Jouluruuhka on pelkkä illuusio -Lopettakaa siis kitinä!

Teksti Jasmin

christmas-shopping-1088239_1920

Puhutaampas nyt jouluruuhkasta. Sehän on sellainen sana, joka on tänään varmasti kaikkien huulilla. Jouluruuhkasta kiertää ympäri somen memejä. Kukapa ei ole nähnyt ”rauhallista joulua toivottavat eivät ole käyneet Prismassa” kuvaa tai jotakin muuta vastaavaa mukasamaistuttavaa graafista taideteosta. Kauppaan mennään pitkin hampain ja rutistaan kuinka on se jouluruuhka ja elämä tähän aikaan vuodesta yhtä helvettiä. Silti sinne kauppaan on joulun alla mentävä kaksi kertaa päivässä. Jopa lähikauppaan.

Jouluruuhka antaa joulun alla oikeutuksen tiuskia kassoille. Onhan kassajonoissa nyt aaton alla jopa 2-4 ihmistä enemmän/kassa kuin muina aikoina vuodesta. Mutta kun perustilanne on se, että pakkaamaan on päästävä samalla vauhdilla kuin on jonoon kävellyt. Suomessa ruuhkan tunnusmerkit täyttää 3 jonottavaa asiakasta. Se on kassan syy se. Mitäs on liian hidas jouluruuhkassa.

Jouluruuhkan piikkiin menee myös parkkipaikkatörttöily. Saa ajaa invapaikalle, koska muualle ei mahtunut. Perhepaikat nyt ainakin ovat yksinäisten herrasmiesten urheiluautojen paikka tänä ruuhka-aikana jona parkkipaikalta saattaa joutua kävelemään Citymarketin ovelle jopa 15 m kauempaa. Se on ainakin 16 askelta se. Meille lyhytjalkaisille vielä enemmän ja kun meidän  lyhytmittaisten perheellisten perhepaikat on viety, ei meitä enää kiinnosta, otammeko me yhden lapsen kanssa kaksoslapsille tarkoitetut kärryt vai emme. Jouluruuhkassa kun saa ottaa mitä käteen osuu. Silloin kun maailma on ylösalaisin, säännöt eivät päde.

Lihatiskille on ilmestynyt vuoronumerot. Vaikka olisi unohtanut, että on jouluruuhka, kertoo vuoronumerotolppa kaoottisesta tilanteesta. Ei väliä, vaikka taulussa olisi numero 200 ja sinulla 202, olet suon silmässä. Jos 200 ihmistä on käynyt tänään ostamassa lipeäkalaa ja kaaoksen merkki, eli kehoitus jonottaa sovussa, on ilmestynyt kauppaan, asiat eivät ole hyvin. Niimpä lihamestarille voi valittaa savulohen loppumisesta. Kyllähän nyt jouluruuhkaan on varauduttava. Sillä ei tietenkään ole mitään merkitystä, että kello on 20.55 ja savulohi on aina loppu lähikaupan tiskistä siihen aikaan. Kun on joulukuu, se on joulun vika.

Harvaan maataan asuttavat suomalaiset eivät ole tottuneet, että ihmisiä on paikalla kourallista enempää. Toisinsanoen, eniten ottaa aivoon kehäkolmosen ulkopuolella asuttavia. Itse seisoin autoni kanssa 1.5tuntia Helsingin keskustassa neljän ruuhkassa TOUKOKUUSSA! Jos Lahdessa samoihin valoihin joutuu pysähtymään kahdesti joulukuussa, ollaan jouluruuhkassa. Vaikka olisi heinäkuu. Ja silloinhan on oikeus soittaa torvea, kiroilla ja olla niin maan penteleen rattiraivoissaan. Tontun kurkkivat auton ikkunoista, mutta suurin tonttu on se, joka oli etummaisena jonossa ja nosti kytkintä hädissään liian nopeasti sammuttaen autonsa. Tällainen tien tukkiva joulumielen riistäjä sietäisi saada jouluvarpusen kohtalon. Syödä jyviä yksinänsä ulkona, jos ei kerran kykene olemaan sosiaalisesti vaivaton aikana, joilla ihmisillä on kiire ja heitä on muutenkin liikaa.

Jouluruuhka antaa syyn olla ärsyyntynyt kenelle vain, missä vain ja koska vain. Naama saa olla rutussa, vaikka istuisi mukavasti mekaniikkasohvalla punaviiniglöki kädessä katsellen Bondia. Jos on jouluruuhka, saa kiukutella, oli kaupoilla tai ei. Lapsille saa rähjätä kaupassa, lapset tuovat lisää ruuhkaa pelkällä olemassaolollaan. Etenkin ne omat. Auta armias jos pyydät tikkaria kesken jouluruuhkan täpötäydellä karkkiosastolla jossa ihmiset hamstraavat suklaata kuin viimestä päivää.(eli toisinsanoen ottavat pinosta Juliakarkkilaatikon , laittavat sen kärryynsä ja jatkavat matkaansa). Karkkipyynnöt sellaisella hetkellä, ne ovat karkkihyllyraivoa ne. Silloin äiti saa räjähtää. ET VARMASTI OTA SITÄ; NYT ON JOULURUUHKA, TÄÄLLÄ ON KUULE TONTUT KATSOMASSA ETTÄ LAITATKO SÄ SEN NÄTISTI TAKAISIN VAI ET JA SIITÄ KUULE RIIPPUU SAATKO SÄ SITÄ FROZEN MEIKKIPÖYTÄÄ VAI ET!

girl-714212_1920

Minä laskin tämän asian. Normaalisti minulla menee kaupassa aika tarkalleen 40 minuuttia, jos puhutaan markettireissusta ja viikon ruoista. Eilen vietin  aikaa Prismassa 45 minuuttia. Jonotuksineen kaikkineen. Kutsutteko todella sitä jouluruuhkaksi?

Ymmärrättekö nyt? Ihmiset ovat sekaisin itsetehdystä illuusiosta. Luulen, että kaikki vieläpä tietää sen. Mutta onhan se stressi johonkin purettava. Jos on jättänyt lahjat viimetinkaan ja piparit paloivat, on paha mieli. Jos lähtee hakemaan piparitaikinaa prismasta 16.15, siinä voi hetki vierähtää. Mitäpä siitä, että se vierähtäisi kyllä elokuussakin, koska jouluna ei tarvitse syyttää itseään.

Minä en jaksa lukea enää ainoatakaan jouluruuhkajuttua enkä valitusta facebookista. Älkää menkö kauppaan päivällä, jos ahdistaa. Lidl on auki tänäänkin klo 22 asti. Joulu tulee joka vuosi, kuten näennäinen kiukunpurkuruuhkakin. Varautukaa, aikuiset ihmiset! Jos ette varaudu hieman suurempaan ihmismäärään ja haluatte sinne kauppaan juuri neljältä, älkää kirjoittako someen, kuinka joulumieli on mennyt.

Nauttikaa joulun ajasta ja ihanista tuoksuista. Iloitkaa siitä, että teille toivotetaan kauppojen kassoilla hyvää joulua. Ostakaa suklaata ja syökää sitä siellä liikennevaloissa joissa joudutte seisomaan 19 sekunttia pidempään. Leipokaa glökikakkuja ja ostakaa kaikki aineet kerralla. Jos jotakin unohtuu, hakekaa se lähikaupasta. Katselkaa upeasti koristeltuja kauppakeskuksen valoja, sen sijaan että katselisitte toisianne, jos teitä mielestänne on liikaa. Ei elämä ole niin kamalaa, miltä se näyttää.

Rauhallista joulua! (Olen käynyt Prismassa ja Citymarketissa)

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä