Merkkivaatteiden suuri huijaus

Teksti Jasmin

IMG_6704

Kestäviä, kotimaisia ekologisia ja erilaisia. Eivät tuhoudu pesussa, menevät sisarukselta toiselle ja ovat pitkäikäisiä. Jollakin käsittämättömällä tavalla Suomalaisäidit on saatu höpsähtämään kalliisiin lastenvaatteisiin. Samanlaista ilmiötä ei ollut 90-luvulla. Ainoa paremmuutta korostava kallis supertuote oli Tupperware joka onkin syöpynyt mieliimme ikiaikaisena hyväosaisen keittiön kruunattuna kuningattarena.

Sama kruunu on kiertää nyt lapsiperheissä. Viimeisien vuosien aikana tuote-esittely on saanut jalansijan kotiemme vaatekomeroista. Markkinarako on löytynyt. Kyse ei ole pelkästä statuksesta. Kotikutsuvaatteita myydään parempana vaihtoehtona. Hintaa selitetään kestävyydellä ja ekologisuudella. Olen muistaakseni paasannut tästä asiasta ennenkin, mutta myös ollut osana miikkarihurahdusta, Pomdeluxhuumaa ja Noshviettelystä. Nyt mittani on kuitenkin täyttynyt. Toinen toistaan kalliimpi merkkivaate on kulahtanut, aivan kuten kaikki muutkin vaatteemme. Kaikista hintaluokista. Mietin syytä tähän ja perehdyin oikein urakalla pesuohjeisiin. Sieltä löytyi syy.

Pääosa merkkivaatteista suositellaan pestäväksi 40 asteessa. Anteeksi mitä?! Millaisen lapsen vaatteet tulevat tässä lämpötilassa puhtaaksi? Lapset sotkevat. Vaatteiden pitäisi lähteä puhtaaksi. 40 astetta ei pese edes perusräkää. Sama koskee varmasti myös Hm:n vaatteita, mutta niitä ei brändätä kestävyydellä ja pitkäikäisyydellä. Kai vaate nyt kestää jos sitä ei voi pestä kuumassa! Kyllä halpahallinkin Frozenmekot kuosinsa säilyttää kun ne pestään väärinpäin ja matalissa lämpötiloissa. Sitäpaitsi, kuka oikeasti jaksaa pestä kaikki yksiväriset Citymarketin legginsti 60 asteessa ja seuraavaksi kasan 40 euron kuositunikoita 40 asteessa? Jos ei välitetä kalliiden vaatteiden kohdalla puhtaudesta, merkkivaatteita pitäisi ostaa valtavia määriä, jotta ne voisi pestä värinsä säilyttäen ja täysissä koneissa. Vajaiden koneiden pyöritys kumoaa samantien luomupuuvillan ekologisen fengshuin. Väitän, että kestävyys on markkinoitu meille viilaamalla sinisiä silmiämme linssiin.

Nyt kun siihen ekologisuuteen päästiin, todettakoon että aika monelle tulee yllätyksenä, ettei monikaan merkkivaatteista ole kotimaisia vaikka kotimaisuus myyjien puheissa vilahtelee. Mikään merkki ei suoraan mainosta kotimaisuutta, mutta myyntipuheissa korostetaan ”Suomessa suunnittelua/Pohjoismaista/Ruotsalaista/Tanskalaista.  Äkkiseltään esimerkiksi Suomessa suunniteltu kuulostaa Suomalaiselta. Todellisuudessa tuotteet voidaan ommella missä tahansa. Ulkomainen työvoima on halvempaa. Suomessa suunnitellut vaatteet valmistetaan tuhansien kilometrien päässä. Aina Virosta Portugaliin.

Ekologistako? Lentokone on valtavan suuri hiilijalanjälki. Vaatteet valmistetaan esimerkiksi Meandin mallistoissa ekopuuvillasta, joka takaa tekstiilin myrkyttömyyden. Tekeekö materiaali vaatteesta ekologisen? Eräs firma taas mainostaa sivuillaan näin: ”Tuotteissamme näkyy ja ennen kaikkea tuntuu arvomaailmamme perustana oleva ekologisuus”. Saman yrityksen verkkosivuilta on hankala löytää vaatteiden valmistusmaata. Yritysselosteessa korostetaan yrityksen Suomalaisuutta ja mainitaan, että villavaatteet valmistetaan Suomessa. Pitkällisen etsinnän jälkeen valmistusmaa löytyy ”vastuullisuus” sarakkeen alta. Se Portugali.

Toki ulkomaillakin tuotettu voi olla ekologinen, mutten ymmärrä tässä merkkivaatemaailmassa Suomalaisuuden korostamista ja ekologisuudella ratsastamista, jos kuitenkin vaatteet saapuu Suomeen lentorahtina ja tieto tästä on hämäävässä paikassa mainosten välilehdillä. En väitä firmoja valehtelijoiksi. Yritystoiminta on selkeästi ihan rehellistä. Markkinointi vain on saatu hoidettua niin, että Suomalaisäiti ostaa. Sen enempää ajattelematta. Tuntuu, että me ostamme mitä vain, mikä on ekologista, kestävää ja kaunista. Viis hinnasta. Tottakai paremmasta kannattaa maksaa. Mutta onko se parempaa?

Oletteko ikinä hoitaneet edullisempia vaatteita samanlailla, kuin kalliita merkkivaatteita? Edullisissa vaatteissa toki tulemme vastuullisuuteen. Työoloja ei tarkisteta samanlailla ja lapsityövoima jyllää. En minä kannusta sellaiseenkaan. Silti olen ärsyyntynyt merkkivaatteiden paremmuuden korostamiseen, koska paremmuus on hypetettynä väärässä paikassa.

Minä en ole saanut ainoatakaan kutsujen kautta ostettua vaatepartta kestämään. Me pesemme pyykkimme 60 asteessa. Ainakin käyttövaatteet. 40 euron collagehousujen on kertakaikkiaan kestettävä kunnollinen pesu.

IMG_0408exp

Pahinta tässä kaikessa on se status. Äidit tunnistavat lapset joilla on merkkivaatteet päällä. Jotkut kokevat häpeää siitä, että oma lapsi kulkee Tokmannin legginseissä tai Reiman talvihaalarissa. Ystävien kanssa kahvittelut tapahtuvat kaveriporukalla usein vaatekutsuilla. Aina ei huvittaisi mennä, koska hävettää olla ostamatta mitään. Syystä tai toisesta. Joku voi ostaa ihan vain siksi, että se tuntuu velvollisuudelta, kerran on tullut paikalle. Myyjät ymmärrettävästi osaavat myydä. Ei haittaa vaikka paita on mekon kokoinen, sen kuuluukin olla. Koska pitkäikäisyys. Kunhan muistaa huoltaa vaatetta. Olen itse siirtynyt vaatekutsuilla kokonaan aikusiten vaatteiden puolelle. Ne ovat ainakin minulla kestäneet pesun ja käytön. Hintaerotkaan eivät esimerkiksi farkkujen kohdalla ole järjettömiä, jos sattuu löytää täydellisesti istuvat sellaiset. Rajoilla kuitenkin mennään siinäkin, sillä myös aikuisten vaatteiden linjat sekä kuosit jäljittelevät erehdyttävästi edullisempia brändejä. Tästä syystä myöskin aikuisten vaatteet täytyy ostaa siksi, että niistä oikeasti tykkää. Tunnettujen merkkien paitojen ja housujen statusarvo on lastenvaatteista poiketen nolla. Kukaan ei tunnista niitä.

Nyppyjä, haalistumia ja reikiä. Kaikkia ottaa päähän. Kalliit vaatteet lienevät lapsiystävällisiä myrkyttömyytensä ja käyttömukavuutensa puolesta. Vaan missä on äitiystävällisyys?

Merkkivaatteiden arvo on yhtä suurta huijausta. Minä haluan palavasti kannustaa ihmisiä miettimään ostopääöksiään. Jos haluaa pestä vaatteet 40 asteessa ja saada ne kestämään, sen takia ei kannata maksaa vaatteista suuria summia. Jos haluaa ostaa vaatteita ulkomailta Suomeen lennätettynä, keskustan kivijalkamyymälät riittävät siihenkin. Jos taas haluaa tietynlaisia kuoseja, kannattaa pitää vaatekutsut. Toki sitä ennen kannattaa tutustua vaikkapa Lindexin kuvastoon. Ne eivät lopulta eroa kovinkaan paljon toisistaan, paitsi hintalapussa.

Aion jatkossakin osallistua vaatekutsuille ja ehkä jopa ostaa joitakin merkkivaatteita, mutta vinttaan ekologisuuteen, kestävyyteen ja pitkäikäisyyteen kintaalla. Niille ostoille kannattaa olla aivan eri syy. Odotan sitä aikaa, kun lastenvaate on vain lastenvaate, eikä kerro mitään vanhemman tulotasosta tai ammatista. Se odotus lienee pitkä.

Kommentit

46 kommenttia
Avatar

Tahrat lastenvaatteissa (ja aikuistenkin!) vaativat ainakin 60 asteen pesun. 90 asteen pesu on jo vähän liioiteltua, sitä astelukua harvat ketjut ja tarrat ja painatukset kestävät. Valkoinen puuvilla toki ihanaa pestä 90 asteessa, siinä lähtevät proteiini yms rasvatahrat.

Avatar

Erittäin hyvin kirjoitettu. Itse olen ostanut miikkareita käytettynä itselleni ja uutena tytölle. Joulupukin pakettiin eksyi molemmille pikkuisille yhdet housut. On ne nättejä, mutta en myöskään usko että sen ekologisempia. Ostin kohta 1,5vuotta sitten uuden ompelukoneen ( I love it!) Ja nyt kun pienimmän päikkärit antaa myöten tämä äippä ompelee itse. Tämä äippä mm shoppas ainoan mustan perjantain ostoksensa kangaskaupassa. Metri tolkulla lasten trikoita. Tutan puolipotkarit, kun on lörppöjä niin tarttee itse tehdä istuvampia. Yllättäen muuten joulupaketista löytyneet tutan tassuhousut oli saman malliset kuin m&i leijonapyllyt. Hmm. Seuraavat teen itse!

Avatar

Oijoi, näin se on. En osaa sanoa muuta, mutta näin se on.

Avatar

Pakko kommentoida. Meillä on aiemmin käytetty juurikin noita merkkivaatteita, Noshia, Småfolkia, Maxomorraa, Moloa yms. Osa haalistui ja nukkaantui, osa ei. Vaatteita on ostettu siksi, että ne ovat Öko texiä, kivannäköisiä, lapset on niistä tykänneet.
Yhdessä vaiheessa siirryttiin kotimaisiin vaatteisiin, siis ihan Suomessa ommeltuihin. Lisäksi meidän lasten + myös isompien vaatteiden täytyy olla vähintään Öko tex sertifioiduista kankaista valmistettuja, tai GOTS-sertifioinnin. Tähän on syynä väriaineissa käytetyt väriaineet, jotka aiheuttavat minulle oireilua eikä lasten atooppiset ihotkaan muista tykkää. Näitä vaatteita ei tarvitse ollaa montaa/tuote, tytöllä esim on 3 mekkoa, 6 paitaa, 5 legginsit, 3 velourhousut. Ne riittää, vaatteet pestään 60 asteessa, kun ovat likaisia, tai kun käymme saunassa joka toinen päivä, ne vaihdetaan joka toinen kerta, jos ei aiemmin ole tarvinnut.
Näissä vaatteissa on myös se, että kankaat valmistetaan Euroopassa. Mutta tuotteiden tulee olla ommeltuja Suomessa, maksaa enemmän, reilusti enemmän kuin henkkamaukan, mutta sinne en enää senttiäkään ole muutamaan vuoteen kantanut. Saman verran maksavat kuin nämä Noshit, Småfolkit yms, jotka ommellaan ulkomailla.
Näin omatunto on puhdas, lapsilla ja meillä isommillakin on kivat vaatteet, jotka kestävät (käytössä on kuitenkin edelleen jo aiempina vuosina ostettuja markettivaatteita, jotka ovat pysyneet hyvinä), työllistämme suomalaista ja verorahat jäävät suomeen. Meillä menee paljon vähemmän lasten kohdalla vaatteisiin rahaa, kuin esim eräällä tutulla, joilla ostetaan lapsille vaatteet Ellokselta, henkkamaukalta… jostain syystä heillä täytyy olla niitä paljon. Menevät kuulemma niin nopeaan rikkikin.
Rahaa tämä ei vie vuodessa paljon, tietty jos aina ostaisi kasvavalle lapselle juuri sitä sopivaa kokoa, menisi enemmän, mutta meillä ostetaan aina yhdeistelmä kokoa tai seuraava mikä on käytössä. Lisäksi n ämä materiaalit on niin laadukkaita, että niitä oikeasti kestää venytellä pesun jälkeen. Eivät siis kutistu.

Jasmin

Tuo ökötex on kyllä iso plussa, en kiellä sitä ollenkaan. Ajattelin lähinnä kokonaisekologisuutta tuolla ekologisuusjutullani. Mistä sä oot eniten tykänny noista Suomessa ommelluista tuotteista?

Avatar

Allekirjoitan täysin osan kirjoituksesta. Kuosit ja mallit myös menettää myyntiarvonsa vuodessa-parissa. Omat syyni ostaa markettien ulkopuolelta löytyy lähinnä käyttötarpeesta. Meillä on 5, 7 ja 9 vuotiaat tytöt joista kaksi nuorinta elää täyttä prinsessaikää käyttää lähinnä tunikoita ja leggareita/sukkiksia koossa 134-140. Vanhin kokoa 146 ja lähinnä farkkuja ja trikoopaitoja. Kivaa ja perus trikoota on vaikeaa löytää isolle lapselle kun h&m on ainut missä pienten vaatetta myydään näihin kokoihin asti. Nuorten puolella on paljon tekokuitua sun muuta ihmeellisen mallista neuletakkia jne. Farkkuja sentään on helppo löytää. En osta vaatteita myyntiarvon vuoksi enkä edes seuraavaa käyttäjää ajatellen, mutta arvostan jos vaate palvelee siihen kunnes lapsi siirtyy seuraavaan kokoon. Siihen henkkamaukkalaatu harvemmin pystyy.

Jasmin

Joidenkin kuosien arvo taas kavsaa mitä kauemmin menee aikaa, vai onko arvon nousu jo historiaa? Tuo on kyllä tosi hyvä systeemi että ostaa vaatteita joissa koko kestää kauan. Meilläkin se ehkä kestäisi jos itse vaate kestäisi. Ja varmaan kestäisikin jos tuo pesujuttu olisi helpompi.

Avatar

Siis 5 ja 7 vuotiaiden vaatekoko 134-140 cm?

Avatar

Totta. Tyttäreni menee eskariin ensi syksynä ja on 124cm pitkä, pitkäselkäinen ja harteikas (eikä ole ylipainoinen). Ekaluokkalainen on siro ja 130cm pitkä. Käytössä on sama vaatekoko paidoissa, tunikoissa, sukkiksissa ja leggareissa.

Avatar

Meillä on vaihtelevaa kokemusta vaatteiden kestosta. Eräs me&i-setti on kestänyt todella upeassa kunnossa noin 1,5 vuoden viikottaisen käytön ja pesun ja sitten taas erään me&i-jumppiksen haarasaumassa on reikä noin 10 käyttökerran jälkeen. Meillä vaatteet pestään 40 asteessa lajiteltuina tummiin ja vaaleisiin ja siellä samoissa koneissa on myös vanhempien vaatteet. Näin ei tule tyhjiä koneita. Siitä ei kyllä tulisi mitään, että pesisi pinkit, keltaiset, siniset jne. omina koneinaan. 40 asteessa suurin osa tahroista on lähtenyt, mutta joskus tarvitaan tahranpoistoa.

Jasmin

Meillä ei 40 asteessa lähde puhtaaksi tahrat 🙁 Ollaan varmaan tavallista sotkuisempia 😀 Vaihtelua toki noissa kestoissa on. Yksiväriset ja housut kestäneet meillä parhaiten.

Avatar

No kyllä Noshin portugalilaisesta vaatetehtaasta on aika iso matka esimerkiksi Lindexin bangladeshilaiseen tehtaaseen, jossa on dokumentoidusti kurjat työolot ja polkupalkka. Se on myös iso osa hintaa ja ihan yhtä lailla arvokysymys. Toisille tällaiset asiat merkitsee, toiset ei niistä menetä yöuniaan.

Tää on ehkä vähän kulunut aihe. Mitä väliä sillä on mitä kukakin lapsensa päälle pukee? Miksi aina tehdään asetelma merkkivaateäidistä ja markettimutsista? Pitäisikö lakata ostamasta tiettyjä merkkejä siksi, että joku toinen tuntee siitä huonommuutta (ja ihan turhaan muuten!)? Meillä ainakin on uudet merkkivaatteet ja kirppislöydöt sulassa sovussa viikattuna lipastossa. Ne on kaikki käyttöön tarkoitettuja ja pestään ihan samalla tavalla. Yhtään merkkivaatettakaan en ole vielä onnistunut pesulla pilaamaan.

Jasmin

Mä ehkä ennemmin yritin ottaa kantaa markkinointiin ja siihen, että miksi niitä merkkivaatteita ostetaan. Kestävyydellä ratsastetaan, mutta minun kokemukseni mukaan se ei ole yhtään sen kummempaa kuin muuallakaan. Ei noita vaatteita markkinoida paremmilla työoloilla. Harvemmin edes kerrotaan missä ne tehdään, jos ei erikseen kysy. Hypetetään vain Suomalaista suunnittelua. Tämä tosin on vain oma kokemukseni. Jos haluaa ostaa näitä siksi, että ytöolot ovat paremmat niin okei. Se on sillon hyvä valinta toki. Mutta onko kestävyys ja ekologisuus hyvä syy kierrättää vaatteita maasta toiseen? Jos mainostaa haluavansa käyttää ekologisia lastenvaatteita, miksei käytetä suoraan Suomalaista? Aihe voi olla jollekkin kulunut, minulle ei.

Avatar

Olen ollut monilla Nosh-kutsuilla ja kyllä on esittelijä ihan selvästi sanonut, että Portugalissa tehdään. Mielummin ostan EUssa tehtyjä kuin Aasiassa tehtyjä.

Avatar

1. Kuinka ekologista on pestä vaatteet 60 asteessa? Meillä ainakin 97 prosenttia tahroista lähtee 40 asteen pesussa. Hankalimmat sitten sappisaippuan avulla.
2. Kuinka ekologista on ostaa H&M tai muiden ketjujen vaatteita, jotka tehdään Kiinassa. Sieltä ne tänne lentää. Ja jos ostaa viisi hyvää vaatetta vastaan 20 lirularua niin epäekologista sekin.
3. Ei vissiin ole valmistajan vika, jos vaatteen ostaja päättää pestä vaatteen pesuohjeen vastaisesti.
4. Reima ei ole nolo merkki ja Me&i, Nosh, Pomp de Lux on ihan keskihintaisia vaatteita vrt. Gugguu, Ralph Lauren jne.

Jasmin

Ei varmaan kovin ekologista, mutta en minä väittänytkään että eläisin superekologisesti vaan kyseenalaistin ekologisuudella markkinoinnin. Suo siellä, vetelä täällä. Meillä 40 astetta ei riitä. 40 asteessa ei kuole edes täit/muut pöpöset.

Tokikaan se ei ole valmistajan syy, että pesuohjeita ei noudateta. Mutta minä kyseenalaistin tällä sitä hysteriaa kuinka merkkivaatteet ovat kestäviä ja ihan huippuja. Ja varmasti ovatkin kestäviä mutta ei mielestäni äitiystävällisiä.

Avatar

Äitiystävällisiä?

Enpä ole koskaan kuullut, että joku olisi saanut vaatteista jonkun taudin. Ja ei kai täitäkään niin usein ole, että vaatteet pitäisi pestä 60 asteessa. Pöpöjä kuitenkin on kaikkialla ja liiallisen puhtauden tiedetään altistavan enemmän sairauksille.

Blogisissa tuot vahvasti esiin ekologisuuden, kun merkkivaatteita kuskataan lentokoneilla. Tämä pätee myös niihin kivijalkakauppoihin, että ei Lindexiltä ostamalla itselleen yhtään sen puhtaampaa sielua osta.

Ja täytyy myöntää, että otsikointisi on aika rohkea. Väittäessäsi merkkivaatteiden olevan kusetusta, niin perusteluina ei ole muuta takana kuin oma mutusi.

Siinä olet oikeassa, että lapsen tai oikeammin ihmisenarvo ei saisi olla kiinni siitä, mitä hän pukee päälleen. Eikä se kaikille olekaan niin. Henkilökohtaisesti haluan pukea lapseni hyvin ja omaa silmääni miellyttävösti niin kauan, kun minulla siihen sanavaltaa on. Enkä koe tulleeni kusetukseksi, jotain ostan uutena, jotain käytettynä ja minähän sen kuluttajana määrittelen, mitä olen valmis maksamaan ja etsin omalle kukkarolleni sopivan vaihtoehdon. Oman kokemukseni mukaan keskihintaiset merkit kestävät paremmin käyttöä kuin ihan halpikset.

Mukavaa viikonloppua sinulle!

Avatar

Oon ihan samaa mieltä tosta länpötilasta. Pesen kaiken meidän käyttövaatteen 60 asteessa ja jos lindex kestää sitä hyvänä niin pitää mun mielestä ne ”laadukkaatkin” merkit kestää.

Ja ekologisempaa on pestä koneellinen kuudessakympissä ja saada puhdasta, kuin kaksi kertaa neljässä kympissä eikä vaate sitten puhdistukkaan. Plus värit säilyy kuumassa paremmin.

Avatar

Eipä ehdi vaatteet likaantumaan, kun joka aamu uuden setin päälle panee. Ainakin meillä menee näin. Jotain pientä suttua tule kuitenkin ja mä tykkään, että vaatteiden tulee olla puhtaita ja ehjiä. Ihmiset pesee kuitenkin vaatteitaan liian usein, eipä minusta tarvetta 60 asteen pesuun. Värit tosiaan pysyy paremmin suuremmissa pesulämpötiloissa mutta vaatteenhan ei tule kestää suurempaa pesulämpötilaa, minkä valmistaja on sille määritellyt. Puuvillaiset voi nakata kyllä huoletta 60 asteeseen.

Jasmin

Meillä likaantuu jo tunnissa 😀

Jasmin

60 asteessa kuolee myös pöpöt. Kuitenkin nykyään koneet on semmosia etteivät lotraa jäätävillä vesimäärillä ja ekopesut sun muut jo varmaan vähentävät pesutehoa joten ainakin lämpötilan haluan pitää 60 asteessa

Jasmin

Mist sitä tietää mistä pöpöt tulee? Mun mielestä on ihan hygieeniakysymyskin tuo 60 astetta. En tarkoittanut verrata merkkejä toisiinsa, vaan puhuin turhasta hypestä ja markkinoinnista.

Jasmin

Ja hyvää viikonloppua sinullekin 🙂

Avatar

Myöskin pyykkikone vaikuttaa pesutulokseen. Meillä on alle 10v vanha kone ja pesen kaikki pyykit pesulapun mukaan eikä ongelmia. Tahrat lähtee. Jos tiedän vaatteessa olevan tiukemman lian, heitän kuuteenkymppiin. Minusta on oma moka jos vaatteet kärsii eikä kestä jos ne pesee jatkuvasti väärin. Ei esim. painettu kuva voi mitenkään kestää jatkuvaa pesua 60°:ssa.
Meillä on 5 lasta, nyt on neljännellä menossa samat mekot mitä esikoisella aikoinaan. Kiitos oikeanlaisen pesun.

Avatar

Amen! Tämä helposti halutaan varmasti käsittää vääriin vastakkainasetteluna merkkivaatemutsiin ja ei merkkivaatemutsiin, mutta sanotaan ny suoraan helvetinkö väliä sillä on mikä rätti sillä lapsella on päällä? Mua ei kiinnosta, vaikka toisen lapsella olis 5000 euron paita tai 1 euron paita. Jos tästä aiheesta puhutaan markkinoinnin, brändäämisen ja muun kaupankäynnin näkökulmasta päästään siihen, että kaikki tekee bisnestä, eikä se puuvilla muutu sen kummemmaksi puuvillaksi maksoi se sitten 100 euroa tai 20 euroa. Tietty osa hinnasta on selitettävissä kustannuksilla, jos halutaan taata oikea palkkataso ompelijoille jne, mutta ei loputtomiin. Mini rodini on hyvä esimerkki ylihinnoitellusta brändistä, jonka hinnalla ei ole enää mitään tekemistä kestävyyden kanssa, ei se kestävyys mystisesti nouse hinnan mukana loputtomiin! 😀

Jasmin

Juu tarkoitus ei ollut asettaa vastakkain vaan ennemminkin ottaa kantaa markkinointiin ja hinnoitteluun. Toki jokainen laittaa rahansa mihin haluaa mutta tuntuu että lastenvaatteiden ympärillä on paremmuuskupla ja ihmiset maksavat illuusiosta

Avatar

Reima ei oo nolo! Ei ainakaan Reimatec+ Stavanger. Vuoden testivoittaja haalari joka päihittää mennen tullen molot ja rodinit!!! Joo jos kulket 10v vanhassa risassa kulahtaneessa reimassa , niin se on nolo. Mutta tuskimpa sitä tarkotit. Ja turha inistä jos vaate ei kestä kun ei tottele pesuohjeita 😀 siinähä sitte peset 60 asteessa ja tietosesti pilaat hyvät vaatteet, oma valinta. Miikkarit sitäpaitsi on jo menneen talven lumia. Jotkut tosin sydänpyllyissä kuvittelee saavansa kulahtaneet tahraset reikäset pöksyt eteenpäin 15eurolla 😀 😀 en maksais ees senttiäkää sellasista oli sit miikkaria gugguuta tai rodinia mitätahansa kuviota. Ruman näköistä kulkea kulahtaneissa vaan koska merkki ja kuosi 😀 paljo tyylikkäämpää ostaa samalla rahalla upo uudrt lindexistä vaikkapa.

Jasmin

Inisen, koska minusta jos vaate markkinoidaan kestävänä, ja luodaan sen ympärille kestävyyshype ja ihmiset maksavat, sen täytyy kestää enemmän kuin 40 asteen pesy. Tuo reimaviittaus oli huono, mutta se oli sarkasmia. Minusta mikään vaate ei oikeasti ole nolo, mutta jotkut ehkä kokevat että on? Meillä on vanhoja kulahtaneita reimoja, ei hävetä. Mutta kommenttisi todisti että joidenkin mielestä olisi syytä 😀

Avatar

Kirjoitit kuin minä ajattelen! Kauhistuttaa lastenvaatehysteria. Osa on todella hurahtaneita ja käyttävät järkyttäviä summia vaatteisiin.
Jottei menisi liian hurskasteluun voin sanoa että kolmen tyttären vaatekaapista löytyy meandia ja noshia, lindexistä puhumattakaan. Mutta valtaosa vaatteista on minun käsialaa. Kankaat ovat lentokoneella rahdattuja luomukankaita, mitkä äitityövoimalla vaatteeksi. Ja kyllä olen kiitollinen kun voin ommella lapsille sellaisia vaatteita mitä lapset (ja äiti) haluavat.

Jasmin

Löytyy meiltäkin mutta olen alkanut karsimaan niiden ostoa ihan todenteolla, kun tajusin etteivät ne kestä sen enempää. Itseompelu on kyllä ihan parasta <3 Meillä onneksi mummot harrastavat sitä myös 🙂 Ja ne on kestäviä.

Avatar

Tyhmää yleistämistä mielestäni. Jos yksi, kaksi vaateketjua on pissinyt sua silmää tarkoitaako se että kaikki yritykset on samanlaisia… Kyllä esimerkiksi Reimanin tuotteet on hinta/laatu suhteeltaan aivan oikein hinnoltettu. Kuitenki ovat suomalaisia eivätkä mitää halpaketjun riisipalkalla tehtyjä… Ja toinen asia ei niihi vaateisii lyödä pesulappuja jossei niitä ole tarkoitettu noudetaviksi.. itse omalla tyhmyydelläs pimaat vaatees. Järkikätee tai suu tukkoon..

Avatar

Tyhmää yleistämistä mielestäni. Jos yksi, kaksi vaateketjua on pissinyt sua silmää tarkoitaako se että kaikki yritykset on samanlaisia… Kyllä esimerkiksi Reimanin tuotteet on hinta/laatu suhteeltaan aivan oikein hinnoltettu. Kuitenki ovat suomalaisia eivätkä mitää halpaketjun riisipalkalla tehtyjä… Ja toinen asia ei niihi vaateisii lyödä pesulappuja jossei niitä ole tarkoitettu noudetaviksi.. itse omalla tyhmyydelläs pimaat vaatees. Järkikätee tai suu tukkoon..

Jasmin

Puhuin vaateketjuista yleisesti. En yhdestä. Tiedän, että vaatteet kestävät pesuohjeita noudattamalla, mielestni vaate ei ole kestävä jos se kestää vain 40 asteen pesun.

Avatar

Jos pesisin jatkuvasti vaatteet 60c, en kehtaisi sitä ääneen sanoa. Ilmasto ja maapallo tuhoutuu kovaa vauhtia ja jotkut ei välitä kun omasta perheestään (per*eestään). Jokainen pieni teko on iso teko kun sen tekee tuhat ihmistä yhdessä.
Meillä on alle 10v vanha kone ja pesee 30-40c kaikki tahrat, mustikat ketsupit ym. Ja meidän lapset sotkee PALJON. Kannattaa uusia pyykkikone tai pyykkiaineet jos tarvitsee 60c pestä. Nykyaineilla riittää jopa 20c pesu. Meillä erisan, Lv ja muutkin hajusteettomat toimineet matalassa lämpötilassa. Koneen puhdistusohjelma ja oikea pyykin täyttömäärä täytyy myös muistaa.

Sitten vielä halpisvaatteista että kannattaa selvittää missä ne on valmistettu. Edelleen ihmiset suosii esim H&M-ketjua vaikka he ovat vuosien saatossa saaneet varoituksia ja sakkoja lapsityövoiman käytöstä ja heidän tehtailla orjuutetaan ihmisiä, netissä paljon ollut uutisia aiheesta. En pukisi lapselle toisen orjalapsen tekemää vaatetta…
tosin merkkivaatteita meiltä ei löydy lainkaan koska en maksa extraa pelkästä tuotteen nimestä. Lisäksi monet näistä Gucci jne firmoista käyttää eläimiltä revittyjä nahkoja ja turkkeja laukuissa, kengissä ym.
Esim seppälästä saa edukkaita ja inhimillisesti tuotettuja vaatteita.

Jasmin

Meidän uusi kone ei pese. ostimme sen viimekuussa, pesuteho sama kuin edellisessä, joka ei ollit vanha sekään. Tiedän kyllä missä halvat vaatteet on valmistettu, kyse ei ollut siitä vaan siitä, että mielestäni vaatehypetys eettisyyden ja kestävyyden osalta on mennyt överiksi. Sitä liioitellaan.

Avatar

Vaikea kuvitella että uusi kone ei pesisi. Uudet koneet on niin tehokkaita että pesevät jopa siinä 30c kunhan on matalan lämpötilan pesuun valmistettu pesuaine käytössä. Todella inhottavaa että heität blogissa täysin vääriä väitteitä kuten ”pöpöt ei kuole 40c” jos on siihen suunnitellut pesuaineet niin kyllä kuolee pöpöt joten mihin tämä väitteesi perustuu? Kun peset kädet saippualla niin kyllä ne pöpöt kuolee siinäkin, lyön vetoa ettet 60c vedellä kykenisi käsiäsi pesemään niitä polttamatta.

Nykyajan pesukoneet on myös tehokkaampia kuin vanhat joten mihinhän perustat tuonkin väitteesi ettei olisi? Nykykoneissa on kahden suunnan pyörintä, tehokas linkous, veden ruiskutus tehokkaampi jne.

Voisit vaikka perehtyä pesukoneisiin ja pyykinpesuaineisiin ennen kuin tuollaisia väitteitä kirjoitat. Kannattaa myös ostaa paremmat pesuaineet ja annostella pesuaine oikein pyykkimäärään ja vedenkovuuteen nähden jos et saa pyykkiäsi puhtaaksi normaalilämmöllä.

Avatar

Hoitoala ei valitettavasti riitä tieteen tuntemukseen. Eniten uloste ym pelkäämiäsi bakteereita löytyy sinun kännykästäsi, tietokoneen näytöstä, ovenkahvoista jne. Jopa enemmän kuin vessanpöntöstä! En nyt laita tähän linkkejä sivustoille kun en tiedä onko sallittua mutta jos jostain sairastut niin se on kätesi tai kännykkäsi näyttö todella paljon todennäköisemmin kuin vaatteesi. Maalaisjärjen luulisi riittävän tämän tietämiseen. Peset lapsen kakkapyllyn käsillä, peset kädet ehkä 30c vedellä ja saippualla, bakteereita jää hirveästi ja ne leviävät koko asuntoon. Lisäksi 60c ei edelleenkään riitä puhdistamaan niitä bakteereita, jos 10v hoitoalalla on ollut niin luulisi tietävän että kuteet vaatii 90c siihen. Kumma jos ei tiedä. Ihmetyttää ihmisten vähäinen tietämys nykymaailmassa kun tietoa on saatavilla kaikille.

Avatar

mm. Näin lukee eräässä artikkelissa jossa oli tutkittu pesulämpötiloja:

”Ympäristö ei tästä tykkää, mutta terveys sitäkin enemmän. Pyykin huolimaton käsittely ja pesu liian alhaisessa lämpötilassa voi kiusata infektiotauteina, kuten ihottumana, oksennustautina ja ripulina. Myös influenssa ja kolibakteeri voivat brittitutkimuksen mukaan selvitä alle 60 asteen pesussa.”

En mä ainakaan haluais ehdontahdoin noita pöpöjä, etenkään tautiaikana.

Avatar

Tiedän että tuo laittamasi teksti löytyy iltalehdestä joka tunnetusti tekee ”laadukkaita” uutisia mutta siinäkin mainitaan 90c pesu. Jos haluaa uloste/koli ym bakteerit vaatteista pois se vaatii 90c pesun. 60c ei missään nimessä riitä tappamaan niitä, eikä 40c. Mekin pesemme uloste/oksennus/tauti tekstiilit kovassa lämmössä.
Mutta peruspesu riittää muuten. Nykypesuaineet sisältää niin pitkän listan erilaisia kovia puhdistavia myrkkyjä jonka vuoksi niitä voidaan käyttää jopa 20c pesussa. Yhdistettynä uuteen tehokkaaseen koneeseen riittää kyllä 40c. Ihmisen ei ole hyvä tappaa kaikkia bakteereja, suurin osa ihmisen ihon bakteereista on tärkeitä ja hyödyllisiä ihmiselle ja niiden innokas tuhoaminen on lisännyt allergioita, herkkyyksiä yms.
Sitten rasvataan kuivaa ihoa ja voivotellaan. Meillä ei täitä, ripulitauteja, ihottumaa, kuivaa ihoa tai muutakaan vielä ole lapsilla ollut.

Jasmin

Mua ei ainakaan vakuuta se että joku tulee vaan sanomaan ”tätä suositellaan mutta tiedän, että tämä oma tietoni riittää” 🙂 itsekin hoitoalalla viimeiset 10 vuotta olleena uskon että 60 astetta on se hygieeninen vaihtoehto, ellei halua kyllästää kuteita kloriitilla
Hyvä ettei teillä ole ollut tauteja. Lienette harvinaisuus 😀

Avatar

Tämä nyt oli melkoista mututuntumalla heitettyä sontaa tämä koko teksti. Suosittelen perehtymään ensin vaikkapa eetti.fi -sivustoon. Saisit jotain faktoja heittojesi tueksi.

Myös se, että tuotteita suunnitellaan Suomessa, lisää kotimaista työllisyyttä. Suomalaiset lastenvaateyritykset ovat kaiken kaikkiaan melkoisen vastuullisia, sillä pienillä yrityksillä on mahdollista selvittää koko tuotantoketjunsa eettisyys, toisin kuin valtavilla ketjuilla.

Toki pelkkä kotimaisuus ja eettisyydellä markkinointi ei vielä kerro mitään. Oikeasti vastuulliset firmat pyrkivät jatkuvasti parantamaan laatuaan pitääkseen reklamaatiot ja materiaalihukan mahdollisimman pienenä. Se, että netissä jurputtaa nyppyyntyneestä paidasta ei hyödytä ketään, ellei viesti mene perille firmaan asti.

Jasmin

Toki suunnittelu lisää, mutta suomessa on aika paljon työttömiä ompelijoita..

Avatar

Hyviä pointteja! (En muuten tajua, eikö ihmisillä ole nykyään enää ”kokonaisuuden lukutaitoa”, kun tartutaan vain epäolennaisiin asioihin tästäkin tekstistä ja pääpointti jää tajuamatta… :D)

Avatar

Hei,
Vaatemyyjänä ja kankaista ”koulutukset” saaneena vaatteet täytyy pestä 60C asteessa, jos haluaa ihmisen oman rasvan (ihmisrasva kamala sana) pois kankaasta. Alemmilla lämpötiloilla ei lähde.
Tämä on ongelma myydessä kalliimpia design-vaatteita, joissa pesumerkinnät ovat 30-40C, ihan vain syystä, jotta valmistajat eivät joudu vastuuseen vaatteen mennessä huonoksi/ nyppääntyy tms.
Mutta vaate ei säily tällöin puhtaana, koska jokainenhan haluaa saada vaatteen puhtaaksi tästä em. ihmisen jättämästä luonnollisesta rasvasta/öljystä. Joten kalliimmat merkit laittavat matalammat pesumerkinnät, jolloin vaate _näyttää_ paremmalta pidempään, mutta ei ole puhdas. Enkä tarkoita likaa, vaan hygieenistä puhtautta.

Avatar

Osu ja uppos mietin voinko viedä lapsen muskariiin tai muuhun harrastukseen cirafin,h&m,lotta&lassin
tai muun halpis merkin vaatteissa
Vai pitäskö vaihtaa ”kalliimmat vaatteet” koska muut äidit näkee ja leimaa meijät köyhiksi hylkiöiksi sellaset esittelyn kestävät vaatteet
Rakastan ostaa kirppisvaatteita mutta hävettää silti muitten äitien nähden
Ja iha p.. ettei voi kestä 60 c vaan 40 ja jopa 30c lämpötiloja LASTENvaatteissa

Avatar

Voitko kuvitella, että joskus nolostun lapseni vaatteista? Nimittäin, kun joskus tuntuu että joku tuijottaa ja sitten tekee mieli sanoa että niin, en minä mikään merkkihullu ole ja että sattumalta nyt löysin tämän netistä puoleen hintaan ja ajattelin että ihana haalari, otan tämän. Ja että en ole veloissa vaikka rattaat on meillä nämä ja oikeastaan menenkin tästä tuonne sivummalle leikkimään lapseni kanssa niin saatte te muut … tehdä tulkintoja.

😀 Että voi se mennä niinkin päin. Että toivoo, että ei olisi vahingossa pukenut itseään sävy sävyyn vauvan kanssa. Siis oikeasti, se oli tänäänkin vahinko. Minä vaan satun tykkäämään mustista alaosista ja värikkäistä ylä osista.

Mutta mitä tulee kestävyyteen, sitä ei takaa mikään merkki tai valmistusmaa. Ja aina voidaan tappiin asti kiistellä siitä, mikä on ekologisin tapa pestä pyykkiä. On hyvä, että teillä on uusi pesukone, ne pitäisikin välillä päivittää. Ja siitä taas päästään siihen, että onko se ekologista jatkuvasti uusia kodinkoneita?! Pienillä askelilla päästään jo isoon muutokseen, jos vain saataisiin kaikki perheet mukaan. Että täydempiä koneellisia, oikeat lämpötilat, vähemmän vedenkulutusta (koskee muutakin kuin pyykinpesua!), vähemmän autoilua jne. Jos lähdetään tutkailemaan vaikka tähän kommentoineen Jaanan perheen tapoja, varmasti sieltä löytyy parannettavaa niin ympäristön kuin monen muun asian kannalta.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä