Yleinen 25.1.2017
TEKSTI Jasmin

Niksit arjen kaaoksen hallintaan

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

clean-1346683_1280

Minä olen kaaosihminen. Se tarkoittaa sitä, että meidän elämämme on jatkuvaa kaaoksen hallintaa. Aivan kuten monen muunkin lapsiperheen arki on. Väitän kuitenkin, että olen keskiverto ihmistä kaoottisempi. En kykene pitämään tallessa tavaroitani eivätkä menomme pysy kasassa edes kalenterin avulla, sillä kadotan senkin. Autossamme on aina takakontillinen varavaatteita, sillä olen suhteellisen kykenemätön muistamaan ne lähdön hetkellä. Ilmoittaessani raskaudestani aikanaan töissä, silloinen esimieheni kysyi puolihuolissaan ”ethän jasmine sitten hukkaa sitä lasta, kun se ei enää ole sussa kiinni”? Tämä huoli oli tottapuhuen itsellänikin, mutta sellaista ei ole vielä tapahtunut. Paitsi yhden kerran. Eikä sekään ollut minun syyni. Vikkeläjalkainen taapero halusi välttämättä kävellä kaupassa itse, ja minun valitessa maitoja hän silmänräpäyksessä päätti piiloutua. Onnekseni naarasimme lapsen kuitenkin pullonpalautusautomaatista. Älkää syyllistäkö, se olisi voinut käydä kenelle tahansa.

Koska pidän itseäni kaaoksen hallinnan asiantuntijana, jaan vinkkini myös teille jotka kipeästi tarvitsette niitä.

 1. Aina eriparisukat ja kerhossa hävettää? Osta kaikki sukat samaa paria. Helpottaa kummasti pyykinlajitteluakin. Tee sama myös omille ja puolisosi sukille. Kukaan ei huomaa eri kokoisia sukkia jaloissa, mutta eri värit loistavat kauas. Varsinkin jos päällä on hame.
 2. Ota rutiiniksi tyhentää ja täyttää tiskikone samalla, kun teet ruokaa. Aina. Vaikkei se olisi juuri sillähetkellä tarpeen. Pinttynyt rutiini pitää tiskipöydän puhtaana. Epäjärjestelmällinen ihminen ei voi luottaa intuitioon ja tarpeeseen.
 3. Pidä autossa aina varavaatekassi jossa on kaikki tarpeellinen katastrofin sattuessa. Varahousut, varakengät ja varaulkopuku. Se voi tuntua turhalta, mutta tulee se hetki, kun kiität itseäsi.
 4. Lopeta turhan tavaran haaliminen. Se ei tuo todellista turvallisuuden tunnetta. Ainoastaan sotkua. Naulaa kaikki koriste-esineet seinille äläkä säilö hyllyjen päällä mitään muuta, kuin käyttötavaraa. Helpottaa huomattavasti kadoksissa olevien tavaroiden etsimistä, kun niitä ei tarvitse kaivella tarpeettoman rojun seasta. Koristeet voivat olla kauniita, mutta koristesotku ei ole kaunista. Jos olet hukannut turvallisuudentunteesi, älä yritä saada sitä takaisin tavaralla. Mene terapiaan.
 5. Älä stressaannu olohuoneen lelukaaoksesta. Äläkä edes yritä pitää leluja vain lastenhuoneessa. Koti on lastenkin koti. Sensijaan hanki silmille iloa tuottavat säilytysratkaisut olohuoneeseen jonne lelut kasataan. Kun lelut korjataan niihin, et edes huomaa, että olohuoneessasi on hetkeä aiemmin ollut junarata. Näin vältyt lasten eristämisestä lastenhuoneeseen ja siivoustappelusta. Lapset kantavat varmasti lelut mielummin metrin päähän, kuin 10 metrin päähän. Pienissä jaloissa 9 metriä on pitkä matka.
 6. Tee yksi iso ruoka pakastimeen annospusseihin. Esimerkiksi makaronilaatikko tai jokin vuokaruoka joka on helppo pussitella. Tällöin sinulla on aina hätävarapäivällinen/lounas saatavilla jos kaaos on yllättänyt kiireen helmoissa. Ei tarvitse rattiraivota neljän ruuhkassa kun voi ajatella ”ei huolta, kotona on ruokaa”.
 7. Kännykkään saa kehittäviä pelejä myös leikki-ikäiselle. On ihan fine antaa lapselle puhelin käteen jouluaatonaattona lihatiskijonossa, kun digitaalisessa taulussa lukee 3 ja sinun numerosi on 303.
 8. Jos kumpparit katkeavat toppahaalarista kesken kriittisen hetken, lainaa niitä välikausipuvusta.
 9. Osta termoskahvinkeitin. Kahvi ei jäähdy keittimeen vaikka keitin olisi pois päältä. Myöskään kuppiin jäähtynyt kahvi ei mikron jälkeen maistu ihan niin pahalta, kuin jotkut draamaquieenit antavat ymmärtää.
 10. Ottakaa kaikkien perheenjäsenten ulkovaatteille oma kori. Kun korien vaatteet menevät sekaisin, ärsyttää. Tämä kuitenkin ehkäistään helposti. Joka ilta nopealla katsauksella heitellään tumput ja pipot oikeisiin koreihin ja näin kaikki on aamulla taas hyvin. Kaaoottiselle ihmiselle on aivan turha sanoa ”laita ne samantien oikeille paikoille kun otat ne pois päältä”. Se ei toimi.
 11. Pahinta on laskukaaos. Puhelinlasku keittiössä, sähkölasku olkkarissa ja nettilasku ehkä autossa. Laita eteiseen laskulaatikko, johon voit nopealla kädenliikkeellä heittää laskun sen avatessasi. Kerran kuukaudessa tyhjennä laatikko, ja maksa ne. Vakituisesti tulevien laskujen eräpäivä on hyvä ajoittaa samalle päivälle.
 12. Ystäväni neuvo: Pyyhi kaapin ovia, puhuessasi puhelimessa.
 13. Ja kaikkein tärkein. Älkää herranjumala sentään menkö rakastumaan järjestelmälliseen puolisoon. Parinvalinnassa on olennaista etsiä puoliso, jonka kanssa voi elää. Jos kuitenkin rakkautenne on sokeaa, suosittelen kuitenkin varmistamaan, että puolisolla on hyvä ammatti. Pariterapia on kallista.

Arjen kaaos otetaan haltuun pienillä asioilla! Miten teillä selviydytään arjen hallinnasta?

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (2)

Loistavia vinkkejä! 😀
0
1 vastaus

Nyt oli pakko kommentoida vaikka yleensä en sitä tee vaikka säännöllisesti blogiasi luenkin. Nimittäin samaistun. Ja kahden alle 3-v lapsen äitinä allekirjoitan jokaisen kohdan noista ? Repesin jo tiskikonekohdassa kun arvasin että tää on kuin suoraan mun elämästä! Kiitos!
0
1 vastaus

Loistavia vinkkejä! 😀
0
1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Munakoisoni ja minä
Olen vuonna -87 syntynyt äiti. Aloitin Koisoni kasvatuksen lokakuussa 2012. Blogi piirtää sanallista kuvaa perhe-elämästä ja äitiydestä. Rehellisellä rakkaudella. Paikoin ekologisella ja välillä materialistisella otteella. Viha-rakkaussuhteella nykaikaan ja leikkipuistoihin. Yhteydenotot: jasmin.kauko@gmail.com

Arkisto

Instagram

 • #mummola #ohjeblogissa #vegaaninen #gluteeniton #leivonta #vegan #muffin #glutenfri

munakoisonijamina

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: