Ryhdistäydy KELA! -Ympäristön tuhoaminen on vanhanaikaista

Teksti

earth-1389719_1920

Kela on päättänyt poistaa kestovaipan äitiyspakkauksista. Pidemmittä puheitta voin todeta, etten ole aikoihin kuullut mitään typerämpää. Yhä enenevissä määrin suomalaiset äänestävät vihreitä. Vastustavat ydinvoimaloita ja vaahtoavat ympäristöystävällisemmän elämän puolesta. Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi oli katastrofaalista eritoten ympäristösopimusten veitsen terälle joutumisen vuoksi. Hiilijalanjäljen pienentäminen on muotia ja kertakulutus so last season.

Ja mitä tekee tällaisena maapalloa pelastavana aikana Kansaneläkelaitos? Kelakertulla tietenkin oli asiaan pätevän oloinen selitys. Saatujen palautteiden perusteella kestovaippa oli koko pakkauksesta tarpeettomin ja siihen nähden kallis hankinta.

Palataampa nyt äitiyspakkauksen perimmäiseen tarkoitukseen. Suomessa tämä hienous on aikanaan lanseerattu yhdenvertaistamaan perheitä ja tuomaan apua myös niille, joilla välttämättä ei ole varaa hankkia pakettina perustarpeita vauvalle. Äitiyspakkauksen arvo nykypäivänä varmasti on monelle perheelle taloudellisuuden ohella myös tunnearvo. ’Se’ juttu. Äitiyspakkaus konkretisoi äityttä ja onhan se nyt ihanaa päästä maha pystyssä hypistelemään uutukaisia pieniä tuotteita. Monelle äitiyspakkauksen funktio on saamisen ilo. Ja vähintään yhtä monelle taloudellinen apu.

Tarkastellaan hieman tätä taloudellisen avun funktiota. Miksi valtio investoisi joka vuosi suuret summat tällaiseen asiaan vain siksi, että se on kiva juttu? Tekeekö valtio mitään muutakaan vain piristääkseen äitejä? Jos vastaus epäilyttää, voi hetkeksi palata vaikkapa eilispäivän uutisiin jotka koskivat lapsilisien leikkauspäätöksiä. Kyseessä on äitiysavustus jonka toivottiin aikanaan lisäävän syntyvyyttä. Äitiyspakkaus toi ja edelleen tuo vähävaraisemmillekin perheille kaiken tarpeellisen. Kukaan vauva ei suomessa jää ilman kynsisaksia, ruokalappua tai kotiintulovaatteita. Toppavaatteista puhumattakaan. Pakkauksen merkitys siis on suurin perheille, joissa taloudellinen tilanne on heikompi. Kertakäyttövaippoihin kuluu pelkästään ensimmäisen vauvavuoden aikana rahaa x euroa. Jos rahat ovat tiukoilla loppukuusta, lapsiperheen on kohtuullisen helppo säästää vaippakuluista turvautumalla muutamiin kestovaippoihin. Äitiyspakkauksen parilla kestolla ei toki pitkälle pötkitä, oikeastaan puhutaan vain parista tunnista. Ne kuitenkin voivat antaa sysäyksen osa-kestoilla tai jopa täyskestoilla ja näin pienentää talousmenoja. Vaikka rahasta ei puute olisikaan, kestovaippa toimii myös hätäapuna. Jos vaipat yllättäen loppuvat, kestovaippa antaa muutaman tunnin lisäaikaa kauppaanlähdölle. Tai edes sen kauppaanlähtövaipan.

Hyvä Kela. Miksi ihmeessä haluatte riistää matalan kynnyksen kokeilumahdollisuuden niin ekologisempaan elämäntapaan, kuin rahan säästöön? Eikö äitiyspakkauksen tarkoitus nimenomaan ole helpottaa arkea, tavalla ja toisella? Kestovaippa on tähän asti ollut äitiyspakkauksen ainoa tuote, joka tarjoaa mahdollisuutta kokeilla niin säästämistä, kuin hiilijalanjäljen pienentämistäkin. Nyt se on viety.

Kestovaippa saatettiin toki kokea tarpeettomaksi monenkin keskuudessa, mutta ne päätyivät niiden käyttöön, jotka niitä tarvitsivat. Moni sai ilmaiseksi tarpeettoman vaipan ja näin tuhannet perheet saivat mahdollisuuden pienentää vaippavuorta edullisesti. Eivät kaikki käytä äitiyspakkauksesta toppavaatteitakaan. Niitä näkyy paljon hyväntekeväisyysjärjestöjen kirpputoreilla lähestulkoon ilmaiseksi hinnoiteltuina. Silti toppapuku on ja pysyy. Äitiyspakkaus on mahdollisuus.

Mahdollisuus vihreämpään suomeen ja pienempiin kaatopaikkoihin lähtee pienistä asioista. Se, että ekologisuus ja edullisuus eivät kiinnosta koko väestöryhmää, ei saa tarkoittaa sitä, että näistä arvoista luovutaan kokonaan.  Kelan tulisi sitkeästi tukea sitä suuntaa, johon haluamme tähdätä. Hallituksen ympäristöpolitiikkaa myöten. Luovuttaminen vastavirtaan uidessa on vaarallista. Ekologisuuteen kannustaminen lähentelevän synnytyksen liepeillä kuulostaa toki brutaalin fanaattiselta, mutta kestovaipoista luopuminen ja ympäristösopimukset samoissa lööpeissä sen sijaan rääkyvät ilmoille falskia naurua.

Hyvä Kela. Kaikkia ei voi miellyttää. Hallitus jätti kansallisen energia- ja ilmastostrategian vuoteen 2030 esityksensä. Hallitus sentään yrittää. Kela, ryhdistäydy nyt.

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä