ja yönä kuolleet läheiset voivat tulla tervehtimään meitä ilman, että heidän tarvitsee kummitella. Suomenuskossa päivää juhlittiin syöden, juoden ja saunoen, ja myös vainajille jätettuin viinanapsu sekä ruokaa. Tärkeätä oli olla hyvissä juomissa itsekin, koska se lupasi tuottoisaa satoa seuraavalle kesälle.
Että ei tänä päivänä ole perinteisesti sytytelty hautakynttilöitä, vaan iloitti ja juopoteltu ja muisteltu niitä omia rakkaita, jotka ovat rajan toisella puolella, mutta tänään vähän lähempänä kutenkin.

Avatar

Upea kirjoitus, on järkevä, rohkea ja mediassa vastavirtaan, kiitos! Tämän jälkeen voi uskoa, että ehkä suomalaisten elämä jatkuu sittenkin vähän pidempään kuin kaksi sukupolvea!

Avatar

Kirjoittaja ei taida olla perillä Halloweenin, tai kotoisemman Kekrin syntyhistoriasta, tai niiden sisällöistä. Kristillinen kirkko koetti vuosisatojen ajan sulauttaa omia merkkipäiviään päällekkäin kansanuskoisten juhlapäivien kanssa, että saisi ihmisiä käännytettyä paremmin kirkon piiriin, ja samalla hävittää pakanallisiksi koettuja tapoja. Myös Pyhäinpäivän kanssa on menetelty näin. Pyhäinpäivä on kerkiä tai halloweeniä myöhäisempää perua Suomessa. Halloween ja Kekri ovat kehittyneet molemmat Kelttien harjoittamista Samhain-juhlallisuuksista. Irlantilaiset siirtolaiset veivät tapansa mukanaan Pohjois-Amerikkaan, missä se kehittyi Halloweeniksi.

Kekriin ja Halloweeniin molempiin kuuluu vainajien muistaminen, ja karkoittaminen tulella, remuamisella ja puvustuksella, sekä karkki ja keppostelu,joka tietenkin on muovautunut nykykulttuurin vaikutuksesta nykyisen kaltaiseksi. Kirjoittajan kannattaa lopettaa angstaaminen, ja perehtyä historiaan. Halloween on Paluumuuttaja Pohjois-Amerikasta.

Avatar

Aivan, eli Halloween on kelttien pakanauskon juhla ja pyhäinpäivä kristittyjen marttyyrien ja pyhien juhla.

Avatar

Kaikki eivät välttämättä ajattele asiaa noin syvällisesti. Meillä lasten juhlat eikä tosiaan puhuttu sanaakaan kuolleista. Kivat kemut vaan teeman siivellä. En näe mitään pahaa.

Avatar

Hei, huomioithan että oikea halloweenpäivä oli jo keskiviikkona!!
Suomessa se on vain ympätty pyhäinpäivään, eli tällä kertaa lauantaille osui.

Avatar

Kuten Netta jo sanoikin, eivät ne oikeasti edes ole samana päivänä, enkä mutenkaan ymmärrä, mikseivät ihmiset saisi ja voisi juhlia joko molempia tai mitä itse haluavat. Ennen kuin halloween rantautui Suomeen ei täällä taittu juhlia mitään kovin aktiivisesti. Tai jotkut toki. Mutta en usko kovin monen _vaihtaneen_ pyhäinpäivää halloweeniin tai edes kekriin. Minulle sopii molempien juhliminen. Onhan niillä lopulta yhteinen tausta.

Mainitset kuitenkin kirjoituksessasi kaksi asiaa, josta olen täysin samaa mieltä: joku raja pelottavuudella, erityisesti pienten lasten kanssa. Myös muuten voitaisiin toimia jossain suhteessa hyvänmaun rajoissa. Siis minusta kurpitsat on ok, mutta ei ruumisarkku. En ole mikään kulttuurisen omimisen vastustaja, mutta en myöskään kannata halloweeninä pukeutumaan erilaisiin kansallispukuihin tai edes ammatinharjoittajiksi. No ehkä hammaslääkäriksi, tai sitten juuri siksi ei, että ei ole syytä voimistaa pelon ja hammaslääkärin yhteyttä.

Toinen oikein hyvin huomioitu asia on se, että nykyään kielletään mielellään kaikki kristityksi mielletty, ehkä myös muutamiin muihin isoihin uskontoihin kuuluvat elementit. Mutta unohdetaan kokonaan, että myös oikeastaan kaikella juhlinnalla on jotenkin uskonnollinen tausta. Edes vappua ei voida vapauttaa täysin poliittiseksi. Tämä on kaikkien uskontojen syrjimistä, selvästi syrjitään niitä, joiden tavat on nyt bannattu, mutta tavallaan hyvin voimakkaasti myös pakanauskontoja, koska annettaan viesti, että ne eivät ole mitään oikeita uskontoja.

Avatar

Minusta halloween on saatanasta…. Ihan todella. Minä kävin kyseisenä päivänä pelokkaan vanhuksen luona, hän kun oli nähnyt mustahuppuisia miehiä. 🤔😪😫

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä