Rajut ronskit ja rakastettavat runot äitiydestä

Teksti Jasmin

rakkautta ja vasta-aineita kirja (1)

Minulle tarjottiin arvostelukappaletta uudesta Anna Elina Isoaron runokirjasta. Kirjallisuuden suurenmoisena rakastajana otin sen tietenkin ilolla vastaan. Äitiydestä kertova Rakkautta ja vasta-aineita ei nimensä mukaisesti ole alkuunaan perinteinen hankalaselkoinen siirappikirja

Isoaron runot ovat kauniita ja rujojakin. Osa pysäyttäviä. Isoaro on onnistunut käsittelemään äitiyttä raskauksineen ja vauvapalstoineen. Hän  sanoitti myös keskeytyneisiin raskauksiin liittyviä tunteita maanläheisesti, ironisesti ja totuuden siemenillä kylvettynä. Alun lapsettomuutta käsittelevät runot saivat minut hämmentymään. Kuinka näin kauniissa ja hauskassa opuksessa saattoi olla jotakin niin synkkää? Sellaista mitä minunkin päässäni on seilannut. Ronski ote toi ahdistaviakin asioita helpommiksi käsitellä. Silti niihin oli taitavasti väritetty sävyt jotka eivät jääneet kuristamaan kurkkua.

Rakkautta ja vasta-aineita himmentää keskenmenojen ja lapsettomuuden lisäksi monia muitakin tabuja. Kaikesta voi puhua. Kirja on matka tyhjästä kohdusta kohti vanhemmutta. Kaikkine iloineen ja suruineen. Teoksessa on kerrottu äitiyden kauneus ironisen hauskasti. Ja vieläkin ironisemmin se arjen todellisuus, kipu ja ahdistus jota jossakin muodossa varmasti joutuu jokainen kokemaan.

Vaikka ei runojen ystävä olisikaan, kannattaa tarttua Rakkautta ja vasta-aineita (Into 2016) -kirjaan sillä varauksella, että antaa itselleen luvan tuntea. Aivan kaikkea. Isoaro sai minut ratkiriemukkaaseen nauruun unohtamatta myöskään kaipauksen ja epäonnistumisen kyyneleitä. Tunteet kuuluvat elämään, joten on kovin virkistävää kun onnistutaan piirtämään niistä virkistävä tarina hieman erilaisella kielellä.

Loistava lahja vaikkapa babyshowereille tai äitienpäivälahjaksi joten miehet, kirjakaupassa ehtii vielä vierailla!

Näyttökuva 2016-04-19 kello 12.45.31

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi