DIY -kynttilät piparimuotilla!

Teksti Jasmin

Kynttilöistä saa hauskasti erilaisia tekemällä ne piparimuottien avulla! Näin ei tarvitse ostaa kerran vuodessa käytettäviä kynttilämuotteja erikseen. Käytin niin muovisia, kuin metallisiakin muotteja. Koristelut tein kynttilävahatuubilla jota on saatavilla askarteluliikkeissä useissa eri väreissä. Steariinin sain käyttämällä vanhat kynttilänjämät joten tämä on kierrätystä parhaimmillaan!

yhteiskynttila

Käytin omia virityksiä joten ohje saattaa näyttää hieman sekavalta. Toivottavasti saatte siitä kuitenkin selvää. Tässä askartelussa tyyli on aika vapaa, kunhan saatte käytännössä steariininvalutuksen toimimaan.

Laita uuni päälle keskilämmölle, max. 225 asteeseen.
Ota arkki leivinpaperia, ja paina se kattilaan reunustaen koko kattilan. Laita kynttilät leivinpaperille. Laita kattila uuniin. (Uunin lämpötila ei saa missään nimessä olla yli leivinpaperipaketissa ilmoitetun maksimilämpötilan, sillä jos se syttyy, se sytyttää nopeasti myös sulaneen steariinin ja tulipaloriski on ilmeinen.)
Anna olla n. 15 min, tai kunnes steariini on täysin sulaa. Ota kattila uunista, ja poista esimerkiksi haarukalla sulan steariinin joukosta kynttilän sydänlanka, tätä voi jatkokäyttää uudessa kynttilässä. 
tahtikynttila
Laita uunipellille pohjalle arkki leivinpaperia. Taittele talous- tai vessapaperista pehmeä, reilu piparimuotin kokoinen pohja leivinpaperin päälle. Laita piparimuotti tämän päälle. Asettele painoa piparimuotin päälle, jotta muotti painuu mahdollisimman tiiviisti paperiin kiinni. Tyyli on vapaa. Itse asettelin pari haarukkaa, ja niiden päälle pari purkkia, jotteivät purkit ole muotin tiellä. Tärkeintä on saada muotin ”pohja” pitäväksi. Talouspaperin voi korvata jollain muullakin, jolla voi tiivistää piparimuotin alapään. Ilman tiivistystä sula steariini valuu sieltä helposti lävitse. Paperin haittapuolena kun on, että steariini imeytyy siihen, ja näinollen paperi jää osittain osaksi kynttilän pohjaa steariinin jähmettyessä. Tämä ei sinänsä haittaa eikä jää esteettiseksi ongelmaksi sen pysyessä pohjassa eli piilossa. Ota esimerkiksi ompelulankaa, ja sido kynttilän sydänlanka siihen keskelle langanpätkää, ja ompelulangan päihin voi sitoa esimerkiksi lusikat. Irrottamisvaiheessa saattaa auttaa, jos sidot sydänlangan ompelulankaan jonkinlaisella rusetilla, jolloin sen voi avata vetämällä ompelulangasta. Asettele tämä viritys niin, että sydänlanka on muotin keskellä pystyssä ja ompelulanka pingotettuna piparimuotin päälle, lusikat pitäen sen paikallaan. Jos sydänlangassa ei ole metallipohjaa kuten minun tapauksessani, voit solmia sydänlangan alapäähän jonkinlaisen solmusykerön, jotta se painaa enemmän ja pysyy paremmin pohjalla.
kynttilakollaasi
Kaada varovasti sula steariini muottiin.  Hieman steariinia pääsi lävitse vuotamaan mutta se alkaa myös jähmettymään melko nopeasti reunoilta, joten ei syytä huoleen. Anna jähmettyä. Suosittelen poistamaan kynttilän piparimuotista vasta kun se alkaa olla aivan viileä, sillä kynttilän ydin saattaa olla melko pehmeää vaikka pinta olisikin jo kova. Poista mahdolliset ylitse vuotaneet reunat pohjasta, ja myös paperipohja, joka on saanut hyvin sitkeyttä jähmettyneestä steariinista, se saattaa kestää poistamisen repeämättä lähes kokonaan. Pohjan siisteydellä ei niin väliä, kunhan se jää suurinpiirtein tasaiseksi. Leikkaa ompelulanka varovasti saksilla irti sydänlangasta, tai jos teit rusettikiinnityksen, se lähtenee nykäisemällä irti. Poista kynttilä muotista, mieluiten pohjan suunnasta painaen, sillä päällipinta pysyy silloin koskemattomana ja siistinä. Koristele halutessasi kynttilävahalla tai kynttilämaalilla. Ta-daa! Joulupiparikynttilä on valmis! Mutta en suosittele syömään sitä.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä