Vesirokon tahallinen tartuttaminen lapseen verrattavissa pahoinpitelyyn

Teksti Jasmin

legal-1143115_1920

Vesirokkoa kiertää lasten keskuudessa ympäri vuoden. Minä vihaan jo ajatustakin vesirokosta. En suinkaan sen inhottavan rokkomaisen taudinkuvansa vuoksi, vaan vanhempien asenteen.

Taannoin leikkipuistossa isä oli selvästi vesirokkoisen lapsen kanssa hiekkalaatikolla. Tullessamme hiekkalaatikolle isä tokaisi ”tästä sais vesirokon, ihan ilmaseks”. Katsahdin lasta tarkemmin, ja tottatosiaan. Täynnä vesirokkorakkuloita pahimmassa tartuntavaiheessa. Sanoin isälle, että me emme missään tapauksessa halua vesirokkoa. Saimme kehoituksen pysyä kauempana. Lasten leikkipaikalla! Kuka järjenjättiläinen tuo tartuntatautisen lapsen muiden lasten joukkoon, ja terveet joutuvat väistymään tieltä, ellei halua kivuliasta ja inhottavaa sairautta? Olin tyrmistynyt. Olen edelleen.

Minä tiedän tämän olevan kärkäs ilmaisu, mutta minun mielestäni vesirokon tahallaan tartuttaminen lapseen on verrattavissa pahoinpitelyyn. Ei ehkä juridisesti mutta käytännössä. Vanhemmat antavat tarkoituksella sekä aivan turhaan lapsensa sairastua sairauteen joka kutittaa, sattuu, tekee kammottavan olon ja mahdollisesti voi johtaa jälkiseuraamuksiin.  Tätä tietenkin perustellaan sillä, että vesirokko on hyvä sairastaa pienenä.

Nykyään on vesirokkorokotteet. Minä en missään tapauksessa kannata ylimääräisiä rokotteita, olen ollut hyvin skeptinen rokotusohjelmankin kanssa ja edenneet siinä omaan hidastetumpaan tahtiin. Niille kuitenkin, jotka hysteerisesti pelkäävät lapsen saavan isompana vielä hirveämmän taudin, on rokote varteenotettava vaihtoehto. Yli 13 vuotiaille lisäksi aloitetaan lääkitys vesirokon tullessa, jottei tauti ehtisi pahaksi, joten tahallinen lapsen sairastuttaminen on kertakaikkiaan turhaa. Vesirokon sairastaminen ei ole välttämättömyys. Vielä vähemmän välttämätöntä on hakea inha rokkotauti taaperolle. Sitäpaitsi, vesirokko altistaa aikuisena vyöruusulle ja se se vasta ikävä onkin. Paljon ikävämpi kuin vesirokko.

Vanhemmat tietävät vesirokkorokotteista sekä siitä, että aikuisena vesirokon tuleminen ei ole sen suurempi todennäköisyyksiltään kuin vyöruusunkaan. Silti vesirokkobileitä järjestetään jatkuvasti. Jopa Iltalehti on uutisoinut niiden olevan vaarallinen ilmiö lainatessaan lastenlääkäriä: -” Lapsuusiässä sairastettu vesirokko voi olla lievä tai voimakasoireinen. Sen sairastaminen saattaa johtaa jälkitauteihin, joista osa voi olla vakavia. Vesirokon tahallinen tartuttaminen voi siten olla jopa vaarallista”.

Olisiko tässä kuitenkin takana vanhempien kiihkeä halu olla 3 päivää sairaslomalla vesirokkoisen lapsen kanssa? Kiihtyvätkö vesirokkobileet joulun alla ja kesällä? Tämän ääneen sanominen on tietenkin sama kuin tekisi tarpeensa tuulimyllyyn mutta puhuminenhan on muotia joten puhutaan nyt oikein olan takaa.

Ihmiset toki tekevät kuten parhaakseen näkevät. Koko ilmiön rasittavin aspekti keskittyy välinpitämättömyyteen toisia ihmisiä kohtaan. Vesirokon suhteen ollaan höveleitä. Mennään kaupoille ja hoploppeihin vielä, kun tartuntavaihe ei ihan kokonaan ole ohi mentaliteetilla ”Eihän se haittaa jos joku sen saa, täähän on haluttu tauti”.

Minua haittaa. ”Raapimisen seurauksena syntyvä ihon bakteeritulehdus (stafylokokki, streptokokki) on tavallisin vesirokon komplikaatio. Harvinaisia, mutta vakavia komplikaatioita ovat mm. keuhkokuume, aivotulehdus ja verenvuototaipumus” (Thl)

Jos sinä haluat lapsellesi vesirokon, älä kuvittele että muut haluavat. Nykyään ollaan (onneksi) erittäin tarkkoja lapseen kohdistuvista ikävyyksistä. Tällaisen lapseen kohdistuvan välinpitämättömän toiminnan pitäisi olla laissa kiellettyä.

Kommentit

19 kommenttia
Avatar

Itse olen kyllä kumnatkin lapseni rokotuttanut hinnasta huolimatta. Molemmille otin kaksi rokotetta silloisen suosituksen mukaan. Pieni hinta siihen nähden jos oikeasti tuleekin raju tauti. Töissä itse olin nähnyt vakavan aivotulehduksen vesirokon jälkitilana. Jos vaan jotain itse vointehd välttääkseen ko taudin, niin kyllä sen teen.

Avatar

Just mietin, että olis varmaan aika alkaa sairastelemaan noita once in a lifetime sairauksia lastenkin, koska rokotteet on aika kalliita.. 😀

Jasmin

😀 Anteeksi, en kertakaikkiaan tiedä mitä sanoa. Jos rokottaminen ei tule kysymykseen, ehkä voisi odottaa ja ottaa viruslääkityksen jos tauti iskee päälle vanhempana…

Avatar

Minä en ymmärrä miksi ei rokota jos ei tautia halua?Meillä on rokotettu 4/5 lapsesta ja 1 joka ehti saada taudin ennen 1-vuoden ikää eikä ehditty rokottaa sai pahan tulehduksen niveliin jälkitautina ja vietettiin sairaalassa pitkään ja niveliä seurattiin vuosia että vaikuttiko tulehdus kasvuun..eli ei mikään pikkujuttu ollut.Toki on taoauksia,missä rokko menee lievänä ja äkkiä ohi..nutta en turhia riskejä viiti ottaa tautien muodossa jos ei pakko,näitä ikäviä tauteja riittää ilman vesirokkoakin?

Avatar

Rokote on siis tulossa kansalliseen rokotusohjelmaan ja sitä odotellaan 😀 Rokottaa kun pitäisi kaksi kertaa kunnon suojan saamiseksi ja kahdelle lapselle rokotteet kustantaa 80€x4.. Ensivuonna niiden piti tulla mutta siirtyy ilmeisesti vielä..

Jasmin

Onhan se kallista, mutta silti mun mielestä tahallinen tartuttaminen rahan takia ei ole oikein. Jos ei voi roktotaa taloudellisen tilanteen vuoksi, miksi tartuttaa tahallaan?

Avatar

Minun poikani sai jälkitautina pikkuaivojen tulehduksen enkä ole eläessäni pelännyt niin paljon kuin silloin joten kyllä, olen kanssasi täysin samaa mieltä.

Jasmin

Hui kamala 🙁 Toipuiko hän kuitenkin hyvin siitä? Tää on just se osuus mistä ei puhuta tarpeeks. Vesirokkoa pidetään vaarattomana -_-

Avatar

Toipui kyllä, mutta se epävarma aika ennen kuin asia selvisi… :/

Avatar

Minäkään en ymmärrä tahallaan tartuttamista, mutta oon kyllä tosi tyytyväinen, että meillä tämä on sairastettu. En olisi lähtenyt mihinkään rokkoa metsästämään jos se ei olisi iskenyt, mutta kun perheessä on tyttöjä niin ei tarvi pelätä mahdollista vesirokkotartuntaa myöhemmin mahdollisena raskausaikana, jolloin sairastettu vesirokko on riski (pieni riski mutta riski kuitenkin) sikiölle.

Mutta epäilen kyllä tota sun teoriaa vesirokkobileistä ja vanhempien halusta olla kotona sairauslomalla, ainakin toivottavasti suurin osa on kuullut jostain että se ei ole niitä mukavampian tauteja hoitaa. Jatkuva valitus siitä kuinka kutittaa ja se 24/7 raapimisen vahtiminen ei ole se mitään hermolomaa tai mukavaa vapaa-aikaa lapsen kanssa.. 😀

Avatar

Mä kannatan vesirokkorokotusta ja olenkin sen ottanut molemmille lapsilleni. THL suositus on 1 rokote, valmistaja suosittaa kahta (toinen siis tehoste). Jos ottaa vain yhden rokotteen, niin voi saada vesirokon lievänä, muutaman rakkulan tautina ilmeisesti. Mun pojat sai sen yhden rokotteen sillä ajatuksella että vältytään rajulta taudilta ja komplikaatioilta. Olen lääkärinä nähnyt tosi pahoja vesirokkotapauksia ja niiltä halusin lapseni suojata.

Vain 3-5% aikuisväestöstä EI ole sairastanut vesirokkoa (tutkittu veren vasta-aineista) joten melkein kaikille se jossain vaiheessa tulee. Alkuraskaudessa sairastettu vesirokko aiheuttaa suuren keskenmenoriskin ja viikolla 20 asti sairastettuna myös sikiön epämuodostumariskin.
p.s. sulla on kiva blogi!

Avatar

Meillä esikoinen sai vesirokon vuosi sitten. Tartuntaan riitti, että meitä ennen oli ollut vesirokkopotilas saman lääkärin vastaanotolla. (Satuin odotushuoneessa kuulemaan kun äiti puhui jollekin tutulleen). Rokko meni suht tavallisella kaavalla, mutta 40 asteen kuumeen, oksentelun, päivystysreissun ja usean tulehtuneen rokkohaavan jälkeen jäi kyllä olo, että tälle en vapaaehtoisesti alistaisi lastani missään nimessä. Kuopukselle varmaan harkitaankin rokotetta, jos se ohjelmaan ehtii tulla.

Sivuhuomiona ehkä hieman huvittavakin yksityiskohta, joka osoitti, että ainakin päivystyksessä vesirokon tartuttavuuteen suhtauduttiin kiitettävällä vakavuudella. Lapsi ei saanut tulla tuulikaappia pidemmälle, vaan meidät saatettiin vartijan toimesta suoraan ilmaeristettyyn huoneeseen. Siinä lääkäriä odotellessa ja seinille teipattuja ebolaohjeita lukiessa tuli hiukkasen epätodellinen fiilis o_O Mutta hyvä että otetaan asiat vakavasti, en olis tuota kellekään valmiiksi kipeälle päivystyspotilaalle halunnut lapsesta tartuttaa…

Avatar

Minäkin rokotan omat lapseni tältä taudilta ainakin sillä yhdellä rokotteella. Toisaalta toiset pauhaa rokotteiden vaaroista. Ikinä et ”miellytä” kaikkia.

Avatar

Tällä hetkellä jyllännyt enterorokko oli sen verran hirveä, etten todellakaan haluaisi lapsille vesirokkoakaan ”vapaaehtoisesti”. Mutta fakta on sitten tosiaan tuo, että lähes kaikki sen ovat aikuisikään mennessä sairastaneet ja rokotusta harva tulee ottamaan, jos se ei kuulu yleiseen rokotusohjelmaan.

Tuohon vanhempien sairauslomalla oloon en usko pätkääkään. Päin vastoin lasten sairastelu on todella hankalaa mm. yhden vanhemman perheessä, jossa on vaikkapa kolme pientä lasta ja esim. isovanhemmat satojen km päässä. Siinä tulee jo aika monta ihan palkatontakin poissaolopäivää, mitä ei takuulla kukaan yh kaipaa. Sen takia ymmärrän tuon kaupoilla käymisenkin. Jos kolme lasta saa peräkkäin vesirokon, niin pitäisikö se koko aika (jopa viikkoja) viettää neljän seinän sisällä? Sekin saattaa olla monen mielestä ”pahoinpitelyä”. Ja itse tosiaan totaaliyksinhuoltajana on pakko päästä ruokakauppaan, apteekkiin tms., enkä voi jättää alle 5-vuotiaita lapsia yksin kotiin. Kaikkea ei kuitenkaan pysty tilaamaan kotiin nopealla aikataululla ja näillä tuloilla ei kotiinkuljetuksia tai lastenvahteja paljon tilailla.

Varsinaista tartuttamista vastaan olen minäkin, mutten sitä, että joku liikkuu ulkona rokkoisena. Tartuttamisvaihehan alkaa monessa taudissa muutenkin jo siinä vaiheessa, kun itsellä ei ole vielä hajuakaan sairaudesta, mikä lienee se suurin syy, miksi rokot tarttuvat niin helposti. Itse sain vesirokon 5-vuotiaana, vaikka asuttiin keskellä ei mitään, olin vielä kotihoidossa ja kyläkaupassa käytiin kerran viikossa, eli ei tosiaan kummoisessa kontaktissa täydy ihmisten kanssa olla, että se tarttuu.

Avatar

Tauti voi olla todella vaarallinen varsinkin jos on jostain syystä immunipuutteinen. Sairaaloiden päivystyksissä vesirokkoiset on todella syytä eristää, sillä siellä voi samaan aikaan olla esim. syöpälapsia, joille rokko hoitojen vuoksi on todella vaarallinen. Puistoihinkaan en rokkoisia lapsia toino oman immunipuutteisen lapseni vuoksi.

Avatar

Joo ei todellakaan mitään järkeä tahalleen tartuttaa yhtään mitään tauteja. Vaikka siitä ei mitään jälkitauteja tulisikaan niin kyllä se itse kutina ja kuumekin on jo niin hirveä kokemus, että itse kyllä paljon mieluummin sen kokisin vasta aikuisena, kun on edes jonkinnäköistä itsehillintää ettei raavi itseään ihan verille. Ja vaikka se aikuisena sairastettuna olisikin jotenkin pahempi niin kyllähän aikuinen ihminen kestää sairauden paremmin kuin lapsi ja ymmärtää, että se menee kyllä ohi eikä kestä koko loppuelämää se tuska.

Avatar

Minun äitini on kertonut, että isoveljeni (-69 syntynyt) sairasti vesirokon parin kuukauden iässä. Oireina oli vain onneksi pari hassua rakkulaa. Pari vuotta myöhemmin syntynyt pikkusisko sai sitten myös myöhemmin vesirokon joka tarttui uudelleen isoveljelle (ensimmäisellä kerralla ei vissiin tullut tarpeeksi voimakkaana, että olisi syntynyt vastustuskykyä rokolle) ja tämän jälkitautina veljelle tuli myös vyöruusu. 🙁 eli en myöskään ymmärrä miksi kukaan tietentahtoen haluaisi lastaan moiselle altistaa.

Jasmin

Näimpä, ei se tartunta ole lopulta tae millekään.

Avatar

Rokote ei sitten auta välttämättä mitään! Molemmille lapsilleni on rokote otettu, ja toinen sairasti rokon vain muutamalla näpyllä. Atoopikon vesirokko oli rokotteesta huolimatta aivan toista laatua, todella paljon kivuliaita näppyjä, ja vaati lääkekuurin.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä