Ruokaa luonnosta -Kuusenkerkkäsiirappi

Teksti Jasmin

siirappi

Minä olen tavattoman innostunut villikasvi-ruoanlaitosta. En tiedä onko tuo sanahirviö oikea termi. Villinä luonnossa kasvavia kasveja joista tehdään ruokaa! Käsittämätöntä että minun tällainenkin asia piti ihan keksiä ja kokea ahaa-elämyksenä. Sitä luulisi olevan itsestäänselvää että metsässä on muutakin ruoaksi kelpaavaa kuin marjat ja sienet. Mutta ei, tällaiselle kaupunkilaistytölle se ei ole itsestään selvää. Kesän aikana aion viettää aikaani villiyrttien sekä villikasvien maailmassa ja niistä on tulossa kesäsarja blogiin. Aloitamme kuusenkerkillä! Kuusen kerkistä on moneksi. Mehua, teetä, likööriä ja siirappia (jotakin mainitakseni, lista on aika rajaton). Minä aloitan jälkimmäisestä.

Kuusenkerkkäsiirapin valmistusohje on yksinkertainen ja oikeastaan älyttömän helppo. Ainesosiksi tarvitaan ainoastaan kuusenkerkkiä, vettä sekä sokeria. Joissakin ohjeissa on lisätty vanilijasokeria, mutta minun kaapistani sitä ei nyt löydy joten päätin jättää sen vain pois tiedusteltuani facebookin villivihannes/yrttiryhmässä vanilija-aromin oleellisuutta. Kyselin ohjeita myös sukulaismummoilta ja ne olivat itseasiassa hyvin yksimielisiä kaikkien internetin reseptien kanssa. Luulen, että tätä ei voi valmistaa kovinkaan monella eri tavalla.

1l kuusenkerkkiä
2dl sokeria
vettä.

Liota kuusenkerkkiä noin 10 tuntia (yön yli) vedessä. Siivilöi liotetut kerkät, heitä tämä vesi pois ja siirrä kerkät kattilaan. Keitä 2 litrassa vettä miedolla lämmöllä kannen alla 2 tuntia. Siivilöi kerkät ja säästä vesti. Vettä jäi minulla 0.5litraa. Laita vesi kattilaan ja sekaan sokeri. Anna kiehua miedolla lämmöllä 2 tuntia.

kuusenuduj

Itse käytin astianpesupuhdasta lasista hillopurkkia. Tämän pitäisi säilyä kuukausia. Älä kiehuta kerkkiä kuitenkaan liikaa. Itse sain ensimmäisen satsin kivettymään betoniksi purkkiin ja sen notkeuttaminen on kohtalaisen työlästä. Kiitos villiyrttien Facebookryhmän gurujen, se kuitenkin onnistui kuumentamalla ja vedellä lantraamalla.

Kuusenkerkkä kausi on ohi mutta sain loistavan vinkin. (edelleen villiyrttiryhmästä, taidan olla rakastunut) Siirappia voi tehdä myös ihan peruskuusesta joten jos kerkät menivät sivusuun, käytä havuja!

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi