Teemana muna! 3-vuotis syntymäpäivät!

Teksti

nfd

Rakkaudesta muniin. Se kuvastaa parhaiten tyttäreni kiinnostuksen kohteita. Ei tokikaan vain pääsiäismunat. Aivan kaikenlaiset munan muotoiset elementit herättävät hänen innostuksensa sekä keräilyviettinsä. Markkinoilla myytävät kivimunat, dinosauruksen munat, strutsinmunakoristeet, muna-avaimenperät sekä kaikki mahdolliset ja mahdottomat munaleikkilelut. Munia muovaillaan, piirretään askarrellaan ja maalataan. Pikkukakkosen sijaan hän katsoisi mielummin Youtubesta munavideoita joissa rakennekynsikädet availevat yksi toisensa jälkeen pääsiäismunia. Pääsiäisenä kauppoihin oli ilmestynyt röykkiöittäin suklaamunia. Nähdessään ne, Koisoni suu aukesi ja sieltä pääsi hentoinen ”äiti, minä rakastan niitä”.

IMG_0542

Ei siis liene yllätys, että kysyessäni synttärikakkutoiveita, oli vastauksena ”munakakku”. Munakakusta pääsimme munateemaan. 3-vuotis synttärit vietimme luonnollisestikin tällä teemalla. Munakeksejä, pääsiäismunia kulhoissa, ruohomunia ja tietenkin munakoristeltuja kakkuja. Pieniä haasteita oli järjestää munateemajuhlat kesäkuussa mutta onneksemme jotkut kaupat myivät vielä pääsiäisjäämistöjään.

nfd

Pienemmille lapsivieraille tarjottiin (koristeita lukuunottamatta) sokeritonta raakakakkua Karita Tykän Sokeriton-kirjan ohjeilla.

Aidattu juustokakku oli oma sävellykseni ja variaationi erilaisista ohjeista.

Pohja:

200g digestivekeksejä

200g voita

Täyte:

5 liivatelehteä
2 rkl appelsiinimehua
3 dl vispikermaa
1 tl vaniljasokeria
1-2 rkl hienoa sokeria
1 dl mangososetta
200 g valkosuklaata sulatettuna

1 appelsiininkuori raastettuna

Kiille:

mangososetta

liivate

Murskaa keksit blenderissä ja sekoita sulatettu voi niihin. Sekoita keskenään tuorejuusto, mangosose, sokerit, raastettu appelsiininkuori ja mehu. Liota liivatteita n. 5 min kylmässä vedessä, purista  vesi pois ja sulata liivatteet 2rkl kiehuvaan appelsiinimehuun. Lisää liivate seokseen, nostele sekaan vaahdotettu kerma. Kaada täyte keksipohjanpäälle ja laita jääkaappiin jähmettymään vähintään 2 tunniksi. Itse pidin yön yli. Päällinen tehdään jähmettymisen jälkeen. Liota liivatteet ja sulata tilkkaan kiehuvaa vettä. Sekoita mangososeen sekaan (Käytin pilttisosetta). Kaada seos täytteen päälle ja anna hyytyä. Viimeiseksi lisää kitkatit varovasti paienllen reunoille ja koristele mieleiseksi muna-aitaukseksi!

nfd

Uunijuustokakun ohjeen nappasin Valion sivuilta ja koristelin tietenkin pääsiäismunilla sekä karkeilla. Tämä oli juhlien menestys ja sopi loistavasti raskaana oleville juhlioille.

Täytekakku meni munakokkeliksi. Kermavaahtojen pursotus ei onnistunut ja se näytti kamalalta tekeleeltä. Dinosauruksen munat pyöriteltiin lapsen kanssa yhdessä sokerimassasta. Onnekseni munafanini silmiin kakku oli täydellinen. Ja sehän on pääasia!

IMG_0553

Suolaisten tarjottavien kohdalla aikani ja mielikuvitukseni riitti vain munavoihin. Ja sekin oli virhe. Olin lahjakkaasti unohtanut, että vieraiden joukossa oli hengenvaarallisesti kanamunalle allerginen taapero ja munavoi tietenkin lasten sormissa leviää jokapuolelle. Selvisimme hätävarjelulla mutta uskoisin munajuhliemme olleen vanhemmille piinallinen. Ensivuonna munateemasynttärit järjestetään ehdottomasti munattomassa muodossa.

nfd

Suolaisista parhaiten kauppansa teki tuorejuustorullat. Tortillapohjalle levitetty yrttituorejuusto johon oli sekoitettu aurinkokuivattua tomaattia, kevätsipulia, ruohosipulia, silputtua kinkkua ja paprikaa

nfd

Kuppikakut lässähtivät mutta kukaan ei huomannut virhettä. Ei ainakaan maininnut. En kuitenkaan liitä tähän ohjetta, sillä eivät nämä olleet mitä piti. Täytteessä oli kermavaahtoa sekä tuorejuustoa. Luulen että ongelmaksi muodostui jälleen kerran se kirottu pursotus. En enää koskaan yritä moista ydinfysiikkaa.

nfd

Oma suosikkini oli ehdottomasti jääsuklaa. Kaikessa yksinkertaisuudessaan näihin sulatettiin sama määrä tummaa suklaata ja maitosuklaata. Päälle murskasin pähkinöitä sekä kookoshiutaleita.

nfd

IMG_0547IMG_0545IMG_0552

Ilmapallot sain ripustettua kattoon muotonsa säilyttäen teippaamalla ylhäälle ompelulangan jonka toisen pään ripustin kattoon. Tämän keksijälle pitäisi myöntää nobel.

Kaikenkaikkiaan päivä oli oikein onnistunut ja ihana. Koison sanat ennen nukkumaanmenoa jäävät kaikumaan korviini ikuisesti; ”Äiti, minä rakastan munia. Ja sinua”

Mainittakoon vielä, että iltapalaksi syötiin munakasta.

Erityiskiitos ihanalle Frutti di mutsille jota ilman nämä juhlat olisivat koostuneet lähinnä kanamunan kuorista. Päivystysapu oli ehdottoman tarpeen! Kiitollisena muistan myös Facebookin Leipoosiryhmää jossa avuliaat leipurit pelastivat minut useasta munakatastrofista. En tiedä missä olisin ilman teitä.

Kommentit

5 kommenttia
Jasmin

🙂

Avatar

Ne oli ihanat juhlat <3 Kiitos vielä!

Avatar

Kyllä taisi olla neiti innoissaan näistä herkuista :-)!

Jasmin

😀 no kyllä

Avatar

Oi mitä herkkuja!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä