Kesytä vaatekaapisto! Katso ennen ja jälkeen kuvat sekä ammattilaisen vinkit

Teksti Jasmin

IMG_20160803_175423

Ei koskaan mitään mitä laittaa päälle. Kaikki on pyykissä vaikkei mitään olisi pyykissä. Mistään ei löydä mitään ja vaatehuoneeseen mennessä lähinnä ahdistaa. Vaatehuone on kodin murheenkryyni jossa on pölyä, vaatteita ja rojua. 90 prosenttia turhia ja epämukavia, mutta luopumisen vaikeus on käsinkosketeltava. Kuulostaako tutulta? Aivan varmasti. Jokaisen naisen kauhistus on vaatekomero joka ei tuota iloa. Silti joka toisella sellainen masentavan pimeä ja pölyinen koppi täyttää vaatteiden säilytyksen virkaa.

Minä sain kotiini raikkaan tuulahduksen taivaasta, kun vaatetuksen ammatti-ihme suunnitteli blogitapahtumaan minulle asun (muodonmuutoksesta  enemmän ensiviikolla). Tällainen projekti vaati vaatehuoneeseen kurkistamista ja kurkistamiseksihan se myös jäi. Ei sieltä sekasotkun keskeltä löytänyt edes muistoja siisteydestä. Se tosin saattaa johtua ihan vain siitä, ettei minulla ole sellaisia. Minä en ole siisti ihminen. Järjestelmällisyys on minulle unelma paremmasta. Vähän niinkuin jollekkin haave ferrarista tai paremmasta maailmasta. Melko hypoteettista siis. Joten, Nina tuli taloon!

IMG_20160803_181235

Minua oikeastaan hieman hirvitti avata vaatekomeroni arviointia varten. Nina kuitenkin oli oikein ammattitaitoinen eikä silmäripsikään värähtänyt kaaoksen vyöryessä verkkokalvoille. Kaikki vaatteet roudattiin sohvalle ja sovitettiin läpi. Puolet sai lähtöpassit. Iso liuta iholleni vääränvärisiä, epäsopivan kokoisia, ikitahraisia ja kulahtaneita vaatteita sai lähteä pohjattomaan jätesäkkiin.

IMG_20160803_180701

Kaikki alkoi kasasta. Hyllyjä on turha penkoa ja harventaa kaapin oven äärellä. Totuuden näkee vain, kun se on silmien edessä.

Loput vaatteet viikattiin siisteihin järjestelmällisiin pinoihin. Sain myös listan järjestystä ylläpitävistä metodeista jotka haluan jakaa kanssanne. Esimerkiksi henkariasioita en ollut koskaan tullut ajatelleeksi. Kuvitelkaa nyt, sillä oikeasti on väliä, millaisissa henkareissa vaatteet ovat!

 1. Laita kaikki vaatteet ohuisiin ripustimilla varustettuihin samanlaisiin henkareihin. Tilaa vapautuu kaksi kolmasosaa kun henkarit eivät ole eriparisia. Myös vaatteiden selaaminen helpottuu huomattavasti. (En uskonut, ennenkuin näin. Tästä asiasta väänsin vastaan jopa enemmän kuin kulahtaneista likaisista lempihousuistani)
 2. Viikkaa huolellisesti vaatteet. Pinot ovat pienempiä, kun vaatteet ovat laskostettu siististi, kaikki samanlailla
 3. Käytä koreja. Legginsit ja yöpuvut vievät turhaa tilaa hyllyillä
 4. Hyödynnä naulakot. Oveen asetettiin vöitä varten naulakko jossa kaikki ovat heti näkyvillä eikä tuhannen sekasotkussa jossakin nurkassa. Myös henkaririvistön takana on naulakko harvemmin käytettäviä ulkovaatteita varten
 5. Laita komeroon matto. Käytännön merkitystä tällä ei ole, mutta henkisesti se on sitäkin tärkeämpi. Aamut ovat aivan erilaisia kun varpaiden alla on jotakin muuta kuin kylmä lattia valittaessa pikkuhousuja.
 6. Hyvä valaistus. Kunnollisessa valossa näkyy heti jämähtäneet tahrat sekä vaatteiden värit. Myös sotku erottuu paremmin valoisassa ja se saattaa kannustaa järjestyksen ylläpitoon
 7. Heitä samantien epäsopivat vaatteet pois. ”Ehkä joskus” -rätit vievät turhaa tilaa ja ehkä joskus  on useimmiten liian harvoin tilaan nähden.
 8. Vaatteiden tulee tuntua hyvältä päällä. Niin arki -kuin työvaatteidenkin. Jos eivät tunnu -jätesäkkiin!
 9. Jottet jämähdä aina samoihin asuihin, laita pyykistä kaikki aina suoraan pinojen alimmaisiksi jotta päälinmäisetkin löytävät päälle

  kollaasi (1)

  Molemmissa kuvissa vaatteet ovat ripustimissa karsimisen jälkeen, eli sama määrä samassa määrässä henkareita. Kuten kuvasta näkee, tilaa saa huimasti lisää vaihtamalla kaikki henkarit samanlaisiksi

Minun vaatekomeroni on nyt siisti. Käsittämättömän siisti. En voi uskoa sitä todeksi. Jokainen aamu alkaa erilailla kuin aiemmin. Minä löydän nopeasti sen mitä haluan eikä minun tarvitse enää räjäyttää koko pakkaa saadakseni käsiini mustan topin. Maria Kondolta peräisin oleva, Ninankin tähdentämä ”tuottaako se sinulle iloa” on tullut päivittäiseksi motokseni. Minun vaatekomeroni tuottaa nykyisin puhdasta riemua. Kaikki on sovitettu läpi, tsekattu sopiviksi sekä istuviksi. Jokainen vaate joka siellä lojuu, tuottaa minulle jonkinlaista iloa. Paitsi kumisaappaat. Niitä käytän ainoastaan esimerkin vuoksi, mutta poikkeus vahvistakoot säännön.

20160809_205838_resized

Naulakosta näkee nopeasti asukokonaisuuteen sopivan vyön ilman kaivelua ja sotkemista

Minä kysyin lopuksi tältä ammattijärjestäjältä, mitä tehdä vaatteille ja tavaroille, jotka eivät kertakaikkiaan tuota iloa, mutta niitä mukamas on vain oltana? Esimerkiksi työalusvaatteet ja mopit. Sain vastaukseksi hymyn ja saatesanat elämälle: Jotkut asiat nyt vain on oltava. Minun on hieman vielä määriteltävä pääni sisällä uudestaan mitä ”oltava” käsittää (onko esimerkiksi oltava liian pienet farkut joihin joskus toivoo mahtuvansa) ja missä ”oltavan” raja menee. Minun kohdallani järjestys, siisteys ja sen ylläpito on kuitenkin elämänpituinen matka joten en ota siitä paineita.

20160809_205512_resized

2 neliötä 76:sta on nyt saatu uuteen uskoon. Minä luulen heränneeni eloon. Siivous ei edelleenkään ole ihanaa, mutta luopuminen ei olekaan tuskaa. Tuskaa on hautautua tavaraan jota ei tarvitse, hukkua telttoihin jotka ovat liian suuria ja kuristua vöihin jotka eivät mahdu kiinni.

20160809_205948_resized

 

received_545416792310640 (1)

Kaikeksi yllätyksekseni muutama lumppu sai uuden elämän. Tämä nuhjuisen oloinen yli-iso villapaita pääsi toteuttamaan itseään mekkona. En suoraansanoen ollut tullut ajatelleeksi että villapaitaa voisi pitää ilman housuja!

IMG_20160803_185506

Vaikka olen töpöjalka, en ole tutustunut aiemmin lahkeiden käärimiseen. Olen ajatellut sen typistävän sääriäni entisestään. Pukeutumisneuvojat ovat ihmeidentekijöitä. Saatan näyttää jopa muutaman sentin pidemmältä! Ja mitä paitaan tulee, jos olisin itse´valinut jätesäkkirätit, tämä olisi ollut ensimmäisenä jonossa.

Iso kiitos Nina! En unohda tätä ikinä <3

Kommentit

12 kommenttia
Avatar

Voisitko antaa tämän järjestelijän yhteystiedot?

Avatar

Kun tuossa katselin meidän perheen vaatehuonetta ja omaa vaatekaappiani, haaveilin että joku tulisi senkin järjestämään 😀 En ymmärrä, mistä sitä tavaraa vaan kertyy..

Mutta kiitos, hyvä idea tuo, että oikeasti sovittaisi kaikki vaatteet läpi – ehkä jonkun läsnäollessa, joka kertoisi mielipiteensä. Saattaisi muutama vaatekappale kadota kaapista..

Jasmin

😀 sitä vaan kertyy, se on käsittämätöntä! Joku syksyinen sadeilta, ota teekupponen käteen ja sovitushommiin 🙂 Julmasti vaan pois kaikki mikä ei tuota iloa! Tsemppiä!

Avatar

Ammattijärjeställe olisi täälläkin tarvetta. Mä saan aina kyllä siivottua vaatekaapin, mutta se on viikon jälkeen samassa kunnossa… Pahimmat meillä on ehkä vaatehuone, keittiön kaapit ja eteisen lipasto. Niitä hyvä jos uskaltaa avata… ?

Jasmin

Mä kans toivon et tää ei mee samaan kuntoon missä se oli 😀 Keittiön kaapit siivosin samaan inspiraatioon omin avuin mutta siivouskaappu.. romukaappi.. lipastot.. Savottaa on vielä 😀

Avatar

Erittäin inspiroiva postaus! Mulla sama mielessä tehdä meidän tyttöjen vaatekaapille. Käy vilkaisemassa blogiani http://www.pellavaajapastellia.fi 🙂

Jasmin

😀 Kiitos! Ihana toi sun blogi kaikkine kuvineen <3!

Avatar

Tykkään järjestyksestä. Viikkaan vaatteet hienosti pinoihin kun ne narulta kaappeihin laitan. Järjestän jopa vaatteet pyykkinarulle niin, että jokaisen perheenjäsenen vaatteet on omassa kohtaa pyykkitelinettä. Ja siinä järjestyksessä miten ne kaappeihin kuuluu. Sitten tulee mieheni ja sotkee kaikki pinot kun etsii itselleen tai lapsilleen vaatteita. Saitko vinkkejä miten se mies laitetaan kuriin? 😉

Jasmin

😀 hahhhaha ihana, mä niin arvostan järjestelmällisiä ihmisiä. Mä olen maailman epäjärjestelmällisin. Miehen kesytys on ilmeisesti haastavampaa, en ikävä kyllä tajunnut kysyä!

Avatar

Hyvä postaus! Henkari-idean toteutan HETI!

Avatar

Mistä ostit henkarit?

Jasmin

Tokmannilta 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä