Yleinen 8.6.2016
TEKSTI Jasmin

Turkiskuoriainen kirpputorilla

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Pahaa-aavistamaton päivä. Aurinko paistoi. Kottaraiset visersivät eikä missään ollut mitään vikaa. Lähdimme ystäväni kanssa kirpputorikierrokselle. Aika tuntui pysähtyvän hypistellessäni maalaisromanttista lampunvarjostinta. 2016 -ja 50luku kietoutui sormiini harmonisena sikermänä. Kunnes lampun sisäpuolelta silmilleni loikkasi turkiskuoriainen. Tekstiilituholainen ja kauhunkylväjä vailla vertaa. Vaikea hävitettävä ja erittäin epämiellyttävä nopeasti lisääntyvä pikkuhirvitys.

Sanat tulivat todeksi. Kaikkihan sen tietävät että kirpputoreilta voi kantautua kotiin kaiken maailman ökkiäisiä munineen ja toukkineen. Ei sitä kuitenkaan moni sisäistä, ennenkuin omin silmin siellä myyntipöydän edessä sellaiseen törmää. Jopa tuholaisten valloittaneessa kodissa voidaan ajatella ”ei kai se nyt kuitenkaan sieltä kirpparilta… eihän?”Pahuutta ei tahtoisi uskoa todeksi ennenkuin sitä katsoo silmästä silmään.

tropical-beetles-195888_1920

Juuri tästä syystä, en aio kertoa kenellekään kirpputorin nimeä. Aivan varmasti jokaisessa käytetyn tavaran liikkeessä on siivekäs jos toinenkin. Silti me leimaamme usein juuri sen paikan jossa totuus on silmiemme edessä näkyvillä. Tästä kertoo se, että kirjoitettuani varoituksen yleisesti paikkakuntani facebooksivuille turkiskuoriaisten olemassaolosta, sain jopa yksityisviestejä muutaman; ”kertoisitko mikä kirppari oli kyseessä, jotta osaisin varoa kyseistä paikkaa”. Aivan väärä lähestymiskulma.

Me pesemme automaattisesti kirpputorilta tulleet vaatteet. Jotkut kertovat että turkiskuoriainen ei kuole pesussakaan. En löytänyt todisteita. Pakkasen puoleen liputetaan. Viikko riittää tappamaan munatkin. Ainoa vain, että kylmyyttä pitäisi olla 25 astetta. Ei tule tapahtumaan ainakaan meidän pakastimessa. Sitäpaitsi viikko  on kohtalaisen pitkä aika vaatesäilytykselle jos pakkasessa olisi tarkoitus säilöä ruokaa ja kirpputorilta on tullut tehtyä useampikin löytö.

Koin toukat kuolevat auringonvalossa joten tätä voisi soveltaa esimerkiksi mattojen kanssa, jotka eivät luonnollisestikaan pakastimeen mahdu. En suosittele mattokauppoja siis juhannuksena. Silloin sataa aina.

Vaatteet joita ei voi laittaa pesukoneeseen, hyötyvät saunakäsittelystä. 80 asteisessa saunassa pari tuntia eikä monikaan ötökkä kestä hengissä. Harmikseni meillä ei ole saunaa, mutta facebookissa joku vinkkasi mikron suuntaan! Epäselväksi jäi wattimäärä ja minuutit.

Huonekaluja varten markkinoilla on erilaisia torjunta-aineita mutta itse ehkä kuitenkin jätän sellaiset kaupan hyllylle ja vaihdan vintagetuolihaaveet ikeaan muoviin.

flea-market-804760_1920

Muistan olleeni lapsi, kun turkiskuoriaiset valloittivat kerrostaloasuntomme. Siitä ajasta muistan vain äidin siivonneen. Ja siivonneen. Alituiseen, kokoajan lakkaamatta. Viikkoja. Oikeastaan koko asunnosta on mieleeni piirtynyt vain pesuaineet, auki revityt listat ja laatikostot. Minusta tuntuu, kuin se aika olisi kestänyt vuoden. Todellisuudessa siihen meni kuitenkin ehkä vain päiviä. Surinkohan pehmolelujen menetystä niin raskaasti, että tapahtuma sai suuremmat mittasuhteet, kuin olisi pitänyt? Jokatapauksessa, äidilleni jäi siivousneuroosi, minulle epäluottamus elämään. Koska tahansa voi tulla mitätahansa, joka kääntää kaiken ylösalaisin ja vie sinulta my little ponyt. Eikä sen tarvitse olla millin mittaa suurempi.

En minä silti hysteeriseksi tullut. Mutta kyllä minä varmasti lisään pesulämpötilaa enkä laita kirpputorivaatteita pyykkikoriin muiden vaatteiden sekaan. Ja jätän angora-villakangastakin kierrätyskeskuksen rekille jos helmikuun pakkasennätys ei kestä viikkoa.

Minkäslainen teidän suhteenne on kirpputorien tuholaisiin?

 

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (6)

Suomessa on kahta turkiskuoriaislajia, toinen kestää pakkasta ja toinen ei. Itselläni ei ole vielä tullut vastaan turkiskuoriaisia kirppiksillä mutta olen tarkkana aina.
0
1 vastaus

Hyvä kirjoitus!
Harvemmin tulee meinaan ajatelleeksi.

Kirpparilöydöt tulee heitettyä pyykkikorin päälle, josta sitten aikanaan koneeseen.
Toisaalta myös omat, myymättä jääneet kamat tulee kasseissa nostettua eteiseen tai peremmällekin. Pitäisiköhän nekin pakastaa…
0
1 vastaus

Mä kans aiemmin heitin vaan pyykkikoriin päällimmäiseksi mut nyt jotenkin alkoi ällöttämään niin että suljen muovikassin kirpparilla ja avaan vasta kun heitän koneeseen 😀
0
1 vastaus

Hyvä kirjoitus asiasta, nyt kun ludevallankumous on käsillä ja kierrätysinnostus senkun kasvaa. Paitsi:

Ei kannata laittaa vaatteita mikroon. Tekokuidut syttyvät aikalailla heti palamaan ja puuvilla sekä muut luonnonkuidut alkavat mustumaan nopeasti jonka jälkeen nekin palavat. Jokin järki nyt käteen! Joku vielä kokeilee ja polttaa talonsa tässä uusavuttomien kansoittamassa Suomessa.
0
1 vastaus

😀 😀 äärimmäisen hyvä pointti tuo palaminen, kiitos! Taidan tosiaan jättää mikrotuksen väliin!
0
1 vastaus

Toi kuva tulee mun uniin, yööööökk!
0
1 vastaus

Suomessa on kahta turkiskuoriaislajia, toinen kestää pakkasta ja toinen ei. Itselläni ei ole vielä tullut vastaan turkiskuoriaisia kirppiksillä mutta olen tarkkana aina.
0
1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Munakoisoni ja minä
Olen vuonna -87 syntynyt äiti. Aloitin Koisoni kasvatuksen lokakuussa 2012. Blogi piirtää sanallista kuvaa perhe-elämästä ja äitiydestä. Rehellisellä rakkaudella. Paikoin ekologisella ja välillä materialistisella otteella. Viha-rakkaussuhteella nykaikaan ja leikkipuistoihin. Yhteydenotot: jasmin.kauko@gmail.com

Arkisto

Instagram

  • Nyt arvotaan huikea yksisarvisreppu! Tykkää kuvasta ja halutessasi tägää joku joka ei uskoisi, että tämän valmistuksessa on käytetty kierrätettyjä muovipulloja :D
Repussa runsaasti taskuja, se on ergonominen  ja valtavan hyvillä säädöillä varustettu. Meidän ehdoton hitti. #affenzahn #kiddex_suomi #Retkeily #yksisarvinen #arvonta #koulureppu #tarhareppu #kerhoreppu #kierrätys

munakoisonijamina

Artikkelit

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: