Lapsi ja sähköisku =hengenvaara

Teksti

kivu

Vakavan aiheen aika. Blogini tavoittaa pääasissa pikkulapsiperheiden äitejä joten tämä on minulle ilmeisen luonteva paikka jakaa varoitus joka on jokaiselle itsestään selvä. Niin itsestään selvä, ettei sitä tule edes ajatelleeksi. Siksi minä kirjoitan tämän. Jotta jokainen osaisi varoa vielä vähän enemmän.

Sähköisku voi olla hengenvaarallínen. Jokainen pitää huolen että kotipihassa ei voimavirtajohdot keiku esillä ja kullannupputeineille on tolkutettu, että rautateillä olevat sähköt voivat viedä hengen, vielä suuremmalla varmuudella kuin kulman takaa puksuttava moskovanjuna. Kaikki suhtautuvat salamoihin hiljaisella kunnioituksella eikä pelloille mennä keikkumaan ukkosmyrskyn aikaan.

Vialliset sähkölaitteet hävitetään tulipalon pelossa ja villapaitaan talvella osuneelle sormelle joka sanoo *tsik* nauretaan. Se on vain sähköisku.

Mutta kuinka moni tulee ajatelleeksi, että se kotona oleva verkkovirta on oikeasti vaarallista? Niin vaarallista, että taaperoikäisen sydän voi pysähtyä.

Me olimme hiljattain lampunvaihtopuuhissa. Olohuoneessa seisoi kaksipolttimoinen jalkalamppu.
Polttimo oli irti ja uusi tulossa, yläpolttimo paikoillaan ja virta päällä koska testasimme toimiiko ylin valo. Ääntäkin nopeampi tyttäreni sai päähänsä salamannopeasti laittaa sormensa kantaan. Sieltä tuli tietenkin 230 woltin sähköisku jota seurasi kauhea itku. Näin mitä tapahtui, kaikki kävi silmieni edessä puolessa sekunnissa. Seisoin metrin päässä enkä ehtinyt estää tapahtunutta.

Meidät ohjattiin keskussairaalan kirurgian päivystykseen jossa lapsi oli 5 tuntia sydänmonitoreissa seurannassa. Lääkäri vakuutteli minulle että näitä sattuu muillekkin ja etten ole maailman ainoa
äiti jonka lapselle voi käydä näin. Minulle hoettiin että näin voi käydä kenelle tahansa. Mutta siinä vaiheessa kun se käy juuri sinulle, kaikki löpinät ”lapsille sattuu ja tapahtuu” muuttuvat merkityksettömiksi. Ei saisi tapahtua.

Me selvisimme hirveällä säikähdyksellä. Seuraukset olisivat voineet olla dramaattisia. Sähköiskusta lääkärin mukaan olisi voinut seurata sisäisiä palovammoja, rytmihäiriöitä ja sydänpyhsähdys. Onnemme oli, että sormi ei ollut käynyt suussa ja oli kuiva sekä se että lapsi sai virtalähteestä sormen nopeasti pois.

Haluan tällä varoittaa kaikkia kotitalouksia sähkölaitteiden erittäin varovaisesta käytöstä kun taloudessa on lapsia. Älkää vaihtako polttimoita käden ulottuvilla oleviin lamppuihin lasten läsnäollessa. Laittakaa pistorasioihin oikeasti ne tulpat suojaksi. älkääkä kuvitelko ettei teidän naperoita kiinnosta pistorasiat. Lapset voivat saada päähänsä mitä vain. Milloin vain. Niinkin lähellä kuin olohuoneen nojatuolin vieressä tai sängyn lukulampussa voi piillä hengenvaara.

Tyttäreni lellittelynimi ”sähköjänis ei jostain syystä naurata enää. Myös jalkalamppu lähti roskiin. Meidän lamppumme ovat jatkossa vähintään 2.5m korkeudessa.

Kannattaa myös kaiken varalta kerrata sähköiskun tapahtuessa toimintaohjeet. Vaikka lapsi näyttäisi normaalilta ja olisi oma itsensä, on sähköisku aina, siis aina päivystyasia. Oireet voivat tulla jopa 48h jälkijunassa.

 

Kommentit

9 kommenttia
Jasmin

niimpä <3

Avatar

Voi kamala. Ihan meni kylmät väreet selässä, kun tätä luin. Onneksi teille ei käynyt pahemmin. Sähkö ei todellakaan ole leikin asia. Ja kiitos hyvästä postauksesta.

Avatar

Hui kauhistus sentään!! Kiitos varoituksesta, ne suojat pistorasioista puuttuu vaikka lattialla viilettää 8,5kk ja 2,5v.

Avatar

Hui kamala! Onneksi ei käynyt kuinkaan! Hyvä muistutus! 🙂

Avatar

Hui! Onneksi selvisitte säikähdyksellä!

Avatar

Minä otin pentuna monta sähköiskua virkkuukoukulla/neulepuikolla pistorasiasta. En ihmettele jos lapsesi huusi, nimittäin kyllähän tuntui niin pahalta, että muistaa lopun ikäänsä. Ainakin minä muistan. Jostain syystä toistin tempun kuitenkin useamman kerran.

Siihen aikaan ei kiikutettu lääkärille. Tuskin mun vanhemmat edes ymmärsi, että siitä olisi voinut jotain pahempaa jäädä.

Jasmin

Noh, 11kg taaperolle se verkkovirtasäkäri voi olla vaarallisempi kuin isommalle. En usko että turhaan monitoroivat koko päivän ja kiireellisenä mentiin. ENnen ei kiikutettu lääkärille. Ennen lapsia myös kuoli enemmän.

Avatar

Huuuui. Onneksi, oi onneksi sormi ei ollut kostea. Kauhistuttaa ajatuskin.

Jasmin

No niimpä!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä