Yleinen 5.9.2016
TEKSTI Jasmin

Omenan säilöntä vinkkeineen ja avomaakurkun purkitus

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Nyt on satokausi parhaimmillaan. Avomaakurkut rehottavat ja omenat tipahtelevat puista ruohikoille mädäntymään vailla kerääjiä.

Omenoita tulee usein paljon eivätkä ne säily kovin pitkään. Ei ainakaan talveen. Me  keitimme omenat soseeksi ja pakastimme pakastuspusseihin. Pakastimesta valmiit annospussit on kätevä ottaa sellaisenaan puuron sekaan tai heittää smoothieen. Keittäminen käy nopeasti kuorineen. Pehmenemisen jälkeen keitinvesi valutetaan talteen. Sauvasekoittimen avulla omenat saa sileäksi eikä tarvitse ryhtyä nyhräämään kuorimaveitsien kanssa. Kodat kannattaa kuitenkin poistaa.

IMG_20160812_105637 (1)

Omenasosepussien käyttötarkoituksia:
Smoothieaines
Sokeriton puurohillo (meillä suosittua kaurapuurossa aamuisin lapselle)
Omenapiiras omenasoseesta
Omenakiisseli (sulata sosepussit ja lisää vesi sekä tee yleisen ohjeen mukaan kiisseliksi)
Lettuhillo (Jäikö hillo kauppaan? Sulata omenasose ja tee pikainen omppuhillo pelastamaan lettukestit)
Vauvansose (Hyvä vierasvara jos vauvaperhe saapuu kylään ja bona unohtui kotiin)

_MG_7546 (1)

Yllämainitusta soseutusprosessista jäljelle jäänyt keitinvesi kannattaa hyödyntää. Siitä voi tehdä suoraan esimerkiksi mehua. Helppo on sortua myöskin herkulliseen omenakiisselin. Keitä soseesta jäänyt liemi kattilassa ja lisää siihen 2rkl perunajauhoja litraa kohden sekä haluamaasi makeuttajaa (makeutusaine, sokeri tai vaikkapa päärynä).  Anna pulpahtaa ja jäähtyä.

Avomaakurkut ovat kaupoissakin tällähetkellä edullisia. Omatekemät suolakurkut vievät voiton oikeastaan aivan kaikesta. Ohjeen saa kätevimmin kaupassa myytävien kurkun säilöntä-aineiden kyljestä mutta pähkinänkuoressa näin; Etikkaa, vettä, avomaakurkkuja sekä säilöntäainepussukka, tilliä ja sokeria. Kiehauta liemi tilliä ja kurkunviipaleita lukuunottamatta. Lisää purkkiin kurkut ja tillinvarret. Peitä liemellä. Säilö vuorokausi huoneenlämmössä ja siirrä kuukaudeksi jääkaappiin odottamaan tarjoilua.

Näiden lisäksi olemme onnistuneet säilömään myös pihlajanmarjoja hilloksi. Kuivatut hedelmät ovat myös oiva tapa pistää syksyn makuja talteen. Omenoita voi viipaloida ja kuivattaa sellaisenaan. Myös chilit sekä tuoreet yrtit sopivat kuivatukseen ja näin ne säilyvät läpi talven käyttövalmiina maustepurkeissa. Hedelmien kuivatuksessa vain taivas on rajana ananaksesta kiiviin. Tästä oma ohjeet sisältävä postaus tulossa myöhemmin.

Mitä kaikkea teillä säilötään? Kuinka pitkälle satokauden tuotteet yleensä ovat riittäneet?

 

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: